Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 25.02.2014.

12:58

Ko su junaci i tragičari Igara u Sočiju?

Zimske olimpijske igre u Sočiju završene su u nedelju, a kao i sve prethodne imale su svoje junake i tragičare.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Igre u Sočiju ostaće upamćene kao najskuplje u istoriji, pošto su Rusi uložili više od 50 milijardi dolara u organizaciju.

Domaći sportisti odužili su im se sjajnim rezultatima, pošto su osvojili 33 medalje, od kojih 13 zlatni, ali u istoriju ulaze Norvežani.

Bijatlonac Ole Ejnar Bjerndalen postao je najuspešniji zimski olimpijac svih vremena sa dva zlata u Sočiju i ukupno 13 medalja. Kod dama, Marit Bjergen je u skijaškom trčanju sa tri najsjajnija odličja svoj broj medalja dovela do deset i tako se izjednačila na prvom mestu večne liste.

S druge strane, među gubitnicima su jedan od najboljih snoubordera svih vremenea Šon Vajt i Aksel Lund Svindal, trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Njih dvojica su pognutih glava napustili Soči, bez ijedne medalje, iako su se one od njih, bez sumnje, očekivale.

Ole Ejnar Bjerndalen

Norveški bijatlonac je postao najuspešniji učesnik Zimskih olimpijskih igara u istoriji trijumfom u sprintu prvog dana u Sočiju, a potom i u mešovitoj štafeti. Bjerndalen je preuzeo štatetu u trećoj seriji kada su Norvežani imali zaostatak od jedne sekunde, a predao ju je Emilu Hegleu Svendsenu sa prednošću 43,1 sekunde. Svendsen je rutinski priveo trku kraju i tako pretekao rekord sunarodnika Bjerna Delija sa osam zlata, četiri srebra i jednom bronzom. Bjerndalen, koji imao i 19 titula svetskog šampiona, osvojio je svoje prvo zlato na Igrama u Naganu 1998.

Marit Bjergen

Da Norvežani u potpunosti obeleže Igre u Sočiju postarala se Marit Bjergen, koja je postala najuspešnija sportistkinja u istoriji Zimskih olimpijskih igara. 33-godišnja je otvorila Igre trijumfom u skijatlonu, potom je bila najbolja u timskom sprintu sa sunarodnicama, pre nego što je na 30 kilomnetara osvojila svoje šesto zlato i desetu medalju na Igrama ukupno. Na taj način ona je izjednačila rekord Stefanije Belmondo i Raise Smetanine.

Holandski brzi klizači

Brzo klizanje bilo je obojeno u narandžasto u Sočiju, tačnije u Adler Areni. Trijumfima u osam od 12 disciplina i sa 23 medalje u brzom klizanju, rezultati holandskih klizača su bili neverovatno. Od dodavanja timske potere u program Igara u Torinu 2006. godine, Holanđani nisu uspevali da osvoje zlato u jednoj od konkurenciji, ali se to promenilo u Sočiju, pošto su osvojili oba zlata, uz olimpijski rekord.

Darija Domračeva

Pre Igara u Sočiju, Belorusi su imali samo tri zlata na svim prethodnim, a onda je na scenu stupila bijatlonka Darija Domračeva. Domračeva je trijumfovala na 12,5 kilometara masovnim startom, poteri na 12,5 kilometara i individualnoj trci na 15 kilometara i tako došla do ’het-trika’ zlata. Takođe je postala prva žena koja je osvojila tri zlata u bijatlonu na istim Zimskim olimpijskim igrama.

Nemački sankaši

Nemačka u Sočiju nije osvojila kao tim toliko medalja kao što se očekivalo, ali su sankaši odradili svoj posao za medalju, bukvalno. Trijumfovali su u svim konkurencijama i postarali se za apsolutnu dominaciju. Feliks Loh bio je najbolji kod muškaraca, a Natali Gajsenberger kod žena, dok su Tobijas Arlt i Tobijas Vendl slavili u konkurenciji parova. Tu nije bio kraj pošto su njih četvroro zajedno slavili i u štafeti.

Šon Vajt

Posle zlata u halfpajpu iz Torina i Vankuvera od Šona Vajta se očekivalo isto i u Sočiju, ali on nije bio ni blizu tog ostvarenja. Pre Igara u Sočiju pojavile su se informacije da ga kolege ne vole, a potom se u poslednji trenutak povukao iz takmičenja u sloupstajlu. Kada je došlo vreme za halfpajp, Juri Podlačikov iz Švajcarske je bio bez premca, a Vajt ni blizu, pošto je napravio toliko grešaka da je morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal je na otvaranju Igara u Sočiju nosio zastavu Norveške i bio je među glavnim kandidatima za trijumf u brzinskim disciplinama u alpskom skijanju. Svindal je bio u odličnoj formi pre dolaska u Soči, a takođe je vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, kao i svojim glavnim disciplinama, spustu i superveleslalomu. Međutim, u Sočiju nije osvojio nijednu medalju, a učestvovao je na tri trke. Bio je četvrti u spustu, sedmi u superkombinaciji i sedmi u superveleslalomu. Propustio je trke u tehničkim disciplinama zbog problema sa alergijom.

Ruski i američki hokejaši

Pored Kanađana, ruski i američki hokejaški timovi bili su favoriti u Sočiju. Od Rusa, koje je predvodio Aleksander Ovečkin, očekivalo se zlato i ništa manje, a oni su poklekli već u četvrtfinalu, kada su bolji od njih bili Finci. I Amerikancima su na put stali Finci, pošto su ih pobedili u borbi za bronzu, ali je tim Sjedinjenih Država dan ranije izgubio borbu sa Kanađanima, koji su bez sumnje zasluženo došli do zlata.

Junaka i tragičara je bilo još, ali smo mi izabrali najveće. Ako vaši nisu na listi, podelite sa nama zašto su oni na jedan ili drugi način obeležili Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve