Fudbal 26

Ponedeljak, 24.03.2014.

12:00

Paolo Koeljo – dovoljno je reći: Alhemičar

Paolo Koeljo – dovoljno je reæi: Alhemièar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Alex Wolf

pre 9 godina

"Još kao tinejdžer znao je da želi da postane pisac, ali su se roditelji tome protivili. Zbog toga su ga poslali u psihijatrijsku bolnicu kada je imao 17 godina, iz koje je tri puta pobegao, pre nego što je konačno pušten tri godine kasnije." Kako je ovo fino provučeno, kao tu je, ali verovatno niko neće obratiti pažnju. Zaboravili ste vrlo važan detalj: zašto je zaista odveden u duševnu bolnicu: zato što se bavio magijom i satanizmom u periodu pre toga! Čak i kasnije, kada je izašao iz te ustanove i postao pisac, u gomili tekstova provlači poluskriveno okultnu tematiku. Ratnik svetlosti, na primer - posvećen je tome kako postati ratnik tj. poklonik Svetlonosca, Lučonoše tj. Lucifera. I ne samo to, čak i u Alhemičaru ima očevidnih okultnih tragova. Neka hvala, stil mu je svejedno prozaičan, još povrh svega što se bavi ovakvim tematikama, zaobilazim ga sa gnušanjem.

wiener

pre 10 godina

ne mislim da je paulo coelho fantastican pisac, ali zna lepo da isprica sta zeli. meni je ok ok. najbolji pisci sa portugalskog govornog podrucja koje sam do sada citao su ipak iz afrike (angola i mosambique).

kako god. pitam se sta nam sve redakcija b92 sprema povodom svetskog prvenstva. hocemo li cuti o najvecim samba ili samba rock muzicarima? hocemo li cuti o funk carioca i slicnim modernim fenomenima? ili o polu-politickim mafijaskim grupama kao comando vermelho i kako su one nastale? brazil je velika zemlja sa velikom kulturom i mnogo toga vredi spomenuti, ali bilo bi lepo cuti i manje poznate stvari.

RadeBL

pre 10 godina

Mislite šta hoćete o piscu Koelju, ali obavezno poslušajte Os Mutantes, brazilski psihodelični bend za koji je i Koeljo pisao textove. Biće to prijatno iznenađenje :-)

streberka

pre 10 godina

Koeljo je solidan pisac lakog stiva za odmor i plazu.... Citala sam "Alhemicara", neke eseje ( i nisu bili tako losi ) i "Jedanaest minuta" ( to mi je neko poklonio) do pola.
Mene u stvari nervira lenjost nasih izdavaca i prevodilaca. Ima li taj toliki Brazil jos kojeg pisca? U knjizarama i bibliotekama citavi metri Koelja. Slicno vazi i za jednog Italijana, Alesandra Barika, a i onaj Norvezanin sto je napisao "Sofijin svet" se prilicno zarozao ( zaboravila sam mu ime).

Poslednje dve dobre knjige koje sam procitala su zbirka prica (autobiografskih) " Periodni sistem",- Primo Levi (hemicar po obrazovanju) i roman "O junacima i grobovima" - Ernesto Sabato ( fizicar po obrazovanju).

Trenutno, od muke, citam treci put Bulgakova "Majstor i Margarita".

Kolekcionar suzdrzanosti

pre 10 godina

@zainteresovani: Ocekivan odgovor na ocekivan komentare. Pa, evo jos jedan ocekivan ispravak netocnog navoda na ocekivan odgovor na ocekivane komentare.

Nekako mislim da mnogi od ovih ljudi ovde kojima Coelho nije bas neki pisac par excellence ipak jesu procitali koju knjigu vise od tri knjige. Nekoga voljeti ili ne voljeti (i kao pisca) je subjektivna kategorija, a nekoga karakterizirati u domeni kvalitete je ipak objektivnija kategorija (i tu se vise ne radi o sentimentu niti o ljubavi i afinitetima, koliko o kritici (pa tako i knjizevnoj)). A ja se nadam da su i kriticari, bas kao i ljubitelji, citali Coelha prije nego sto su iznijeli svoje misljenje, a ne da su, kako to nekad biva, "hejteri u prazno".

zainteresovani

pre 10 godina

Bla-bla-bla, komentari ocekivani, svi knjizevni kriticari!, a procitali tri knjige u zivotu.U jednoj knjizi, npr u "Evelen minutes" nadjoh toliko 'istinitih' kvota sto bi mnogi od nas hteli reci samo ne znamo kako da iznesemo svoja osecanja, zato je tu pisac a nase je da ga volimo ili ne volimo a ne da ga svrstavamo u kategorije "idola nase estrade", "domacica", ili bilo koga...

“Really important meetings are planned by the souls long before the bodies see each other.”

Generally speaking, these meetings occur when we reach a limit, when we need to die and be reborn emotionally. These meetings are waiting for us, but more often than not, we avoid them happening. If we are desperate, though, if we have nothing to lose, or if we are full of enthusiasm for life, then the unknown reveals itself, and our universe changes direction.” – Paulo Cuelho

avalanews

pre 10 godina

Ови што лупају минусе вероватно имају иза себе више написаних књига од Коеља. Шабанија малограђанска..

koki

pre 10 godina

@avalanews
Slažem se... raja je uvek raja, a to po "defaultu" znači da sve rade kao i ostali iz mase... Misle da imaju svoje mišljenje a zapravo je to masovni "eho" raje o nečemu što ponavljaju kao papagaji a pritom se trude da zvuče "pametno" u celoj toj monotoniji mase...

U ovom slučaju konkretno, nekoliko "pevajki" je reklo da im je "omiljena knjiga, Alhemičar". Sve te "pevajke" su to izjavljivale jer je "bilo kul" da se tako kaže jer će "tako da zvuče pametno". Na to je raja reagovala sa stavom: "Ako pevajka kaže da je nešto dobro- onda to SIGURNO nije dobro". I tako je počelo da se prenosi "mišljenje" mase o "Alhemičaru" i Koelju, bez obzira da li su nešto njegovo pročitali ili ne....

Jelena

pre 10 godina

Avalanews i Djosica - jer svako ko ne deli vase misljenje je kompleksas, malogradjanski saban isl?! Posto ste vas dvojica i vama slicni merilo svih stvari u svemiru? Volim i laki literaturu, Grishama itd, ali Koeljo mi se ne dopada i gotovo.

l0lander

pre 10 godina

Sidarta od Herman Hesea + "kamen mudrosti" + "eliksir mladosti" i to vam je cela alhemija. Svaka čast za trud ali Koeljo je nažalost plagijator i omiljeni autor kupačima u plićaku.

čitalac

pre 10 godina

Osim "Alhemičara", sve što je ovaj čovek napisao je u rangu šunda. Manje mi smeta to što je slab estradni pisac, nego što me iritira njegova potreba za patetikom i krupnim rečima u koje odeva praznu i neuverljivu fabulu. Čovek ustvari nema ambiciju da bude pisac - on želi da bude propovednik.

Ali dobro, i takvih treba da ima. Uspeo je da natera po nekoga da u ruke, za promenu, uzme kakvu-takvu knjigu, nije destruktivan, vraća ljudima veru u sebe... ko voli - nek izvoli. Samo bi bilo lepo da naši medijski prikazi budu uravnoteženi i analitični, a ne manje ode i balade čija je svrha podizanje tiraža izdavačima šund literature.

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Koelja ne volim, ali mi na pamet ne pada da ga malovažavam. Pošto ga etiketiraju kao pisca domaćica i usedelica, i takav književno je kvalitetniji od pisaca srpske pseudoelita, hroničara sopstvenih frustracija i promašaja. Kao što je rekreativan sport zdrav, tako su i Koeljo i LJHĐ mnogo bolji od dnevnih i nedeljnih tabloida ili još gore autobiografija startleti i uspešnih udavača.

misa

pre 10 godina

Da propoznaje se iz komentar (znalo se i ranije)da paulo nije postovan kod nas od tzv. intelektualne elite. Mislim da je to zato sto ga je estrada prisvojila ali sam isto siguran da niko od njih sa te estrade nista nije procitao od njega. jednostavno kao sto miss sveta pozeli mir u svetu tako i nase pevacice se pozovu na Koelja kad su zapitani da li im je kultura potrebna,

Djoshica

pre 10 godina

Pročitao 2 njegove knjige, i Priručnik za ratnika svetlosti. Svideo mi se jednostavan stil, poenta, koja može biti diskutabilna? Ali pre svega, emotivnost je njegov pečat. Kad sam odgledao njegov intervju, znao sam da je čovek, sudbinom određen da širi naivne jednostavne poruke, ljubavi. Jer je Božja reč jednostavna, istina, i ljubav.
Očekivano od intelektualnih bardova kompleksaša, da ga komentarima omalovažavaju, podižući sebe u neviđene "duhovne, i intelektualne visine". Fuj, ima li jedno parče, negde, nečega, da nije zagađeno falšom.

marko

pre 10 godina

Brazilcima dobro ide fudbal sport uopste ,veselo i nasmejano drustvo ,lepe zene ,plaze, prirodna bogatstva ukus zivota na svakom cosku ,ali je ovaj cika ipak nesto poput Dare Bubamare na nasoj estradi pisac za siroke narodne mase ,Dostojevski i ruska knjizevnost mu dodje kao Dzoni Stulic od prilike.

iskra

pre 10 godina

Književna kritika je bila nemilosrdna prema djelima Koelja. Uzmemo li u obzir onu poznatu „da u književnosti jedni stvaraju, a drugi „predaju“, a među ove druge spada kritika, takav stav i ne čudi kada je u pitanju planetarno popularan pisac. Svakako da neka od Koeljovih djela nisu dostigla visine „Alkemičara“ koji je čitateljima na svim tačkama svijeta vratio nadu, iluziju i smisao življenja u opštem svjetskom ludilu, ali sretnicima među piscima dovoljno je stvoriti i samo jedno djelo. Pored Egziperijevog „Malog princa“ i Bahovog „Galeba Džonatana Livingstona“, i „Alkemičar“ živi u srcima miliona čitatelja, i promatra ih sa bezbrojnih polica kućnih biblioteka.

Dida Kaka Kafu

pre 10 godina

Omiljeni pisac manekenki i domacica, a ja ovako ne bas elegantan i lencina ga nikako ne gotivim. Jeftine poente i mediokritetsko pisanje, a zasto je tako popularan, ko bi ga znao, mozda prosto neka nestandardna kombinacija ljudske gluposti i - alhemije.

Dida Kaka Kafu

pre 10 godina

Omiljeni pisac manekenki i domacica, a ja ovako ne bas elegantan i lencina ga nikako ne gotivim. Jeftine poente i mediokritetsko pisanje, a zasto je tako popularan, ko bi ga znao, mozda prosto neka nestandardna kombinacija ljudske gluposti i - alhemije.

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Koelja ne volim, ali mi na pamet ne pada da ga malovažavam. Pošto ga etiketiraju kao pisca domaćica i usedelica, i takav književno je kvalitetniji od pisaca srpske pseudoelita, hroničara sopstvenih frustracija i promašaja. Kao što je rekreativan sport zdrav, tako su i Koeljo i LJHĐ mnogo bolji od dnevnih i nedeljnih tabloida ili još gore autobiografija startleti i uspešnih udavača.

marko

pre 10 godina

Brazilcima dobro ide fudbal sport uopste ,veselo i nasmejano drustvo ,lepe zene ,plaze, prirodna bogatstva ukus zivota na svakom cosku ,ali je ovaj cika ipak nesto poput Dare Bubamare na nasoj estradi pisac za siroke narodne mase ,Dostojevski i ruska knjizevnost mu dodje kao Dzoni Stulic od prilike.

misa

pre 10 godina

Da propoznaje se iz komentar (znalo se i ranije)da paulo nije postovan kod nas od tzv. intelektualne elite. Mislim da je to zato sto ga je estrada prisvojila ali sam isto siguran da niko od njih sa te estrade nista nije procitao od njega. jednostavno kao sto miss sveta pozeli mir u svetu tako i nase pevacice se pozovu na Koelja kad su zapitani da li im je kultura potrebna,

čitalac

pre 10 godina

Osim "Alhemičara", sve što je ovaj čovek napisao je u rangu šunda. Manje mi smeta to što je slab estradni pisac, nego što me iritira njegova potreba za patetikom i krupnim rečima u koje odeva praznu i neuverljivu fabulu. Čovek ustvari nema ambiciju da bude pisac - on želi da bude propovednik.

Ali dobro, i takvih treba da ima. Uspeo je da natera po nekoga da u ruke, za promenu, uzme kakvu-takvu knjigu, nije destruktivan, vraća ljudima veru u sebe... ko voli - nek izvoli. Samo bi bilo lepo da naši medijski prikazi budu uravnoteženi i analitični, a ne manje ode i balade čija je svrha podizanje tiraža izdavačima šund literature.

avalanews

pre 10 godina

Ови што лупају минусе вероватно имају иза себе више написаних књига од Коеља. Шабанија малограђанска..

iskra

pre 10 godina

Književna kritika je bila nemilosrdna prema djelima Koelja. Uzmemo li u obzir onu poznatu „da u književnosti jedni stvaraju, a drugi „predaju“, a među ove druge spada kritika, takav stav i ne čudi kada je u pitanju planetarno popularan pisac. Svakako da neka od Koeljovih djela nisu dostigla visine „Alkemičara“ koji je čitateljima na svim tačkama svijeta vratio nadu, iluziju i smisao življenja u opštem svjetskom ludilu, ali sretnicima među piscima dovoljno je stvoriti i samo jedno djelo. Pored Egziperijevog „Malog princa“ i Bahovog „Galeba Džonatana Livingstona“, i „Alkemičar“ živi u srcima miliona čitatelja, i promatra ih sa bezbrojnih polica kućnih biblioteka.

Djoshica

pre 10 godina

Pročitao 2 njegove knjige, i Priručnik za ratnika svetlosti. Svideo mi se jednostavan stil, poenta, koja može biti diskutabilna? Ali pre svega, emotivnost je njegov pečat. Kad sam odgledao njegov intervju, znao sam da je čovek, sudbinom određen da širi naivne jednostavne poruke, ljubavi. Jer je Božja reč jednostavna, istina, i ljubav.
Očekivano od intelektualnih bardova kompleksaša, da ga komentarima omalovažavaju, podižući sebe u neviđene "duhovne, i intelektualne visine". Fuj, ima li jedno parče, negde, nečega, da nije zagađeno falšom.

l0lander

pre 10 godina

Sidarta od Herman Hesea + "kamen mudrosti" + "eliksir mladosti" i to vam je cela alhemija. Svaka čast za trud ali Koeljo je nažalost plagijator i omiljeni autor kupačima u plićaku.

koki

pre 10 godina

@avalanews
Slažem se... raja je uvek raja, a to po "defaultu" znači da sve rade kao i ostali iz mase... Misle da imaju svoje mišljenje a zapravo je to masovni "eho" raje o nečemu što ponavljaju kao papagaji a pritom se trude da zvuče "pametno" u celoj toj monotoniji mase...

U ovom slučaju konkretno, nekoliko "pevajki" je reklo da im je "omiljena knjiga, Alhemičar". Sve te "pevajke" su to izjavljivale jer je "bilo kul" da se tako kaže jer će "tako da zvuče pametno". Na to je raja reagovala sa stavom: "Ako pevajka kaže da je nešto dobro- onda to SIGURNO nije dobro". I tako je počelo da se prenosi "mišljenje" mase o "Alhemičaru" i Koelju, bez obzira da li su nešto njegovo pročitali ili ne....

Kolekcionar suzdrzanosti

pre 10 godina

@zainteresovani: Ocekivan odgovor na ocekivan komentare. Pa, evo jos jedan ocekivan ispravak netocnog navoda na ocekivan odgovor na ocekivane komentare.

Nekako mislim da mnogi od ovih ljudi ovde kojima Coelho nije bas neki pisac par excellence ipak jesu procitali koju knjigu vise od tri knjige. Nekoga voljeti ili ne voljeti (i kao pisca) je subjektivna kategorija, a nekoga karakterizirati u domeni kvalitete je ipak objektivnija kategorija (i tu se vise ne radi o sentimentu niti o ljubavi i afinitetima, koliko o kritici (pa tako i knjizevnoj)). A ja se nadam da su i kriticari, bas kao i ljubitelji, citali Coelha prije nego sto su iznijeli svoje misljenje, a ne da su, kako to nekad biva, "hejteri u prazno".

RadeBL

pre 10 godina

Mislite šta hoćete o piscu Koelju, ali obavezno poslušajte Os Mutantes, brazilski psihodelični bend za koji je i Koeljo pisao textove. Biće to prijatno iznenađenje :-)

Jelena

pre 10 godina

Avalanews i Djosica - jer svako ko ne deli vase misljenje je kompleksas, malogradjanski saban isl?! Posto ste vas dvojica i vama slicni merilo svih stvari u svemiru? Volim i laki literaturu, Grishama itd, ali Koeljo mi se ne dopada i gotovo.

zainteresovani

pre 10 godina

Bla-bla-bla, komentari ocekivani, svi knjizevni kriticari!, a procitali tri knjige u zivotu.U jednoj knjizi, npr u "Evelen minutes" nadjoh toliko 'istinitih' kvota sto bi mnogi od nas hteli reci samo ne znamo kako da iznesemo svoja osecanja, zato je tu pisac a nase je da ga volimo ili ne volimo a ne da ga svrstavamo u kategorije "idola nase estrade", "domacica", ili bilo koga...

“Really important meetings are planned by the souls long before the bodies see each other.”

Generally speaking, these meetings occur when we reach a limit, when we need to die and be reborn emotionally. These meetings are waiting for us, but more often than not, we avoid them happening. If we are desperate, though, if we have nothing to lose, or if we are full of enthusiasm for life, then the unknown reveals itself, and our universe changes direction.” – Paulo Cuelho

streberka

pre 10 godina

Koeljo je solidan pisac lakog stiva za odmor i plazu.... Citala sam "Alhemicara", neke eseje ( i nisu bili tako losi ) i "Jedanaest minuta" ( to mi je neko poklonio) do pola.
Mene u stvari nervira lenjost nasih izdavaca i prevodilaca. Ima li taj toliki Brazil jos kojeg pisca? U knjizarama i bibliotekama citavi metri Koelja. Slicno vazi i za jednog Italijana, Alesandra Barika, a i onaj Norvezanin sto je napisao "Sofijin svet" se prilicno zarozao ( zaboravila sam mu ime).

Poslednje dve dobre knjige koje sam procitala su zbirka prica (autobiografskih) " Periodni sistem",- Primo Levi (hemicar po obrazovanju) i roman "O junacima i grobovima" - Ernesto Sabato ( fizicar po obrazovanju).

Trenutno, od muke, citam treci put Bulgakova "Majstor i Margarita".

Alex Wolf

pre 9 godina

"Još kao tinejdžer znao je da želi da postane pisac, ali su se roditelji tome protivili. Zbog toga su ga poslali u psihijatrijsku bolnicu kada je imao 17 godina, iz koje je tri puta pobegao, pre nego što je konačno pušten tri godine kasnije." Kako je ovo fino provučeno, kao tu je, ali verovatno niko neće obratiti pažnju. Zaboravili ste vrlo važan detalj: zašto je zaista odveden u duševnu bolnicu: zato što se bavio magijom i satanizmom u periodu pre toga! Čak i kasnije, kada je izašao iz te ustanove i postao pisac, u gomili tekstova provlači poluskriveno okultnu tematiku. Ratnik svetlosti, na primer - posvećen je tome kako postati ratnik tj. poklonik Svetlonosca, Lučonoše tj. Lucifera. I ne samo to, čak i u Alhemičaru ima očevidnih okultnih tragova. Neka hvala, stil mu je svejedno prozaičan, još povrh svega što se bavi ovakvim tematikama, zaobilazim ga sa gnušanjem.

wiener

pre 10 godina

ne mislim da je paulo coelho fantastican pisac, ali zna lepo da isprica sta zeli. meni je ok ok. najbolji pisci sa portugalskog govornog podrucja koje sam do sada citao su ipak iz afrike (angola i mosambique).

kako god. pitam se sta nam sve redakcija b92 sprema povodom svetskog prvenstva. hocemo li cuti o najvecim samba ili samba rock muzicarima? hocemo li cuti o funk carioca i slicnim modernim fenomenima? ili o polu-politickim mafijaskim grupama kao comando vermelho i kako su one nastale? brazil je velika zemlja sa velikom kulturom i mnogo toga vredi spomenuti, ali bilo bi lepo cuti i manje poznate stvari.

iskra

pre 10 godina

Književna kritika je bila nemilosrdna prema djelima Koelja. Uzmemo li u obzir onu poznatu „da u književnosti jedni stvaraju, a drugi „predaju“, a među ove druge spada kritika, takav stav i ne čudi kada je u pitanju planetarno popularan pisac. Svakako da neka od Koeljovih djela nisu dostigla visine „Alkemičara“ koji je čitateljima na svim tačkama svijeta vratio nadu, iluziju i smisao življenja u opštem svjetskom ludilu, ali sretnicima među piscima dovoljno je stvoriti i samo jedno djelo. Pored Egziperijevog „Malog princa“ i Bahovog „Galeba Džonatana Livingstona“, i „Alkemičar“ živi u srcima miliona čitatelja, i promatra ih sa bezbrojnih polica kućnih biblioteka.

Dida Kaka Kafu

pre 10 godina

Omiljeni pisac manekenki i domacica, a ja ovako ne bas elegantan i lencina ga nikako ne gotivim. Jeftine poente i mediokritetsko pisanje, a zasto je tako popularan, ko bi ga znao, mozda prosto neka nestandardna kombinacija ljudske gluposti i - alhemije.

avalanews

pre 10 godina

Ови што лупају минусе вероватно имају иза себе више написаних књига од Коеља. Шабанија малограђанска..

marko

pre 10 godina

Brazilcima dobro ide fudbal sport uopste ,veselo i nasmejano drustvo ,lepe zene ,plaze, prirodna bogatstva ukus zivota na svakom cosku ,ali je ovaj cika ipak nesto poput Dare Bubamare na nasoj estradi pisac za siroke narodne mase ,Dostojevski i ruska knjizevnost mu dodje kao Dzoni Stulic od prilike.

Djoshica

pre 10 godina

Pročitao 2 njegove knjige, i Priručnik za ratnika svetlosti. Svideo mi se jednostavan stil, poenta, koja može biti diskutabilna? Ali pre svega, emotivnost je njegov pečat. Kad sam odgledao njegov intervju, znao sam da je čovek, sudbinom određen da širi naivne jednostavne poruke, ljubavi. Jer je Božja reč jednostavna, istina, i ljubav.
Očekivano od intelektualnih bardova kompleksaša, da ga komentarima omalovažavaju, podižući sebe u neviđene "duhovne, i intelektualne visine". Fuj, ima li jedno parče, negde, nečega, da nije zagađeno falšom.

zainteresovani

pre 10 godina

Bla-bla-bla, komentari ocekivani, svi knjizevni kriticari!, a procitali tri knjige u zivotu.U jednoj knjizi, npr u "Evelen minutes" nadjoh toliko 'istinitih' kvota sto bi mnogi od nas hteli reci samo ne znamo kako da iznesemo svoja osecanja, zato je tu pisac a nase je da ga volimo ili ne volimo a ne da ga svrstavamo u kategorije "idola nase estrade", "domacica", ili bilo koga...

“Really important meetings are planned by the souls long before the bodies see each other.”

Generally speaking, these meetings occur when we reach a limit, when we need to die and be reborn emotionally. These meetings are waiting for us, but more often than not, we avoid them happening. If we are desperate, though, if we have nothing to lose, or if we are full of enthusiasm for life, then the unknown reveals itself, and our universe changes direction.” – Paulo Cuelho

čitalac

pre 10 godina

Osim "Alhemičara", sve što je ovaj čovek napisao je u rangu šunda. Manje mi smeta to što je slab estradni pisac, nego što me iritira njegova potreba za patetikom i krupnim rečima u koje odeva praznu i neuverljivu fabulu. Čovek ustvari nema ambiciju da bude pisac - on želi da bude propovednik.

Ali dobro, i takvih treba da ima. Uspeo je da natera po nekoga da u ruke, za promenu, uzme kakvu-takvu knjigu, nije destruktivan, vraća ljudima veru u sebe... ko voli - nek izvoli. Samo bi bilo lepo da naši medijski prikazi budu uravnoteženi i analitični, a ne manje ode i balade čija je svrha podizanje tiraža izdavačima šund literature.

l0lander

pre 10 godina

Sidarta od Herman Hesea + "kamen mudrosti" + "eliksir mladosti" i to vam je cela alhemija. Svaka čast za trud ali Koeljo je nažalost plagijator i omiljeni autor kupačima u plićaku.

streberka

pre 10 godina

Koeljo je solidan pisac lakog stiva za odmor i plazu.... Citala sam "Alhemicara", neke eseje ( i nisu bili tako losi ) i "Jedanaest minuta" ( to mi je neko poklonio) do pola.
Mene u stvari nervira lenjost nasih izdavaca i prevodilaca. Ima li taj toliki Brazil jos kojeg pisca? U knjizarama i bibliotekama citavi metri Koelja. Slicno vazi i za jednog Italijana, Alesandra Barika, a i onaj Norvezanin sto je napisao "Sofijin svet" se prilicno zarozao ( zaboravila sam mu ime).

Poslednje dve dobre knjige koje sam procitala su zbirka prica (autobiografskih) " Periodni sistem",- Primo Levi (hemicar po obrazovanju) i roman "O junacima i grobovima" - Ernesto Sabato ( fizicar po obrazovanju).

Trenutno, od muke, citam treci put Bulgakova "Majstor i Margarita".

Jelena

pre 10 godina

Avalanews i Djosica - jer svako ko ne deli vase misljenje je kompleksas, malogradjanski saban isl?! Posto ste vas dvojica i vama slicni merilo svih stvari u svemiru? Volim i laki literaturu, Grishama itd, ali Koeljo mi se ne dopada i gotovo.

koki

pre 10 godina

@avalanews
Slažem se... raja je uvek raja, a to po "defaultu" znači da sve rade kao i ostali iz mase... Misle da imaju svoje mišljenje a zapravo je to masovni "eho" raje o nečemu što ponavljaju kao papagaji a pritom se trude da zvuče "pametno" u celoj toj monotoniji mase...

U ovom slučaju konkretno, nekoliko "pevajki" je reklo da im je "omiljena knjiga, Alhemičar". Sve te "pevajke" su to izjavljivale jer je "bilo kul" da se tako kaže jer će "tako da zvuče pametno". Na to je raja reagovala sa stavom: "Ako pevajka kaže da je nešto dobro- onda to SIGURNO nije dobro". I tako je počelo da se prenosi "mišljenje" mase o "Alhemičaru" i Koelju, bez obzira da li su nešto njegovo pročitali ili ne....

wiener

pre 10 godina

ne mislim da je paulo coelho fantastican pisac, ali zna lepo da isprica sta zeli. meni je ok ok. najbolji pisci sa portugalskog govornog podrucja koje sam do sada citao su ipak iz afrike (angola i mosambique).

kako god. pitam se sta nam sve redakcija b92 sprema povodom svetskog prvenstva. hocemo li cuti o najvecim samba ili samba rock muzicarima? hocemo li cuti o funk carioca i slicnim modernim fenomenima? ili o polu-politickim mafijaskim grupama kao comando vermelho i kako su one nastale? brazil je velika zemlja sa velikom kulturom i mnogo toga vredi spomenuti, ali bilo bi lepo cuti i manje poznate stvari.

Alex Wolf

pre 9 godina

"Još kao tinejdžer znao je da želi da postane pisac, ali su se roditelji tome protivili. Zbog toga su ga poslali u psihijatrijsku bolnicu kada je imao 17 godina, iz koje je tri puta pobegao, pre nego što je konačno pušten tri godine kasnije." Kako je ovo fino provučeno, kao tu je, ali verovatno niko neće obratiti pažnju. Zaboravili ste vrlo važan detalj: zašto je zaista odveden u duševnu bolnicu: zato što se bavio magijom i satanizmom u periodu pre toga! Čak i kasnije, kada je izašao iz te ustanove i postao pisac, u gomili tekstova provlači poluskriveno okultnu tematiku. Ratnik svetlosti, na primer - posvećen je tome kako postati ratnik tj. poklonik Svetlonosca, Lučonoše tj. Lucifera. I ne samo to, čak i u Alhemičaru ima očevidnih okultnih tragova. Neka hvala, stil mu je svejedno prozaičan, još povrh svega što se bavi ovakvim tematikama, zaobilazim ga sa gnušanjem.

misa

pre 10 godina

Da propoznaje se iz komentar (znalo se i ranije)da paulo nije postovan kod nas od tzv. intelektualne elite. Mislim da je to zato sto ga je estrada prisvojila ali sam isto siguran da niko od njih sa te estrade nista nije procitao od njega. jednostavno kao sto miss sveta pozeli mir u svetu tako i nase pevacice se pozovu na Koelja kad su zapitani da li im je kultura potrebna,

Kolekcionar suzdrzanosti

pre 10 godina

@zainteresovani: Ocekivan odgovor na ocekivan komentare. Pa, evo jos jedan ocekivan ispravak netocnog navoda na ocekivan odgovor na ocekivane komentare.

Nekako mislim da mnogi od ovih ljudi ovde kojima Coelho nije bas neki pisac par excellence ipak jesu procitali koju knjigu vise od tri knjige. Nekoga voljeti ili ne voljeti (i kao pisca) je subjektivna kategorija, a nekoga karakterizirati u domeni kvalitete je ipak objektivnija kategorija (i tu se vise ne radi o sentimentu niti o ljubavi i afinitetima, koliko o kritici (pa tako i knjizevnoj)). A ja se nadam da su i kriticari, bas kao i ljubitelji, citali Coelha prije nego sto su iznijeli svoje misljenje, a ne da su, kako to nekad biva, "hejteri u prazno".

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Koelja ne volim, ali mi na pamet ne pada da ga malovažavam. Pošto ga etiketiraju kao pisca domaćica i usedelica, i takav književno je kvalitetniji od pisaca srpske pseudoelita, hroničara sopstvenih frustracija i promašaja. Kao što je rekreativan sport zdrav, tako su i Koeljo i LJHĐ mnogo bolji od dnevnih i nedeljnih tabloida ili još gore autobiografija startleti i uspešnih udavača.

RadeBL

pre 10 godina

Mislite šta hoćete o piscu Koelju, ali obavezno poslušajte Os Mutantes, brazilski psihodelični bend za koji je i Koeljo pisao textove. Biće to prijatno iznenađenje :-)