Nova vest
Fudbal

Sreda, 24.04.2013.

10:17

Ko su Fergusonovih najskupljih 11?

Menadžer Mančester junajteda Aleks Ferguson je tokom godina trošio dosta novca na dovođenje pojačanja na Old Traford.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Imao je legendarni Škot i promašaja, ali u većini slučajeva nije grešio sa pojačanjima.

Šta mislite kako bi izgledao tim Junajteda sastavljen od najskupljih igrača na svakoj poziciji?

Golman: David de Hea (18,9 miliona funti)

Nekadašnji golman Atletiko Madrida imao je samo 20 godina kada je stigao na Old Traford. Iako su ga povremeno kritikovali, De Hea je u sezoni koja je na zalasku potvrdio da je blistava budućnost Junajteda i jedan od najboljih mladih golmana sveta.

Desni bek: Kris Smoling (7 miliona funti)

Iako je njegovo pravo mesto centralni odbrambeni, Smoling u Junajtedu češće igra na desnom beku. 23-godišnjak je pre dolaska u Junajted odigrao samo 19 mečeva za svoj prethodni klub Fulam.

Smiling može da igra na praktično svim pozicijama u odbrani, u prvoj sezoni na Old Trafordu je oduševio i nastavio je da se razvija u vrhunskog defanzivca uprkos brojnim povredama.

Centralni odbrambeni: Fil Džouns (16,5 miliona funti)

U Junajted je došao kao 19-godišnjak iz Blekburna i iako je ogromna suma plaćena za njega, smatra se jednim od najboljih transfera jer može da igra na praktično svim pozicijama sem golmana i napadača.

Karakteriše ga izuzetna snaga i sposobnost da se konstantno ubacuje u napad iz drugog plana.

Centralni odbrambeni: Rio Ferdinand (29,3 miliona funti)

2002. Ferdinand je postao najskuplji igrač u Engleskoj kada je iz Lidsa prešao u Junajted za nešto manje od 30 miliona funti. Rio je na Old Trafordu osvojio sve, šest Premijer liga, Ligu šampiona... Definitivno jedan od najboljih defanzivaca u istoriji kluba.

Levi bek: Gabrijel Hajnce (6,9 miliona funti)

Čim je stigao, Hajnce se izborio za mesto startnog levog beka u Junajtedu. U sezoni 2004-05 bio je i najbolji igrač ekipe, a nakon tri sezone na Old Trafordu prešao je u Real Madrid.

Desno krilo: Antonio Valensija (16 miliona funti)

Valensija je u klub došao odmah nakon što je prodat Kristijano Ronaldo i bilo je odmah jasno da neće moći da dostigne taj nivo. Međutim, 27-godišnji Ekvadorac je već u prvoj sezoni potvrdio da je veliko pojačanje. Odigrao je u prvoj sezoni 34 utakmice i dao je veliki doprinos napadajući po desnoj strani.

Centralni vezni: Majkl Karik (18,6 miliona funti)

Karik je stigao iz Totenhema kako bi zamenio Roja Kina, ali na početku svoje karijere u Junajtedu nije ispunio očekivanja. 31-godišnjak je međutim igrao svake sezone sve bolje na Old Trafordu, a ove je nominovan za igrača godine u Premijer ligi što dovoljno govori koliko je dobro odigrao.

Centralni vezni: Huan Sebastijan Veron (28,1 miliona funti)

Argentinac je 2001. postao najskuplji igrač Engleske, ali definitivno nije ispunio očekivanja. Nakon što je došao iz Lacija mnogi su govorili da je preplaćen i nisu pogrešili.

Iako je Ferguson verovao u njega, Veron je ubrzo napustio klub i prešao u Čelsi.

Levo krilo: Ešli Jang (17 miliona funti)

Nakon što je impresivnim partijama u Aston Vili skrenuo pažnju na sebe, od Janga su navijači Junajteda očekivali mnogo. On je karijeru na Old Trafordu počeo briljantnim partijama, ali u poslednjoj sezoni nije imao zapaženu ulogu.

Napadač: Dimitar Berbatov (30,75 miliona funti)

Da, Bugarin je najskuplji igrač u istoriji Junajteda. Berbatov je prvo zablistao u Leverkuzenu, da bi sa sličnim partijama nastavio i u Totenhemu. Po dolasku u Junajted nije odmah zaigrao kako se od njega očekivalo, ali je u sezoni 2010-11 osvojio zlatnu kopačku.

Postigao je mnogo važnih golova za klub (het-trik protiv Liverpula na primer), a prošle sezone napustio je Old Traford i prešao u Fulam

Napadač: Vejn Runi (27 miliona funti)

Runi je u Junajted stigao kao vunderkind iz Evertona 2004. godine i nije razočarao. 27-godišnji reprezentativac Engleske do sada je postigao 197 golova za Junajted i drži rekord kao najefikasniji igrač u istoriji kouba u Premijer ligi.

U sezoni 2009-10 proglašen je za igrača godine u Engleskoj nakon što je psotigao 26 golova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve