Nova vest
Ekipni sportovi

Petak, 03.02.2012.

18:48

Superboul: Fudbal u drugom planu?

U nedelju je na programu najspektakularniji sportski događaj u svetu, finale NFL-a, 46. izdanje popularnog Superboula.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Tradicionalno godinama u nazad sportski segment Superboula je samo jedan mali deo koji čini ovaj fenomen, a do početka duela Njujork Džajantsa i Nju Ingland Petriotsa, u prvom planu biće komercijalni deo.

Stadion “Lukas oil“ u Indijanapolisu biće domaćin za 68.000 navijača, a oi 17,5% karata dobili su učesnici finala Džajantsi i Petriotsi.

U Indijanapolisu gostima na raspolaganju imaju 13.000 hotelskih soba, od kojih su sve rezervisane preko vikenda, a u mnogima je cena 1.700% veća od regularne.

Oni koji žele da budu deo ovog spektakla moraće da izdvoje oko 4.000 dolara, kolika je prosečna cena karte, a onda se kreće od 2.000 do 14.000 dolara. Ceo događaj Superboula televizije će pokrivati sa čak 19 sati programa.

Tofej koji će dobiti pobednik, Vins Lombardi izradio je poznati proizvođač nakida Tiffany & Co. iz Njujorka, a košta tačno 25.000 dolara. NFL je naručio 150 prstenova za osvajače Superboula, a svaki košta 5.000 dolara.

Organizatori očekuju da će navijači potrošiti oko 11 miliona dolara tokom Superboula, a procenjuje se da će se pojesti oko 1.250.000 (milion i 250 hiljada) pilećih krilca.

Posebna priča su reklame. Reklamni prostor tokom Superboula je najskuplji na svetu, a prosečna cena reklame u trajanu od 30 sekundi tokom prenosa televizije NBC je između 3,5 i 4 miliona dolara. U poslednjih 40 godina cena reklame je porasla za 87%.

Međutim, oni koji zakupe reklamni prostor njihovo ime videće i čuti oko 111 miliona gledalaca u SAD-u. Prošle godine televizija FOX je tokom Superboula emitovala 48 minuta reklama. Slična cifra očekuje se i ove godine.

“Ako uradite sve kako treba, imate šansu da usmerite svoju kompaniju, ili promenite pravac njenog delovanja. NIkada nećete imati toliko ljudi ispred televizora do sledeće godine”, izjavio je Alen Adamson, direktor menadžmenta u kompaniji koja se bavi brend savetovanjem

Koliki značaj ima Superboul za firme koje reklamiraju najbolji je pokazatelj prošla godina. Tada je apsolutni hit postala reklama Volkswagena nakon koje se mesecima pričalo o njoj i nemačkoj automobilskoj kompaniji.

Reklama u kojoj je VW predstavio novi Pasat imala je sve što je potrebno da zaokupi pažnju gledalaca: bila je simpatična, glavnu ulogu imao je mali dečak, imala je retro temu (Ratovi zvezda) i zanimljiv scenario.



Zbog toga, Volkswagen je za Supeboul 46 spremio nastavak sage ali će glavnu ulogu sada imati “Buba”. Nemačka kompanija je več predstavila trailer za reklamu u kojoj dresirani psi laju muzičku numeru Ratova zvezda “Imperial March”. To je na sajtu youtube već gledalo oko 10 miliona posetilaca.



A evo i konkurencije malom "Dart vejderu".



Druga reklama koja je prošle godine zaokupila pažnju javnosti bila je reklama Krajslera koja je imala nešto drugačiji pristup, fokusiravši se na centar američke automobilske industrije.

Novi Krajslerov sedan vozio je Eminem dok je podloga bila njegova hit pesma “Lose Yourseld”. U reklami Eminem se provozao ulicama Detroita, dok smo mogli da gledamo glavna obeležja “grada motora”, ali i stare kuće, i stanovnike grada. Na kraju reklame Eminem izlazi na binu ispred hora i poručuje: “Ovo je Grad motora (Motor City, prim. aut.), i ovo mi radimo”.



Naravno, automobilska industrija možda i najviše pati usled globalne ekonomske krize, posebno američka koja već godinama u nazad ne može da isprati konkurente iz Japana i Evrope. Zato će i ove godine u prvom planu biti reklame u automobilima, pre svega američkim.



Himnu SAD-a na startu meče pevaće bivša pobednica američkog “Idola“ Keli Klarkson, dok će šou na poluvemenu imati Madona koja će da otpeva tri pesme.

Njujork Džajantsi i Nju Ingland Petriotsi sastaće se u reprizi Superboula iz 2008. godine kada su Njujorčani neočekivano slavili sa 17:14.

Superboul XLVI se igra u noći između nedelje i ponedeljka od 00.30h po našem vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve