Nova vest
Fudbal

Subota, 08.03.2014.

13:00

Žilmar – plesao je uz drugačiju melodiju

Tostao, Garinča, Pele, Vava, Romario, Ronaldo... Mnogo je legendi zbog kojih su klinci na lokalnim igralištima u Brazilu želeli da igraju u navali. Zbog samo jednog su zaželeli da budu među stativama – Žilmara dos Santosa Nevesa. “Nijedan brazilski golman nikada nije bio kao Žilmar. Niti će takvog ikada biti. Jednostavno, on je najveći svih vremena“. Na taj način je brazilski novinar Žuka Kfouri opisao slavnog čuvara mreže nakon što je Žilmar prošlog avgusta preminuo u 83. godini od posledica srčanog udara. I zaista, bio je neponovljiv.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U fudbalu važi pravilo da golmani moraju da budu pomalo ’ludi’ i na svoju ruku. Žilmar je bio sve samo ne to – zapamćen je kao staložena ličnost, na terenu i van njega, snažnih nerava i posvećen timu.

“Osim što je bio izvanredan golman, on je bio junak širom sveta i pravi primer za ostale, kao fudbaler i kao građanin“, kazao je posle Žilmarove smrti Žoze Marija Marin, predsednik Fudbalske federacije Brazila.

Bio je član najslavnije generacije Santosa u istoriji, mnogo uspeha imao je i sa Korintijansom, ali najviše ga pamte kao golmana reprezentacije Brazila.

Na Svetskom šampionatu 1958. godine sve do polufinala nije primio gol (369 minuta) i bio je jedan od najzaslužnijih za osvajanje titule svetskog prvaka. Bilo koju istorijsku knjigu o fudbalu da kupite, jednu fotografiju sigurno ćete pronaći u njoj – Pelea, tada 17-godišnjaka, u Žilmarovom zagrljaju nakon pobede u finalu nad Švedskom 5:2.

“Moj gol zapečatio je titulu i posle toga nisam znao šta da kažem. Nisam znao da li treba da vičem ili da plačem. A Žilmar je bio tu, jedan od najstarijih i najiskusnijih igrača u ekipi“, objašnjava Pele.

Nije slučajno to što je Pele odabrao baš Žilmara. Iako nije formalno bio kapiten te ekipe, čuvar mreže rodom iz Sao Paula bio je istinski vođa i davao je primer koji su ostali sledili. U svakom smislu.

Iako je za reprezentaciju debitovao još 1953. godine, tek je dve godine kasnije postao standardni prvi izbor u nacionalnom timu. Zato je i njemu, kao i više od deceniju mlađem Peleu, Švedska bila debitantski nastup na svetskim šampionatima.

To nije bio kraj, već samo početak Žilmarove reprezentativne karijere. Četiri godine kasnije ’Selekao’ je u Čileu branio titulu najboljeg na planeti. Malo je nedostajalo da Brazilci budu eliminisani u grupi, gubili su 1:0 od Španije, a onda je na scenu stupio Žilmar – odbranio je težak udrac Puškaša, munjevito se pridigao i onda još jednom spasao svoj gol. To je dalo krila njegovim saigračima, koji su u završnici meča preokrenuli i slavili sa 2:1.

“Španci su otišli toliko daleko da su tvrdili da ih je baš ta odbrana koštala prolaza dalje“, kazao je Žilmar godinama kasnije.



Iako bez povređenog Pelea, Brazilci su odbranili titulu u finalu savladavši Čehoslovačku sa 3:1.

Bio je Žilmar i na Svetskom prvenstvu 1966. godine, doduše branio je samo na dve prve utakmice, potom ga je zamenio Manga, a Brazil je takmičenje završio već u grupi.

Za Žilmara kažu da je redefinisao značaj golmana u fudbalu – bio je neverovatno agilan, odlično je procenjivao sve situacije i bio je pouzdan, što je možda i najvažnija karakteristika golmana. I sâm Žilmar bio je svestan specifične uloge čuvara mreže.

“Golman je solista u timu, samostalni umetnik. On pleše uz drugačiju melodiju – mora da skače, a onda da stoji i da ne radi ništa. Ima više odgovornosti na sebi od napadača jer na golu se dobijaju i gube utakmice. U fudbalu, posle poraza svi imaju rame na kojem će plakati. Svi, osim golmana“, rekao je Žilmar jednom prilikom.

Ukupno je za reprezentaciju Brazila odigrao 94 meča (39 sa Đalmom i Niltonom Santosom u legendarnoj odbrambenoj liniji), a u njima je odbranio čak 13 penala.

Žilmarova klupska karijera jednako je impresivna. Ipak, početak je bio skroman – branio je u lokalnoj Žabakari, a za prvi profesionalni ugovor plaćano mu je 6.000 kruzeirosa mesečno (oko 52 dolara).

Godine 1951. prešao je u Korintijans, u kojem provodi deset godina i sa kojim osvojio tri titule države Pauliste, države Sao Paulo.

Odigrao je skoro 400 utakmica za Korintijans, postao je ikona kluba, a isti status dosegao je i u Santosu. U taj klub prešao je 1961. godine i bio je član ’Santosove mašine’ zajedno sa Peleom, Kutinjom, Dorvalom...

“Iako sam bio šampion mnogo puta i sa Korintijansom, najveće uspehe ostvario sam sa Santosom. Bili smo prava porodica, veličanstven tim u kojem ego igrača nije igrao nikakvu ulogu. Bila je prava divota gledati nas, čak i protivničkim navijačima“, sa setom je govorio Žilmar.

Mašina je bila nezaustavljiva, Santos je osvojio maltene sve što se moglo osvojiti – pet titula države Sao Paulo, pet titula nacionalnog prvaka, dva trofeja Kopa Libertadores i dva Interkontinentalna kupa u kojima su savladani Euzebijova Benfika 1962. godine i slavni Milan naredne sezone.

Aktivno je fudbal igrao skoro dve decenije, a povukao se kada mu je bilo 39 godina.

Žilmar – Brazilac “za sva vremena“. Istina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve