Izvor: Tanjug

Tradicionalna, 21. manifestacija Dani jorgovana, posvećena francuskoj princezi i srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj, ženi kralja Uroša Prvog, održaće se u subotu 26. aprila u Kraljevu, manastirima Sopoćani i Gradac i u srednjovekovnom gradu Magliču u Ibarskoj klisuri.

Učesnici ove tradicionalne manifestacije najpre će se okupiti na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, potom sledi svojevrsno “hodočašće” do manastira Sopoćani i Gradac.

Centralna kulturno-umetnička priredba, u organizaciji Društva srpsko-francuskog prijateljstva “Jelena Anžujska” i Turističke organizacije Kraljevo, održaće se među zidinama srednjovekovnog Magliča u dolini Ibra, sa početkom u 14 sati.

“Dolina jorgovana” je dobila ime po tome što je kralj Uroš Prvi iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj, zasadio jorgovane u dolini Ibra.

Legenda kaže da je to uradio da bi pripitomio i ulepšao sure litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.