Kako ublažiti odlazak kod veterinara?

Odlazak kod veterinara je neminovan, čak i ako je pas potpuno zdrav. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog redovne vakcinacije. Ipak, za većinu pasa ovaj događaj je suviše stresan i većina ga veoma teško podnosi. Pročitajte šta možete uraditi da to ublažite.

Izvor: Izvor: Njuska.com

Četvrtak, 17.04.2014.

09:00

Default images

Naučite psa da je vožnja nešto pozitivno
Najveći broj vlasnika pse vozi u automobilu samo zbog odlaska do veterinara i u te svrhe (neki) koriste kavez, odnosno transporeter. Zbog toga psi često asociraju ulazak u automobil, odnosno kavez, sa nečim neprijatnim – u ovom slučaju, sa veterinarom. Ovde leži velika greška. Naučite psa da posle vožnje sledi nešto prijatno, a to mogu biti šetnja u parku ili igranje sa omiljenom igračkom. Ovo možete primeniti neposredno pre odlaska do veterinara: najpre se provozajte do parka gde ćete prošetati ili igrati se, pa onda do veterinara.

Držite psa na povocu i pustite ga da se upozna sa prostorom
Ulazak u prostorije gde je pre vašeg psa boravilo više stotina drugih pasa ili mačaka je veliki šok. Držite psa na povocu i pustite ga da onjuši prostor. Idealno bi bilo da u tom trenutku nema drugih životinja u čekaonici, pa i ako ima, moja preporuka je da sa psom sačekate ispred. Pas će tako biti opušteniji i lakše će podneti ceo događaj.

Nagrađujte i milujte psa samo kada je smiren
Pas će, očekivano, biti uznemiren kada dođe kod veterinara. Nemojte ga maziti ili mu tepati kada pokazuje da je pod stresom – tako samo jačate neželjeno ponašanje. Nagradite ga maženjem i ukusnim zalogajem tek kada vidite da se smirio. Važno je da vi ostanete smireni i pribrani, jer ćete uznemirenost lako preneti na psa. Možete preskočiti jedan obrok da bi pas bio gladan – tako će nagrada biti delotvornija.
Kada veterinar završi pregled ili vakcinaciju, nagradite i pomazite vašeg psa, možete se čak i poigrati sa njim ispred ordinacije. Tako mu odlazak do veterinara neće ostati u lošem sećanju.

Stavite psu korpu
Iako je mali broj pasa spreman da ujede veterinara, kada je pas pod stresom i kada se plaši za svoj opstanak ovo je veoma realan scenario. Zbog toga je idealno da pas nosi korpu u ovakvim situacijama, ali je važno da ga na korpu naviknete pre dolaska kod veterinara.
Za navikavnaje se dobro naoružajte ukusnim komadima mesa i strpljenjem. Najpre neka pas onjuši korpu, pa mu zatim stavite komade mesa unutra, pa ga nagradite kada gurne njušku unutra i tako dalje. Na ovaj način će pas brzo povezati nošenje kopre sa nagradom, a kroz kratke treninge polako produžavajte vreme nošenja. Ako budete dosledni, brzo ćete biti spremni za veterinara.
Kakva su vaša iskustva sa odlascima kod veterinara? Podelite ih u komentarima.

Izvor: Njuska.com
Foto: Maggie Smith / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: