Zašto neke mačke sisaju odeću ili predmete?

Neke mačke često sisaju predmete kao što su ćebe, džemperi, pertle ili tepih. Koliko god ovakvo ponašanje nekima izgleda čudno, ono je zapravo vrlo česta pojava kod mačaka...

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

08:16

Default images

Ovo ponašanje se najčešće opaža kod mačeta ili odrasle mačke koji su prerano uzeti od majke ili odbijeni od dojenja.

Imajte u vidu da su, kao i ljudi, mačke posebne ličnosti. Nekima je zbog emocionalnih razloga potrebno da provedu više vremena sa svojim majkama nego što je to potrebno drugima. Mačke najčešće prerastu ovakvo ponašanje kada su starije. Neke, međutim, to nikada ne učine.

Kako biste odbili macu od ovakvog ponašanja, možete pokušati sa premazivanjem predmeta koje rado sisa nečim što ima za nju gadan ukus, na primer paprikom, sprejem za kosu, mirisom limuna. Pri tom, morate voditi računa da ta materija nije štetna za mačku! Smatra se da je najbolji način da se prekine, ili bar umanji, ovo sisanje i žvakanje, održavanje mačaka u dobrom raspoloženju i stanju psihičke opuštenosti.

Takođe, poznato je da napetost dovodi do ovakvog ponašanja. Nemojte vikati na mačku kada žvaće predmete, jer to povećava njenu napetost, a samim tim i potrebu da žvaće.

Obezbedite maci neke igračke koje će moći da žvaće bez ikakve štete. Ponekad glad navede mačku da žvaće stvari, tako zamišlja da stvarno nešto jede.

U svakom slučaju, uz puno ljubavi i strpljenja možete pomoći maci da prestane sa ovakvim ponašanjem, ili da ga bar ublažite...

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: