Mačji sluh je savršeniji od psećeg i čovečjeg

Sluh je prvo čulo koje upozorava mačku na potencijalni plen kada izađe u lov, a zahvaljujući svom genetskom nasleđu, zvukovi koji najverovatnije ukazuju na blizinu glodara, njene omiljene hrane, oni su kojima je najbolje prilagođena.

Izvor: index.hr

Nedelja, 20.04.2014.

12:49

Default images

Budući da glodari prodorno cvile, gornje frekvencije raspona zvuka su one koje mačje uho posebno dobro otkriva pa u tome nadmašuje pse i ljude. Kad se setite da naše detektovanje akustičnih vibracija seže do otprilike dvadeset hiljada Herza, a mačje do pedeset hiljada, sigurno smo gluvi na kakofoniju zanimljivih zvukova.

Posmatrajte bilo koju mačku, bez obzira na to da li vreba ubojitim namerama ili je totalno opuštena, i često ćete videti kako njene uši odjednom kreću u akciju, a vi možda uopšte nećete čuti zvuk koji ih je doveo u potpuno budno stanje.
Horia Varlan/Flickr.com
U početku ćete možda videti njene "ušne resice" levkastog oblika koje su, sa svojom mogućnošću okretanja za 180 stepeni, izrazito pokretljive, idizajnirane za pojačavanje zvuka, kako se okreću (često nezavisno jedna od druge) slično radaru koji pokušava da odredi preciznu lokaciju zvuka.

Taj proces se zbiva u srednjem i unutarnjem uhu koji vibriraju u reakciji na frekvenciju opaženog zvuka, a nervne ćelije u ušima prenose informacije do mozga.

Nakon što je od svakog uha primio različite poruke, mačji mozak ih upoređuje i određuje odakle dopire zanimljiv zvuk. U skladu sa frekvencijama zvukova koje ispuštaju glodari, ova metoda otkrivanja smera obično je uspešnija kod viših nego kod nižih frekvencija (što takođe objašnjava zašto mačke obično više reaguju na ženske, a manje na muške glasove), kad će mačka biti prisiljena da koristi i svoje čulo vida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: