Top 35: Najbolji anglosaksonski romani

Bez obrazloženja i izbegavajući rangiranje, britanski Dejli telegraf objavio je 16. aprila listu 15 najvećih romana autora iz Severne Amerike. Evo koje su knjige ušle u njihov izbor.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

17:19

Default images

Iako Dejli telegraf nije obrazložio po kojim kriterijumima je sastavio listu od 15 najboljih romana, pprvi pomenuti u nizu je roman "Skarletno slovo" Natanijela Hotorna, za kojim slede “Mobi Dik” Hermana Melvila i “Avanture Hakleberi Fina” Marka Tvena.

Na listi su i "The House of Mirth" Edit Vorton, "Zov divljine" Džeka Londona, "Plodovi gneva" Džona Stajnbeka.

Tu su još i "Dan nezavisnosti" Ričarda Forda, "Kolos iz Marusija" Henrija Milera, Selindžerov "Lovac u žitu", "Strah i paranoja u Las Vegasu" Hantera S. Tompsona, "Voljena" Toni Morison, "Svi ti lepi konji" Kormaka Makartija, "Srce je usamljen lovac" Karson Mekalers, "Izbeglički mozaik" En Majkls i "Moramo da razgovaramo o Kevinu" Lajonel Šrajver.

Među romanima koji su se našli u užem izboru, ali ne i u 15 najboljih, Dejli telegraf je izdvojio i klasike kao što su “Veliki Getsbi”, “Za kim zvone zvona” i “Čiča Tomina koliba”.

Britansko-irska lista počinje sa "Tomom Džonsom" Henrija Fildinga, duhovitom pričom o pikarskim avanturama glavnog junaka u 18. veku.

Slede "Ema" Džejn Ostin, "Velika očekivanja" Čarlsa Dikensa, "What Maisie Knew" Henrija Džejmsa, "Midlmarč" Džordž Eliot, "Uliks" Džejmsa Džojsa.

Na listi su i "Gospođa Dalovej" Virdžinije Vulf, "Ljubavnik lejdi Četerli" D.H. Lorensa, "A Dance to the Music of Time" Entonija Pauela, prvi od 12 tomova priče o životima srednje klase tokom 20. veka.

"Ja, Klaudije" Roberta Grejvsa takođe je ušao na listu kao i "Na reci kod Dve ptice” Flena O'Brajana, "The New Confessions" VIlijama Bojda, "Paklena pomorandža" Entonija Bridžisa, "The Girls of Slender Means" Mjurijel Spark, "More, more" Ajris Merdok, "Riders" Džili Kuper, "More" Džona Banvila, "Beli zubi" Zejdi Smit, "Vučje leglo" Hilari Mantel i "Tesa od Ubervilovih" Tomasa Hardija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: