Pola veka od prvog albuma Stonsa

Na današnji dan pre 50 godina, tačnije 16. aprila 1964, diskografska kuća „Decca“ izdala je u Velikoj Britaniji prvi album Rsada već kultnog „kotrljajućeg kamenja“. Svetlost dana tada je ugledao album „The Rolling Stones“.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

20:16

Default images

Odmah po objavljivanju album „The Rolling Stones“ je postigao izuzetan uspeh i postao jedan od najprodavanijih albuma te godine u Velikoj Britaniji, a na britanskoj top listi se nalazio 12 nedelja na broju jedan.

U SAD je album izdat nešto kasnije iste godine, sa malo izmenjenom listom pesama, pod imenom „England's Newest Hit Makers“ načinivši od benda Rolling Stones zvezde s obe strane Atlantika.

Na albumu se većinom nalaze obrade pesama raznih izvođača (Bo Didlija, Čaka Berija, Vilija Diksona) i samo jedna pesma tandema Džeger/Ričards - „Tell Me (You're Coming Back)“.

Legendarni bend formiran je dve godine ranije, a njegovi članovi bili su Mik Džeger, Kit Ričards, Brajan Džons, Bil Vajman, Čarli Vots i Ian Stjuart, koji će biti izbačen iz grupe 1963.

Iako su se znali još od osnovne škole, Džeger i Ričards su se zbližili tek 1960, nakon slučajnog susreta na peronu železničke stanice. Obojica su imali 17 godina.

U pismu tetki 1962, Ričards ovako opisuju taj događaj:

"Znaš da je Čak Beri moj idol. Mislio sam da sam jedini njegov fan kilometrima naokolo. Ali, pre neki dan na stanici u Dartfordu, držao sam jednu Čakovu ploču kada mi je prišao neki momak kog sam poznavao još iz osnovne škole. Ima sve ploče Čaka Berija! (...) Momak se zove Mik Džeger i najbolji je R&B pevač na ovoj strani Atlantika. Svira gitaru (električnu) kao Čak, a našli smo i basistu, bubnjara i još jednog tipa koji svira ritam gitaru. Vežbamo uveče, dva tri puta nedeljno. Dobro prašimo.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: