Dan prodavnica ploča: Vinil uzvraća udarac

I ove godine treća subota četvrtog meseca, dakle - 19. april, proteći će u znaku gramofonskih ploča i svih onih koji i dalje zaljubljeno slušaju muziku sa vinila, bez obzira na to gde se nalaze.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Utorak, 15.04.2014.

18:31

Default images

Prva gramofonska ploča koju je Dušan Filimonović (Went) kupio, čini mu se, bila je “Zašto ne volim sneg” grupe Smak, iako je pre toga već imao zavidnu kolekciju koju je nasledio od starijih članova porodice.

“Nasledio sam kolekciju ploča od ujaka i roditelja, tako da sam od malih nogu imao solidan izbor za istraživanje muzike kroz njihov muzički ukus. Tako mi je vinil postao ravnopravni medij kao i kasete, diskovi ili danas MP3”, kaže Dušan za B92. “Opet, muziku na tim drugim formatima sam slušao stalno, paralelno radeći druge stvari ili na slušalicama u pokretu. Slušanje vinila mi je uvek bilo posebno odvojeno vreme, sa omotom u rukama prateći tekstove ili razgledajući dizajn, svojevrsni mali ritual.”

Okružen kultnim albumima na vinilu, ali i novim izdanjima koja pristižu u beogradsku prodavnicu ploča Pinball Wizard Record (Makedonska 30), Dušan će nastupiti na Dan prodavnice ploča (Record Store Day), koji će 19. aprila ponovo okupiti ljubitelje vinila širom sveta.

-- Pročitajte i Može li vinil da vrati staru slavu? --

Već sedmi put zaredom treća aprilska subota proteći će u znaku ploča i prodavnica u kojima se muzika zapisana na vinilu može kupiti. Još od 2008, kada je pod imenom Dan prodavnica ploča proslavljen prvi put u SAD, ovaj praznik svake godine privlači sve veći broj ljubitelja ploča, ali i muzičara koji specijalno za treću subotu u aprilu čuvaju za objavljivanje svoja ekskluzivna, najčešće veoma retka, izdanja na vinilu.
Kao i prethodnih godina, i ovoga puta Beograd se pridružuje proslavi uz svirke, promocije i naravno - gramofonske ploče.

Upravo u prodavnici Pinball Wizzard Record, od 14 časova, Dan prodavnica ploča biće obeležen nastupima kantautora Dušana Filimonovića (Went) i Gorana Grubišića (Wooden Ambulance).

Dušan priznaje da je izgradnja kolekcije vinila u njegovom slučaju obustavljena na određeno vreme, ali planira da je obnovi čim bude u (finansijskoj) mogućnosti.

“Danas to radim povremeno na koncertima dragih bendova”, priznaje on. “Poslednja ploča koju sam kupio je vinil hrvatskog kantautora The Marshmallow Notebooks, posle njegovog fantastičnog kocerta u Beogradu pre nekoliko nedelja. Taj album mi je jedan od najslušanijih u poslednje vreme i prosto nisam izdržao a da ga ne uzmem i na vinilu.”

Proslava Dana prodavnica ploča u Pinball Wizzard Recordu biće nastavljena i promocijom specijalno za ovu priliku štampanog izdanja kompilacije “Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan”, u izdanju Pop depresije.

-- Pročitajte i Samo budi jednostavan: Balkan u čast Moline --
Istog dana u prodavnici ploča Leila Records and Books (Kralja Petra 41) trajaće celodnevno slavlje u čast vinila, a od 17 časova će za gramofonima nastupiti DJ Chile i DJ Coba. U ovoj prodavnici-knjižari-kafiću ponosni su na izdanja ploča Duška Gojkovića, EKV i Partibrejkersa. Od stranih izdanja izdvajaju prvo američko izdanje LP-a “Sister” sastava Sonic Youth, sa zabranjenim i ubrzo iz prodaje povučenim omotom, kao i retko i odlično očuvano LP izdanje Majlsa Dejvisa “Jack Jonson” iz 1971.

Jovana Jaramaz iz Leile priznaje da sada manje kupuje ploče, ali ih zato više sluša.

“Omiljene su mi EKV ‘Samo par godina za nas’ i Amy Winehouse ‘Back to black’ , a poslednja kupljena je novi album Daft Punka”, priča ona za B92. Ipak, prva ploča zaborava nema.

-- Pročitajte i Hoćeš kod mene da slušamo ploče? --

“S obzirom na to da sam stasavala i formirala svoj muzički ukus osamdesetih godina prošlog veka, moja prva kupljena ploča je ‘Seven and the Ragged Tiger’ Duran Duran”, otkriva ona. “Moja generacija nije imala na raspolaganju brojne muzičke kanale, internet i ostale gedžete, tako da smo na radiju saznavali koji su muzički noviteti, i onda kupovali ploče da to slušamo kod kuće.”

Jovana dodaje da je i Leila Records and Books, kao prodavnica ploča i knjiga, nastala iz vlasnikovog dugogodišnjeg hobija - sakupljanja gramofonskih ploča i muzičkih uređaja i potrebe da se uživanje u muzici podeli sa drugima.

“Upravo taj duh zajedništva i deljenja ljubavi prema muzici se i oseća u našoj prodavnici ploča, i u stvari ljudima koji zajedno čine svet prodavnica ploča - vlasnicima, zaposlenima i kupcima - i specifičnoj kulturi koju ovakva mesta neguju je ovaj praznik i posvećen”, zaključuje ona. Izdavač Mascom Records je za ovaj dan spremio veliki broj jedinstvenih naslova koji će 19. aprila biti dostupni po specijalnim cenama.

Na vinilima će se naći izdanja kao što su: David Bowie – “Rock n Roll Suicide”, Deep Purple – “Shades Of Deep Purple”, Joy Division – “An Ideal for Living”, R.E.M – “Unplugged”, The Doors – “Weird Scenes Inside the Goldmine”, Dream Theater - “Illumination Theory”, Green Day – “Demolicious” i mnogi drugi…

-- Pročitajte i Kako su ploče ukrale Božić --

Kao posebnu poslasticu treba izdvojiti kompletnu Super Deluxe ediciju Led Zeppelina koja sadrži sve albume, demo snimke i neobjavljene pesme.

Ove naslove možete pronaći u prodavnicama Leila (Kralja Petra 41), Pinball Wizard Record (Makedonska 30) i Dallas Music Shop (Sremska 2). Kompletnu listu izdanja možete preuzeti sa ovog linka.
Ove godine internacionalni ambasador Dana prodavnice ploča je Chuck D (Public Enemy), koji je u svojoj “ambasadorskoj poruci” kritikovao današnju muzičku industriju, ali i našu opsednutost modernom tehnologijom.

“Ne shvatite me pogrešno, ja sam veliki poštovalac tehnologije. Ali sam mnogo veći obožavalac muzike. Bio sam i veliki fan muzičke industrije u danima kada je, kao recimo u sportu, nudila bar naizgled fer pravila za igru, bez obzira na to odakle ste poticali”, napisao je Chuck D.

“Kao i prošlogodišnji ambasador, veliki Džek Vajt, saglasan sam sa njegovim stavom da ljudi i dalje žele da se okupe, razmenjuju utiske i muzičke preporuke”, dodaje on zaključujući:

“Uprkos svim tim ljudima čije su glave zabijene u pametne telefone, pustite nas zaljubljenike u muziku da poput GPS-a pronađemo put do realnosti kakvu dočarava ovaj praznik. Vredi pokušati, hajde da uradimo to…”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: