Pikasov "Čovek s bradom" u kućnoj atmosferi

Litografija slavnog Pabla Pikasa "Glava muškarca" neadekvatno je izloženo u ambijentu koji podseća na kućnu atmosferu, ocena je muzejskih i galerijskih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine povodom prvog javnog predstavljanja dela u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

10:56

Default images

Na izložbi knjiga, časopisa, umetničkih slika i grafika iz zavičajne zbirke i legata narodnog heroja Boška Šiljegovića, koja je otvorena preksinoć povodom obeležavanja 50 godina rada biblioteke, izložen je i Pikasov rad ali potpuno neprimereno s estetskog stanovišta, pišu "Nezavisne novine".

Nije se razmišljalo ni o preventivnoj zaštiti, pa tako tik pored "Glave muškarca" prolaze električne instalacije, što je za nevericu posebno ako se uzmu u obzir ranije tvrdnje o neprocenjivoj vrednosti litografije.

"Delo se nalazi postavljeno u kancelariji, iznad televizora... Nije mi jasno šta televizor radi ispod rada, prvo smo pomislili da se mozda na njemu prikazuju filmovi o Pikasu ili slično. Ako to nije slučaj, ovo podseća na kućnu atmosferu držanja radova na zidu", smatra kustos Branka Vujanović.

Ističe da za izlaganje treba da postoje posebni galerijski uslovi, što je najvažnije za umetnička dela.

"I vlaga i temperatura, bila previsoka ili preniska, značajno utiču na radove, zato galerije i imaju posebne depoe koji ispunjavaju odredjene uslove za čuvanje. Radovi na papiru, kao što je litografija, posebno su podložni uticaju vlage. U svakom slučaju, ne bi trebalo da se nalaze u kancelariji", naglašava Vujanović.

-- Pročitajte Pikasova slika nađena u biblioteci u Bosanskoj Dubici? --

Oprezna je i kada se govori o autentičnosti litografije, ali i ocene njene vrednosti.

"Uz dužno poštovanje prema koleginici, nije dovoljno da jedan istoričar umetnosti ili kustos kaže da je to Pikaso i da odmah bude proglašen za original od neprocenjive vrednosti.

Misli da to treba ekspertizom da utvrdi specijalista za Pikasove radove i da je, najverovatnije, to trebalo da bude napravljeno u Parizu.

Ekspertiza istoričarke umetnosti Danke Damjanović, koju je Narodna biblioteka angažovala kao sudskog veštaka za procenu dela, još krajem januara pokazala je da je reč o originalu, ali i o delu neprocenjive vrednosti.

"Radi se o delu koje spada u 'nultu' kategoriju, za koju se ne moze uraditi procena u novcu. Medjutim, nema sumnje da je reč o originalu, s obzirom na to da mi je kroz ruke prošlo mnogo Pikasovih dela", ranije je navela Damjanović.

Direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici Danijela Balaban istakla je da grafika Pabla Pikasa ostaje kao stalna postavka i dodala da je delo bezbedno i osigurano na adekvatan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: