Marčelo Mastrojani na plakatu za Kan 2014.

Scena italijanskog glumca Marčela Mastrojanija kako gleda preko naočara za sunce, uzeta iz klasika Federika Felinija "8 1/2" izabrana je za ovogodišnji reklamni plakat filmskog festivala u Kanu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

14:24

Default images

Poster u seriji poslednji je u nizu plakata na kojima su se nalazili likovi nekih od najvećih zvezda svetskog filma od Pola Njumena i Džoane Vudvard do Merilin Monro i Fej Danavej.

U svojoj dugoj karijeri, čuveni italijanski glumac koji je preminuo 1996. bio je tri puta nominovan za Oskara i glumio je u desetini filmova, uključujući i "Sladak život" gde je igrao sa Anitom Ekberg.

Mastrojani je igrao režisera koji pati od "blokade" u ovoj crnoj komediji koja je predstavljena u Kanu 1963.

Reagujući na počast, Mastrojanijeva ćerka sa francuskom glumicom Katrin Denev, Kjara, rekla je da je "veoma ponosna i dirnuta".

"Mislim da je plakat veoma lep i moderan, sa slatkom ironijom i stilom. Mislim da je sjajno 'uhvaćen'", rekla je ona.

Organizatori festivala u Kanu, koji će biti održan 67. put idućeg meseca, rekli su da je Mastrojani kao glumac bio "otelotvorenje svega inovativnog, nekomformističkog i poetičnog u filmu".

Filmski festival u Kanu, jedan od najvećih festivala u svetu, biće otvoren 14. maja, a u takmičarskom programu učestvovaće oko 20 filmova. Koji filmovi će se nadmetati za Zlatnu palmu biće saopšteno u Parizu u četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: