Četvrtak, 17.04.2014.

23:45

Školska godina u opasnosti

Ukoliko najavljeno smanjenje plata za 10 odsto bude obuhvatilo prosvetne radnike, školska godina neće biti završena, kažu iz Sindikata radnika u prosveti Srbije

Izvor: Danas

Školska godina u opasnosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

133 Komentari

Sortiraj po:

Eusebio

pre 10 godina

"Znam da cete sada postaviti pitanje:"A kako ga radite"?Pa gospodine Vlado koliko smo placeni jos ga dobro i radimo!!!!!Ali ako budemo placeni jos manje, zamislite koliko i kako cemo tek da radimo!!!!"

Jadni smo mi ako lekari rade po tarifi - koliko su placeni. Osim toga... da li su vase redovne plate JEDINO sto zbrojite na kraju meseca? Hm...

problem

pre 10 godina

Dragi Vlado o kakvom to visljem nivou razgovora ti pricas????Pa ti prvo moras da podignes nivo vlastite svesti da bi uopste mogao razgovarati na ovu temu!!!!!MOLIM te ne stavljaj nas lekare u isti kos sa tobom!!!!!!!Ono po cemu se razlikujemo mi lekari i prosfetari("najveci mediokriteti ove zemlje")od tebe, je u onom sustinskom:MI RADIMO SA ZIVIM BICIMA A VI SA PREDMETIMA(fasciklama)!!!!!!!!!!!Mi nas posao ne mozemo zakljucati u orman,odloziti u fioku, to je permanentni rad!!!Znam da cete sada postaviti pitanje:"A kako ga radite"?Pa gospodine Vlado koliko smo placeni jos ga dobro i radimo!!!!!Ali ako budemo placeni jos manje, zamislite koliko i kako cemo tek da radimo!!!!Lekari, profesori,ucitelji, su oni koji bi trebali da brinu o vama i vasim najmilijima, priznacete velike dragocenost im je poverena, zar ste toliko malo spremni da platite??? Zar toliko malo volite sebe, svoju decu i one najmilije?????Ili pak smatrate da bi oni trebali da se zrtvuju za vas i za vasu decu!!!???Odakle vam pravo da mislite da bi taj ucitelj trebao da voli vasu decu, vise od svoje vlastite?????On se samo bori za kvalite svoga zivota i zivota svoje dece!!!!!KAKAV ti imas problem sa tim, cemu tolika mrznja?Podrska prosvetarima uskoro vam se pridruzuje i zdravstvo!!

011

pre 10 godina

Završila sam u roku željeni fakultet (na budžetu), školovala se za rad u prosveti i radim skoro 35 godina posao koji volim. Majka sam dva odrasla i poštena mlada čoveka.
Sve ove decenije marljivo svakoga dana pre svega kao produžena roditeljska ruka vaspitavam i pomno obrazujem svoje učenike. Moje radno vreme se ne ograničava na "samo" 40-očasovnu radnu nedelju (24 sati "samo" u nastavi). Svakoga dana pravim 45-ominutne video prezentacije za svaki čas, radim sa darovitim učenicima i pomažem svima kojima to treba, učim decu besplatno da sviraju klavir i još mnogo toga. Papirologiju i seminare koje plaćam iz svog džepa neću pominjati kao ni platu. Neću porediti svoj posao sa drugim branšama jer je svaki posao zahtevan ako se obavlja valjano. U školi koristim svoj kompjuter i zvučnike, testove štampam na svom štampaču...
Nikada nisam dozvolila da niti jedan učenik završi školsku godinu s nedovoljnom ocenom iz predmeta koji predajem.
Sve ove godine spremala sam i vodila (u slobodno vreme) ogroman broj učenika na razna takmičenja i nastupe na TV-ima, koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu ne tražeći ništa. Srećna sam što su mnogi moji učenici danas uspešni ljudi.
Niti sada kada vidim koliko se blati prosvetarska profesija ne žalim što sam odabrala ovaj poziv jer se za ovaj poziv rađa. Pročitala sam nekoliko komentara i shvatila da bombardovanje i nije najgore što nam se desilo.
Nama smo se desili mi.

podrska

pre 10 godina

Mislim da nije vreme da se zavadamo izmedu sebe! KO je u javnom sektoru ko u drzavnom?Danas je u ovoj zemlji svima lose! To je sustina cele price!Vi sto radite u privatnom sektoru, nemojte da vam bude toliko oko srca milo sto ce u javnom sektoru tesati plate! Zar mislite da ce vama biti drugacije? Zar mislite da ce vasi poslodavci sedeti skrstenih ruku???Budite uvereni da nece!Eto i vama smanjenja i tesanja, jer ce ici logikom: kada lekar leci za 40000 moze i ovaj moj da sljaka za 20000 pa mu vremenom i to postane puno...A cena hleba ce ostati ista,mleka ista, mesa ista.... a mi cemo sve manje i manje moci da kupimo svi, bili mi u drzavnom ili zaposleni u javnom sektoru!Zato manite se one stare nase: da komsiji crkne krava,jer u ovom slucaju bolest je zarazna pa ce brzo dospeti i do vase stale!!!!!!!!!!!Zivi bili pa videli!!!!!!!!!Podrska svima onima koji su spremni da dignu glas i kazu DOKLE VISE!!!!!!!!!!!!!

Vlada

pre 10 godina

Dragi moji prosvetari. Kada bi svi prepricavali svoje radne obaveze koje imaju u toku radnog vremena, pa nakon proteka istog, da objasnjavaju koliki posao nose kuci, koja koncentracija i odgovornost je neophodna za obavljanje i drugih poslova, pretpostavljam da bi njihova plata bila tretirana dzeparcem. Ja npr. poznajem puno prijatelja koji su prosvetni radnici, pa znam koliko njima ostane slobodnog vremena u odnosu na mene ili druge nase prijatelje, takodje intelektualce, koji rade druge poslove. Eto npr. ni mi ne vodimo svoje pacijente, okrivljene kuci, operisemo ili sudimo i van radnog vremena, kuci citamo i pratimo naucne novine koje su u medicini i tehnici svakodnevne, nosimo predmete kuci i pisemo presude i provedemo mnogo vise od tih vasih sati. Sama priprema za operaciju ili sudjenje traje mnogo vise od vasih priprema, a o odgovornosti posla tek ne bih pricao. U svakom slucaju, kao intelektualac koji ima i vise od fakulteta ne bih vam odgovarao kao vi meni da "mlatite praznu slamu", ja sam ipak navikao da na malo visem nivou vodim komunikaciju, posebno sa intelektualcima. Eto, kad nama priznaju sve te sate van radnog vremena, koje vama su priznali da biste formalno imali pokrice za platu, bicemo isti. Ne znam da li bih ja vama dao da radite sve te poslove, ali ja bih u mojoj struci mogao da predajem u skoli, ali niko od vas ne bi mogao da radi u poslovima koje sam vam nabrojao.

Pedja

pre 10 godina

A zasto politicari sami sebi ne smanje plate? I ne ukinu beneficije (sluzbeni auto, rezidencija....) i pokazu nam svojim primerom kako stede?

Vaske

pre 10 godina

Kao profesor odgovorno tvrdim da ste Vi iz sindikata produzena ruka svake vlasti i da me ne zanima sta radite i pricate. Kada budete jedan jak sindikat onda Vase postojanje ima smisla a ovako samo sebi obezbedjujete olaksice i benefite (1% od zarade ide u sindikat pa se to pomnozi za brojem clanova pa puta 12 meseci godisnje = lep zivot za malo prazne price po medijima).

babaidedasublizanci

pre 10 godina

Za ove (o)besne: udjete u učionicu sa 30oro dece. Mogu da vas psuju, gađaju, tuku, vređaju a vi ne smete ni glas da podignete. Pored toga, ne smete da ih udaljite sa časa. Pored toga, može da vam se desi da vas roditelji te dece pretuku. Pored toga, ne smete da ih vratite u isti razred. Pored toga, niko i ništa vas ne štiti. Pored toga, ne smete da zovete roditelje jer je to "uznemiravanje". Naravno "iju! ne bi to moje dete on/a je kod kuće baš super!". A osim svega ovoga, nije rad prosvetnih radnika samo držanje nastave. Veći deo posla je u stvari administrativan. Raspust NE TRAJE tri meseca već tri nedelje preko leta i dve preko zime. Tzv usavršavanja plaćate iz svog džepa. Direktori vas ucenjuju, roditelji vam prete, a otkaz stalno visi nad glavom. Malo li je za bednih 350€????

Duci0167

pre 10 godina

[2]
Da se nadovezem. Prosveti trebaju vece plate,naravno ali za platne razrede neka zaborave. Nisu iste obaveze,priroda posla,odgovornost po stepenu strucne spreme. Istu platu sa IV sss da ima elekricar i neko ko upravlja teskim masinama u smenskom rezimu rada??? Neverovatno ali drzava je ubedila narod da mu je dovoljna plata od 30000! Glupo smo od nula do milion! Jel znate vi kakvo je zlo "platni razredi"? Otvara prostor mahinacijama i korupciji jer neko ce da ocenjuje vase zalaganje i nagradice vecom platom,nije nego. Vece plate prosveti DA ali preko platnih razreda NE.

propast

pre 10 godina

Prosvetari, štrajkujte! ne odustajete i ne posustaje, dajte primer ostalima! Sudbina naše dece je da budu neobrazovana i jeftina radna snaga pa je u skladu s tim planom i strategija sakaćenja školstva na svaki način. Možda ne možemo to da promenimo, ali hajde da se ne predamo bez borbe

Duci0167

pre 10 godina

Nece Srbi nikada shvatiti znacaj obrazovanja,navika i kulture koja se sticu u skoli. Obrazovanje je temeljac za sve ostalo u zivotu. Nije istina da ko radi treba da je srecan sto ima posao,rad je jedno od osnovnih prava coveka a o pravima ne znamo nista! Uvek puni zlobe i ljubomore. Izbore imate pa birajte sudbinu. Ne,nisam prosvetni radnik. Platni razredi,a? Da nas dovedete sve na granicu prezivljavanja? Drzavi bi najvise odgovaralo da ne mora da daje plate,to sigurno.

kurir_djoka

pre 10 godina

Dragi Vlado, nije tačno ono što pričate i vidi se da pričate napamet kao i većina ljudi koja o školi ima neku, kako neko reče "đačku" predstavu
Radim u školi već više od 3 godine (da dodam - na određeno, uglavnom zamene) i u jednom trenutku sam imao pun fond časova i razredno starešinstvo - bez ikakve namere da lažem, mogu da kažem da sam se ubio od posla, skoro ceo dan mi je proticao u radu, opet kako u školi tako i van nje.
Zaboravili ste da pomenete školsku administraciju i ostale papirološke gluposti koje nastavnicima oduzimaju najviše vremena i sprečavaju ih da se efikasno bave onim najvažnjim, pedagoškim i nastavnim stvarima što je samo jedan od mnogobrojnih problema u našem školstvu koje ima tendenciju da od prosvetnih pravi administrativne radnike gde je najbiitnije da je sve zadovoljeno "na papiru".
Tek da ne pominjem nastavnike koje nemaju punu normu već rade sa 50% i manje, putuju o svom trošku po selima u izdvojena odeljenja da rade (na šta se izgubi nekoliko sati dnevno), takmičenja na kojima vode decu za vikend van radnog vremena i ne dobijaju dnevnice, iako ih u apsolutno svim ostalim državnim institucijama uredno dobijaju itd itd.
Voleo bih da vama dam decu da ih vodite na ekskurziju ili da budete razredni strešina ili nastavnik na neko vreme, pošto očigledno ne shvatate (kao i mnogi drugi vidim) koliko se nastavnici svakodnevno jedu od muke za male pare.

Aleksandra

pre 10 godina

Budite srećni što uopšte radite,jer mnogi čekaju na vaš posao i rado bi radili makar i za male plate!U dogovoru sa vladom ste zabranili zapošljavanje novih ljudi,samo da se ne otpušta višak,koji predaje šta stigne,samo da ne ostane bez posla,dok stručni ljudi sede na birou1Sram da vas bude!Još se nešto i bunite!

Seno,slama,zob,zob

pre 10 godina

@Vlada
stvarno ne znam iz kojih pobuda mozete napisati ovaku nebulozu.Nadam se da je iz neznanja.Vodite vi 30 razuzdanih djaka nekoliko dana na tu ekskurziju koju pominjete za dzabe pa da vas pitam kako ce te se osecati posle nekoliko neprospavanih noci gde vodite racuna i strahujete da neko dete daleko bilo ne pogine ili se ne povredi usled divljanja svakakve vrste koja im padaju na pamet.Da li neko ide na sluzbeni put a da ne dobije dnevnice?Mozda bi trebalo jos da nastavnici daju dzeparac deci i da im kupuju garderobu i spremaju hranu.O radnom vremenu cak ne bih ni polemisao s vama jer ne znate o cemu pisete.Samo primer ako vam treba u proseku 5 min da pregledate jedan kontrolni zadatak a morali ste u toku nedelje da date npr 250 takvih izracunajte koliko je potrebno sati da bi se ispravilo 250 kontrolnih.Reci cu vam da se ne zamarate-ptrebno je oko 1250 min,sto je vise od 20 sati rada.Da bi osmislili te iste kontrolne pa jos da bude vise grupa da ne bi prepisivali a naravno u svakom odeljenju mora biti razlicito,dolazimo do jos bar 5 sati.Priprema za nastavu i ostale aktivnosti da ne pominjem.Lako je mlatiti praznu slamu i pisati zlonamerno.Sto ne pisete o radnom vremenu politicara i njihivim satnicama i dnevnicama a garantovano imaju nizu skolsku spremu od nastavnika,bar dobar deo njih.

Rke Koke

pre 10 godina

Tišina!!! Juče ste glasali, danas se već bunite! Dolazi budućnost u koju verujete, to su vam te reforme (da je 350€ velika plata) i gutajte sad!
Kako ih nije sramota da sada oštete decu, koja su ni kriva ni dužna, da blokiraju saobraćaj (i sanitete)... a juče je svaki drugi glasao za to što se danas radi.

uzas

pre 10 godina

Uz duzno postovanje prema pojedincima ali vecina prosvetnih radnika i ne zasluzuje da se bave tim zanimanjem. Dno dna u svakom smislu. O onima sa kupljenim diplomama necu da pricam. Meni je u gimnaziji jedna takva predavala matematiku, zena nije posteno znala tablicu mnozenja. Kada je ona isla u gimnaziju imala je dvojku iz matematike. Ali joj je suprug kupio diplomu.

Vlada

pre 10 godina

Pa dragi prosvetari, to koliko radite mnogo ste i placeni. Imate najduzi godisnji odmor i to po nekoliko u toku godine,idete na ekskurzije koje vam placaju djaci i dobijate jos i dnevnice i jos mnogo toga. A ta vasa prica da morate da pripremite pisane i kontrolne zadatke i da ih pregledate i slicno je cista manipulacija. Kao prvo, mnogi drugi nose svoj posao kuci ili ostaju i prekovremeno, dakle i preko 8 casova dnevnog rada i nisu za to placeni. Kao drugo, ako vam je fond casova 20 nedeljno, dakle 4 dnevno, sto je manje od 4 sati efektivnog rada, onda kad zavrsite nastavu u toku dana i ostanu vam jos 4 sati ne idite kuci, ostanite u skoli pa svaki dan pregledajte te zadatke, radite pripremu i slicno. Kad radite tako svaki dan, pa nekad ostanete i preko 8 sati u skoli shvaticu vase nezadovoljstvo. Do tada, kao najveci neradnici javnog sektora cutite i budite zadovoljni koliko ste placeni. Ma i preplaceni.

nesho je

pre 10 godina

(Raspust je za djake, 18. april 2014 09:01)

U svakoj skoli sekretar, racunovodja, pedagog... unose zlu krv. Po citav dan ispijaju kafice nesto ''projektuju'' i pucaju od zavisti. Zar racunovodja (srednja skola) treba da se izjednacava sa nastavnikom???
Gospojo kada ste se javljali na konkurs trebalo je da znate da pristajete na 8-casovno radno vrijeme. U cemu je problem? Zasto ne spomenete da na nivou prosjeka u RS 40% nastavnika prima punu platu.(ostali nemaju dovoljan fond casova).
Da li biste pristali da vam se smanji radno vrijeme pod uslovom da vam smanje platu???

dunja

pre 10 godina

Ne zavaravajte se da prosvetni radnici rade do pet sat dnevno. Radno vreme im nije zavrseno onog trenutka kada napuste ucionicu. Ko god misli tako, neka izdvoji vreme da osmisli nastavu za pet casova, i onda neka sudi koje im je radno vreme. Toliko o tome. Pozdrav.

колико пара толико учитеља и лекара

pre 10 godina

Није проблем у плати него у неправади. Незадовољни и понижени лоше ће да васпитавају децу која ће из школа да излазе неука и лења. Већ сада се у школу иде реда ради, а учи на приватним часовима. Исто је и у здравству. Трудница иде на редовне прегледе у државну болницу, али мора на преглед и код приватног лекара.То није грешка лекара и учитеља већ државе коју воде партије које краду паре ,намештају тендере, запошљавају своје кадрове у ЕПС-у , топланама , водоводима итд.

Jovan

pre 10 godina

Reforme kreću od prosvetara, lekara i radnika... Zašto ne uvedu zakon o dokazivanju porekla imovine stečene od 1990. godine, pa da nacionalizuju pokradeno, zašto ne reformišu sudstvo i omoguće pravnu sigurnost, zašto ne zaposle 2000 mladih pravnika i ekonomista u inspekcijske službe i ne daju im stimulaciju od 20% od naplaćene kazne, pa da počnu da obilaze butike, trafike, da spavaju u kolima ispred gradilišta i snimaju zaštitnu opremu radnika i svaki drugi dan kontrolišu da li su svi radnici prijavljeni i da li se plaćaju doprinosi..., mogli bi da uvedu i nultu toleranciju i drakonske kazne za neplaćanje poreza. A da popišu državnu imovinu...
Ima jako puno prostora za sprovođenje reformi. Ali nece vlast ugrožavati interese svojih sponzora. Teret reformi podneće prosvetari, lekari, penzioneri, nezaposleni koji će morati da prodaju kuće i stanove da bi platili struju...

...

pre 10 godina

pa i mnooogi drugi ljudi rade posle posla i od kuce, isto tako, osmisljavaju nacin na koji ce da rese svakodnevne probleme koji su mu u opisu radnog mesta.. inace su nam casovi jako dobro osmisljeni, relativno skoro zavrsih skolu pa znam..

BgHQ

pre 10 godina

Molio bih ove sto komentarisu kako je kratko radno vreme prosvetara da ne pisu gluposti vec da se pre toga malo raspitaju.tacno je da u proseku imaju 5 casova ali sta mislite ko drzi dopunsku, dodatnu nastavu? U proseku bar u beogradskim skolama svaki nastavnik ima iko 250 ucenika i sad razmislite koliko treba sati da se osmisle kontrolni i pismeni zadaci, plus testovi za tu decu. Posle toga to treba sve ispraviti. Sta mislite koliko sati nastavnik provede ispravljajuci kontrolni ili pismeni zadatak ili test? Niko ne racuna pripreme za cas, otvorena vrata, roditeljske sastanke, drzanje priprema za takmicenje i odlazak sa decom na skolska, gradska i republicka takmicemja. Ima toga jos, ukljucujuci sednice, razne aktive, seminare. Ako je to malo, onda stvarno sta jos treba da rade? Puna podrska strajku!!!! Plate su mizerne i ne dajte se.

goran

pre 10 godina

pa policiji neće da smanje, po zakonu o policiji policijski službenici treba da imaju veću platu od 20 do 50% od ostalih državnih službenika, to se ne poštuje,kad bi sad svi tužili državu to bi bio haos, ali naravno da neće tužiti, ne treba na primerima generalizovati sve policajce, većina rade pošteno svoj posao, a ti sto ne rade neka ih kažnjavaju,postoje načini za to, suština je samo da odgovorni u rukovodioci budu pravi ljudi na pravom mestu

goran

pre 10 godina

policajac u uniformi ima 35.000, inspektor za vss ima 50000, ipak je malo odgovornije i malo opasnije biti u policiji, poštujem sve profesore,i moj otac je radio kao profesor, tako da znam o čemu pričate, ja imam državni pravni, pravosudni, pa mi je plata 50000, a po zakonu o policiji trebalo bi da bude od 20 do 50% veća,a nije, tako da sto se tiče stručne spreme ja sam na istom nivou i višem jer imam pravosudni sto nije potrebno za radno mesto na kojem radim

kurir_djoka

pre 10 godina

"Jer država koja godišnje izgubi 200 milijardi dinara u sivoj ekonomiji, neće biti spašena ako prištedi na obrazovanju i zdravstvu, stubovima svake ozbiljne države“, poručio je Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije."

Poenta svega, a ja bi dodao i da treba na udar staviti državne ustanove, ali pre svega sve one famozne agencije, odbore, komisije i izmišljena radna mesta gde sede partijski paraziti koji ništa ne rade a primaju duplo veće plate nego prosvetni radnici, lekari i mnogi drugi u javnom sektoru

mmf

pre 10 godina

Ako nećete da radite vi izvolite na biro. Ima nezaposlenih koji ce da rade za sigurnu platu. U Mup 90000? Ja radim u Mup, sa visokom s.s. stečenom na P.Akademiji, sa 13 godina staža I imam oko 50000. Radim nocu, praznikom, vikendom,sa pijancima, nakomanima, utakmice, često me zovu u pola noći, porodica trpi. I cutim, ne bunim se. Gospoda prosvetari, letnji raspust, zimski, prolećni, prvomajski, vikendi slobodni, nema noćnog rada, ekskurzije o trošku roditelja, itd. I još kukaju kako je naporno I slabo plaćeno. Neka idu gde ima bolje.

ivana

pre 10 godina

@ Reforma
@ Sandra

Rekoste da prosvetni radnici "nisu vise prvi ljudi u selu, jer su u medjuvremenu i neki drugi skole zavrsili". Mene samo zanima kod koga su ti drugi ljudi skole zavrsili i opismenili se? Kod policajaca?
A sto se kvaliteta prosvete tice, ona jeste losa, ali je trenutno najbolja koju imamo. Ako mislite da su skole trosak, najbolje da ih poukidamo... Ko moze nek posalje dete u privatnu skolu (10 000 evra po godini), ao stali nek budu nepismeni. E to vam je ta vasa reforma. I uzgred budi receno, nisam prosvetni radnik, al sam u jednom trenutku radila u privatnoj skoli. E tamo vam je kvalitet nastave ocajan, a ocene se poklanjaju, jer su tata i mama platili.....

Raspust je za djake

pre 10 godina

Ovako, radno vreme nastavnika i ucitelja cetri do pet sest sati dnevno!!! Ucitelji rade najvise pet. Zimski raspust???? Prolecni raspust???? Raspust je za djake,ne za nastavnike. Gde su prosvetni radnici tada? Ko im daje jos toliko odmora,kada godisnji iskoriste ???? Slazem se neka plate ostanu i povecaju,ali tek kada rade kao ostali.

Draško

pre 10 godina

Na ovom primeru se vidi koliko smo iskrivljeno društvo. Prosvetni radnici su dovedeni na margine društva, sa druge strane imate gomilu lokalnih kvazi političara koji su jedva zvršili nekakvu školu, pa onda kuda će nego u politiku jer vam tu stručnost ne igra nikakvu ulogu. Sada ti isti političari odlučuju o važnim stvarima, pa i o raspodeli sredstava u prosveti. Hteo bih da dodam da sva razvijena društva mnogo para ulažu upravo u obrazovanje i nauku jer su to pored kapitala i dobrih zakonskih okvira pokretači privrednog razvoja.Srbija trenutno ima dosta odobrenih kredita koji čekaju da budu povučeni, ali nema projekata! Ovo se dešava upravo zbog negativne selekcije kadrova posebno na važnim funkcijama, pa vam sada na mestu nekakvog savetnika sedi čovek za koga su njegovi profesori mislili da nema potencijala. Sve bi ovo bilo jako smešno da nije istina.

ucitelj

pre 10 godina

Kritizeri prosvetne radnike posmatraju ocima dece , djaka, jer to su nekada bili. Kada su sami isli kuci ili na raspust, mislili su da to rade i njihovi ucitelji i profesori. Bili su blazeno nesvesni svega onoga sto prosvetni radnici rade pre i posle nastave. Takvi su i ostali. Mnoga deca predskolskog uzrasta su verovala da vaspitacica zivi u skoli! Tako "realnu" sliku o prosveti imaju MNOGI. To sto ste isli u skolu, ne znaci da znate sta i kako rade prosvetni radnici, pa vas molim da prestanete da pricate glusposti o "dosla u skolu u osam i vratila se kuci u jedanaest", "tri meseca letnjeg raspusta" i sve ostalo.

mile

pre 10 godina

ljudi, mora da se stedi ili cemo da propadnemo. ruku na srce u rad u prosveti nije mnogo naporan ili opasan kao u vojsci ili u policiji. pa su razlike u platama donekle i opravdane, a na kraju krajeva smanjice se plate i u policiji i vojsci.

crni domino

pre 10 godina

Sedam platnih razreda u svakom drzavnom (javnom) preduzecu ili ustanovi, kao sto je nekada bilo u kraljewvini Jugoslaviji!
Koliko ima zeleznicar, ucitelj, lekar, guverner, ministar, predsednik, sudija, profesor, general, cistacica; znali se razredi i znala se plata istovetna za jedno zanimanje bilo gde u drzavi.
Sada, onaj ko je na vlasti, odredjuje sebi visinu plate imalo ili nemalo para u budzetu.

Olovka pise srcem

pre 10 godina

Najvece dostignuce ministra i vlade je smanjiti ionako bedne plate a povecati cene.Prosvetari treba da traze povecanje plata od bar 30%,kakvo crno smanjenje.Gde su 1000000000000000€ investicija iz kojih se puni budzet i povecava standard.Stoko izadjite da glasate da bi nama politicarima bilo bolje a ne vama narode,to je ideja vodilja ama svakog politicara u Srbiji.Najniza plata u prosveti u regionu je u Makedoniji u iznosu od 550€ a u Srbiji hoce da uvedu da bude 350€.Ako ste ludi pristanite da vas preveslaju,samo sto ste onda dzaba zavrsavali fakultete?

Oskar ABC

pre 10 godina

Da li je moguce da vam je konacno doslo iz .... u glavu. Cene skacu a oni bi da uzmu ovo malo milostinje sto daju. Generalni strajk je jedino resenje. Neka smanjuju plate sebi, svojim svalerkama, clanovima familije, partijskim poslusnicima. Neka oni idu u skole i drze nastavu. Sram ih bilo. Ne dozvolite da vas jos ponizavaju.

nema druge

pre 10 godina

Upisite se svi kolektivno u SNS i reseni su vam svi problemi.
Necete vise morati da brinete ni za licne dohotke ni za radno mesto.

Voja

pre 10 godina

Svi bi da strajkuju, kukaju, a ja ne mogu da primim svoju platu od 20000, prijavljen sa srednjom, a zavrsio master, placi Srbijo nad svojom zemljom!

Neko tamo

pre 10 godina

Treba da se dogovore prosvetari i drzava bez strajkova. To nije dobro za djake. Drzava treba da postavi obrazovanje i skolstvo kao jedan od prioriteta, i onda ce se drugacije stvari razvijati. Kada sam isao u Gimnaziju u Pancevu od 1997 do 2001 imali smo casove 45 minuta samo prvih mesec dana 1997. Onda je poceo strajk koji je trajao 4 godine sve do poslednjeg dana, a casovi su bili 30 minuta. Moji nastavnici su tada trazili platu od 1000 nemackih maraka. Stvarno, to je jedna od bizarnijih stvari u zivotu tih godina. Osnovnu skolu cu pamtiti po svemu najboljem i to tokom svih teskih godina. Srednja, skroz druga prica, nesto zaista bizarno, i potpuno neshvatljivo, da je jedna skola tada mogla da radi sta hoce odvojena od sistema po svim pitanjima. Nastavnici nisu shvatali koliko su potrebni ucenicima, a drzavu je imala precih stvari. Na kraju je sve to svaljeno na ucenike. A, i nastavnici su bili losi, cast izuzecima, i nisu se u opste bavili svojim poslom. Minimalniju kolicinu entuzijazma nisam upamtio u zivotu. Skola je bitna za djake jer ih oblikuje i usmerava za ceo zivot pozitivnim primerima, a isto tako ubogaljuje svim negativnostima. Skola je druga porodica. Zato i treba da ima posebno mesto u drustvu. Oko toga mora da se povede ozbiljna rasprava kao i o preispitivanju nacionalnih prioriteta.

VV

pre 10 godina

@Raspust je za djake:
Nisi ti dobro razumela to sto si videla, jer ne znas sta je sve posao nastavnika. Postoje dani kada nastavnik ode iz skole posle 4 sata nastave, ali onda ode kuci (jer u skoli nema uslova, prostora, racunara...) da pregleda kontrolne, priprema se za nastavu, sredjuje dokumentaciju, ili ode na neki seminar, ili zaista radi manje jer je radio u subotu i nedelju. Ja sam eto radio proslog vikenda, a redovno radim subotom, nekim danima po 11 sati, a nekima po 4, ali nikada nisam video naseg sekretara da je vikendom u skoli ili ostaje duze od 7 sati, a veoma cesto je ucim njenom poslu i pomazem joj da nesto uradi. Kada bi se nastava i prateci poslovi mogli organizovati tako da se ostaje po 8 sati svakog dana i da se ne radi vikendom, to bi bilo vrlo lepo, ali to nije moguce. I da, u utorak cu biti na svom radnom mestu; nisam siguran za sekretara.

DIPLOMAC

pre 10 godina

Samo me zanima šta će biti kriterijum za određivanje platnih razreda. U poslednjih 10 godina u javnom sektoru je prava epidemija kupovine diploma i završavanja fakulteta za tri dana. Zar će i ti biti u istom platnom razredu sa onima koji su pošteno oderali klupe i novcima svojih roditelja završili fakultete pre nego štu su se zaposlili. E to da vidim, nema pravde ljudi u Srbiji ko je veći poslušnik taj jedino profitira. Ne treba ovoj državi istinska akademska inteligencija već stranački poslušnici kojima je ta ista stranka omogućila da završe tzv. fakultete tipa megatrenda, braće i sestara Karića itd...

gradanin

pre 10 godina

Drzava koja slabo placa prosvetne radnike cini to zbog toga da buduca pokolenja budu sto gluplja.Sa glupim glasacima mogu samo manipulisati. Ako prosvetne radnike debelo plate onda ce oni posteno raditi i nista od glupih gradana!Roditelji,vi zelite da vase dete bude glup (ja ne zelim!!!)? Kao porezni platisa ZAHTEVAM da POSTENO plate nastavnika mog deteta!

asdf

pre 10 godina

realno gledano, za satnicu koju ostvare, plata im i nije losa, iako je za zivot zaista mala.. al vise me boli to sto npr. imam komsiju koji je clan sns i cimao se oko kampanje, jer mu je bio obecan posao. sada radi u epsu, kaze da mu plata nije ni malo mala, a kuka kako mora tamo da se cekira karticom na vreme i ode na kraju radnog vremena, iako tamo ni ne mora da bude.. i takvih je gomila, koji su zaposleni tako kako su zaposleni, primaju velike plate, a ne rade nista.. sto se njima ne smanje plate?

Andrea

pre 10 godina

Nemojte prosvetu zakidati, vec je jacajte - dobre skole su nam jedna od nada za bolje sutra. Otpustite bolje los kadar koji je partijski zaposljavan, a zaposlite kvalitetne ucitelje, nastavnike i profesore.

goran

pre 10 godina

svi na ulice, dok se ne usvoje koeficijenti na nivou svih službenika, ne može pravnik u pio fondu ili eps da prima 90000-100000 a profesori 40000, pravnik u policiji inspektor 50000, kad se to izjednačix pa onda na osnovu odgovornosti posla neka izrade koficijente, inače ovako svi na ulice,u agencijama sa visokom spremom primaju po 150000 a sa srednjom po 60000, e pa ne može

Alcale

pre 10 godina

U potpunosti se slazem sa zahtevima sindikata obrazovanja.
Nema smisla stedeti na obrazovanju, naprotiv potrebno je jos vise ulagati pogotovo RADA a tu se, previse radnika obrazovanja nebi slozilo samnom! Previse je onih koji svoj posao obavaljaju samo zato sto nigde drugde nisu mogli da se uhlebe.
Takodje mnogi bi mogli da pocnu da imaju uvid i razumevanje u trenutno stanje u drustvu! Simptomaticno je npr da pojedini nastavnici i profesoru ne mogu da shvate da roditelji ne mogu da dodju u skolu na razgovor do 16 ili 17h jer RADE dnevno po 9, 10 pa i 12 sati (u privatnom sektoru).
Naravno ima izuzetaka, ali vecina smtara da je neodgovorno ako roditelji ne dodju na roditeljski koji je zakazana u 16h. Za mene i moju zenu koji radimo u privatnom sektoru to vreme ne postoji kao slobodno ni za praznike a kamoli za radne dane. Ovo govorim kao otac cetvoro dece razlicitog uzrasta.

SNS bot br 81

pre 10 godina

Ma bice sprovedeno smanjenje plata prosvetarima za 10 posto.
Vucic je karakter i on ce to uraditi.
A kako bi inace mogao davati gubitasima kao sto je Srbijagas, Zelezara, Zeleznice, da daje nepovratne pozajmice elektroprivredi ili za Kosovare! Privreda je skoro stala i mora od nekoga da se uzme...
Jako tesko se ubira porez od javnih preduzeca, mora i dalje da se koristi 30.000 sluzbenih automobila, Parlament mora da ima 250 poslanika i najjeftinije ruckove u drzavi, Predsednik mora da ima bar dva dzipa od po milion evra; on ne moze da se vozi kao Svedski kralj Ulof u obicnom Volvou ili biciklom po Stokholmu.
Zato prosvetari cutite, glasali ste za Vucica i sada mu pomozite.

Milutin

pre 10 godina

Kada se kaze "javni sektor" kod nas je medijima i politickim marketingom sve to dovedeno u istu ravan I svi iz tog javnog sektora su prakticno predstavljeni kao najgora sorta. Ali nisu svi lencuge sa odlicnim platama a rade sat vremena dnevno. Napravite vi malo finiju klasifikaciju javnog sektora jer ovako ostadosmo i bez lekara i bez profesora.

Darko

pre 10 godina

Podržavam u potpunosti. Jedino, povedite računa, da vas sve ne zamene novim giga mega kadrovima, ako im zafale, naštancovaće diplome za par dana, ko Tominu.

marko

pre 10 godina

Sta su ovi prosvetari bolji od nas ostalih radnika?Navikli da strajkuju pa to ti je.Najmanje rade od svih,a jos se bune i za plate.Ja bi njima uveo osmocasovno radno vreme pa da vide kako je ostalima.

π

pre 10 godina

Tako je! Ne sme se izjednačavati radnik u javnom preduzeću koji se zaposlio preko veze i ne radi bukvalno ništa za 80 hiljada mesečno i profesor matematike koji pošteno zarađuje svojih 40 hiljada.

rezignator

pre 10 godina

Tuzna je istina da profesori imaju 43000, plus hiljadu dve na staz. Dakle ispod republickog proseka. Ne mislim da na njima treba da se stedi.
Profesorima valja javno vratiti ugled i status, pojacati prava i obaveze a ne tretirati ih kao one stetocine iz administracije.

tragedija

pre 10 godina

Pa da...,nek trpe deca,ne moraju ni da uce sto se tice Nikolica i Vucica,njima je lakse sa nepismenima i primitivcima-zato im je cela stranka valjda takva! A i vi gospodo ''prosvetari''-kako to da vec sad skrnavite buducnost nase zemlje a i dalje se nazivate ''prosvetari''! Zasto dozvoljavate da vam nepismeni i primitivni vode ministarstvo,da vas omalovazavaju i razvlace k'o krpu po podu! Pokazite malo zube velikom vodji(moj vodja nije sigurno niti ce biti),ima nacina da im gurnete prst u oko a da ne trpe nasa deca! Ionako je popularno biti nepismen u Srbestanu,ne morate bas vi tome doprinositi ! Ima nacina da izdejstvujete to sto zelite a da ujedno ''objasnite'' ovom nepismenom preCedniku da je skolovanje ipak vazno i da se ceni tamo gde ima drzave,gde ima uredjenog sistema i gde skolovani ljudi vode drzavu.

Branko

pre 10 godina

Pa u redu, ako je dotle doslo. Meni klinac zavrsava srednju i neka izgubi tu godinu ako treba ako se za uzvrat stane vise tom ucenjivanju. Svaki pocetak skolske godine, svaki pocetak drugog polugodja nesto se strajkuje, preti. O kvalitetu svog rada kod njih se ne razgovara jer je to tabu tema kao i u zdravstvu, javnim sluzbama... Samo se kuka. Mala kinta 50000rsd za 80-90 "radnih sati "mesecno. Bolovanja kada im dete dvaput kine, ili ih zaboli glava. U privatnom sektoru ljudi ne idu na bolovanje ni sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, rade za duplo manje novca tri puta vise sati i niko ne strajkuje.
Neko je ovde lud. I zato red bi bio da jednom drzava uputi jasan odgovor svoj toj gomili neradnika,zaista cast IZUZECIMA, ali debela vecina se mora dovesti u red.

Mile

pre 10 godina

Kada se saberu radni sati u toku godine i uporede sa brojem radnih sati radnika istog nivoa stručne spreme, prosvetni radnici su debelo preplaćeni. Narode, država je poslodavac kao svaki drugi. Ona vam nudi ovoliku platu. Kome to ne odgovara, neka se zaposli kod privatnog poslodavca, ili još bolje, neka otvori privatnu firmu.

MILOS

pre 10 godina

Zao mi je prosvetara, realno, male su im plate, jer su to sve visoko obrazovani ljudi, nemaju mnogo prava pa se muce sa autoritetom nad decom, pod stalnim su pritiskom a za ovo su krivci i drzava i roditelji! jos da im smanje plate, ma uzas!

Liberta

pre 10 godina

Otkud to? Zar nova vlast nije najavljivala program da nece biti smanjena plata i da ce biti novih zaposlenja. Bilo je ono Svom snagom u reforme, kako se glasalo tako ce nam i biti...

Risović Dragan, Kruševac

pre 10 godina

Svaka reč je na mestu, potrebni su platni razredi jer samo tako lekar može da bude više plaćen od banderasa u epsu koji sada prima platu. kao lekar opšte prakse.
Pod uslovom da zaboravimo i to da nismo spremni da platimo cenu što su ostali nekaznjeni oni koji su pljačkom države doveli do ovog stanja. Neki su čak i pozvani u vladu.

misli svojom glavom

pre 10 godina

u jakim zemljama nastavnici u skolama su najbolji diplomci, cenjeni i najbolje placeni, a ovde nas sistematski zaglupljiji, teraju nas da ne ucimo, da se zaglupljujemo, teraju nas na dno.

gagi

pre 10 godina

Nažalost, ništa vam to ne vredi. Vlast prosveta jednostavno ne zanima. To za MUP je sve tačno, i njima su uvek davali još, kad god bi štrajkovali, a kada je prosveta štrajkovala mesecima, nije se desilo ništa. Poruka je - možete da štrajkujete koliko oćete, niste nam bitni i nećete dobiti ništa, a i za decu nas baš briga.
Ko god je kritikovao moć i plate u policiji, pa i onu tzv. pomoć od 100 evra, bio je ućutkan i ništa se nije promenilo. Ali zato sada kada su raspisali konkurs, mladi masovno prekidaju studije i pokušavaju da se zaposle u policiji, tako da, zaboravite na platne razrede, ljudi u policiji, jp i jkp drže prirodne monopole, jači su 10 puta od vas i njima škole nisu bitne. Oni znaju da bi za škole mogli naći ljude koji bi radili i za 300 evra, a kvalitet im ionako nije bitan i na školu gledaju samo kao na formu, baš kao što su i njihove diplome koje su kupili.

Djole

pre 10 godina

Zasto prosveti smanjiti plate? Smanjite policiji koji po ceo dan cesu d*** i vozikaju se kolima, a imaju po 50 hiljada platu. Sa zavrsenom srednjom skolom i Kamenicom. A neki vrhunski profesori u srednjim skolama dobijaju manje. I gde je tu pravda?

pera

pre 10 godina

Podrzavam. Na ulicu i ostali da spasu sta se moze spasti jer PPv i drugovi su gladni i nije im bilo dosta dve godine cerupanja. E da mi je da vidim da se Vojo vrati i da vidim kako bi letelo perje.E samo bih to voleo da vidim.

Prepelac

pre 10 godina

Bitno je da stogodisnjaci u skupstini spavaju godinama za 120 000+svemirski putni troskovi, a hirurg i profesor s punim fondom casova ce zajedno imati oko 100 000 mocnih dinara. Van pameti.

mar

pre 10 godina

Pa ce septembra opet da strajkuju u traze povecenje.
Prvog ko strajkuje, te sindikalce, otpistiti i zaposliti mlade.
Svi na birou su spremni da rade za 37 hiljada, a ima nas i dovoljno.

KarambaKarambita

pre 10 godina

Ma ljudi, koj' će nama tolike škole. Daj bre da kopamo kanale, da dižeamo Beogade na vodi, čardake ni na nebu ni na zemlji... Kakvi profesori, nastavnici, učitelji, doktori. Oni nam ovde u Srbiji nisu potrebni, tako reći tehnološki višak. Ovde znanje nije vrlina i dar, već dijagnoza bato i to treba iskoreniti. Čovek koji mnogo zna mnogo i pita, a mi ne volimo da odgovaramo puno na pitanja. Ko hoće u visoke čkole neka ide u inostranstvo pošto mi to ne držimo, ne isplati se kume...

Jadna naša deca.

Duci0167

pre 10 godina

Pa ne moze rukovalac teskim masinama i jos u smeni da ima istu platu kao strugar sa 4 stepenom. Ja vama da kazem, naj..ali smo od ovih strucnjaka a svako ko ga je zaokruzio na izborima prekukace majcino mleko.

sasar

pre 10 godina

Cistacica u skoli, opstini i nekom ministarstvu treba da ima istu platu.
Pravnik u poreskoj upravi, socijalnoj sluzbi, skoli (sekretar) i PIO fondu, takodje.
Racunovodja u upravi vrtica, skoli ili opstini - istu platu.
Tada se ne bi partijski kadrovi gurali po pojedinim javnim sluzbama jer bi svuda bilo isto i znala bi se plata.
P.S. Skolski policajac koji je prijavljen van mesta sluzbovanja ima skoro duplo vecu platu nego profesor u skoli.

Mat

pre 10 godina

Opet prosvetari ucenjuju. Koliko puta ste u proteklim godinama koristili nasu decu da bi zastitili svoje gu*ice? E sada mi je vec dosta. Moji klinci ce sledecu skolsku godinu u Madjarsku, a vi razmislite.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

Krenuo Mekinsi da balansira budzet od prosvete. Bas kreativno. Ako ukinu prosvetu i posalju nastavnike u njive ustedece jos vise a pospesice poljoprivrednu proizvodnju. SNS za obrazovanje ne mari.

1 čas je 20 din po đaku

pre 10 godina

Učitelj, nastavnica matematike, profesor srpskog su ljudi koji su uticali na mene koliko i moji roditelji.
Kukavice i beskičmenjaci mogu samo da vaspitavaju nove generacije istih.
Kolege koje se plaše da štrajkuju nisu za ovaj posao.

Milan

pre 10 godina

Eto vam pobeda jednopartijskog sistema, imate pravo da se bunite, ali pare šipak. Samo govori i razgovori...poneko zastrašivanje a bogami i otpuštanje za najneposlušnije.

Reforma?

pre 10 godina

Najjači sindikat u državi, ne može im niko ništa. U vreme kad niko nije dobijao jubilarne nagrade, oni su ih dobili, kad je trebalo otpuštati, njih niko nije smeo da pomene. Jer oni, bože moj, „obrazuju našu decu”.

Pre par godina moje dete nije pošlo u školu 1. septembra, iako je bio radni dan, već tek 2, kad su odobreni zahtevi prosvetara. Praznik počinje od Velikog petka, ali prosvetari slave ne od danas, već od juče, a i kad se završi praznik, oni će još dva dana posle toga imati neradna. O raspustima je glupo i govoriti.

Uzimaju se žestoke dnevnice na ekskurzije, maturske proslave, obezbeđenje, roditelji se „muzu” do iznemoglosti, sve je uvezano i pronađeni svi načini da se iskoristi i najmanja mogućnost za dodatnu zaradu. Zauzvrat, imamo najlošije obrazovanu decu, bitno je samo kako-tako održati čas, a vaspitni rad je potpuno zaboravljen. To je po njihovom, izgleda, dužnost samo roditelja, koji po evropskom sistemu, sada rade od 9 do 17, kući dođu u 18h, i ručaju u 19h, kada deca već hvataju zalet za izlazak u grad.

Dakle, razumem prosvetare, plate jesu male i nisam za to da im se smanjuju. Ali i oni moraju da razumeju da učitelj i sveštenik više nisu prvi ljudi u selu, da su u međuvremenu i drugi ljudi završili neke škole, da je rad u prosveti „misija”, da imaju svoj deo odgovornosti koji nije mali i da su i oni sami učinili mnogo da im se ugled uruši.

Možda su današnja deca razmažena, ali ni oni nisu oni nastavnici i profesori koji su nama nekada predavali.

Serb

pre 10 godina

Ko ima 100 000 da mu se smanji na 70 AKO I SAMO AKO ne izdržava porodicu sam. Ko ima preko hiljadu evra platu, da se smanji na 2. I sa tim parama se može na Havaje. Penzije od preko 50 000 da se smanje na tu cifru. UKINUTI VOZNI PARK. Kad već imaju po više hiljada evra platu od države, neka sami plaćaju aute i vozikanje.

Ne može fakultetski obrazovan prosvetni radnik da ima manju platu od džabalebaroša u MUP-u, EPS-u i td.

I NE MOŽE Megatrend kadar, menadžeri, PR-ovi i ostala boranija da ima veću platu i bolju prolaznost u životu od mladih hirurga! Koji zato odlaze iz zemlje. Bogati će se lečiti u inostranstvu, siromašne neće imati ko da leči..

Što ja kucam ovo u pola tri.. Kao da će ikada Srbija biti normalno mesto za život.. Kao da će moj komentar išta promeniti..
Ma da..

Raspust je za djake

pre 10 godina

Radila sam u skoli,na radnom mestu sekretar. Nazalost sem mene, sefa racunovodstva, spremacica, niko nije radio osam sati dnevno. Gledala sam ucitelje koji dodju u osam i odu u jedanaest kuci. Nastavnici isto tako. RASPUST JE ZA DJAKE!!!!!
Za vreme zimskog raspusta niko od njih nije dosao na posao,a nisu imali godisnji odmor. Neka neko proveri da li su nam dragi prosvetari u utorak na svojim radnim mestima!!!!! Ne, oni su na raspustu!!! I ovo su vam velike plate koliko radite godisnje.

VIS

pre 10 godina

evo, moze, nece Vam Vlada smanjiti plate ... ali posteno bi bilo da svi vi koji spremate decu i za to uzimate pare uredno platite drzavi porez ... i mirna Backa ... obrazovanje se toliko srozalo da je sve spalo na pricu : "Lose cu da predajem, malo me placaju, sa kolegom cu da udjem u dil, dobar i on dobar i ja" ... plus broj slobodnih dana u toku godine ...

Ivan

pre 10 godina

Ovo vec postaje bezobrazluk, prevaljivanje "stednje" zbog desetina, ma stotina hiljada partijskih parazita fiktivno zaposlenih, na jedine prave javne radnike, rezite politicari jednom u zivotu kako treba, otpustajte vase stranacke poltrone sto se uhlebili na stetu svih nas iz privatnog sektora!

Лошми

pre 10 godina

Свима изгледа могу да смање, само њима не, а реално, најмање раде, два месеца на летњем, месец скоро на зимском распусту, ни један скоро викенд, и да не причам о празницима, никад не раде, а жале се највише. Шта је са онима који не примају плату, а за годишњи чули само од пријатеља?

Alex PB

pre 10 godina

Stub svake ozbiljne drzave su prosveta i zdravstvo. Prosveta skoluje kadrove koji bi trebalo da doprinose razvitku zemlje, a o njihovom zdravlju se brinu lekari! Nasa drzava Srbija klizi u ambis, jer je skolstvo dovedeno na jednu ravan nistavila, gde se djaci ponasaju prema profesorima kao da su istrosene krpe, gde se diplome mogu kupiti, gde se strucnost ne racuna, vec partijska pripadnost. Svedoci smo da veliki broj lekara odlazi iz zemlje, sve gore od goreg! Mora se tome stati na put!!! Ako se vec mora stedeti, uvesti ustedu po platnim razredima.

Sandra

pre 10 godina

Ma sta se zale ovi prosvetni radnici bre,vise od pola njih nebobavlja svoj posao kako treba...pogotovo u osnovnim skolama,deca izlaze is skola bez elementarnog znanja,jer se profesori ne trude da prenesu znanje,vec ispricaju sta imaju i to je to...tako je i kod nekih profesora u srednjoj...i jos dobijaju dnevnice za ekskurzije,i sve i svasta. A to sto porede rad u MUP-u je kao da se porede babe i zabe,raditi u policiji u danasnje vreme nije ni malo lako.. i prosvetni radnici se ne mogu porediti sa policijom,zdravstvom,i jos nekim drzavnim institucijama..
Sad ce sigurno neko iz prosvete da se nadje ovde i da mi popuje,ali realno gledano sve sto sam rekla je tacno,i znam sve kako funkcionise u prosveti jer imam par prijatelja koji su nastavnici,a i relativno skoro sam izasla iz djacke klupe...

drNo

pre 10 godina

i zdravstveni radnici će vam se pridružiti...i nama je dosta svi nas pljuju plate su premale za odgovornost koju imamo...pa ne otimaju svi doktori od pacijenata ima nas mnogo-većina koji živimo od bedne plate i jedva hranimo porodicu...nismo se za to školovali. ..i da, nemojte samo da nam pričate o Hipokratu jer nismo mi jedini u ovom društvu koji treba da budu humani...

Johny...

pre 10 godina

Ogroman broj ljudi ne radi uopste ili ima neredovnu platu oko 20.000 din. a vi imate redovnu platu i to vise nego duplo od toga i pricate o sirotinji... Sram vas bilo sve vas iz javnog sektora koji tako govorite...

vucko

pre 10 godina

E pa super! Taman da i moj otac oficir VS izadje na ulicu ako mu smanje platu,zar ne?! Nema veze sto je to neustavno,ali ako mogu ucitelji mogu i oficiri! Ili konacno prestanite da u javni sektor trpate vojsku jer ona nema pravo na strajk kao drugi,koji ce budite sigurni svi izaci na ulice!

Mihailo Bičenko

pre 10 godina

Moj sindikat je moje ljudsko dostojanstvo, moj lični i profesionalni integritet. Sam ću štrajkovati ako se ova improvizovana država usudi da od nas otima. Nesposobna da naplati porez, da naplati struju, da pohapsi svoje partijske krimose i kabadahije ... udara tamo gde misli da je "najmekše". Neće moći. No pasaran!

Branko

pre 10 godina

Gde ste gospodine sindikalac našli odmah da policija ima velike plate, šta reći za čiku koji dolazi da vam isključi struju koji ima 60.000 dinara.

uzas

pre 10 godina

Kakvi platni razredi. Znaci imace istu platu uciteljica i dip.inz. rudarstva koji silazi u podzemni kop. Oboje imaju isti stepen strucne spreme.

ilic

pre 10 godina

A sta li je mislio ovaj narod dok je glasao, verovatno da stednja nece pogoditi njega, nego njegovog komsiju ili daljnjeg rodjaka, ali vazno je da Miskovic nije dobio pasoos.

zvrk

pre 10 godina

Totalno je covek u pravu! Plata profesora na fakultetu je 150 000 a u skolama 50?? Pa ko je ovde lud....Povisicu nisu dobijali od 2008-e godine..U Mupu kojekakvi dzabalebarosi ne rade nista al kapne svaki mesec 90 000.
Povecajte aman plate u prosveti,sramota da se fakultet zavrsi i posle radi za bukvalno preziveti...bruka ove drzave...dajte bre il da se zivi u ovoj drzavi ili da bankrotiramo napokon vise..

prosvetar

pre 10 godina

Nadam se da se nećete držati ove priče samo dok vama, vođama sindikata, ne ponude neke pare direktno ili neki drugi dogovor za vašu ličnu korist kao što je to uvek slučaj u Srbiji. Sećam se kad ste nas ono pre neku godinu izveli na ulice pa nas onda posle 3-4 dana ubeđivali da se vratimo u učionice jer su "svi zahtevi ispunjeni", iako je svakom bilo jasno da ništa nije ispunjeno. Sindikat, u pravom smislu te reči, u Srbiji ne postoji.

svasta

pre 10 godina

Eno na Blicu slikane poslanice, poze i osmesi, suknje na 15 cm iznad kolena, bas me cudi da prosvetni radnici nece da se zrtvuju za te kreacije, i kadrove. Jos samo da cujemo od ex-ppv, a sada vv (veliki vodja) na sta se trose te pare koje uzima od lekara, to nikako nece da kaze, sta misle botovi, da nije zbog skromnosti?

edge

pre 10 godina

Podrzavam strajk u potpunosti. Igrom slucaja moja supruga je doktor biologije i radi za 38000 dinara u jednoj seoskoj skoli sa 100% fondom casova. Mislim da je to stvarno malo novca za ljude njihovog obrazovanja. Jos ukoliko im smanje platu za 10% izjednacice se u bukvalnom smislu sa platama ljudi koji rade u trafici (ne vredjam zaposlene u trafici). Samo hocu da naglasim da ljudi sa fakultetima mogu da rade i u skoli i u trafici a ljudi sa srednjom skolom ipak ne mogu da rade u skoli, zar ne...

blabla

pre 10 godina

Ne smanjivati plate nastavnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju. Nikako. Ja sam protiv. Pa to je tako ponižavajuće. Uvedite platne razrede i skrešite one sa visokim platama, čistačice sa platama ministra itd. )))): Šta će nam beda u školama. ))): Mnogo nastavnika nema ni pun fond časova. Onaj ko ima 50% norme, on ima 50% plate. Strašno. Ne možete da platite ni kiriju. )))): Ukinite placanja po Upravnim odborima itd. tamo gde se rasipa. ))):

zvrk

pre 10 godina

Totalno je covek u pravu! Plata profesora na fakultetu je 150 000 a u skolama 50?? Pa ko je ovde lud....Povisicu nisu dobijali od 2008-e godine..U Mupu kojekakvi dzabalebarosi ne rade nista al kapne svaki mesec 90 000.
Povecajte aman plate u prosveti,sramota da se fakultet zavrsi i posle radi za bukvalno preziveti...bruka ove drzave...dajte bre il da se zivi u ovoj drzavi ili da bankrotiramo napokon vise..

edge

pre 10 godina

Podrzavam strajk u potpunosti. Igrom slucaja moja supruga je doktor biologije i radi za 38000 dinara u jednoj seoskoj skoli sa 100% fondom casova. Mislim da je to stvarno malo novca za ljude njihovog obrazovanja. Jos ukoliko im smanje platu za 10% izjednacice se u bukvalnom smislu sa platama ljudi koji rade u trafici (ne vredjam zaposlene u trafici). Samo hocu da naglasim da ljudi sa fakultetima mogu da rade i u skoli i u trafici a ljudi sa srednjom skolom ipak ne mogu da rade u skoli, zar ne...

blabla

pre 10 godina

Ne smanjivati plate nastavnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju. Nikako. Ja sam protiv. Pa to je tako ponižavajuće. Uvedite platne razrede i skrešite one sa visokim platama, čistačice sa platama ministra itd. )))): Šta će nam beda u školama. ))): Mnogo nastavnika nema ni pun fond časova. Onaj ko ima 50% norme, on ima 50% plate. Strašno. Ne možete da platite ni kiriju. )))): Ukinite placanja po Upravnim odborima itd. tamo gde se rasipa. ))):

ilic

pre 10 godina

A sta li je mislio ovaj narod dok je glasao, verovatno da stednja nece pogoditi njega, nego njegovog komsiju ili daljnjeg rodjaka, ali vazno je da Miskovic nije dobio pasoos.

Branko

pre 10 godina

Gde ste gospodine sindikalac našli odmah da policija ima velike plate, šta reći za čiku koji dolazi da vam isključi struju koji ima 60.000 dinara.

Prepelac

pre 10 godina

Bitno je da stogodisnjaci u skupstini spavaju godinama za 120 000+svemirski putni troskovi, a hirurg i profesor s punim fondom casova ce zajedno imati oko 100 000 mocnih dinara. Van pameti.

gradanin

pre 10 godina

Drzava koja slabo placa prosvetne radnike cini to zbog toga da buduca pokolenja budu sto gluplja.Sa glupim glasacima mogu samo manipulisati. Ako prosvetne radnike debelo plate onda ce oni posteno raditi i nista od glupih gradana!Roditelji,vi zelite da vase dete bude glup (ja ne zelim!!!)? Kao porezni platisa ZAHTEVAM da POSTENO plate nastavnika mog deteta!

Serb

pre 10 godina

Ko ima 100 000 da mu se smanji na 70 AKO I SAMO AKO ne izdržava porodicu sam. Ko ima preko hiljadu evra platu, da se smanji na 2. I sa tim parama se može na Havaje. Penzije od preko 50 000 da se smanje na tu cifru. UKINUTI VOZNI PARK. Kad već imaju po više hiljada evra platu od države, neka sami plaćaju aute i vozikanje.

Ne može fakultetski obrazovan prosvetni radnik da ima manju platu od džabalebaroša u MUP-u, EPS-u i td.

I NE MOŽE Megatrend kadar, menadžeri, PR-ovi i ostala boranija da ima veću platu i bolju prolaznost u životu od mladih hirurga! Koji zato odlaze iz zemlje. Bogati će se lečiti u inostranstvu, siromašne neće imati ko da leči..

Što ja kucam ovo u pola tri.. Kao da će ikada Srbija biti normalno mesto za život.. Kao da će moj komentar išta promeniti..
Ma da..

Andrea

pre 10 godina

Nemojte prosvetu zakidati, vec je jacajte - dobre skole su nam jedna od nada za bolje sutra. Otpustite bolje los kadar koji je partijski zaposljavan, a zaposlite kvalitetne ucitelje, nastavnike i profesore.

svasta

pre 10 godina

Eno na Blicu slikane poslanice, poze i osmesi, suknje na 15 cm iznad kolena, bas me cudi da prosvetni radnici nece da se zrtvuju za te kreacije, i kadrove. Jos samo da cujemo od ex-ppv, a sada vv (veliki vodja) na sta se trose te pare koje uzima od lekara, to nikako nece da kaze, sta misle botovi, da nije zbog skromnosti?

prosvetar

pre 10 godina

Nadam se da se nećete držati ove priče samo dok vama, vođama sindikata, ne ponude neke pare direktno ili neki drugi dogovor za vašu ličnu korist kao što je to uvek slučaj u Srbiji. Sećam se kad ste nas ono pre neku godinu izveli na ulice pa nas onda posle 3-4 dana ubeđivali da se vratimo u učionice jer su "svi zahtevi ispunjeni", iako je svakom bilo jasno da ništa nije ispunjeno. Sindikat, u pravom smislu te reči, u Srbiji ne postoji.

ucitelj

pre 10 godina

Kritizeri prosvetne radnike posmatraju ocima dece , djaka, jer to su nekada bili. Kada su sami isli kuci ili na raspust, mislili su da to rade i njihovi ucitelji i profesori. Bili su blazeno nesvesni svega onoga sto prosvetni radnici rade pre i posle nastave. Takvi su i ostali. Mnoga deca predskolskog uzrasta su verovala da vaspitacica zivi u skoli! Tako "realnu" sliku o prosveti imaju MNOGI. To sto ste isli u skolu, ne znaci da znate sta i kako rade prosvetni radnici, pa vas molim da prestanete da pricate glusposti o "dosla u skolu u osam i vratila se kuci u jedanaest", "tri meseca letnjeg raspusta" i sve ostalo.

1 čas je 20 din po đaku

pre 10 godina

Učitelj, nastavnica matematike, profesor srpskog su ljudi koji su uticali na mene koliko i moji roditelji.
Kukavice i beskičmenjaci mogu samo da vaspitavaju nove generacije istih.
Kolege koje se plaše da štrajkuju nisu za ovaj posao.

Djole

pre 10 godina

Zasto prosveti smanjiti plate? Smanjite policiji koji po ceo dan cesu d*** i vozikaju se kolima, a imaju po 50 hiljada platu. Sa zavrsenom srednjom skolom i Kamenicom. A neki vrhunski profesori u srednjim skolama dobijaju manje. I gde je tu pravda?

π

pre 10 godina

Tako je! Ne sme se izjednačavati radnik u javnom preduzeću koji se zaposlio preko veze i ne radi bukvalno ništa za 80 hiljada mesečno i profesor matematike koji pošteno zarađuje svojih 40 hiljada.

BgHQ

pre 10 godina

Molio bih ove sto komentarisu kako je kratko radno vreme prosvetara da ne pisu gluposti vec da se pre toga malo raspitaju.tacno je da u proseku imaju 5 casova ali sta mislite ko drzi dopunsku, dodatnu nastavu? U proseku bar u beogradskim skolama svaki nastavnik ima iko 250 ucenika i sad razmislite koliko treba sati da se osmisle kontrolni i pismeni zadaci, plus testovi za tu decu. Posle toga to treba sve ispraviti. Sta mislite koliko sati nastavnik provede ispravljajuci kontrolni ili pismeni zadatak ili test? Niko ne racuna pripreme za cas, otvorena vrata, roditeljske sastanke, drzanje priprema za takmicenje i odlazak sa decom na skolska, gradska i republicka takmicemja. Ima toga jos, ukljucujuci sednice, razne aktive, seminare. Ako je to malo, onda stvarno sta jos treba da rade? Puna podrska strajku!!!! Plate su mizerne i ne dajte se.

drNo

pre 10 godina

i zdravstveni radnici će vam se pridružiti...i nama je dosta svi nas pljuju plate su premale za odgovornost koju imamo...pa ne otimaju svi doktori od pacijenata ima nas mnogo-većina koji živimo od bedne plate i jedva hranimo porodicu...nismo se za to školovali. ..i da, nemojte samo da nam pričate o Hipokratu jer nismo mi jedini u ovom društvu koji treba da budu humani...

Darko

pre 10 godina

Podržavam u potpunosti. Jedino, povedite računa, da vas sve ne zamene novim giga mega kadrovima, ako im zafale, naštancovaće diplome za par dana, ko Tominu.

Olovka pise srcem

pre 10 godina

Najvece dostignuce ministra i vlade je smanjiti ionako bedne plate a povecati cene.Prosvetari treba da traze povecanje plata od bar 30%,kakvo crno smanjenje.Gde su 1000000000000000€ investicija iz kojih se puni budzet i povecava standard.Stoko izadjite da glasate da bi nama politicarima bilo bolje a ne vama narode,to je ideja vodilja ama svakog politicara u Srbiji.Najniza plata u prosveti u regionu je u Makedoniji u iznosu od 550€ a u Srbiji hoce da uvedu da bude 350€.Ako ste ludi pristanite da vas preveslaju,samo sto ste onda dzaba zavrsavali fakultete?

kurir_djoka

pre 10 godina

"Jer država koja godišnje izgubi 200 milijardi dinara u sivoj ekonomiji, neće biti spašena ako prištedi na obrazovanju i zdravstvu, stubovima svake ozbiljne države“, poručio je Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije."

Poenta svega, a ja bi dodao i da treba na udar staviti državne ustanove, ali pre svega sve one famozne agencije, odbore, komisije i izmišljena radna mesta gde sede partijski paraziti koji ništa ne rade a primaju duplo veće plate nego prosvetni radnici, lekari i mnogi drugi u javnom sektoru

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

Krenuo Mekinsi da balansira budzet od prosvete. Bas kreativno. Ako ukinu prosvetu i posalju nastavnike u njive ustedece jos vise a pospesice poljoprivrednu proizvodnju. SNS za obrazovanje ne mari.

sasar

pre 10 godina

Cistacica u skoli, opstini i nekom ministarstvu treba da ima istu platu.
Pravnik u poreskoj upravi, socijalnoj sluzbi, skoli (sekretar) i PIO fondu, takodje.
Racunovodja u upravi vrtica, skoli ili opstini - istu platu.
Tada se ne bi partijski kadrovi gurali po pojedinim javnim sluzbama jer bi svuda bilo isto i znala bi se plata.
P.S. Skolski policajac koji je prijavljen van mesta sluzbovanja ima skoro duplo vecu platu nego profesor u skoli.

rezignator

pre 10 godina

Tuzna je istina da profesori imaju 43000, plus hiljadu dve na staz. Dakle ispod republickog proseka. Ne mislim da na njima treba da se stedi.
Profesorima valja javno vratiti ugled i status, pojacati prava i obaveze a ne tretirati ih kao one stetocine iz administracije.

Alex PB

pre 10 godina

Stub svake ozbiljne drzave su prosveta i zdravstvo. Prosveta skoluje kadrove koji bi trebalo da doprinose razvitku zemlje, a o njihovom zdravlju se brinu lekari! Nasa drzava Srbija klizi u ambis, jer je skolstvo dovedeno na jednu ravan nistavila, gde se djaci ponasaju prema profesorima kao da su istrosene krpe, gde se diplome mogu kupiti, gde se strucnost ne racuna, vec partijska pripadnost. Svedoci smo da veliki broj lekara odlazi iz zemlje, sve gore od goreg! Mora se tome stati na put!!! Ako se vec mora stedeti, uvesti ustedu po platnim razredima.

dunja

pre 10 godina

Ne zavaravajte se da prosvetni radnici rade do pet sat dnevno. Radno vreme im nije zavrseno onog trenutka kada napuste ucionicu. Ko god misli tako, neka izdvoji vreme da osmisli nastavu za pet casova, i onda neka sudi koje im je radno vreme. Toliko o tome. Pozdrav.

ivana

pre 10 godina

@ Reforma
@ Sandra

Rekoste da prosvetni radnici "nisu vise prvi ljudi u selu, jer su u medjuvremenu i neki drugi skole zavrsili". Mene samo zanima kod koga su ti drugi ljudi skole zavrsili i opismenili se? Kod policajaca?
A sto se kvaliteta prosvete tice, ona jeste losa, ali je trenutno najbolja koju imamo. Ako mislite da su skole trosak, najbolje da ih poukidamo... Ko moze nek posalje dete u privatnu skolu (10 000 evra po godini), ao stali nek budu nepismeni. E to vam je ta vasa reforma. I uzgred budi receno, nisam prosvetni radnik, al sam u jednom trenutku radila u privatnoj skoli. E tamo vam je kvalitet nastave ocajan, a ocene se poklanjaju, jer su tata i mama platili.....

колико пара толико учитеља и лекара

pre 10 godina

Није проблем у плати него у неправади. Незадовољни и понижени лоше ће да васпитавају децу која ће из школа да излазе неука и лења. Већ сада се у школу иде реда ради, а учи на приватним часовима. Исто је и у здравству. Трудница иде на редовне прегледе у државну болницу, али мора на преглед и код приватног лекара.То није грешка лекара и учитеља већ државе коју воде партије које краду паре ,намештају тендере, запошљавају своје кадрове у ЕПС-у , топланама , водоводима итд.

Seno,slama,zob,zob

pre 10 godina

@Vlada
stvarno ne znam iz kojih pobuda mozete napisati ovaku nebulozu.Nadam se da je iz neznanja.Vodite vi 30 razuzdanih djaka nekoliko dana na tu ekskurziju koju pominjete za dzabe pa da vas pitam kako ce te se osecati posle nekoliko neprospavanih noci gde vodite racuna i strahujete da neko dete daleko bilo ne pogine ili se ne povredi usled divljanja svakakve vrste koja im padaju na pamet.Da li neko ide na sluzbeni put a da ne dobije dnevnice?Mozda bi trebalo jos da nastavnici daju dzeparac deci i da im kupuju garderobu i spremaju hranu.O radnom vremenu cak ne bih ni polemisao s vama jer ne znate o cemu pisete.Samo primer ako vam treba u proseku 5 min da pregledate jedan kontrolni zadatak a morali ste u toku nedelje da date npr 250 takvih izracunajte koliko je potrebno sati da bi se ispravilo 250 kontrolnih.Reci cu vam da se ne zamarate-ptrebno je oko 1250 min,sto je vise od 20 sati rada.Da bi osmislili te iste kontrolne pa jos da bude vise grupa da ne bi prepisivali a naravno u svakom odeljenju mora biti razlicito,dolazimo do jos bar 5 sati.Priprema za nastavu i ostale aktivnosti da ne pominjem.Lako je mlatiti praznu slamu i pisati zlonamerno.Sto ne pisete o radnom vremenu politicara i njihivim satnicama i dnevnicama a garantovano imaju nizu skolsku spremu od nastavnika,bar dobar deo njih.

babaidedasublizanci

pre 10 godina

Za ove (o)besne: udjete u učionicu sa 30oro dece. Mogu da vas psuju, gađaju, tuku, vređaju a vi ne smete ni glas da podignete. Pored toga, ne smete da ih udaljite sa časa. Pored toga, može da vam se desi da vas roditelji te dece pretuku. Pored toga, ne smete da ih vratite u isti razred. Pored toga, niko i ništa vas ne štiti. Pored toga, ne smete da zovete roditelje jer je to "uznemiravanje". Naravno "iju! ne bi to moje dete on/a je kod kuće baš super!". A osim svega ovoga, nije rad prosvetnih radnika samo držanje nastave. Veći deo posla je u stvari administrativan. Raspust NE TRAJE tri meseca već tri nedelje preko leta i dve preko zime. Tzv usavršavanja plaćate iz svog džepa. Direktori vas ucenjuju, roditelji vam prete, a otkaz stalno visi nad glavom. Malo li je za bednih 350€????

misli svojom glavom

pre 10 godina

u jakim zemljama nastavnici u skolama su najbolji diplomci, cenjeni i najbolje placeni, a ovde nas sistematski zaglupljiji, teraju nas da ne ucimo, da se zaglupljujemo, teraju nas na dno.

MILOS

pre 10 godina

Zao mi je prosvetara, realno, male su im plate, jer su to sve visoko obrazovani ljudi, nemaju mnogo prava pa se muce sa autoritetom nad decom, pod stalnim su pritiskom a za ovo su krivci i drzava i roditelji! jos da im smanje plate, ma uzas!

Oskar ABC

pre 10 godina

Da li je moguce da vam je konacno doslo iz .... u glavu. Cene skacu a oni bi da uzmu ovo malo milostinje sto daju. Generalni strajk je jedino resenje. Neka smanjuju plate sebi, svojim svalerkama, clanovima familije, partijskim poslusnicima. Neka oni idu u skole i drze nastavu. Sram ih bilo. Ne dozvolite da vas jos ponizavaju.

Mihailo Bičenko

pre 10 godina

Moj sindikat je moje ljudsko dostojanstvo, moj lični i profesionalni integritet. Sam ću štrajkovati ako se ova improvizovana država usudi da od nas otima. Nesposobna da naplati porez, da naplati struju, da pohapsi svoje partijske krimose i kabadahije ... udara tamo gde misli da je "najmekše". Neće moći. No pasaran!

KarambaKarambita

pre 10 godina

Ma ljudi, koj' će nama tolike škole. Daj bre da kopamo kanale, da dižeamo Beogade na vodi, čardake ni na nebu ni na zemlji... Kakvi profesori, nastavnici, učitelji, doktori. Oni nam ovde u Srbiji nisu potrebni, tako reći tehnološki višak. Ovde znanje nije vrlina i dar, već dijagnoza bato i to treba iskoreniti. Čovek koji mnogo zna mnogo i pita, a mi ne volimo da odgovaramo puno na pitanja. Ko hoće u visoke čkole neka ide u inostranstvo pošto mi to ne držimo, ne isplati se kume...

Jadna naša deca.

gagi

pre 10 godina

Nažalost, ništa vam to ne vredi. Vlast prosveta jednostavno ne zanima. To za MUP je sve tačno, i njima su uvek davali još, kad god bi štrajkovali, a kada je prosveta štrajkovala mesecima, nije se desilo ništa. Poruka je - možete da štrajkujete koliko oćete, niste nam bitni i nećete dobiti ništa, a i za decu nas baš briga.
Ko god je kritikovao moć i plate u policiji, pa i onu tzv. pomoć od 100 evra, bio je ućutkan i ništa se nije promenilo. Ali zato sada kada su raspisali konkurs, mladi masovno prekidaju studije i pokušavaju da se zaposle u policiji, tako da, zaboravite na platne razrede, ljudi u policiji, jp i jkp drže prirodne monopole, jači su 10 puta od vas i njima škole nisu bitne. Oni znaju da bi za škole mogli naći ljude koji bi radili i za 300 evra, a kvalitet im ionako nije bitan i na školu gledaju samo kao na formu, baš kao što su i njihove diplome koje su kupili.

kurir_djoka

pre 10 godina

Dragi Vlado, nije tačno ono što pričate i vidi se da pričate napamet kao i većina ljudi koja o školi ima neku, kako neko reče "đačku" predstavu
Radim u školi već više od 3 godine (da dodam - na određeno, uglavnom zamene) i u jednom trenutku sam imao pun fond časova i razredno starešinstvo - bez ikakve namere da lažem, mogu da kažem da sam se ubio od posla, skoro ceo dan mi je proticao u radu, opet kako u školi tako i van nje.
Zaboravili ste da pomenete školsku administraciju i ostale papirološke gluposti koje nastavnicima oduzimaju najviše vremena i sprečavaju ih da se efikasno bave onim najvažnjim, pedagoškim i nastavnim stvarima što je samo jedan od mnogobrojnih problema u našem školstvu koje ima tendenciju da od prosvetnih pravi administrativne radnike gde je najbiitnije da je sve zadovoljeno "na papiru".
Tek da ne pominjem nastavnike koje nemaju punu normu već rade sa 50% i manje, putuju o svom trošku po selima u izdvojena odeljenja da rade (na šta se izgubi nekoliko sati dnevno), takmičenja na kojima vode decu za vikend van radnog vremena i ne dobijaju dnevnice, iako ih u apsolutno svim ostalim državnim institucijama uredno dobijaju itd itd.
Voleo bih da vama dam decu da ih vodite na ekskurziju ili da budete razredni strešina ili nastavnik na neko vreme, pošto očigledno ne shvatate (kao i mnogi drugi vidim) koliko se nastavnici svakodnevno jedu od muke za male pare.

VV

pre 10 godina

@Raspust je za djake:
Nisi ti dobro razumela to sto si videla, jer ne znas sta je sve posao nastavnika. Postoje dani kada nastavnik ode iz skole posle 4 sata nastave, ali onda ode kuci (jer u skoli nema uslova, prostora, racunara...) da pregleda kontrolne, priprema se za nastavu, sredjuje dokumentaciju, ili ode na neki seminar, ili zaista radi manje jer je radio u subotu i nedelju. Ja sam eto radio proslog vikenda, a redovno radim subotom, nekim danima po 11 sati, a nekima po 4, ali nikada nisam video naseg sekretara da je vikendom u skoli ili ostaje duze od 7 sati, a veoma cesto je ucim njenom poslu i pomazem joj da nesto uradi. Kada bi se nastava i prateci poslovi mogli organizovati tako da se ostaje po 8 sati svakog dana i da se ne radi vikendom, to bi bilo vrlo lepo, ali to nije moguce. I da, u utorak cu biti na svom radnom mestu; nisam siguran za sekretara.

Duci0167

pre 10 godina

Nece Srbi nikada shvatiti znacaj obrazovanja,navika i kulture koja se sticu u skoli. Obrazovanje je temeljac za sve ostalo u zivotu. Nije istina da ko radi treba da je srecan sto ima posao,rad je jedno od osnovnih prava coveka a o pravima ne znamo nista! Uvek puni zlobe i ljubomore. Izbore imate pa birajte sudbinu. Ne,nisam prosvetni radnik. Platni razredi,a? Da nas dovedete sve na granicu prezivljavanja? Drzavi bi najvise odgovaralo da ne mora da daje plate,to sigurno.

SNS bot br 81

pre 10 godina

Ma bice sprovedeno smanjenje plata prosvetarima za 10 posto.
Vucic je karakter i on ce to uraditi.
A kako bi inace mogao davati gubitasima kao sto je Srbijagas, Zelezara, Zeleznice, da daje nepovratne pozajmice elektroprivredi ili za Kosovare! Privreda je skoro stala i mora od nekoga da se uzme...
Jako tesko se ubira porez od javnih preduzeca, mora i dalje da se koristi 30.000 sluzbenih automobila, Parlament mora da ima 250 poslanika i najjeftinije ruckove u drzavi, Predsednik mora da ima bar dva dzipa od po milion evra; on ne moze da se vozi kao Svedski kralj Ulof u obicnom Volvou ili biciklom po Stokholmu.
Zato prosvetari cutite, glasali ste za Vucica i sada mu pomozite.

Jovan

pre 10 godina

Reforme kreću od prosvetara, lekara i radnika... Zašto ne uvedu zakon o dokazivanju porekla imovine stečene od 1990. godine, pa da nacionalizuju pokradeno, zašto ne reformišu sudstvo i omoguće pravnu sigurnost, zašto ne zaposle 2000 mladih pravnika i ekonomista u inspekcijske službe i ne daju im stimulaciju od 20% od naplaćene kazne, pa da počnu da obilaze butike, trafike, da spavaju u kolima ispred gradilišta i snimaju zaštitnu opremu radnika i svaki drugi dan kontrolišu da li su svi radnici prijavljeni i da li se plaćaju doprinosi..., mogli bi da uvedu i nultu toleranciju i drakonske kazne za neplaćanje poreza. A da popišu državnu imovinu...
Ima jako puno prostora za sprovođenje reformi. Ali nece vlast ugrožavati interese svojih sponzora. Teret reformi podneće prosvetari, lekari, penzioneri, nezaposleni koji će morati da prodaju kuće i stanove da bi platili struju...

crni domino

pre 10 godina

Sedam platnih razreda u svakom drzavnom (javnom) preduzecu ili ustanovi, kao sto je nekada bilo u kraljewvini Jugoslaviji!
Koliko ima zeleznicar, ucitelj, lekar, guverner, ministar, predsednik, sudija, profesor, general, cistacica; znali se razredi i znala se plata istovetna za jedno zanimanje bilo gde u drzavi.
Sada, onaj ko je na vlasti, odredjuje sebi visinu plate imalo ili nemalo para u budzetu.

Ivan

pre 10 godina

Ovo vec postaje bezobrazluk, prevaljivanje "stednje" zbog desetina, ma stotina hiljada partijskih parazita fiktivno zaposlenih, na jedine prave javne radnike, rezite politicari jednom u zivotu kako treba, otpustajte vase stranacke poltrone sto se uhlebili na stetu svih nas iz privatnog sektora!

Draško

pre 10 godina

Na ovom primeru se vidi koliko smo iskrivljeno društvo. Prosvetni radnici su dovedeni na margine društva, sa druge strane imate gomilu lokalnih kvazi političara koji su jedva zvršili nekakvu školu, pa onda kuda će nego u politiku jer vam tu stručnost ne igra nikakvu ulogu. Sada ti isti političari odlučuju o važnim stvarima, pa i o raspodeli sredstava u prosveti. Hteo bih da dodam da sva razvijena društva mnogo para ulažu upravo u obrazovanje i nauku jer su to pored kapitala i dobrih zakonskih okvira pokretači privrednog razvoja.Srbija trenutno ima dosta odobrenih kredita koji čekaju da budu povučeni, ali nema projekata! Ovo se dešava upravo zbog negativne selekcije kadrova posebno na važnim funkcijama, pa vam sada na mestu nekakvog savetnika sedi čovek za koga su njegovi profesori mislili da nema potencijala. Sve bi ovo bilo jako smešno da nije istina.

Milutin

pre 10 godina

Kada se kaze "javni sektor" kod nas je medijima i politickim marketingom sve to dovedeno u istu ravan I svi iz tog javnog sektora su prakticno predstavljeni kao najgora sorta. Ali nisu svi lencuge sa odlicnim platama a rade sat vremena dnevno. Napravite vi malo finiju klasifikaciju javnog sektora jer ovako ostadosmo i bez lekara i bez profesora.

DIPLOMAC

pre 10 godina

Samo me zanima šta će biti kriterijum za određivanje platnih razreda. U poslednjih 10 godina u javnom sektoru je prava epidemija kupovine diploma i završavanja fakulteta za tri dana. Zar će i ti biti u istom platnom razredu sa onima koji su pošteno oderali klupe i novcima svojih roditelja završili fakultete pre nego štu su se zaposlili. E to da vidim, nema pravde ljudi u Srbiji ko je veći poslušnik taj jedino profitira. Ne treba ovoj državi istinska akademska inteligencija već stranački poslušnici kojima je ta ista stranka omogućila da završe tzv. fakultete tipa megatrenda, braće i sestara Karića itd...

goran

pre 10 godina

svi na ulice, dok se ne usvoje koeficijenti na nivou svih službenika, ne može pravnik u pio fondu ili eps da prima 90000-100000 a profesori 40000, pravnik u policiji inspektor 50000, kad se to izjednačix pa onda na osnovu odgovornosti posla neka izrade koficijente, inače ovako svi na ulice,u agencijama sa visokom spremom primaju po 150000 a sa srednjom po 60000, e pa ne može

propast

pre 10 godina

Prosvetari, štrajkujte! ne odustajete i ne posustaje, dajte primer ostalima! Sudbina naše dece je da budu neobrazovana i jeftina radna snaga pa je u skladu s tim planom i strategija sakaćenja školstva na svaki način. Možda ne možemo to da promenimo, ali hajde da se ne predamo bez borbe

nesho je

pre 10 godina

(Raspust je za djake, 18. april 2014 09:01)

U svakoj skoli sekretar, racunovodja, pedagog... unose zlu krv. Po citav dan ispijaju kafice nesto ''projektuju'' i pucaju od zavisti. Zar racunovodja (srednja skola) treba da se izjednacava sa nastavnikom???
Gospojo kada ste se javljali na konkurs trebalo je da znate da pristajete na 8-casovno radno vrijeme. U cemu je problem? Zasto ne spomenete da na nivou prosjeka u RS 40% nastavnika prima punu platu.(ostali nemaju dovoljan fond casova).
Da li biste pristali da vam se smanji radno vrijeme pod uslovom da vam smanje platu???

Raspust je za djake

pre 10 godina

Radila sam u skoli,na radnom mestu sekretar. Nazalost sem mene, sefa racunovodstva, spremacica, niko nije radio osam sati dnevno. Gledala sam ucitelje koji dodju u osam i odu u jedanaest kuci. Nastavnici isto tako. RASPUST JE ZA DJAKE!!!!!
Za vreme zimskog raspusta niko od njih nije dosao na posao,a nisu imali godisnji odmor. Neka neko proveri da li su nam dragi prosvetari u utorak na svojim radnim mestima!!!!! Ne, oni su na raspustu!!! I ovo su vam velike plate koliko radite godisnje.

Liberta

pre 10 godina

Otkud to? Zar nova vlast nije najavljivala program da nece biti smanjena plata i da ce biti novih zaposlenja. Bilo je ono Svom snagom u reforme, kako se glasalo tako ce nam i biti...

Voja

pre 10 godina

Svi bi da strajkuju, kukaju, a ja ne mogu da primim svoju platu od 20000, prijavljen sa srednjom, a zavrsio master, placi Srbijo nad svojom zemljom!

nema druge

pre 10 godina

Upisite se svi kolektivno u SNS i reseni su vam svi problemi.
Necete vise morati da brinete ni za licne dohotke ni za radno mesto.

Neko tamo

pre 10 godina

Treba da se dogovore prosvetari i drzava bez strajkova. To nije dobro za djake. Drzava treba da postavi obrazovanje i skolstvo kao jedan od prioriteta, i onda ce se drugacije stvari razvijati. Kada sam isao u Gimnaziju u Pancevu od 1997 do 2001 imali smo casove 45 minuta samo prvih mesec dana 1997. Onda je poceo strajk koji je trajao 4 godine sve do poslednjeg dana, a casovi su bili 30 minuta. Moji nastavnici su tada trazili platu od 1000 nemackih maraka. Stvarno, to je jedna od bizarnijih stvari u zivotu tih godina. Osnovnu skolu cu pamtiti po svemu najboljem i to tokom svih teskih godina. Srednja, skroz druga prica, nesto zaista bizarno, i potpuno neshvatljivo, da je jedna skola tada mogla da radi sta hoce odvojena od sistema po svim pitanjima. Nastavnici nisu shvatali koliko su potrebni ucenicima, a drzavu je imala precih stvari. Na kraju je sve to svaljeno na ucenike. A, i nastavnici su bili losi, cast izuzecima, i nisu se u opste bavili svojim poslom. Minimalniju kolicinu entuzijazma nisam upamtio u zivotu. Skola je bitna za djake jer ih oblikuje i usmerava za ceo zivot pozitivnim primerima, a isto tako ubogaljuje svim negativnostima. Skola je druga porodica. Zato i treba da ima posebno mesto u drustvu. Oko toga mora da se povede ozbiljna rasprava kao i o preispitivanju nacionalnih prioriteta.

Milan

pre 10 godina

Eto vam pobeda jednopartijskog sistema, imate pravo da se bunite, ali pare šipak. Samo govori i razgovori...poneko zastrašivanje a bogami i otpuštanje za najneposlušnije.

pera

pre 10 godina

Podrzavam. Na ulicu i ostali da spasu sta se moze spasti jer PPv i drugovi su gladni i nije im bilo dosta dve godine cerupanja. E da mi je da vidim da se Vojo vrati i da vidim kako bi letelo perje.E samo bih to voleo da vidim.

Duci0167

pre 10 godina

Pa ne moze rukovalac teskim masinama i jos u smeni da ima istu platu kao strugar sa 4 stepenom. Ja vama da kazem, naj..ali smo od ovih strucnjaka a svako ko ga je zaokruzio na izborima prekukace majcino mleko.

tragedija

pre 10 godina

Pa da...,nek trpe deca,ne moraju ni da uce sto se tice Nikolica i Vucica,njima je lakse sa nepismenima i primitivcima-zato im je cela stranka valjda takva! A i vi gospodo ''prosvetari''-kako to da vec sad skrnavite buducnost nase zemlje a i dalje se nazivate ''prosvetari''! Zasto dozvoljavate da vam nepismeni i primitivni vode ministarstvo,da vas omalovazavaju i razvlace k'o krpu po podu! Pokazite malo zube velikom vodji(moj vodja nije sigurno niti ce biti),ima nacina da im gurnete prst u oko a da ne trpe nasa deca! Ionako je popularno biti nepismen u Srbestanu,ne morate bas vi tome doprinositi ! Ima nacina da izdejstvujete to sto zelite a da ujedno ''objasnite'' ovom nepismenom preCedniku da je skolovanje ipak vazno i da se ceni tamo gde ima drzave,gde ima uredjenog sistema i gde skolovani ljudi vode drzavu.

Risović Dragan, Kruševac

pre 10 godina

Svaka reč je na mestu, potrebni su platni razredi jer samo tako lekar može da bude više plaćen od banderasa u epsu koji sada prima platu. kao lekar opšte prakse.
Pod uslovom da zaboravimo i to da nismo spremni da platimo cenu što su ostali nekaznjeni oni koji su pljačkom države doveli do ovog stanja. Neki su čak i pozvani u vladu.

Pedja

pre 10 godina

A zasto politicari sami sebi ne smanje plate? I ne ukinu beneficije (sluzbeni auto, rezidencija....) i pokazu nam svojim primerom kako stede?

Alcale

pre 10 godina

U potpunosti se slazem sa zahtevima sindikata obrazovanja.
Nema smisla stedeti na obrazovanju, naprotiv potrebno je jos vise ulagati pogotovo RADA a tu se, previse radnika obrazovanja nebi slozilo samnom! Previse je onih koji svoj posao obavaljaju samo zato sto nigde drugde nisu mogli da se uhlebe.
Takodje mnogi bi mogli da pocnu da imaju uvid i razumevanje u trenutno stanje u drustvu! Simptomaticno je npr da pojedini nastavnici i profesoru ne mogu da shvate da roditelji ne mogu da dodju u skolu na razgovor do 16 ili 17h jer RADE dnevno po 9, 10 pa i 12 sati (u privatnom sektoru).
Naravno ima izuzetaka, ali vecina smtara da je neodgovorno ako roditelji ne dodju na roditeljski koji je zakazana u 16h. Za mene i moju zenu koji radimo u privatnom sektoru to vreme ne postoji kao slobodno ni za praznike a kamoli za radne dane. Ovo govorim kao otac cetvoro dece razlicitog uzrasta.

Reforma?

pre 10 godina

Najjači sindikat u državi, ne može im niko ništa. U vreme kad niko nije dobijao jubilarne nagrade, oni su ih dobili, kad je trebalo otpuštati, njih niko nije smeo da pomene. Jer oni, bože moj, „obrazuju našu decu”.

Pre par godina moje dete nije pošlo u školu 1. septembra, iako je bio radni dan, već tek 2, kad su odobreni zahtevi prosvetara. Praznik počinje od Velikog petka, ali prosvetari slave ne od danas, već od juče, a i kad se završi praznik, oni će još dva dana posle toga imati neradna. O raspustima je glupo i govoriti.

Uzimaju se žestoke dnevnice na ekskurzije, maturske proslave, obezbeđenje, roditelji se „muzu” do iznemoglosti, sve je uvezano i pronađeni svi načini da se iskoristi i najmanja mogućnost za dodatnu zaradu. Zauzvrat, imamo najlošije obrazovanu decu, bitno je samo kako-tako održati čas, a vaspitni rad je potpuno zaboravljen. To je po njihovom, izgleda, dužnost samo roditelja, koji po evropskom sistemu, sada rade od 9 do 17, kući dođu u 18h, i ručaju u 19h, kada deca već hvataju zalet za izlazak u grad.

Dakle, razumem prosvetare, plate jesu male i nisam za to da im se smanjuju. Ali i oni moraju da razumeju da učitelj i sveštenik više nisu prvi ljudi u selu, da su u međuvremenu i drugi ljudi završili neke škole, da je rad u prosveti „misija”, da imaju svoj deo odgovornosti koji nije mali i da su i oni sami učinili mnogo da im se ugled uruši.

Možda su današnja deca razmažena, ali ni oni nisu oni nastavnici i profesori koji su nama nekada predavali.

Vaske

pre 10 godina

Kao profesor odgovorno tvrdim da ste Vi iz sindikata produzena ruka svake vlasti i da me ne zanima sta radite i pricate. Kada budete jedan jak sindikat onda Vase postojanje ima smisla a ovako samo sebi obezbedjujete olaksice i benefite (1% od zarade ide u sindikat pa se to pomnozi za brojem clanova pa puta 12 meseci godisnje = lep zivot za malo prazne price po medijima).

uzas

pre 10 godina

Kakvi platni razredi. Znaci imace istu platu uciteljica i dip.inz. rudarstva koji silazi u podzemni kop. Oboje imaju isti stepen strucne spreme.

Mile

pre 10 godina

Kada se saberu radni sati u toku godine i uporede sa brojem radnih sati radnika istog nivoa stručne spreme, prosvetni radnici su debelo preplaćeni. Narode, država je poslodavac kao svaki drugi. Ona vam nudi ovoliku platu. Kome to ne odgovara, neka se zaposli kod privatnog poslodavca, ili još bolje, neka otvori privatnu firmu.

Rke Koke

pre 10 godina

Tišina!!! Juče ste glasali, danas se već bunite! Dolazi budućnost u koju verujete, to su vam te reforme (da je 350€ velika plata) i gutajte sad!
Kako ih nije sramota da sada oštete decu, koja su ni kriva ni dužna, da blokiraju saobraćaj (i sanitete)... a juče je svaki drugi glasao za to što se danas radi.

Johny...

pre 10 godina

Ogroman broj ljudi ne radi uopste ili ima neredovnu platu oko 20.000 din. a vi imate redovnu platu i to vise nego duplo od toga i pricate o sirotinji... Sram vas bilo sve vas iz javnog sektora koji tako govorite...

Mat

pre 10 godina

Opet prosvetari ucenjuju. Koliko puta ste u proteklim godinama koristili nasu decu da bi zastitili svoje gu*ice? E sada mi je vec dosta. Moji klinci ce sledecu skolsku godinu u Madjarsku, a vi razmislite.

Branko

pre 10 godina

Pa u redu, ako je dotle doslo. Meni klinac zavrsava srednju i neka izgubi tu godinu ako treba ako se za uzvrat stane vise tom ucenjivanju. Svaki pocetak skolske godine, svaki pocetak drugog polugodja nesto se strajkuje, preti. O kvalitetu svog rada kod njih se ne razgovara jer je to tabu tema kao i u zdravstvu, javnim sluzbama... Samo se kuka. Mala kinta 50000rsd za 80-90 "radnih sati "mesecno. Bolovanja kada im dete dvaput kine, ili ih zaboli glava. U privatnom sektoru ljudi ne idu na bolovanje ni sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, rade za duplo manje novca tri puta vise sati i niko ne strajkuje.
Neko je ovde lud. I zato red bi bio da jednom drzava uputi jasan odgovor svoj toj gomili neradnika,zaista cast IZUZECIMA, ali debela vecina se mora dovesti u red.

Duci0167

pre 10 godina

[2]
Da se nadovezem. Prosveti trebaju vece plate,naravno ali za platne razrede neka zaborave. Nisu iste obaveze,priroda posla,odgovornost po stepenu strucne spreme. Istu platu sa IV sss da ima elekricar i neko ko upravlja teskim masinama u smenskom rezimu rada??? Neverovatno ali drzava je ubedila narod da mu je dovoljna plata od 30000! Glupo smo od nula do milion! Jel znate vi kakvo je zlo "platni razredi"? Otvara prostor mahinacijama i korupciji jer neko ce da ocenjuje vase zalaganje i nagradice vecom platom,nije nego. Vece plate prosveti DA ali preko platnih razreda NE.

mmf

pre 10 godina

Ako nećete da radite vi izvolite na biro. Ima nezaposlenih koji ce da rade za sigurnu platu. U Mup 90000? Ja radim u Mup, sa visokom s.s. stečenom na P.Akademiji, sa 13 godina staža I imam oko 50000. Radim nocu, praznikom, vikendom,sa pijancima, nakomanima, utakmice, često me zovu u pola noći, porodica trpi. I cutim, ne bunim se. Gospoda prosvetari, letnji raspust, zimski, prolećni, prvomajski, vikendi slobodni, nema noćnog rada, ekskurzije o trošku roditelja, itd. I još kukaju kako je naporno I slabo plaćeno. Neka idu gde ima bolje.

asdf

pre 10 godina

realno gledano, za satnicu koju ostvare, plata im i nije losa, iako je za zivot zaista mala.. al vise me boli to sto npr. imam komsiju koji je clan sns i cimao se oko kampanje, jer mu je bio obecan posao. sada radi u epsu, kaze da mu plata nije ni malo mala, a kuka kako mora tamo da se cekira karticom na vreme i ode na kraju radnog vremena, iako tamo ni ne mora da bude.. i takvih je gomila, koji su zaposleni tako kako su zaposleni, primaju velike plate, a ne rade nista.. sto se njima ne smanje plate?

goran

pre 10 godina

pa policiji neće da smanje, po zakonu o policiji policijski službenici treba da imaju veću platu od 20 do 50% od ostalih državnih službenika, to se ne poštuje,kad bi sad svi tužili državu to bi bio haos, ali naravno da neće tužiti, ne treba na primerima generalizovati sve policajce, većina rade pošteno svoj posao, a ti sto ne rade neka ih kažnjavaju,postoje načini za to, suština je samo da odgovorni u rukovodioci budu pravi ljudi na pravom mestu

podrska

pre 10 godina

Mislim da nije vreme da se zavadamo izmedu sebe! KO je u javnom sektoru ko u drzavnom?Danas je u ovoj zemlji svima lose! To je sustina cele price!Vi sto radite u privatnom sektoru, nemojte da vam bude toliko oko srca milo sto ce u javnom sektoru tesati plate! Zar mislite da ce vama biti drugacije? Zar mislite da ce vasi poslodavci sedeti skrstenih ruku???Budite uvereni da nece!Eto i vama smanjenja i tesanja, jer ce ici logikom: kada lekar leci za 40000 moze i ovaj moj da sljaka za 20000 pa mu vremenom i to postane puno...A cena hleba ce ostati ista,mleka ista, mesa ista.... a mi cemo sve manje i manje moci da kupimo svi, bili mi u drzavnom ili zaposleni u javnom sektoru!Zato manite se one stare nase: da komsiji crkne krava,jer u ovom slucaju bolest je zarazna pa ce brzo dospeti i do vase stale!!!!!!!!!!!Zivi bili pa videli!!!!!!!!!Podrska svima onima koji su spremni da dignu glas i kazu DOKLE VISE!!!!!!!!!!!!!

011

pre 10 godina

Završila sam u roku željeni fakultet (na budžetu), školovala se za rad u prosveti i radim skoro 35 godina posao koji volim. Majka sam dva odrasla i poštena mlada čoveka.
Sve ove decenije marljivo svakoga dana pre svega kao produžena roditeljska ruka vaspitavam i pomno obrazujem svoje učenike. Moje radno vreme se ne ograničava na "samo" 40-očasovnu radnu nedelju (24 sati "samo" u nastavi). Svakoga dana pravim 45-ominutne video prezentacije za svaki čas, radim sa darovitim učenicima i pomažem svima kojima to treba, učim decu besplatno da sviraju klavir i još mnogo toga. Papirologiju i seminare koje plaćam iz svog džepa neću pominjati kao ni platu. Neću porediti svoj posao sa drugim branšama jer je svaki posao zahtevan ako se obavlja valjano. U školi koristim svoj kompjuter i zvučnike, testove štampam na svom štampaču...
Nikada nisam dozvolila da niti jedan učenik završi školsku godinu s nedovoljnom ocenom iz predmeta koji predajem.
Sve ove godine spremala sam i vodila (u slobodno vreme) ogroman broj učenika na razna takmičenja i nastupe na TV-ima, koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu ne tražeći ništa. Srećna sam što su mnogi moji učenici danas uspešni ljudi.
Niti sada kada vidim koliko se blati prosvetarska profesija ne žalim što sam odabrala ovaj poziv jer se za ovaj poziv rađa. Pročitala sam nekoliko komentara i shvatila da bombardovanje i nije najgore što nam se desilo.
Nama smo se desili mi.

Sandra

pre 10 godina

Ma sta se zale ovi prosvetni radnici bre,vise od pola njih nebobavlja svoj posao kako treba...pogotovo u osnovnim skolama,deca izlaze is skola bez elementarnog znanja,jer se profesori ne trude da prenesu znanje,vec ispricaju sta imaju i to je to...tako je i kod nekih profesora u srednjoj...i jos dobijaju dnevnice za ekskurzije,i sve i svasta. A to sto porede rad u MUP-u je kao da se porede babe i zabe,raditi u policiji u danasnje vreme nije ni malo lako.. i prosvetni radnici se ne mogu porediti sa policijom,zdravstvom,i jos nekim drzavnim institucijama..
Sad ce sigurno neko iz prosvete da se nadje ovde i da mi popuje,ali realno gledano sve sto sam rekla je tacno,i znam sve kako funkcionise u prosveti jer imam par prijatelja koji su nastavnici,a i relativno skoro sam izasla iz djacke klupe...

Лошми

pre 10 godina

Свима изгледа могу да смање, само њима не, а реално, најмање раде, два месеца на летњем, месец скоро на зимском распусту, ни један скоро викенд, и да не причам о празницима, никад не раде, а жале се највише. Шта је са онима који не примају плату, а за годишњи чули само од пријатеља?

mar

pre 10 godina

Pa ce septembra opet da strajkuju u traze povecenje.
Prvog ko strajkuje, te sindikalce, otpistiti i zaposliti mlade.
Svi na birou su spremni da rade za 37 hiljada, a ima nas i dovoljno.

goran

pre 10 godina

policajac u uniformi ima 35.000, inspektor za vss ima 50000, ipak je malo odgovornije i malo opasnije biti u policiji, poštujem sve profesore,i moj otac je radio kao profesor, tako da znam o čemu pričate, ja imam državni pravni, pravosudni, pa mi je plata 50000, a po zakonu o policiji trebalo bi da bude od 20 do 50% veća,a nije, tako da sto se tiče stručne spreme ja sam na istom nivou i višem jer imam pravosudni sto nije potrebno za radno mesto na kojem radim

problem

pre 10 godina

Dragi Vlado o kakvom to visljem nivou razgovora ti pricas????Pa ti prvo moras da podignes nivo vlastite svesti da bi uopste mogao razgovarati na ovu temu!!!!!MOLIM te ne stavljaj nas lekare u isti kos sa tobom!!!!!!!Ono po cemu se razlikujemo mi lekari i prosfetari("najveci mediokriteti ove zemlje")od tebe, je u onom sustinskom:MI RADIMO SA ZIVIM BICIMA A VI SA PREDMETIMA(fasciklama)!!!!!!!!!!!Mi nas posao ne mozemo zakljucati u orman,odloziti u fioku, to je permanentni rad!!!Znam da cete sada postaviti pitanje:"A kako ga radite"?Pa gospodine Vlado koliko smo placeni jos ga dobro i radimo!!!!!Ali ako budemo placeni jos manje, zamislite koliko i kako cemo tek da radimo!!!!Lekari, profesori,ucitelji, su oni koji bi trebali da brinu o vama i vasim najmilijima, priznacete velike dragocenost im je poverena, zar ste toliko malo spremni da platite??? Zar toliko malo volite sebe, svoju decu i one najmilije?????Ili pak smatrate da bi oni trebali da se zrtvuju za vas i za vasu decu!!!???Odakle vam pravo da mislite da bi taj ucitelj trebao da voli vasu decu, vise od svoje vlastite?????On se samo bori za kvalite svoga zivota i zivota svoje dece!!!!!KAKAV ti imas problem sa tim, cemu tolika mrznja?Podrska prosvetarima uskoro vam se pridruzuje i zdravstvo!!

VIS

pre 10 godina

evo, moze, nece Vam Vlada smanjiti plate ... ali posteno bi bilo da svi vi koji spremate decu i za to uzimate pare uredno platite drzavi porez ... i mirna Backa ... obrazovanje se toliko srozalo da je sve spalo na pricu : "Lose cu da predajem, malo me placaju, sa kolegom cu da udjem u dil, dobar i on dobar i ja" ... plus broj slobodnih dana u toku godine ...

marko

pre 10 godina

Sta su ovi prosvetari bolji od nas ostalih radnika?Navikli da strajkuju pa to ti je.Najmanje rade od svih,a jos se bune i za plate.Ja bi njima uveo osmocasovno radno vreme pa da vide kako je ostalima.

vucko

pre 10 godina

E pa super! Taman da i moj otac oficir VS izadje na ulicu ako mu smanje platu,zar ne?! Nema veze sto je to neustavno,ali ako mogu ucitelji mogu i oficiri! Ili konacno prestanite da u javni sektor trpate vojsku jer ona nema pravo na strajk kao drugi,koji ce budite sigurni svi izaci na ulice!

mile

pre 10 godina

ljudi, mora da se stedi ili cemo da propadnemo. ruku na srce u rad u prosveti nije mnogo naporan ili opasan kao u vojsci ili u policiji. pa su razlike u platama donekle i opravdane, a na kraju krajeva smanjice se plate i u policiji i vojsci.

...

pre 10 godina

pa i mnooogi drugi ljudi rade posle posla i od kuce, isto tako, osmisljavaju nacin na koji ce da rese svakodnevne probleme koji su mu u opisu radnog mesta.. inace su nam casovi jako dobro osmisljeni, relativno skoro zavrsih skolu pa znam..

Vlada

pre 10 godina

Pa dragi prosvetari, to koliko radite mnogo ste i placeni. Imate najduzi godisnji odmor i to po nekoliko u toku godine,idete na ekskurzije koje vam placaju djaci i dobijate jos i dnevnice i jos mnogo toga. A ta vasa prica da morate da pripremite pisane i kontrolne zadatke i da ih pregledate i slicno je cista manipulacija. Kao prvo, mnogi drugi nose svoj posao kuci ili ostaju i prekovremeno, dakle i preko 8 casova dnevnog rada i nisu za to placeni. Kao drugo, ako vam je fond casova 20 nedeljno, dakle 4 dnevno, sto je manje od 4 sati efektivnog rada, onda kad zavrsite nastavu u toku dana i ostanu vam jos 4 sati ne idite kuci, ostanite u skoli pa svaki dan pregledajte te zadatke, radite pripremu i slicno. Kad radite tako svaki dan, pa nekad ostanete i preko 8 sati u skoli shvaticu vase nezadovoljstvo. Do tada, kao najveci neradnici javnog sektora cutite i budite zadovoljni koliko ste placeni. Ma i preplaceni.

Aleksandra

pre 10 godina

Budite srećni što uopšte radite,jer mnogi čekaju na vaš posao i rado bi radili makar i za male plate!U dogovoru sa vladom ste zabranili zapošljavanje novih ljudi,samo da se ne otpušta višak,koji predaje šta stigne,samo da ne ostane bez posla,dok stručni ljudi sede na birou1Sram da vas bude!Još se nešto i bunite!

Raspust je za djake

pre 10 godina

Ovako, radno vreme nastavnika i ucitelja cetri do pet sest sati dnevno!!! Ucitelji rade najvise pet. Zimski raspust???? Prolecni raspust???? Raspust je za djake,ne za nastavnike. Gde su prosvetni radnici tada? Ko im daje jos toliko odmora,kada godisnji iskoriste ???? Slazem se neka plate ostanu i povecaju,ali tek kada rade kao ostali.

uzas

pre 10 godina

Uz duzno postovanje prema pojedincima ali vecina prosvetnih radnika i ne zasluzuje da se bave tim zanimanjem. Dno dna u svakom smislu. O onima sa kupljenim diplomama necu da pricam. Meni je u gimnaziji jedna takva predavala matematiku, zena nije posteno znala tablicu mnozenja. Kada je ona isla u gimnaziju imala je dvojku iz matematike. Ali joj je suprug kupio diplomu.

Vlada

pre 10 godina

Dragi moji prosvetari. Kada bi svi prepricavali svoje radne obaveze koje imaju u toku radnog vremena, pa nakon proteka istog, da objasnjavaju koliki posao nose kuci, koja koncentracija i odgovornost je neophodna za obavljanje i drugih poslova, pretpostavljam da bi njihova plata bila tretirana dzeparcem. Ja npr. poznajem puno prijatelja koji su prosvetni radnici, pa znam koliko njima ostane slobodnog vremena u odnosu na mene ili druge nase prijatelje, takodje intelektualce, koji rade druge poslove. Eto npr. ni mi ne vodimo svoje pacijente, okrivljene kuci, operisemo ili sudimo i van radnog vremena, kuci citamo i pratimo naucne novine koje su u medicini i tehnici svakodnevne, nosimo predmete kuci i pisemo presude i provedemo mnogo vise od tih vasih sati. Sama priprema za operaciju ili sudjenje traje mnogo vise od vasih priprema, a o odgovornosti posla tek ne bih pricao. U svakom slucaju, kao intelektualac koji ima i vise od fakulteta ne bih vam odgovarao kao vi meni da "mlatite praznu slamu", ja sam ipak navikao da na malo visem nivou vodim komunikaciju, posebno sa intelektualcima. Eto, kad nama priznaju sve te sate van radnog vremena, koje vama su priznali da biste formalno imali pokrice za platu, bicemo isti. Ne znam da li bih ja vama dao da radite sve te poslove, ali ja bih u mojoj struci mogao da predajem u skoli, ali niko od vas ne bi mogao da radi u poslovima koje sam vam nabrojao.

Eusebio

pre 10 godina

"Znam da cete sada postaviti pitanje:"A kako ga radite"?Pa gospodine Vlado koliko smo placeni jos ga dobro i radimo!!!!!Ali ako budemo placeni jos manje, zamislite koliko i kako cemo tek da radimo!!!!"

Jadni smo mi ako lekari rade po tarifi - koliko su placeni. Osim toga... da li su vase redovne plate JEDINO sto zbrojite na kraju meseca? Hm...

Vlada

pre 10 godina

Pa dragi prosvetari, to koliko radite mnogo ste i placeni. Imate najduzi godisnji odmor i to po nekoliko u toku godine,idete na ekskurzije koje vam placaju djaci i dobijate jos i dnevnice i jos mnogo toga. A ta vasa prica da morate da pripremite pisane i kontrolne zadatke i da ih pregledate i slicno je cista manipulacija. Kao prvo, mnogi drugi nose svoj posao kuci ili ostaju i prekovremeno, dakle i preko 8 casova dnevnog rada i nisu za to placeni. Kao drugo, ako vam je fond casova 20 nedeljno, dakle 4 dnevno, sto je manje od 4 sati efektivnog rada, onda kad zavrsite nastavu u toku dana i ostanu vam jos 4 sati ne idite kuci, ostanite u skoli pa svaki dan pregledajte te zadatke, radite pripremu i slicno. Kad radite tako svaki dan, pa nekad ostanete i preko 8 sati u skoli shvaticu vase nezadovoljstvo. Do tada, kao najveci neradnici javnog sektora cutite i budite zadovoljni koliko ste placeni. Ma i preplaceni.

Raspust je za djake

pre 10 godina

Radila sam u skoli,na radnom mestu sekretar. Nazalost sem mene, sefa racunovodstva, spremacica, niko nije radio osam sati dnevno. Gledala sam ucitelje koji dodju u osam i odu u jedanaest kuci. Nastavnici isto tako. RASPUST JE ZA DJAKE!!!!!
Za vreme zimskog raspusta niko od njih nije dosao na posao,a nisu imali godisnji odmor. Neka neko proveri da li su nam dragi prosvetari u utorak na svojim radnim mestima!!!!! Ne, oni su na raspustu!!! I ovo su vam velike plate koliko radite godisnje.

Mat

pre 10 godina

Opet prosvetari ucenjuju. Koliko puta ste u proteklim godinama koristili nasu decu da bi zastitili svoje gu*ice? E sada mi je vec dosta. Moji klinci ce sledecu skolsku godinu u Madjarsku, a vi razmislite.

Mile

pre 10 godina

Kada se saberu radni sati u toku godine i uporede sa brojem radnih sati radnika istog nivoa stručne spreme, prosvetni radnici su debelo preplaćeni. Narode, država je poslodavac kao svaki drugi. Ona vam nudi ovoliku platu. Kome to ne odgovara, neka se zaposli kod privatnog poslodavca, ili još bolje, neka otvori privatnu firmu.

Johny...

pre 10 godina

Ogroman broj ljudi ne radi uopste ili ima neredovnu platu oko 20.000 din. a vi imate redovnu platu i to vise nego duplo od toga i pricate o sirotinji... Sram vas bilo sve vas iz javnog sektora koji tako govorite...

mmf

pre 10 godina

Ako nećete da radite vi izvolite na biro. Ima nezaposlenih koji ce da rade za sigurnu platu. U Mup 90000? Ja radim u Mup, sa visokom s.s. stečenom na P.Akademiji, sa 13 godina staža I imam oko 50000. Radim nocu, praznikom, vikendom,sa pijancima, nakomanima, utakmice, često me zovu u pola noći, porodica trpi. I cutim, ne bunim se. Gospoda prosvetari, letnji raspust, zimski, prolećni, prvomajski, vikendi slobodni, nema noćnog rada, ekskurzije o trošku roditelja, itd. I još kukaju kako je naporno I slabo plaćeno. Neka idu gde ima bolje.

Aleksandra

pre 10 godina

Budite srećni što uopšte radite,jer mnogi čekaju na vaš posao i rado bi radili makar i za male plate!U dogovoru sa vladom ste zabranili zapošljavanje novih ljudi,samo da se ne otpušta višak,koji predaje šta stigne,samo da ne ostane bez posla,dok stručni ljudi sede na birou1Sram da vas bude!Još se nešto i bunite!

Sandra

pre 10 godina

Ma sta se zale ovi prosvetni radnici bre,vise od pola njih nebobavlja svoj posao kako treba...pogotovo u osnovnim skolama,deca izlaze is skola bez elementarnog znanja,jer se profesori ne trude da prenesu znanje,vec ispricaju sta imaju i to je to...tako je i kod nekih profesora u srednjoj...i jos dobijaju dnevnice za ekskurzije,i sve i svasta. A to sto porede rad u MUP-u je kao da se porede babe i zabe,raditi u policiji u danasnje vreme nije ni malo lako.. i prosvetni radnici se ne mogu porediti sa policijom,zdravstvom,i jos nekim drzavnim institucijama..
Sad ce sigurno neko iz prosvete da se nadje ovde i da mi popuje,ali realno gledano sve sto sam rekla je tacno,i znam sve kako funkcionise u prosveti jer imam par prijatelja koji su nastavnici,a i relativno skoro sam izasla iz djacke klupe...

mar

pre 10 godina

Pa ce septembra opet da strajkuju u traze povecenje.
Prvog ko strajkuje, te sindikalce, otpistiti i zaposliti mlade.
Svi na birou su spremni da rade za 37 hiljada, a ima nas i dovoljno.

Branko

pre 10 godina

Pa u redu, ako je dotle doslo. Meni klinac zavrsava srednju i neka izgubi tu godinu ako treba ako se za uzvrat stane vise tom ucenjivanju. Svaki pocetak skolske godine, svaki pocetak drugog polugodja nesto se strajkuje, preti. O kvalitetu svog rada kod njih se ne razgovara jer je to tabu tema kao i u zdravstvu, javnim sluzbama... Samo se kuka. Mala kinta 50000rsd za 80-90 "radnih sati "mesecno. Bolovanja kada im dete dvaput kine, ili ih zaboli glava. U privatnom sektoru ljudi ne idu na bolovanje ni sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, rade za duplo manje novca tri puta vise sati i niko ne strajkuje.
Neko je ovde lud. I zato red bi bio da jednom drzava uputi jasan odgovor svoj toj gomili neradnika,zaista cast IZUZECIMA, ali debela vecina se mora dovesti u red.

Лошми

pre 10 godina

Свима изгледа могу да смање, само њима не, а реално, најмање раде, два месеца на летњем, месец скоро на зимском распусту, ни један скоро викенд, и да не причам о празницима, никад не раде, а жале се највише. Шта је са онима који не примају плату, а за годишњи чули само од пријатеља?

Reforma?

pre 10 godina

Najjači sindikat u državi, ne može im niko ništa. U vreme kad niko nije dobijao jubilarne nagrade, oni su ih dobili, kad je trebalo otpuštati, njih niko nije smeo da pomene. Jer oni, bože moj, „obrazuju našu decu”.

Pre par godina moje dete nije pošlo u školu 1. septembra, iako je bio radni dan, već tek 2, kad su odobreni zahtevi prosvetara. Praznik počinje od Velikog petka, ali prosvetari slave ne od danas, već od juče, a i kad se završi praznik, oni će još dva dana posle toga imati neradna. O raspustima je glupo i govoriti.

Uzimaju se žestoke dnevnice na ekskurzije, maturske proslave, obezbeđenje, roditelji se „muzu” do iznemoglosti, sve je uvezano i pronađeni svi načini da se iskoristi i najmanja mogućnost za dodatnu zaradu. Zauzvrat, imamo najlošije obrazovanu decu, bitno je samo kako-tako održati čas, a vaspitni rad je potpuno zaboravljen. To je po njihovom, izgleda, dužnost samo roditelja, koji po evropskom sistemu, sada rade od 9 do 17, kući dođu u 18h, i ručaju u 19h, kada deca već hvataju zalet za izlazak u grad.

Dakle, razumem prosvetare, plate jesu male i nisam za to da im se smanjuju. Ali i oni moraju da razumeju da učitelj i sveštenik više nisu prvi ljudi u selu, da su u međuvremenu i drugi ljudi završili neke škole, da je rad u prosveti „misija”, da imaju svoj deo odgovornosti koji nije mali i da su i oni sami učinili mnogo da im se ugled uruši.

Možda su današnja deca razmažena, ali ni oni nisu oni nastavnici i profesori koji su nama nekada predavali.

uzas

pre 10 godina

Uz duzno postovanje prema pojedincima ali vecina prosvetnih radnika i ne zasluzuje da se bave tim zanimanjem. Dno dna u svakom smislu. O onima sa kupljenim diplomama necu da pricam. Meni je u gimnaziji jedna takva predavala matematiku, zena nije posteno znala tablicu mnozenja. Kada je ona isla u gimnaziju imala je dvojku iz matematike. Ali joj je suprug kupio diplomu.

Raspust je za djake

pre 10 godina

Ovako, radno vreme nastavnika i ucitelja cetri do pet sest sati dnevno!!! Ucitelji rade najvise pet. Zimski raspust???? Prolecni raspust???? Raspust je za djake,ne za nastavnike. Gde su prosvetni radnici tada? Ko im daje jos toliko odmora,kada godisnji iskoriste ???? Slazem se neka plate ostanu i povecaju,ali tek kada rade kao ostali.

Vlada

pre 10 godina

Dragi moji prosvetari. Kada bi svi prepricavali svoje radne obaveze koje imaju u toku radnog vremena, pa nakon proteka istog, da objasnjavaju koliki posao nose kuci, koja koncentracija i odgovornost je neophodna za obavljanje i drugih poslova, pretpostavljam da bi njihova plata bila tretirana dzeparcem. Ja npr. poznajem puno prijatelja koji su prosvetni radnici, pa znam koliko njima ostane slobodnog vremena u odnosu na mene ili druge nase prijatelje, takodje intelektualce, koji rade druge poslove. Eto npr. ni mi ne vodimo svoje pacijente, okrivljene kuci, operisemo ili sudimo i van radnog vremena, kuci citamo i pratimo naucne novine koje su u medicini i tehnici svakodnevne, nosimo predmete kuci i pisemo presude i provedemo mnogo vise od tih vasih sati. Sama priprema za operaciju ili sudjenje traje mnogo vise od vasih priprema, a o odgovornosti posla tek ne bih pricao. U svakom slucaju, kao intelektualac koji ima i vise od fakulteta ne bih vam odgovarao kao vi meni da "mlatite praznu slamu", ja sam ipak navikao da na malo visem nivou vodim komunikaciju, posebno sa intelektualcima. Eto, kad nama priznaju sve te sate van radnog vremena, koje vama su priznali da biste formalno imali pokrice za platu, bicemo isti. Ne znam da li bih ja vama dao da radite sve te poslove, ali ja bih u mojoj struci mogao da predajem u skoli, ali niko od vas ne bi mogao da radi u poslovima koje sam vam nabrojao.

marko

pre 10 godina

Sta su ovi prosvetari bolji od nas ostalih radnika?Navikli da strajkuju pa to ti je.Najmanje rade od svih,a jos se bune i za plate.Ja bi njima uveo osmocasovno radno vreme pa da vide kako je ostalima.

mile

pre 10 godina

ljudi, mora da se stedi ili cemo da propadnemo. ruku na srce u rad u prosveti nije mnogo naporan ili opasan kao u vojsci ili u policiji. pa su razlike u platama donekle i opravdane, a na kraju krajeva smanjice se plate i u policiji i vojsci.

...

pre 10 godina

pa i mnooogi drugi ljudi rade posle posla i od kuce, isto tako, osmisljavaju nacin na koji ce da rese svakodnevne probleme koji su mu u opisu radnog mesta.. inace su nam casovi jako dobro osmisljeni, relativno skoro zavrsih skolu pa znam..

uzas

pre 10 godina

Kakvi platni razredi. Znaci imace istu platu uciteljica i dip.inz. rudarstva koji silazi u podzemni kop. Oboje imaju isti stepen strucne spreme.

Rke Koke

pre 10 godina

Tišina!!! Juče ste glasali, danas se već bunite! Dolazi budućnost u koju verujete, to su vam te reforme (da je 350€ velika plata) i gutajte sad!
Kako ih nije sramota da sada oštete decu, koja su ni kriva ni dužna, da blokiraju saobraćaj (i sanitete)... a juče je svaki drugi glasao za to što se danas radi.

vucko

pre 10 godina

E pa super! Taman da i moj otac oficir VS izadje na ulicu ako mu smanje platu,zar ne?! Nema veze sto je to neustavno,ali ako mogu ucitelji mogu i oficiri! Ili konacno prestanite da u javni sektor trpate vojsku jer ona nema pravo na strajk kao drugi,koji ce budite sigurni svi izaci na ulice!

VIS

pre 10 godina

evo, moze, nece Vam Vlada smanjiti plate ... ali posteno bi bilo da svi vi koji spremate decu i za to uzimate pare uredno platite drzavi porez ... i mirna Backa ... obrazovanje se toliko srozalo da je sve spalo na pricu : "Lose cu da predajem, malo me placaju, sa kolegom cu da udjem u dil, dobar i on dobar i ja" ... plus broj slobodnih dana u toku godine ...

goran

pre 10 godina

policajac u uniformi ima 35.000, inspektor za vss ima 50000, ipak je malo odgovornije i malo opasnije biti u policiji, poštujem sve profesore,i moj otac je radio kao profesor, tako da znam o čemu pričate, ja imam državni pravni, pravosudni, pa mi je plata 50000, a po zakonu o policiji trebalo bi da bude od 20 do 50% veća,a nije, tako da sto se tiče stručne spreme ja sam na istom nivou i višem jer imam pravosudni sto nije potrebno za radno mesto na kojem radim

asdf

pre 10 godina

realno gledano, za satnicu koju ostvare, plata im i nije losa, iako je za zivot zaista mala.. al vise me boli to sto npr. imam komsiju koji je clan sns i cimao se oko kampanje, jer mu je bio obecan posao. sada radi u epsu, kaze da mu plata nije ni malo mala, a kuka kako mora tamo da se cekira karticom na vreme i ode na kraju radnog vremena, iako tamo ni ne mora da bude.. i takvih je gomila, koji su zaposleni tako kako su zaposleni, primaju velike plate, a ne rade nista.. sto se njima ne smanje plate?

edge

pre 10 godina

Podrzavam strajk u potpunosti. Igrom slucaja moja supruga je doktor biologije i radi za 38000 dinara u jednoj seoskoj skoli sa 100% fondom casova. Mislim da je to stvarno malo novca za ljude njihovog obrazovanja. Jos ukoliko im smanje platu za 10% izjednacice se u bukvalnom smislu sa platama ljudi koji rade u trafici (ne vredjam zaposlene u trafici). Samo hocu da naglasim da ljudi sa fakultetima mogu da rade i u skoli i u trafici a ljudi sa srednjom skolom ipak ne mogu da rade u skoli, zar ne...

Serb

pre 10 godina

Ko ima 100 000 da mu se smanji na 70 AKO I SAMO AKO ne izdržava porodicu sam. Ko ima preko hiljadu evra platu, da se smanji na 2. I sa tim parama se može na Havaje. Penzije od preko 50 000 da se smanje na tu cifru. UKINUTI VOZNI PARK. Kad već imaju po više hiljada evra platu od države, neka sami plaćaju aute i vozikanje.

Ne može fakultetski obrazovan prosvetni radnik da ima manju platu od džabalebaroša u MUP-u, EPS-u i td.

I NE MOŽE Megatrend kadar, menadžeri, PR-ovi i ostala boranija da ima veću platu i bolju prolaznost u životu od mladih hirurga! Koji zato odlaze iz zemlje. Bogati će se lečiti u inostranstvu, siromašne neće imati ko da leči..

Što ja kucam ovo u pola tri.. Kao da će ikada Srbija biti normalno mesto za život.. Kao da će moj komentar išta promeniti..
Ma da..

Voja

pre 10 godina

Svi bi da strajkuju, kukaju, a ja ne mogu da primim svoju platu od 20000, prijavljen sa srednjom, a zavrsio master, placi Srbijo nad svojom zemljom!

dunja

pre 10 godina

Ne zavaravajte se da prosvetni radnici rade do pet sat dnevno. Radno vreme im nije zavrseno onog trenutka kada napuste ucionicu. Ko god misli tako, neka izdvoji vreme da osmisli nastavu za pet casova, i onda neka sudi koje im je radno vreme. Toliko o tome. Pozdrav.

zvrk

pre 10 godina

Totalno je covek u pravu! Plata profesora na fakultetu je 150 000 a u skolama 50?? Pa ko je ovde lud....Povisicu nisu dobijali od 2008-e godine..U Mupu kojekakvi dzabalebarosi ne rade nista al kapne svaki mesec 90 000.
Povecajte aman plate u prosveti,sramota da se fakultet zavrsi i posle radi za bukvalno preziveti...bruka ove drzave...dajte bre il da se zivi u ovoj drzavi ili da bankrotiramo napokon vise..

π

pre 10 godina

Tako je! Ne sme se izjednačavati radnik u javnom preduzeću koji se zaposlio preko veze i ne radi bukvalno ništa za 80 hiljada mesečno i profesor matematike koji pošteno zarađuje svojih 40 hiljada.

Branko

pre 10 godina

Gde ste gospodine sindikalac našli odmah da policija ima velike plate, šta reći za čiku koji dolazi da vam isključi struju koji ima 60.000 dinara.

Djole

pre 10 godina

Zasto prosveti smanjiti plate? Smanjite policiji koji po ceo dan cesu d*** i vozikaju se kolima, a imaju po 50 hiljada platu. Sa zavrsenom srednjom skolom i Kamenicom. A neki vrhunski profesori u srednjim skolama dobijaju manje. I gde je tu pravda?

Duci0167

pre 10 godina

[2]
Da se nadovezem. Prosveti trebaju vece plate,naravno ali za platne razrede neka zaborave. Nisu iste obaveze,priroda posla,odgovornost po stepenu strucne spreme. Istu platu sa IV sss da ima elekricar i neko ko upravlja teskim masinama u smenskom rezimu rada??? Neverovatno ali drzava je ubedila narod da mu je dovoljna plata od 30000! Glupo smo od nula do milion! Jel znate vi kakvo je zlo "platni razredi"? Otvara prostor mahinacijama i korupciji jer neko ce da ocenjuje vase zalaganje i nagradice vecom platom,nije nego. Vece plate prosveti DA ali preko platnih razreda NE.

blabla

pre 10 godina

Ne smanjivati plate nastavnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju. Nikako. Ja sam protiv. Pa to je tako ponižavajuće. Uvedite platne razrede i skrešite one sa visokim platama, čistačice sa platama ministra itd. )))): Šta će nam beda u školama. ))): Mnogo nastavnika nema ni pun fond časova. Onaj ko ima 50% norme, on ima 50% plate. Strašno. Ne možete da platite ni kiriju. )))): Ukinite placanja po Upravnim odborima itd. tamo gde se rasipa. ))):

1 čas je 20 din po đaku

pre 10 godina

Učitelj, nastavnica matematike, profesor srpskog su ljudi koji su uticali na mene koliko i moji roditelji.
Kukavice i beskičmenjaci mogu samo da vaspitavaju nove generacije istih.
Kolege koje se plaše da štrajkuju nisu za ovaj posao.

KarambaKarambita

pre 10 godina

Ma ljudi, koj' će nama tolike škole. Daj bre da kopamo kanale, da dižeamo Beogade na vodi, čardake ni na nebu ni na zemlji... Kakvi profesori, nastavnici, učitelji, doktori. Oni nam ovde u Srbiji nisu potrebni, tako reći tehnološki višak. Ovde znanje nije vrlina i dar, već dijagnoza bato i to treba iskoreniti. Čovek koji mnogo zna mnogo i pita, a mi ne volimo da odgovaramo puno na pitanja. Ko hoće u visoke čkole neka ide u inostranstvo pošto mi to ne držimo, ne isplati se kume...

Jadna naša deca.

misli svojom glavom

pre 10 godina

u jakim zemljama nastavnici u skolama su najbolji diplomci, cenjeni i najbolje placeni, a ovde nas sistematski zaglupljiji, teraju nas da ne ucimo, da se zaglupljujemo, teraju nas na dno.

MILOS

pre 10 godina

Zao mi je prosvetara, realno, male su im plate, jer su to sve visoko obrazovani ljudi, nemaju mnogo prava pa se muce sa autoritetom nad decom, pod stalnim su pritiskom a za ovo su krivci i drzava i roditelji! jos da im smanje plate, ma uzas!

VV

pre 10 godina

@Raspust je za djake:
Nisi ti dobro razumela to sto si videla, jer ne znas sta je sve posao nastavnika. Postoje dani kada nastavnik ode iz skole posle 4 sata nastave, ali onda ode kuci (jer u skoli nema uslova, prostora, racunara...) da pregleda kontrolne, priprema se za nastavu, sredjuje dokumentaciju, ili ode na neki seminar, ili zaista radi manje jer je radio u subotu i nedelju. Ja sam eto radio proslog vikenda, a redovno radim subotom, nekim danima po 11 sati, a nekima po 4, ali nikada nisam video naseg sekretara da je vikendom u skoli ili ostaje duze od 7 sati, a veoma cesto je ucim njenom poslu i pomazem joj da nesto uradi. Kada bi se nastava i prateci poslovi mogli organizovati tako da se ostaje po 8 sati svakog dana i da se ne radi vikendom, to bi bilo vrlo lepo, ali to nije moguce. I da, u utorak cu biti na svom radnom mestu; nisam siguran za sekretara.

nesho je

pre 10 godina

(Raspust je za djake, 18. april 2014 09:01)

U svakoj skoli sekretar, racunovodja, pedagog... unose zlu krv. Po citav dan ispijaju kafice nesto ''projektuju'' i pucaju od zavisti. Zar racunovodja (srednja skola) treba da se izjednacava sa nastavnikom???
Gospojo kada ste se javljali na konkurs trebalo je da znate da pristajete na 8-casovno radno vrijeme. U cemu je problem? Zasto ne spomenete da na nivou prosjeka u RS 40% nastavnika prima punu platu.(ostali nemaju dovoljan fond casova).
Da li biste pristali da vam se smanji radno vrijeme pod uslovom da vam smanje platu???

babaidedasublizanci

pre 10 godina

Za ove (o)besne: udjete u učionicu sa 30oro dece. Mogu da vas psuju, gađaju, tuku, vređaju a vi ne smete ni glas da podignete. Pored toga, ne smete da ih udaljite sa časa. Pored toga, može da vam se desi da vas roditelji te dece pretuku. Pored toga, ne smete da ih vratite u isti razred. Pored toga, niko i ništa vas ne štiti. Pored toga, ne smete da zovete roditelje jer je to "uznemiravanje". Naravno "iju! ne bi to moje dete on/a je kod kuće baš super!". A osim svega ovoga, nije rad prosvetnih radnika samo držanje nastave. Veći deo posla je u stvari administrativan. Raspust NE TRAJE tri meseca već tri nedelje preko leta i dve preko zime. Tzv usavršavanja plaćate iz svog džepa. Direktori vas ucenjuju, roditelji vam prete, a otkaz stalno visi nad glavom. Malo li je za bednih 350€????

Alex PB

pre 10 godina

Stub svake ozbiljne drzave su prosveta i zdravstvo. Prosveta skoluje kadrove koji bi trebalo da doprinose razvitku zemlje, a o njihovom zdravlju se brinu lekari! Nasa drzava Srbija klizi u ambis, jer je skolstvo dovedeno na jednu ravan nistavila, gde se djaci ponasaju prema profesorima kao da su istrosene krpe, gde se diplome mogu kupiti, gde se strucnost ne racuna, vec partijska pripadnost. Svedoci smo da veliki broj lekara odlazi iz zemlje, sve gore od goreg! Mora se tome stati na put!!! Ako se vec mora stedeti, uvesti ustedu po platnim razredima.

pera

pre 10 godina

Podrzavam. Na ulicu i ostali da spasu sta se moze spasti jer PPv i drugovi su gladni i nije im bilo dosta dve godine cerupanja. E da mi je da vidim da se Vojo vrati i da vidim kako bi letelo perje.E samo bih to voleo da vidim.

gagi

pre 10 godina

Nažalost, ništa vam to ne vredi. Vlast prosveta jednostavno ne zanima. To za MUP je sve tačno, i njima su uvek davali još, kad god bi štrajkovali, a kada je prosveta štrajkovala mesecima, nije se desilo ništa. Poruka je - možete da štrajkujete koliko oćete, niste nam bitni i nećete dobiti ništa, a i za decu nas baš briga.
Ko god je kritikovao moć i plate u policiji, pa i onu tzv. pomoć od 100 evra, bio je ućutkan i ništa se nije promenilo. Ali zato sada kada su raspisali konkurs, mladi masovno prekidaju studije i pokušavaju da se zaposle u policiji, tako da, zaboravite na platne razrede, ljudi u policiji, jp i jkp drže prirodne monopole, jači su 10 puta od vas i njima škole nisu bitne. Oni znaju da bi za škole mogli naći ljude koji bi radili i za 300 evra, a kvalitet im ionako nije bitan i na školu gledaju samo kao na formu, baš kao što su i njihove diplome koje su kupili.

tragedija

pre 10 godina

Pa da...,nek trpe deca,ne moraju ni da uce sto se tice Nikolica i Vucica,njima je lakse sa nepismenima i primitivcima-zato im je cela stranka valjda takva! A i vi gospodo ''prosvetari''-kako to da vec sad skrnavite buducnost nase zemlje a i dalje se nazivate ''prosvetari''! Zasto dozvoljavate da vam nepismeni i primitivni vode ministarstvo,da vas omalovazavaju i razvlace k'o krpu po podu! Pokazite malo zube velikom vodji(moj vodja nije sigurno niti ce biti),ima nacina da im gurnete prst u oko a da ne trpe nasa deca! Ionako je popularno biti nepismen u Srbestanu,ne morate bas vi tome doprinositi ! Ima nacina da izdejstvujete to sto zelite a da ujedno ''objasnite'' ovom nepismenom preCedniku da je skolovanje ipak vazno i da se ceni tamo gde ima drzave,gde ima uredjenog sistema i gde skolovani ljudi vode drzavu.

Alcale

pre 10 godina

U potpunosti se slazem sa zahtevima sindikata obrazovanja.
Nema smisla stedeti na obrazovanju, naprotiv potrebno je jos vise ulagati pogotovo RADA a tu se, previse radnika obrazovanja nebi slozilo samnom! Previse je onih koji svoj posao obavaljaju samo zato sto nigde drugde nisu mogli da se uhlebe.
Takodje mnogi bi mogli da pocnu da imaju uvid i razumevanje u trenutno stanje u drustvu! Simptomaticno je npr da pojedini nastavnici i profesoru ne mogu da shvate da roditelji ne mogu da dodju u skolu na razgovor do 16 ili 17h jer RADE dnevno po 9, 10 pa i 12 sati (u privatnom sektoru).
Naravno ima izuzetaka, ali vecina smtara da je neodgovorno ako roditelji ne dodju na roditeljski koji je zakazana u 16h. Za mene i moju zenu koji radimo u privatnom sektoru to vreme ne postoji kao slobodno ni za praznike a kamoli za radne dane. Ovo govorim kao otac cetvoro dece razlicitog uzrasta.

rezignator

pre 10 godina

Tuzna je istina da profesori imaju 43000, plus hiljadu dve na staz. Dakle ispod republickog proseka. Ne mislim da na njima treba da se stedi.
Profesorima valja javno vratiti ugled i status, pojacati prava i obaveze a ne tretirati ih kao one stetocine iz administracije.

ucitelj

pre 10 godina

Kritizeri prosvetne radnike posmatraju ocima dece , djaka, jer to su nekada bili. Kada su sami isli kuci ili na raspust, mislili su da to rade i njihovi ucitelji i profesori. Bili su blazeno nesvesni svega onoga sto prosvetni radnici rade pre i posle nastave. Takvi su i ostali. Mnoga deca predskolskog uzrasta su verovala da vaspitacica zivi u skoli! Tako "realnu" sliku o prosveti imaju MNOGI. To sto ste isli u skolu, ne znaci da znate sta i kako rade prosvetni radnici, pa vas molim da prestanete da pricate glusposti o "dosla u skolu u osam i vratila se kuci u jedanaest", "tri meseca letnjeg raspusta" i sve ostalo.

Olovka pise srcem

pre 10 godina

Najvece dostignuce ministra i vlade je smanjiti ionako bedne plate a povecati cene.Prosvetari treba da traze povecanje plata od bar 30%,kakvo crno smanjenje.Gde su 1000000000000000€ investicija iz kojih se puni budzet i povecava standard.Stoko izadjite da glasate da bi nama politicarima bilo bolje a ne vama narode,to je ideja vodilja ama svakog politicara u Srbiji.Najniza plata u prosveti u regionu je u Makedoniji u iznosu od 550€ a u Srbiji hoce da uvedu da bude 350€.Ako ste ludi pristanite da vas preveslaju,samo sto ste onda dzaba zavrsavali fakultete?

BgHQ

pre 10 godina

Molio bih ove sto komentarisu kako je kratko radno vreme prosvetara da ne pisu gluposti vec da se pre toga malo raspitaju.tacno je da u proseku imaju 5 casova ali sta mislite ko drzi dopunsku, dodatnu nastavu? U proseku bar u beogradskim skolama svaki nastavnik ima iko 250 ucenika i sad razmislite koliko treba sati da se osmisle kontrolni i pismeni zadaci, plus testovi za tu decu. Posle toga to treba sve ispraviti. Sta mislite koliko sati nastavnik provede ispravljajuci kontrolni ili pismeni zadatak ili test? Niko ne racuna pripreme za cas, otvorena vrata, roditeljske sastanke, drzanje priprema za takmicenje i odlazak sa decom na skolska, gradska i republicka takmicemja. Ima toga jos, ukljucujuci sednice, razne aktive, seminare. Ako je to malo, onda stvarno sta jos treba da rade? Puna podrska strajku!!!! Plate su mizerne i ne dajte se.

Seno,slama,zob,zob

pre 10 godina

@Vlada
stvarno ne znam iz kojih pobuda mozete napisati ovaku nebulozu.Nadam se da je iz neznanja.Vodite vi 30 razuzdanih djaka nekoliko dana na tu ekskurziju koju pominjete za dzabe pa da vas pitam kako ce te se osecati posle nekoliko neprospavanih noci gde vodite racuna i strahujete da neko dete daleko bilo ne pogine ili se ne povredi usled divljanja svakakve vrste koja im padaju na pamet.Da li neko ide na sluzbeni put a da ne dobije dnevnice?Mozda bi trebalo jos da nastavnici daju dzeparac deci i da im kupuju garderobu i spremaju hranu.O radnom vremenu cak ne bih ni polemisao s vama jer ne znate o cemu pisete.Samo primer ako vam treba u proseku 5 min da pregledate jedan kontrolni zadatak a morali ste u toku nedelje da date npr 250 takvih izracunajte koliko je potrebno sati da bi se ispravilo 250 kontrolnih.Reci cu vam da se ne zamarate-ptrebno je oko 1250 min,sto je vise od 20 sati rada.Da bi osmislili te iste kontrolne pa jos da bude vise grupa da ne bi prepisivali a naravno u svakom odeljenju mora biti razlicito,dolazimo do jos bar 5 sati.Priprema za nastavu i ostale aktivnosti da ne pominjem.Lako je mlatiti praznu slamu i pisati zlonamerno.Sto ne pisete o radnom vremenu politicara i njihivim satnicama i dnevnicama a garantovano imaju nizu skolsku spremu od nastavnika,bar dobar deo njih.

ilic

pre 10 godina

A sta li je mislio ovaj narod dok je glasao, verovatno da stednja nece pogoditi njega, nego njegovog komsiju ili daljnjeg rodjaka, ali vazno je da Miskovic nije dobio pasoos.

Mihailo Bičenko

pre 10 godina

Moj sindikat je moje ljudsko dostojanstvo, moj lični i profesionalni integritet. Sam ću štrajkovati ako se ova improvizovana država usudi da od nas otima. Nesposobna da naplati porez, da naplati struju, da pohapsi svoje partijske krimose i kabadahije ... udara tamo gde misli da je "najmekše". Neće moći. No pasaran!

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

Krenuo Mekinsi da balansira budzet od prosvete. Bas kreativno. Ako ukinu prosvetu i posalju nastavnike u njive ustedece jos vise a pospesice poljoprivrednu proizvodnju. SNS za obrazovanje ne mari.

Prepelac

pre 10 godina

Bitno je da stogodisnjaci u skupstini spavaju godinama za 120 000+svemirski putni troskovi, a hirurg i profesor s punim fondom casova ce zajedno imati oko 100 000 mocnih dinara. Van pameti.

goran

pre 10 godina

svi na ulice, dok se ne usvoje koeficijenti na nivou svih službenika, ne može pravnik u pio fondu ili eps da prima 90000-100000 a profesori 40000, pravnik u policiji inspektor 50000, kad se to izjednačix pa onda na osnovu odgovornosti posla neka izrade koficijente, inače ovako svi na ulice,u agencijama sa visokom spremom primaju po 150000 a sa srednjom po 60000, e pa ne može

SNS bot br 81

pre 10 godina

Ma bice sprovedeno smanjenje plata prosvetarima za 10 posto.
Vucic je karakter i on ce to uraditi.
A kako bi inace mogao davati gubitasima kao sto je Srbijagas, Zelezara, Zeleznice, da daje nepovratne pozajmice elektroprivredi ili za Kosovare! Privreda je skoro stala i mora od nekoga da se uzme...
Jako tesko se ubira porez od javnih preduzeca, mora i dalje da se koristi 30.000 sluzbenih automobila, Parlament mora da ima 250 poslanika i najjeftinije ruckove u drzavi, Predsednik mora da ima bar dva dzipa od po milion evra; on ne moze da se vozi kao Svedski kralj Ulof u obicnom Volvou ili biciklom po Stokholmu.
Zato prosvetari cutite, glasali ste za Vucica i sada mu pomozite.

Oskar ABC

pre 10 godina

Da li je moguce da vam je konacno doslo iz .... u glavu. Cene skacu a oni bi da uzmu ovo malo milostinje sto daju. Generalni strajk je jedino resenje. Neka smanjuju plate sebi, svojim svalerkama, clanovima familije, partijskim poslusnicima. Neka oni idu u skole i drze nastavu. Sram ih bilo. Ne dozvolite da vas jos ponizavaju.

Neko tamo

pre 10 godina

Treba da se dogovore prosvetari i drzava bez strajkova. To nije dobro za djake. Drzava treba da postavi obrazovanje i skolstvo kao jedan od prioriteta, i onda ce se drugacije stvari razvijati. Kada sam isao u Gimnaziju u Pancevu od 1997 do 2001 imali smo casove 45 minuta samo prvih mesec dana 1997. Onda je poceo strajk koji je trajao 4 godine sve do poslednjeg dana, a casovi su bili 30 minuta. Moji nastavnici su tada trazili platu od 1000 nemackih maraka. Stvarno, to je jedna od bizarnijih stvari u zivotu tih godina. Osnovnu skolu cu pamtiti po svemu najboljem i to tokom svih teskih godina. Srednja, skroz druga prica, nesto zaista bizarno, i potpuno neshvatljivo, da je jedna skola tada mogla da radi sta hoce odvojena od sistema po svim pitanjima. Nastavnici nisu shvatali koliko su potrebni ucenicima, a drzavu je imala precih stvari. Na kraju je sve to svaljeno na ucenike. A, i nastavnici su bili losi, cast izuzecima, i nisu se u opste bavili svojim poslom. Minimalniju kolicinu entuzijazma nisam upamtio u zivotu. Skola je bitna za djake jer ih oblikuje i usmerava za ceo zivot pozitivnim primerima, a isto tako ubogaljuje svim negativnostima. Skola je druga porodica. Zato i treba da ima posebno mesto u drustvu. Oko toga mora da se povede ozbiljna rasprava kao i o preispitivanju nacionalnih prioriteta.

kurir_djoka

pre 10 godina

"Jer država koja godišnje izgubi 200 milijardi dinara u sivoj ekonomiji, neće biti spašena ako prištedi na obrazovanju i zdravstvu, stubovima svake ozbiljne države“, poručio je Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije."

Poenta svega, a ja bi dodao i da treba na udar staviti državne ustanove, ali pre svega sve one famozne agencije, odbore, komisije i izmišljena radna mesta gde sede partijski paraziti koji ništa ne rade a primaju duplo veće plate nego prosvetni radnici, lekari i mnogi drugi u javnom sektoru

kurir_djoka

pre 10 godina

Dragi Vlado, nije tačno ono što pričate i vidi se da pričate napamet kao i većina ljudi koja o školi ima neku, kako neko reče "đačku" predstavu
Radim u školi već više od 3 godine (da dodam - na određeno, uglavnom zamene) i u jednom trenutku sam imao pun fond časova i razredno starešinstvo - bez ikakve namere da lažem, mogu da kažem da sam se ubio od posla, skoro ceo dan mi je proticao u radu, opet kako u školi tako i van nje.
Zaboravili ste da pomenete školsku administraciju i ostale papirološke gluposti koje nastavnicima oduzimaju najviše vremena i sprečavaju ih da se efikasno bave onim najvažnjim, pedagoškim i nastavnim stvarima što je samo jedan od mnogobrojnih problema u našem školstvu koje ima tendenciju da od prosvetnih pravi administrativne radnike gde je najbiitnije da je sve zadovoljeno "na papiru".
Tek da ne pominjem nastavnike koje nemaju punu normu već rade sa 50% i manje, putuju o svom trošku po selima u izdvojena odeljenja da rade (na šta se izgubi nekoliko sati dnevno), takmičenja na kojima vode decu za vikend van radnog vremena i ne dobijaju dnevnice, iako ih u apsolutno svim ostalim državnim institucijama uredno dobijaju itd itd.
Voleo bih da vama dam decu da ih vodite na ekskurziju ili da budete razredni strešina ili nastavnik na neko vreme, pošto očigledno ne shvatate (kao i mnogi drugi vidim) koliko se nastavnici svakodnevno jedu od muke za male pare.

prosvetar

pre 10 godina

Nadam se da se nećete držati ove priče samo dok vama, vođama sindikata, ne ponude neke pare direktno ili neki drugi dogovor za vašu ličnu korist kao što je to uvek slučaj u Srbiji. Sećam se kad ste nas ono pre neku godinu izveli na ulice pa nas onda posle 3-4 dana ubeđivali da se vratimo u učionice jer su "svi zahtevi ispunjeni", iako je svakom bilo jasno da ništa nije ispunjeno. Sindikat, u pravom smislu te reči, u Srbiji ne postoji.

svasta

pre 10 godina

Eno na Blicu slikane poslanice, poze i osmesi, suknje na 15 cm iznad kolena, bas me cudi da prosvetni radnici nece da se zrtvuju za te kreacije, i kadrove. Jos samo da cujemo od ex-ppv, a sada vv (veliki vodja) na sta se trose te pare koje uzima od lekara, to nikako nece da kaze, sta misle botovi, da nije zbog skromnosti?

drNo

pre 10 godina

i zdravstveni radnici će vam se pridružiti...i nama je dosta svi nas pljuju plate su premale za odgovornost koju imamo...pa ne otimaju svi doktori od pacijenata ima nas mnogo-većina koji živimo od bedne plate i jedva hranimo porodicu...nismo se za to školovali. ..i da, nemojte samo da nam pričate o Hipokratu jer nismo mi jedini u ovom društvu koji treba da budu humani...

Milan

pre 10 godina

Eto vam pobeda jednopartijskog sistema, imate pravo da se bunite, ali pare šipak. Samo govori i razgovori...poneko zastrašivanje a bogami i otpuštanje za najneposlušnije.

sasar

pre 10 godina

Cistacica u skoli, opstini i nekom ministarstvu treba da ima istu platu.
Pravnik u poreskoj upravi, socijalnoj sluzbi, skoli (sekretar) i PIO fondu, takodje.
Racunovodja u upravi vrtica, skoli ili opstini - istu platu.
Tada se ne bi partijski kadrovi gurali po pojedinim javnim sluzbama jer bi svuda bilo isto i znala bi se plata.
P.S. Skolski policajac koji je prijavljen van mesta sluzbovanja ima skoro duplo vecu platu nego profesor u skoli.

Andrea

pre 10 godina

Nemojte prosvetu zakidati, vec je jacajte - dobre skole su nam jedna od nada za bolje sutra. Otpustite bolje los kadar koji je partijski zaposljavan, a zaposlite kvalitetne ucitelje, nastavnike i profesore.

Risović Dragan, Kruševac

pre 10 godina

Svaka reč je na mestu, potrebni su platni razredi jer samo tako lekar može da bude više plaćen od banderasa u epsu koji sada prima platu. kao lekar opšte prakse.
Pod uslovom da zaboravimo i to da nismo spremni da platimo cenu što su ostali nekaznjeni oni koji su pljačkom države doveli do ovog stanja. Neki su čak i pozvani u vladu.

Draško

pre 10 godina

Na ovom primeru se vidi koliko smo iskrivljeno društvo. Prosvetni radnici su dovedeni na margine društva, sa druge strane imate gomilu lokalnih kvazi političara koji su jedva zvršili nekakvu školu, pa onda kuda će nego u politiku jer vam tu stručnost ne igra nikakvu ulogu. Sada ti isti političari odlučuju o važnim stvarima, pa i o raspodeli sredstava u prosveti. Hteo bih da dodam da sva razvijena društva mnogo para ulažu upravo u obrazovanje i nauku jer su to pored kapitala i dobrih zakonskih okvira pokretači privrednog razvoja.Srbija trenutno ima dosta odobrenih kredita koji čekaju da budu povučeni, ali nema projekata! Ovo se dešava upravo zbog negativne selekcije kadrova posebno na važnim funkcijama, pa vam sada na mestu nekakvog savetnika sedi čovek za koga su njegovi profesori mislili da nema potencijala. Sve bi ovo bilo jako smešno da nije istina.

nema druge

pre 10 godina

Upisite se svi kolektivno u SNS i reseni su vam svi problemi.
Necete vise morati da brinete ni za licne dohotke ni za radno mesto.

gradanin

pre 10 godina

Drzava koja slabo placa prosvetne radnike cini to zbog toga da buduca pokolenja budu sto gluplja.Sa glupim glasacima mogu samo manipulisati. Ako prosvetne radnike debelo plate onda ce oni posteno raditi i nista od glupih gradana!Roditelji,vi zelite da vase dete bude glup (ja ne zelim!!!)? Kao porezni platisa ZAHTEVAM da POSTENO plate nastavnika mog deteta!

goran

pre 10 godina

pa policiji neće da smanje, po zakonu o policiji policijski službenici treba da imaju veću platu od 20 do 50% od ostalih državnih službenika, to se ne poštuje,kad bi sad svi tužili državu to bi bio haos, ali naravno da neće tužiti, ne treba na primerima generalizovati sve policajce, većina rade pošteno svoj posao, a ti sto ne rade neka ih kažnjavaju,postoje načini za to, suština je samo da odgovorni u rukovodioci budu pravi ljudi na pravom mestu

Jovan

pre 10 godina

Reforme kreću od prosvetara, lekara i radnika... Zašto ne uvedu zakon o dokazivanju porekla imovine stečene od 1990. godine, pa da nacionalizuju pokradeno, zašto ne reformišu sudstvo i omoguće pravnu sigurnost, zašto ne zaposle 2000 mladih pravnika i ekonomista u inspekcijske službe i ne daju im stimulaciju od 20% od naplaćene kazne, pa da počnu da obilaze butike, trafike, da spavaju u kolima ispred gradilišta i snimaju zaštitnu opremu radnika i svaki drugi dan kontrolišu da li su svi radnici prijavljeni i da li se plaćaju doprinosi..., mogli bi da uvedu i nultu toleranciju i drakonske kazne za neplaćanje poreza. A da popišu državnu imovinu...
Ima jako puno prostora za sprovođenje reformi. Ali nece vlast ugrožavati interese svojih sponzora. Teret reformi podneće prosvetari, lekari, penzioneri, nezaposleni koji će morati da prodaju kuće i stanove da bi platili struju...

Pedja

pre 10 godina

A zasto politicari sami sebi ne smanje plate? I ne ukinu beneficije (sluzbeni auto, rezidencija....) i pokazu nam svojim primerom kako stede?

Ivan

pre 10 godina

Ovo vec postaje bezobrazluk, prevaljivanje "stednje" zbog desetina, ma stotina hiljada partijskih parazita fiktivno zaposlenih, na jedine prave javne radnike, rezite politicari jednom u zivotu kako treba, otpustajte vase stranacke poltrone sto se uhlebili na stetu svih nas iz privatnog sektora!

Duci0167

pre 10 godina

Pa ne moze rukovalac teskim masinama i jos u smeni da ima istu platu kao strugar sa 4 stepenom. Ja vama da kazem, naj..ali smo od ovih strucnjaka a svako ko ga je zaokruzio na izborima prekukace majcino mleko.

Darko

pre 10 godina

Podržavam u potpunosti. Jedino, povedite računa, da vas sve ne zamene novim giga mega kadrovima, ako im zafale, naštancovaće diplome za par dana, ko Tominu.

Liberta

pre 10 godina

Otkud to? Zar nova vlast nije najavljivala program da nece biti smanjena plata i da ce biti novih zaposlenja. Bilo je ono Svom snagom u reforme, kako se glasalo tako ce nam i biti...

Milutin

pre 10 godina

Kada se kaze "javni sektor" kod nas je medijima i politickim marketingom sve to dovedeno u istu ravan I svi iz tog javnog sektora su prakticno predstavljeni kao najgora sorta. Ali nisu svi lencuge sa odlicnim platama a rade sat vremena dnevno. Napravite vi malo finiju klasifikaciju javnog sektora jer ovako ostadosmo i bez lekara i bez profesora.

DIPLOMAC

pre 10 godina

Samo me zanima šta će biti kriterijum za određivanje platnih razreda. U poslednjih 10 godina u javnom sektoru je prava epidemija kupovine diploma i završavanja fakulteta za tri dana. Zar će i ti biti u istom platnom razredu sa onima koji su pošteno oderali klupe i novcima svojih roditelja završili fakultete pre nego štu su se zaposlili. E to da vidim, nema pravde ljudi u Srbiji ko je veći poslušnik taj jedino profitira. Ne treba ovoj državi istinska akademska inteligencija već stranački poslušnici kojima je ta ista stranka omogućila da završe tzv. fakultete tipa megatrenda, braće i sestara Karića itd...

ivana

pre 10 godina

@ Reforma
@ Sandra

Rekoste da prosvetni radnici "nisu vise prvi ljudi u selu, jer su u medjuvremenu i neki drugi skole zavrsili". Mene samo zanima kod koga su ti drugi ljudi skole zavrsili i opismenili se? Kod policajaca?
A sto se kvaliteta prosvete tice, ona jeste losa, ali je trenutno najbolja koju imamo. Ako mislite da su skole trosak, najbolje da ih poukidamo... Ko moze nek posalje dete u privatnu skolu (10 000 evra po godini), ao stali nek budu nepismeni. E to vam je ta vasa reforma. I uzgred budi receno, nisam prosvetni radnik, al sam u jednom trenutku radila u privatnoj skoli. E tamo vam je kvalitet nastave ocajan, a ocene se poklanjaju, jer su tata i mama platili.....

crni domino

pre 10 godina

Sedam platnih razreda u svakom drzavnom (javnom) preduzecu ili ustanovi, kao sto je nekada bilo u kraljewvini Jugoslaviji!
Koliko ima zeleznicar, ucitelj, lekar, guverner, ministar, predsednik, sudija, profesor, general, cistacica; znali se razredi i znala se plata istovetna za jedno zanimanje bilo gde u drzavi.
Sada, onaj ko je na vlasti, odredjuje sebi visinu plate imalo ili nemalo para u budzetu.

колико пара толико учитеља и лекара

pre 10 godina

Није проблем у плати него у неправади. Незадовољни и понижени лоше ће да васпитавају децу која ће из школа да излазе неука и лења. Већ сада се у школу иде реда ради, а учи на приватним часовима. Исто је и у здравству. Трудница иде на редовне прегледе у државну болницу, али мора на преглед и код приватног лекара.То није грешка лекара и учитеља већ државе коју воде партије које краду паре ,намештају тендере, запошљавају своје кадрове у ЕПС-у , топланама , водоводима итд.

Duci0167

pre 10 godina

Nece Srbi nikada shvatiti znacaj obrazovanja,navika i kulture koja se sticu u skoli. Obrazovanje je temeljac za sve ostalo u zivotu. Nije istina da ko radi treba da je srecan sto ima posao,rad je jedno od osnovnih prava coveka a o pravima ne znamo nista! Uvek puni zlobe i ljubomore. Izbore imate pa birajte sudbinu. Ne,nisam prosvetni radnik. Platni razredi,a? Da nas dovedete sve na granicu prezivljavanja? Drzavi bi najvise odgovaralo da ne mora da daje plate,to sigurno.

propast

pre 10 godina

Prosvetari, štrajkujte! ne odustajete i ne posustaje, dajte primer ostalima! Sudbina naše dece je da budu neobrazovana i jeftina radna snaga pa je u skladu s tim planom i strategija sakaćenja školstva na svaki način. Možda ne možemo to da promenimo, ali hajde da se ne predamo bez borbe

Vaske

pre 10 godina

Kao profesor odgovorno tvrdim da ste Vi iz sindikata produzena ruka svake vlasti i da me ne zanima sta radite i pricate. Kada budete jedan jak sindikat onda Vase postojanje ima smisla a ovako samo sebi obezbedjujete olaksice i benefite (1% od zarade ide u sindikat pa se to pomnozi za brojem clanova pa puta 12 meseci godisnje = lep zivot za malo prazne price po medijima).

podrska

pre 10 godina

Mislim da nije vreme da se zavadamo izmedu sebe! KO je u javnom sektoru ko u drzavnom?Danas je u ovoj zemlji svima lose! To je sustina cele price!Vi sto radite u privatnom sektoru, nemojte da vam bude toliko oko srca milo sto ce u javnom sektoru tesati plate! Zar mislite da ce vama biti drugacije? Zar mislite da ce vasi poslodavci sedeti skrstenih ruku???Budite uvereni da nece!Eto i vama smanjenja i tesanja, jer ce ici logikom: kada lekar leci za 40000 moze i ovaj moj da sljaka za 20000 pa mu vremenom i to postane puno...A cena hleba ce ostati ista,mleka ista, mesa ista.... a mi cemo sve manje i manje moci da kupimo svi, bili mi u drzavnom ili zaposleni u javnom sektoru!Zato manite se one stare nase: da komsiji crkne krava,jer u ovom slucaju bolest je zarazna pa ce brzo dospeti i do vase stale!!!!!!!!!!!Zivi bili pa videli!!!!!!!!!Podrska svima onima koji su spremni da dignu glas i kazu DOKLE VISE!!!!!!!!!!!!!

011

pre 10 godina

Završila sam u roku željeni fakultet (na budžetu), školovala se za rad u prosveti i radim skoro 35 godina posao koji volim. Majka sam dva odrasla i poštena mlada čoveka.
Sve ove decenije marljivo svakoga dana pre svega kao produžena roditeljska ruka vaspitavam i pomno obrazujem svoje učenike. Moje radno vreme se ne ograničava na "samo" 40-očasovnu radnu nedelju (24 sati "samo" u nastavi). Svakoga dana pravim 45-ominutne video prezentacije za svaki čas, radim sa darovitim učenicima i pomažem svima kojima to treba, učim decu besplatno da sviraju klavir i još mnogo toga. Papirologiju i seminare koje plaćam iz svog džepa neću pominjati kao ni platu. Neću porediti svoj posao sa drugim branšama jer je svaki posao zahtevan ako se obavlja valjano. U školi koristim svoj kompjuter i zvučnike, testove štampam na svom štampaču...
Nikada nisam dozvolila da niti jedan učenik završi školsku godinu s nedovoljnom ocenom iz predmeta koji predajem.
Sve ove godine spremala sam i vodila (u slobodno vreme) ogroman broj učenika na razna takmičenja i nastupe na TV-ima, koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu ne tražeći ništa. Srećna sam što su mnogi moji učenici danas uspešni ljudi.
Niti sada kada vidim koliko se blati prosvetarska profesija ne žalim što sam odabrala ovaj poziv jer se za ovaj poziv rađa. Pročitala sam nekoliko komentara i shvatila da bombardovanje i nije najgore što nam se desilo.
Nama smo se desili mi.

problem

pre 10 godina

Dragi Vlado o kakvom to visljem nivou razgovora ti pricas????Pa ti prvo moras da podignes nivo vlastite svesti da bi uopste mogao razgovarati na ovu temu!!!!!MOLIM te ne stavljaj nas lekare u isti kos sa tobom!!!!!!!Ono po cemu se razlikujemo mi lekari i prosfetari("najveci mediokriteti ove zemlje")od tebe, je u onom sustinskom:MI RADIMO SA ZIVIM BICIMA A VI SA PREDMETIMA(fasciklama)!!!!!!!!!!!Mi nas posao ne mozemo zakljucati u orman,odloziti u fioku, to je permanentni rad!!!Znam da cete sada postaviti pitanje:"A kako ga radite"?Pa gospodine Vlado koliko smo placeni jos ga dobro i radimo!!!!!Ali ako budemo placeni jos manje, zamislite koliko i kako cemo tek da radimo!!!!Lekari, profesori,ucitelji, su oni koji bi trebali da brinu o vama i vasim najmilijima, priznacete velike dragocenost im je poverena, zar ste toliko malo spremni da platite??? Zar toliko malo volite sebe, svoju decu i one najmilije?????Ili pak smatrate da bi oni trebali da se zrtvuju za vas i za vasu decu!!!???Odakle vam pravo da mislite da bi taj ucitelj trebao da voli vasu decu, vise od svoje vlastite?????On se samo bori za kvalite svoga zivota i zivota svoje dece!!!!!KAKAV ti imas problem sa tim, cemu tolika mrznja?Podrska prosvetarima uskoro vam se pridruzuje i zdravstvo!!

Eusebio

pre 10 godina

"Znam da cete sada postaviti pitanje:"A kako ga radite"?Pa gospodine Vlado koliko smo placeni jos ga dobro i radimo!!!!!Ali ako budemo placeni jos manje, zamislite koliko i kako cemo tek da radimo!!!!"

Jadni smo mi ako lekari rade po tarifi - koliko su placeni. Osim toga... da li su vase redovne plate JEDINO sto zbrojite na kraju meseca? Hm...