Sreda, 18.09.2013.

21:55

Nebo CG čuvaće hrvatski avioni

Hrvatske borbene letelice štitiće vazdušni prostor Crne Gore, uz podršku NATO. U zajedničkom projektu „pametna odbrana“ i BiH i Makedonija.

Izvor: Veèernje novosti

Nebo CG èuvaæe hrvatski avioni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

Sinji strijač

pre 10 godina

Bez panike Srbi! Radi se samo o prevedbi dijela plana za uspostavu sustava uvezane zajedničke zračne kontrole ovih zemalja, koji bi bio temelj za kasniju zajedničku protuzračnu obranu. Radar iznad Bara bi bio nadopuna hrvatskom radarskom sustavu koji se sastoji od 5 radara AN/FPS-117, svaki dometa 400 km, kojima su pokrivene već sve ove zemlje osim Makedonije.

Što se tiče izravne kontrole crnogorskog zračnog prostora preko borbenih zrakoplova, HR ih nema dovoljno ni za svoje potrebe (treba ih 14 kao Češka i Madžarska a imat će ih 12 nakon ovog remonta Mig-21, koji je u tijeku).

U nekoj srednje dalekoj budučnosti, HR bi mogla nabaviti polovne avione naprednije generacije u dovoljnom broju za sebe, a tek kad bi se NATO isprsio, onda bi se mogao nabaviti dodatni broj za šire pokrivanje (mislim da je ta brojka 24 zrakoplova podijeljena na dvije baze (sjever Zagreb i jug Mostar ili Podgorica).

Realizacjom ove zamisli, nijedna od ovih zemalja ne bi plaćala Hrvatskoj ni jednog jedinog eura, isto kao što ne plaća ni nalete hrvatskih kanadera po potrebi.

Iznimka su zapadne zemlje koje su npr. Hrvatskoj pokrivale troškove kanadera prilikom nedavnog gašenja požara u Portugalu iz zajedničkih fondova Europske Unije

Domagoj

pre 10 godina

(Dzonatan Klark, 19. septembar 2013 01:20)

Hrvatskoj je zapravo 2000. godine dok smo još bili netko i nešto nuđena jako povoljno eskadrila F-16 aviona. Ali kako to obično kod nas biva, uz tu ponudu nisu glavešinama dali "plavu kovertu", nego je takva koverta stigla od Ukrajinaca pa su naravno glavešine odlučile poslati Migove, već tada prastare, na remont. Eto, sad imamo to što imamo...

Što se tiče Srbije, nisam znao da se 4 Miga 29 broji kao eskadrila, al dobro, neka vam. Što se mene tiče možete to i na 4 eskadrile podijeliti.
Inače Hrvatska se barem može pohvaliti svojim avionima, dok je sve vaše oteto iz JNA. Naime u posljednjih 20 godina Hrvatska je kupila oko 40, što ispravnih što neipsravnih, Migova 21, 20etak Helikoptera Mi-8/Mi-17, 6 Kanadera i desetak air tractora, eskadrilu (12)Hindova, policijske Bellove, 20etak Pilatusa za obuku, itd...

Što je sve Srbija u posljednjih 20etak godina kupila? Svega par Mi-8 helikoptera.

I još sam pitanje, kada su zadnji put letjeli vaši Migovi 29? Naime redovito se na batajnici vidi kako su za airpolicing odnosno nekakvo presretanje spremna 2 Miga 21, a od 29etki ni traga ni glasa...

(molim vas pustite mi ovo...)

M Zg

pre 10 godina

@
Hajde sto ce da stite BiH i Crnu Goru ali kako misle da Makedoniju? Preko Madjarske, Rumunije, Bugarske ili preko Albanije? Da ne misle mozda nasi da ih pustaju preko nase teritorije?
(Shvaba, 19. septembar 2013 07:42)

U Makedoniju će preko Kosovskog zračnog prostora! :)

Daredevil

pre 10 godina

Sa Hrvatskom nikad nismo bili u neprijateljskim odnosima do nesrecnog napada na Dubrovnik i Konavle. Ciji je to bio plan i odakle se komandovalo znamo.Kao dvije susjedne i bliske mediteranske zemlje, saradnja na svim poljima je potpuno prirodna.Mne
(mne, 19. septembar 2013 01:32)

Ma da,vi i Hrvati niste odavde kada treba odgovarati za nedela,naivni i nevini kao francuske sobarice....pih!!!

panzer general

pre 10 godina

Nekoliko je razloga zašto NATO, tj. SAD podržavaju ovakvu ideju. Prije svega na ovom prostoru je puno malih država (Slovenija, Hrvatska, BIH, Kosovo, CG, Albanija i Makedonija) koje nemaju ni ekonomske ni vojne kapacitete za vlastito vojno zrakoplovstvo. Hrvatska je izrazito aktivna i uspješna u NATO i UN misijama, strateški je vojni partner SAD na ovim prostorima još od 1995, od spomenutih zemalja ima najbolju infrastrukturu (vojne aerodrome i radarske sustave) te pilote, te je logično da je ona izabrana za strateškog partnera u ovom projektu. Financijska konstrukcija je slijedeća: Hrvatska kupuje od SAD-a rabljene zrakoplove na kredit, SAD subvencionira troškove obuke pilota, veći dio kredita Hrvatska otplačuje novcima koje dobije od spomenutih država na račun čuvanja njihovog zračnog prostora.

Priboj

pre 10 godina

Drago mi je zbog hrvata i crnogoraca,zaslužuju jedni druge!Samo mi nije jasno čime će to hrvati da ih čuvaju?Da li možda sa onim "kabriolet" Migom-21,što mu je otpao poklopac kabine u toku leta!?

Sg

pre 10 godina

@Edin Naravno da svakom Srbinu iz Crne Gore to ne odgovara.Pa od tuda toliko negodovanje.A mene ne iznenadjuje da ti i slicni tebi ne mozete iscekati da vas oni "stite".

EU Citizen

pre 10 godina

Kamo sreće da i Srbija ima mozga kao Crna Gora, i da je ili već davno članica NATO ili na putu pridruživanja. Još jednom se potvrdilo da se sva udbaška trulež iz stare Jugoslavije i njihovi fanovi prekodrinski Srbi i srbocrnogorci, to jest, udarna pesnica komunističke okupacije i terora posle 1945., slegla baš u Srbiju, i guši ono malo normalnog sveta i pravih Srba i Srbijanaca koji još uvek nisu digli ruke i napustili državu koju su njihovi pradedovi pravili i vodili u Evropu a došljaci i komunjare upropastili i ponovo gurnuli u Aziju i treći svet.

Sumadinac91

pre 10 godina

Jel ce milo da sagradi kakav bunker,da ima gde da se skloni ako otpadne krilo sa drndavih Mig-21?
Jel se ovo NATO setio da ih nisu bombardovali '99. pa sad salju povoljnu gvozdjuriju da im pada po sred Lovcena,i to ce lepo da isplate(nekome,ne verujem bas samim Hrvatima).
Ovaj sto prica da smo zatucani,tebra u ovom slucaju je ta zatucanost opravdana,bolje kupiti nove avione od Rusa nego polovne F-15 F-16 stare ko ovi Migovi-21 od NATO zemalja(za one skuplje nemamo kintu a i ljudstvo posto se i obuka placa,odrzavanje,treba da prilagodis aedrome novim avionima,itd...),a najmanje nam se isplati da placamo nekoga da nam nadgleda nebo(tu osim placanja ima jos brdo gubitaka).
Sto se tice ovoga,zbog mila i co. ex velikih Srba a danas "e vivaca" tesko da bi dobili mogucnost da mi njima nadgledamo nebo,sto se tice Makedonije to ce da radi neko drugi a ne mi ili Hrvati(uz to nemaju avione za tako nesto) a sto se BiH tice mislim da tu niti mi niti Hrvati nemamo sta da trazimo usled situacije na terenu(ako se ovi iz Federacije odluce za Hrvatsku RS ce to da blokira,i obrnuto ako se Republika Srpska odluci za Srbiju Federacija ce da blokira odluku).
Mada ako lepo zamolimo Ruse da pritisnu crnogorce sve je moguce(mi njima deo,oni nama izmuvaju prednost,mada nasi politicari mozak i diplomatiju koriste za nesto drugo).

Give us a break

pre 10 godina

"Vi nastavite da se lozite na Sjevernu Koreju i Putina. Niko vam to ne brani niti prigovara.
(Cadjin, 19. septembar 2013 00:10)

Sve ok, samo jos da vi prestanete da se lozite na Beograd i da malo oladite iz srpskih institucija, a pogotovo iz BIA-e... Takodje vam savetujem da komplikovane zdravstvene slucajeve od sada saljete na lecenje u Zagreb i da vam studenti tamo studiraju (i okupiraju njihov studentski dom). Sigurno vas tamo mnogo "vole", pogotovo nakon Dubrovnika....

pera

pre 10 godina

Ovo treba shvatiti kao ukrupnjavanje geopolitike na balkanu pod komandom nato pakta,naravno i mi polako postajemo deo te priče zahvaljujući iskrenoj politici vučića i nikolića prema crnoj gori a pogotovo režimu mila đukanovića.Jedino amfilohije i medojević još to nisu shvatili.

Dragan

pre 10 godina

Kao da se Crnogorci nesto pitaju.Evropa i NATO aminuju put CG ka Evropi upravo zbog superpoltronskog stava koji gore navedena drzava prema njima ima.Sa druge strane ta ista Evropa ce fakturisati Crnogorcima sve sto moze.
Najsveziji dokaz crnogorskog stava je i prikljucenje alijansi za napad na Siriju.Da prsnes od smeha.

Shvaba

pre 10 godina

Hajde sto ce da stite BiH i Crnu Goru ali kako misle da Makedoniju? Preko Madjarske, Rumunije, Bugarske ili preko Albanije? Da ne misle mozda nasi da ih pustaju preko nase teritorije?

ej.

pre 10 godina

@svaka cast crnogorci

Zaboravio si da pomenes autosoviniste kao ti a kojih ima i za izvoz, koji znacajno doprinose tavorenju Srbije posto osim samomrznje i samopljuvanja nicim ne doprinose da se bilo sta promeni.

buki

pre 10 godina

Pa dobro to je jedan mozda od razloga da i kontrolu vazdusnog prostora vise mi ne radimo i da se napokon nazovemo onako kako i treba kontrola za vazdusni saobracaj Srbije. Neka svi oni idu svojim putem a mi da probamo jednom i zasvagda da idemo samo nasim Srpskim putem. Njima sve najbolje u buducnosti a mi da vidimo koliko smo dorasli da imamo svoju drzavu.

Aseragud

pre 10 godina

Hrvaski avioni će lako štiti Makedoniju jer preko Crne Gore i Kosova lako mogu do neba nad Makedonijom.
Oduvijek je zrakoplovstvo bilo u Hrvata cijenjeno, i u bivšoj JNA najviše zrakoplovac bilo je Hrvata.

mikin

pre 10 godina

"Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16
(Hrvoje, 18. septembar 2013 23:35)"
-----------------------------------------------
Ajde Hrvoje ne sanjaj budan .... F15 se ne daje ni malo jacim kompanjonima a ne vama. F16, da ....

reciprocitet

pre 10 godina

A da li mogu crnogorci da zaposednu hrvatske fakultete, drzavnu administracuju i sl, da i nam svane od tog njihovog bratimljenja?

Vruce leto

pre 10 godina

Kako se nasa dezurna patriJotska brigada uskomesa na ovakve vesti.
Svi pobegli od nas i svima je bolje, a i niko nece da ima bilo sta sa nama. Narocito ne kada je u pitanju nasa slavna vojska, zvana i V.J. koja je svoje kvalitete i junastvo pokazala 90ih, a mi kao nismo bili u ratu. Dzaba mi glumimo zrtvu kada cinjenice drugacije govore.

Cojko

pre 10 godina

svi odose napred, samo Srbija zbog zadrtosti i gluposti naroda,komunjara i rusofila tavori u ponizenju i izolaciji.
(svaka cast crnogorci, 18. septembar 2013 23:33)

Kako je to "napred"? Objasni mi, molim te, o presveti europejce! NATO je u pitanju... da, taj isti koji je i bombardovao tvoju/nasu zemlju, rodjace.

Адмирал флоте

pre 10 godina

Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16 od nacionalne garde Minesote potpuno besplatno. Avioni su stari dvadesetak godina ali u savršenom operativnom stanju. Osim toga, Hrvatska raspolaže sa najsuvremenijim radarskim nadzorom koji pokriva kompletno područje nadzoram plus satekutsku podršku. Privilegija članica NATO.
Hrvatski piloti već su na obuci
(Hrvoje, 18. septembar 2013 23:35)

Не тролујте, постоје и они који мисле да је ово што сте написали истина.

brat Srbin

pre 10 godina

Na zalost nisu Crnogorci (nasa braca) krivi. Izdali su ih politicari koji ih godinama srozavaju do samog dna. Ovo je tek pocetak razvoja dogadjaja. Sledi dogadjaj sa Albancima.

EU zestoko radi na tome da Srbija ne dobije izlaz na more. Ovo bi trebalo da udari tacku na to. Zavadili su nas sa svojom iskrenom bracom, i sad jos podmecu trecu stranu - Hrvate da se svi zajedno kuvamo u loncu kakav nije vidjen.

Kada se umesa u sve to podmitljivost i nesposobnost politicara, pa jos i autoritet EU da se od njih 'naruci' roba, ovo sve sto ih ceka platice vise nego sto su mogli i da zamisle. Crnogorci su sekli turke, tukli se svabama, ratovali sa Napoleonom,... ali ovaj rat od Germana su izgubili bez i jednog opaljenog metka. Sad se crnogorski junaci okrecu u grobovima.

Mogu samo da zamislim gorcinu kod pravih Crnogoraca koji se osecaju i znaju da su Srpskog porekla. Ovo boli.

Neka braco, trpite seda. Kad bi se bar Srbi otreznili, bilo bi i vama bolje, ali eto ova nasa bagra nesposobna sve raspodala, zemlju zaduzila, a hrli u zagrljaj istim onim koji su je bombordovali, otcepili Kosovo, istovarili nuklerni otpad, uzeli mlade ljude, pozatvarali vojskovodje... Samo slep ne vidi da smo i mi porazani bas kao i vi.

Misle ovde da ako postanemo deo EU da ce nam biti bolje. A slepi ne vide primere Grcke, Crne Gore... Zasto Svajcarska nije EU? Zato sto ljudi RADE! Kad bi i mi radili i bili jednog duha, nebi se ni osvrnuli za EU. Prepoznali bi prevaru veka-milenijuma.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 10 godina

Vidi se da suvereniteta nema ko se podmetne NATO Alijansi, ali su zato računi redovni i veliki. Nije jasno da li je Srpska kao deo tritorije BH u ovom Nato loncu tj.njihovog delegata Hrvatske.

Bg

pre 10 godina

Kuda ide ovaj svet,amerika se mesa u svaki konflikt na svetu vec stoti put,otkriveno da drzave spijuniraju gradjane i sad su to zaboravili svi a onog mucenika kad dohvate ameri ima da ga ubiju,maloletnici sve agresivniji,ubrzano se smanjuje starosna granica ubice,hoce da zabrane trke sa bikovima ono po cemu ceo svet zna Spaniju,a sad eto druga drzava cuva teritoriju druge drzave koja pritom nisakim nije u konfliktu niti ratnom stanju...sta se ovde desava,kada ce se ovaj svet vise popraviti? Ili je ljudska populacija dostigla vrhunac pa sad iscekujemo neki rat kojim cemo se istrebiti medjusobno?

Bg

pre 10 godina

Da li to znaci da ako sutra neko bombarduje CG ta zajednicka odbrana sa tog brda brani interese CG iako to nije u HR interesu (ako je ta druga zemlja prijateljska sa HR tacnije saveznik)? Sta tada?

Sg

pre 10 godina

@potomak starog ratnika iz CG.
Milo mi je videti da jos ima ljudi u Crnoj Gori, koji jos znaju sta je cojstvo i junastvo.Neka ti je Bog upomoc.
P.S.Prosvecuj neprosvecene.

edin

pre 10 godina

crna gora mala,beznacajna,zaostala...al kad treba hrvati da nam cuvaju nebo,onda u srbiji nastaje ljubomora,panika i 99% podrugljivi komentari. pa valjda treba da se radujete sto "tonemo i propadamo" kad vam toliko smetamo. ako smatrate losim potezom sto ce nam hrvati cuvati nebo,radujte se,nemojte dizati buku.

Nim

pre 10 godina

@Srbin iz Srbije: Batali, brate, da peniš ovde bezveze. Šta te briga šta oni rade? Jesu li se poneli kao tinejdžerka u srednjoj školi koja bi da se druži s popularnom ekipom u školi? Jesu. Odrasli ljudi donose odluke, i s njima moraju da žive. Mene zanima samo jedno, a to je moja Srbija... da počistimo svoje dvorište, da se više sredimo i ubijemo u sebi ostatke budalaština nasleđenih od dana pod turskim ropstvom i megalomanije Aleksandra Karađorđevića. Neka Hrvatska čuva nebo Crne Gore ili Tajlanda, ako hoće nek tvore i neku novu Jugoslaviju kroz NATO i EU... Navijaj za svoju zemlju i svoj narod u ovim drugim i radi na tome da Srbiju jednog dana čuvaju ISPRAVNI I OPERATIVNI srpski avioni i da ona bude vredna čuvanja, a za ostale, pala Mara, pala Sara, nema 'leba od praznih zlogukih proročanstava. Poželi im sve najbolje i počni da razmišljaš o svom dvorištu, kako ga srediti da ono jednog dana bude dobro, savršeno mesto za život. Nek oni brinu svoju brigu i neka ih tamo gde jesu, a mi da brinemo naše brige.

xaxaxa

pre 10 godina

@hrvoje ti stvarno mislis da zapad daje bilo sta sem rsta potpuno besplatno. Milo Djukanovic je iako vodja meni ogavne ideologije( nema ideologiju, dizao 91 3 prsta, onda 2 znak liberala, a sada koristi svih 5 dok premece po novcaniku) je vizionar. Vojsku je rasformirao, jer je kadar bio vjeran Srbiji, a i svestan je da se ratovi primitivnim sistemima vise nece voditi. Ovde ce biti kako amer kaze, a dokaz tome su izjave okurazenog Kacina. sa druge strane mig 21, super galeb, f14, f16 i donekle mig 29 vise nisu oprrativni. zastareli sistemi su u njima, danasnje vazdusne flote pored mamaca polazu nade u napredne sisteme kamuflaze i ometace radara. Umesto ulaganja u avione koji dok se naoruza, poleti iz hr on je vec izasao iz vazdusnog prostora crne gore, priprema traje 12-15 minuta, let 30 sekundi, bolje je ulagati u pvo sisteme... pa koga ce oni da sprece da izvrsi vazdusni desant? a i nama trebaju odbrambeni mehanizmi ne ofanzivni, oni se vise nece koristiti... nasi migovi su 98me su bili naoruzani raketama dometa do 10km, okupator do 100km. a i mizerni balkanci svi odreda vise nisu sposobni ni San Marino da osvoje...

prolaznik

pre 10 godina

Netacna vijest.

BiH sigurno ni sa kim nije potpisala sporazum o nadzoru neba, a pogotovo ne neki zajednicki gdje bi to radili HR.

Do daljnjeg, BiH nebo nadzire USAF iz Aviana...

Geograf

pre 10 godina

Volim kad procitam komentare Hrvata i Crnogoraca na ovakve clanak u nasim novinama. Da li i Srbi u Hvrackoj ovako pisu po njihovim novinama? Da li mozda koriste i cirilicu pri tome, pa mu svi od srece aplaudiraju. Slutim da cemo mi opet ispasti nacionalisti, jer smo u njihovom okruzenju :-)

;pepe le tvor

pre 10 godina

kakvi zlonamjerni komentari iz srbije uz pricu da ce crna gora da placanjem nadzora hrvatskoj kupiti najnovije avione. kakva laz

Dzonatan Klark

pre 10 godina

@Hrvoje

Ovo je najbeskrupuloznija laz koja se moze napisati i treba da te je sramota !
Hrvatska nema avione F-15 i F-16 niti ih je dobila od bilo koga,a o njima moze samo da sanja !
Imas zvanicnu stranicu i informacije o HR vazduhoplovstvu. HR posjeduje samo nekoliko aviona tipa MIG-21 starih 30-40godina zaostalih od JNA i helikoptere Mi-8 i Mi-17 (transportni). Dakle jad i bijeda !
Na tvoju zalost gro vazduhoplovstva i PVO od JNA je ostalo Srbiji,pa je na Ex-Yu prostorima u tom pogledu najjaca vojna sila. Da nije jos bilo nesretnog bombardovanja skor bi bio i znacajniji u vidi vise lovaca bombardera MIG-29.
Srbija danas ima ekadrilu modernizovanih lovaca MIG-29 (slani u Rusiju gdje je uradjen najsavremeniji remont istih i ugradnja najnovije opreme),mnostvo MIG-21,J-22 Orao,Supergaleb,Super Galeb G4,Ij-22,INJ-22,Helikoptere gazele,Mi-8,Mi-17,Ca342,Ca341...

Eto toliko o pravom stanju stvari. Crna Gora nije mogla unajmiti Srpsko vazduhoplovstvo za nadzor svog neba zato sto je Srbija proglasila neutralnost i nece ici u NATO, a CG ide u NATO pa je to u diskrepanci.

Matija

pre 10 godina

Mislim da bi Srbi trebalo pre nego što počnu da govore o čojstvu i junaštvu da pogledaju u svoje dvorište? Hrvatski vojnici su odavno na Kosovu a i nebo iznad čuvaju i kontrolišu Mađari? Ne znam stvarno ko bruka pretke.

mne

pre 10 godina

Sa Hrvatskom nikad nismo bili u neprijateljskim odnosima do nesrecnog napada na Dubrovnik i Konavle. Ciji je to bio plan i odakle se komandovalo znamo.

Kao dvije susjedne i bliske mediteranske zemlje, saradnja na svim poljima je potpuno prirodna.

Mne

Далибор

pre 10 godina

Ако овако наставе, Његош ће се толико вртити у гробу да ће се на крају претворити у Перпетуум Мобиле...

sigi

pre 10 godina

Kako ce hrvati da stite CG nebo kad hrvatima italijani stite!?
(Igor, 18. septembar 2013 23:10)

Imate dovoljno svojih problema, i vama nebo stite Turci.

pijetro

pre 10 godina

Za silne ratnike-komentatore, ne radi se o ratovanju vec o kontroli neba. Prvi su se setili da za to mogu da sluze, na ovako malim vazdusnim prostorima, kakvi su i srpski, mogu da sluze Super galebovi. Razlog zasto mi kupujemo skupe igracke u vidu MIGova (koji li je sad broj) je da bi nekako potrosili kredit od ~brace~ rusa.

Aleksandar Todorović

pre 10 godina

Ne treba se ljutiti ovde na naše drage komšije. Crna Gora je odlučila da uđe u EU, i odlučila da bude deo NATO pakta. Crna Gora je takođe odlučila da joj Rusija ne bude glavni partner, jer želi prosparitet za svoj narod.
Srbija i dalje luta, i sve je izolovanija. Srbija se okreće Rusiji, koja joj nikada u istoriji nije pomogla. NATO i EU, moraju što pre da države bivše Jugoslavije uguraju pod svoje "skute", jer "Južni tok", i ostali tokovi novca iz Rusije, poklanjanje NIS-a Rusiji, nikako ne veseli NATO, Ameriku i EU. Srbija uzim velike pare od EU, ima slobodno tržište EU, za sve što proizvede, a okreće se Rusiji. To neće moći dugo da traje, Srbija, Srbi, i pre svega političari moraju da odluče na koju će stranu. Ne znam da li će "Vučić biti novi Tito", ali neko će morati u narednih godina gadno da "prevesla" Rusiju, kao što je to Tito učinio, jer da nije, standard u SFRJ bi bio kao u Rumuniji, a ne znam da li je neko od vas bio u Rumuniji pre 1990.godine. Mi ovde hoćemo i "jare i pare", a pare i bolji standard od Rusije na žalost ne možemo dobiti. Narod u Srbiji, ne zna šta su Rusi radili u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj za vreme hladnog rata, zato su u ovim državam skinuli komunizam pre 24 godine, a kod nas, je i dalje 60% firmi u nekom društvenom/državnom vlasništvu. Ovde narod još nije načisto želi li u kapitalizam, ili ne? Sa ovim radnim navikama, teško će nam biti u kapitalizmu, gde koliko radiš toliko i zaradiš.

Humer

pre 10 godina

Svaka vam čast Crnogorci. Još samo kada bi se mi resili ovih vaših u centrima moći koji bi nas za svakog Crnogorca po najmanje 100 Srba zrtvovali.

Realni Hrvoje

pre 10 godina

A hoćemo li im nebo čuvati s jednim ili s oba zrakoplova. Hoćemo li ga čuvati od nas ili od koga? Još jedan spomenik ljudskoj gluposti i ništa više.

milan

pre 10 godina

ovo se verovatno odnosi na kanadere. Ako nije Beograd ce ostati bez crnogoroca. Zagreb je nova univerzitetsko-mafijaska meka za crnogorce. Krenuce masovna tranzitna selidba iz beograda. Ja mislim da je onim crnogorcima sto su zasipali dubrovnik i cavtat 1991 pao mrak na oci.

Igor-hrv

pre 10 godina

Vidim da mnogi ne razumiju. Hrvatska ce od novca koji ce dobivati za "zastitu" neba placati kredit za moderne avione koji ce biti kupljeni od SAD ili Svedske. Nekako tipujem na SAD...

student_iz_parka

pre 10 godina

@ svaka cast crnogorci

Hahaha, po cemu su to ovde Crnogorci otisli napred? Na cemu svaka cast??? A mi zaostajemo zato sto necemo da i nama Hrvatska cuva nebo???

@ Hrvoje

Neko ce Hrvatskoj da da BESPLATNO cak DVE eskadrile jos uvek kvalitetnih i u odnosu na konkurenciju relativno modernih borbenih aviona? Na cemu si ti druze? Jos vaznije pitanje, od kojih para bi ste vi odrzavali dve eskadrile cak i kada bi vam ih neko poklonio??? I to jos dva razlicita tipa aviona, sto je dodatno skuplje i komplikovanije. NATO pa ni USA nisu humanitarna organizacija koja deli sirotinji.

Junak klase 1

pre 10 godina

Bruka i sramota... Šta uradiše herojskoj VJ... Hrvatska da čuva Crnu Goru,pa nema dalje... Da li se neko seća braćo moja draga čojstva i junaštva po kojoj ste bili poznati u celom svetu...
(Alen, 18. septembar 2013 22:07)

Dobro se ljudi sjećaju "herojskog" napada na Dubrovnik, neboj se.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Neverovatno?!! Šta na to kažu gospoda oficiri Vojske Crne Gore, pogotovo oni stariji među njima koji znaju s kim imaju posla? U svakom slučaju, čestitam. Vaša država, vaše pravo, vaša i eventualna sramota pred istorijom za tu odluku.
(Rade, 18. septembar 2013 23:08)

Koji stariji? Jer oni koji su pre dve decenije izdavali naredbe za pustošenje Konavla i granatiranje Dubrovnika?
Ovi sporazumi su realnost u kojoj NATO predstavlja jedinu vojnu silu na Balkanu i u EU. Tvrdoglavi stavovi naših partija, kojima se one dodvoravaju javnom mnenju, da Srbija ne uđe u NATO savez, mogu ozbiljno ugroziti našu zemlju. U slučaju da uđemo u sukob sa bilo kojim susedom, ta država će imati NATO na svojoj strani, a mi sa nepriznatom neutralnošću, kompletno neprijateljsko okruženje.

student_iz_parka

pre 10 godina

@ Magomed

Ne znam cemu ove uvrede, ali reci da Hrvatska postaje apsolutna sila :))))))) Buhahahahahahahahahah :))))

I ne bi smo mi to trebali da radimo, drago mi je da cete vi stititi Crnu Goru. Sad jos da se Crnogorci preusmere sa Beograda na Split i Zagreb, pa da nam svane. Sad preuzmite Crnogorce u kompletu, i srecno vam bilo :)

Cadjin

pre 10 godina

Slobodno nebo mora da postoji da bi mogli da lete komercijalni avioni. To je uslov. Postoje dvije opcije za Crnu Goru. Da napravi svoje vazduhoplovstvo ili da iznajmi tudje. Crna Gora nema namjeru da pravi vojsku i da se sa time bavi. Vrijeme vojski je proslo. Hrvatska je u NATO i Crna Gora ide u NATO. Izbor je jednostavan. Sistem vazdusne odbrane mora da bude uvezan u NATO. Zaj....te vase price o cojstvu i junastvu. Crna Gora nije grupa divljaka sa planine koji treba Turcima da sjeku glave. Ako vi tu sliku imate u svojim glavama obrisite je. Crna Gora ispunjava svoje obaveze u svojim mogucnostima. Vojnici Crne Gore su u Avganistanu zajedno sa hrvatskim vojnicima. Ako se izabere jedan put onda na njemu mora da se ide bez kukanja i izvrgavanja. To nije ono kao kad vas vasi politicari guraju u EU a vi se nesto kao branite. Mi smo izabrali i donosimo odluke bez cekanja. NATO naravno. EU naravno. Nema vise gubljenja vremena. Vi nastavite da se lozite na Sjevernu Koreju i Putina. Niko vam to ne brani niti prigovara.

Miki

pre 10 godina

Sve pomenute drzave su sadasnje ili buduce NATO clanice. I to je deo njihove strategije. Crna Gora nema avione u upotrebi, samo dve helio jedinice.

Naim-Zagreb

pre 10 godina

Bravo crnogorci srpskog porekla, kako bi vi rekli. Državi sre ime promenili u MONTENEGRO, navijači na utakmicama kliču "viva montenegro", izmislili ste crnogorsko pismo dodavši tri izmišljena slova ( glasa), a sada vam i braća Hrvati "štite nebo". A ko vam je to neprijatelj? Sve će to skupo da vas košta...
(Srbin iz Srbije, 18. septembar 2013 22:56)

Izgleda da si premlad, pa ne znaš tko je neprijatelj ! Pitaj tatu, pa če ti reči da neprijatelj svih Država u okruženju ste upravo vi ,Srbija ...
Ako tata bude dobre volje, objasniti če ti još jednu stvar,da NATO snaga su čak i vojno napali Srbiju nakon teškog neprijateljstva sa Kosovom ...

Jovca

pre 10 godina

Albancima dajte granicu da vam čuvaju, Italijanima obalu, a vi zagrlite po jedan kamen. Još neko vam fali iz Drugog svetskog rata sa druge strane.. .. Da a Nemci... Oni mogu a vam pričuvaju pare..

Baudolino

pre 10 godina

Nema ova priča veze sa čojstvom i junaštvom nego sa racionalnim i ekonomičnim izborom. Slovenci nasuprot tvrdnjama ovdašnjih kafanskih nacionalista ne plaćaju naknadu Italijanima za "air policing" lovačku podršku. Taj aranžman nije nikakav bilateralni sporazum Ljubljane i Rima već dogovor koji je Slovenija sklopila sa NATO i koji pro bono servisiraju Italijani a uskoro će i Mađari.

my way

pre 10 godina

Neka, eto im i Slovenaca, samo nek nas zaobidju sve ostale eks Ju republike. 2 najtragicnija trenutka u srpskoj istoriji su stvaranje zajednicke drzave sa Hrvatima i Slovencima 1918. i pobeda Tita u borbi za vlast 45. Sve zrtve i njihova nazalost uzaludnost, sve zlo prokletog 20. veka je posledica te 2 cinjenice.

Svetozar

pre 10 godina

auuuuuuu
ne znam sta je smesnije
da li njihovi avioni
ili sokolovi montegrini!
a da nisu to ipak u pozadini germani
"cuvari"
i neba i zemlje.

Rade

pre 10 godina

Neverovatno?!! Šta na to kažu gospoda oficiri Vojske Crne Gore, pogotovo oni stariji među njima koji znaju s kim imaju posla? U svakom slučaju, čestitam. Vaša država, vaše pravo, vaša i eventualna sramota pred istorijom za tu odluku.

Pero_ZG

pre 10 godina

Pa to je i bilo realno, tako je bilo do 45-e...btw, sviđa mi se ovaj novinarski izraz "kockasti kišobran", ovo moram da si zapišem u knjigu fraza. Crnogorci i Bosanci, nemojte mi zamjeriti. Generalno bez šale, mislim da je ovo bolje riješenje za nestabilnu Bosnu koja nikada sama neće moći nabaviti avione zbog ekonomije i političkih razloga, a CG i se također ne isplati kupovati avione jer je ta država naprosto premala za takve egzibicije. Što se tiče Makedonije, mislim da ta opcija nije realna, Makedonija je geografski predaleko od Hrvatske da bi je mi mogli kontrolirati. Njih će vrlo vjerovatno ako ne kupe sami svoje avione preuzeti Bugari ili Grci, možda čak i Talijani u kombinaciji sa Albanijom pošto oni već vrše air-policing nad Albanijom. Ovo će koristit Hrvatskoj i iz financijskih razloga jer će nakon par godina kontrole neba Cg i BiH od naplaćivanja air-policinga moći kupiti novu modernu eskadrilu aviona kao zamjenu migovima-21 (naravno, ako zapad ne donira nešto specijalno u vidu rabljenih F-16 kako bi sa njima pokrili taj prostor koji se spominje u tekstu).

Magomed

pre 10 godina

Hrvatska radi ono što bi Sirbistan trebao da radi, ovim Hrvatska postaje apsolutna sila na prostoru bivse Yu i postaje veliki brat Crnoj Gori i Bosni, tj. ono sto bi Sirbistan trebao biti Crnoj Gori, to je sada Hrvatska.

Hrvoje

pre 10 godina

Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16 od nacionalne garde Minesote potpuno besplatno. Avioni su stari dvadesetak godina ali u savršenom operativnom stanju. Osim toga, Hrvatska raspolaže sa najsuvremenijim radarskim nadzorom koji pokriva kompletno područje nadzoram plus satekutsku podršku. Privilegija članica NATO.
Hrvatski piloti već su na obuci

Nebo sve dalje I tudje

pre 10 godina

Nema iznenadjenja!
Sve se odvija precizno po planu davno zacrtanom.
Bice ono sto se ne moze izbeci I sto su odlucili najgori medju nama!
Karma, sudbina ili kazna?
Kasce nam se samo...

pravnik

pre 10 godina

Marijonetske vlade Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije su potpisali ultimatum kojim isporucuju svoj suverenitet SADu pod vodstvom NATOa

Dodo

pre 10 godina

1991 zbog armije koju smo i mi plaćali nismo mogli do mora
2014 naši avioni lete do Skopjy i za to ih još plaćaju

Sad za ozbiljno:
Ovaj primjer samo pokazuje koliko je dobo biti u savezima kao NATO i EU. Ne forsa NATO ovo zbog CG, MK ili HR nego zbog svojih bogatih članica kao što je USA i Švedska od kojih će HR najvjerojatnije kupiti nove (ili polovne) avione. Riječ je o poslu od oko 1 milijardu eura, koje HR nema otkuda platiti. Zato će natjerati CG i MK da nas unajme kako bi imali otkuda platiti avione...

Stric Džun

pre 10 godina

Za BiH nisam siguran da li to može da prođe, jer tamo RS ima nehanizam da nešto ne prođe. Makedonsko nebo čuvaju Bugari, teško da će tu doći Hrvati, a i nema geografske logike. Ali ova pogan dole, da dovede hrvatsko zrakoplovstvo i osramoti pretke, to je strašno. Ne znam samo kako će od barskih Srba postaviti te radare.

Srbin iz Srbije

pre 10 godina

Bravo crnogorci srpskog porekla, kako bi vi rekli. Državi sre ime promenili u MONTENEGRO, navijači na utakmicama kliču "viva montenegro", izmislili ste crnogorsko pismo dodavši tri izmišljena slova ( glasa), a sada vam i braća Hrvati "štite nebo". A ko vam je to neprijatelj? Sve će to skupo da vas košta...

veki

pre 10 godina

S kojim avionima će HR čuvati CG ? Opće je poznato da Hrvatska ima 3 ispravna MIG-21 bis,to nije dovoljno ni da čuvaju sami sebe.Hrvatska je tek u pregovorima da od Ukrajine kupi 6-8 remontovanih Mig-21 koji su bili namjenjeni za(mislim)Jemen ali nikad nisu plaćeni pa ih remontni zavod iz Ukrajine sada prodaje.Da ne govorimo da su te letjelice daleko od savremenih standarda avijacije i da su stare više od 30 god.Za pare koje će godišnje da daje drugima CG je mogla isto da si kupi 3-4 polovnjaka i na duže staze uštedi silan novac.

lesa

pre 10 godina

Blagoš Crnogorcima, sad ce biti sigurni kad su u Hrvatskim rukama. Jos da im iskesiraju svake godine par miliona evra za usluge i bog da ih vidi.

Pobočnik_Liubo (iz zelene i čiste metropole - Zagreba)

pre 10 godina

Dojučerašnji srbi žele da im hrvati čuvaju nebo.

Dobar posao za Hrvatske vojne pilote, koji su činili 70% svih vojnih pilota u JNA, 10% bosanci, ostatak srbi, slovenci i makedonci.

Alen

pre 10 godina

Bruka i sramota... Šta uradiše herojskoj VJ... Hrvatska da čuva Crnu Goru,pa nema dalje... Da li se neko seća braćo moja draga čojstva i junaštva po kojoj ste bili poznati u celom svetu...

Srbin iz Srbije

pre 10 godina

Bravo crnogorci srpskog porekla, kako bi vi rekli. Državi sre ime promenili u MONTENEGRO, navijači na utakmicama kliču "viva montenegro", izmislili ste crnogorsko pismo dodavši tri izmišljena slova ( glasa), a sada vam i braća Hrvati "štite nebo". A ko vam je to neprijatelj? Sve će to skupo da vas košta...

Rade

pre 10 godina

Neverovatno?!! Šta na to kažu gospoda oficiri Vojske Crne Gore, pogotovo oni stariji među njima koji znaju s kim imaju posla? U svakom slučaju, čestitam. Vaša država, vaše pravo, vaša i eventualna sramota pred istorijom za tu odluku.

Alen

pre 10 godina

Bruka i sramota... Šta uradiše herojskoj VJ... Hrvatska da čuva Crnu Goru,pa nema dalje... Da li se neko seća braćo moja draga čojstva i junaštva po kojoj ste bili poznati u celom svetu...

pravnik

pre 10 godina

Marijonetske vlade Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije su potpisali ultimatum kojim isporucuju svoj suverenitet SADu pod vodstvom NATOa

Magomed

pre 10 godina

Hrvatska radi ono što bi Sirbistan trebao da radi, ovim Hrvatska postaje apsolutna sila na prostoru bivse Yu i postaje veliki brat Crnoj Gori i Bosni, tj. ono sto bi Sirbistan trebao biti Crnoj Gori, to je sada Hrvatska.

Dodo

pre 10 godina

1991 zbog armije koju smo i mi plaćali nismo mogli do mora
2014 naši avioni lete do Skopjy i za to ih još plaćaju

Sad za ozbiljno:
Ovaj primjer samo pokazuje koliko je dobo biti u savezima kao NATO i EU. Ne forsa NATO ovo zbog CG, MK ili HR nego zbog svojih bogatih članica kao što je USA i Švedska od kojih će HR najvjerojatnije kupiti nove (ili polovne) avione. Riječ je o poslu od oko 1 milijardu eura, koje HR nema otkuda platiti. Zato će natjerati CG i MK da nas unajme kako bi imali otkuda platiti avione...

lesa

pre 10 godina

Blagoš Crnogorcima, sad ce biti sigurni kad su u Hrvatskim rukama. Jos da im iskesiraju svake godine par miliona evra za usluge i bog da ih vidi.

Stric Džun

pre 10 godina

Za BiH nisam siguran da li to može da prođe, jer tamo RS ima nehanizam da nešto ne prođe. Makedonsko nebo čuvaju Bugari, teško da će tu doći Hrvati, a i nema geografske logike. Ali ova pogan dole, da dovede hrvatsko zrakoplovstvo i osramoti pretke, to je strašno. Ne znam samo kako će od barskih Srba postaviti te radare.

Nebo sve dalje I tudje

pre 10 godina

Nema iznenadjenja!
Sve se odvija precizno po planu davno zacrtanom.
Bice ono sto se ne moze izbeci I sto su odlucili najgori medju nama!
Karma, sudbina ili kazna?
Kasce nam se samo...

veki

pre 10 godina

S kojim avionima će HR čuvati CG ? Opće je poznato da Hrvatska ima 3 ispravna MIG-21 bis,to nije dovoljno ni da čuvaju sami sebe.Hrvatska je tek u pregovorima da od Ukrajine kupi 6-8 remontovanih Mig-21 koji su bili namjenjeni za(mislim)Jemen ali nikad nisu plaćeni pa ih remontni zavod iz Ukrajine sada prodaje.Da ne govorimo da su te letjelice daleko od savremenih standarda avijacije i da su stare više od 30 god.Za pare koje će godišnje da daje drugima CG je mogla isto da si kupi 3-4 polovnjaka i na duže staze uštedi silan novac.

Svetozar

pre 10 godina

auuuuuuu
ne znam sta je smesnije
da li njihovi avioni
ili sokolovi montegrini!
a da nisu to ipak u pozadini germani
"cuvari"
i neba i zemlje.

Pobočnik_Liubo (iz zelene i čiste metropole - Zagreba)

pre 10 godina

Dojučerašnji srbi žele da im hrvati čuvaju nebo.

Dobar posao za Hrvatske vojne pilote, koji su činili 70% svih vojnih pilota u JNA, 10% bosanci, ostatak srbi, slovenci i makedonci.

Pero_ZG

pre 10 godina

Pa to je i bilo realno, tako je bilo do 45-e...btw, sviđa mi se ovaj novinarski izraz "kockasti kišobran", ovo moram da si zapišem u knjigu fraza. Crnogorci i Bosanci, nemojte mi zamjeriti. Generalno bez šale, mislim da je ovo bolje riješenje za nestabilnu Bosnu koja nikada sama neće moći nabaviti avione zbog ekonomije i političkih razloga, a CG i se također ne isplati kupovati avione jer je ta država naprosto premala za takve egzibicije. Što se tiče Makedonije, mislim da ta opcija nije realna, Makedonija je geografski predaleko od Hrvatske da bi je mi mogli kontrolirati. Njih će vrlo vjerovatno ako ne kupe sami svoje avione preuzeti Bugari ili Grci, možda čak i Talijani u kombinaciji sa Albanijom pošto oni već vrše air-policing nad Albanijom. Ovo će koristit Hrvatskoj i iz financijskih razloga jer će nakon par godina kontrole neba Cg i BiH od naplaćivanja air-policinga moći kupiti novu modernu eskadrilu aviona kao zamjenu migovima-21 (naravno, ako zapad ne donira nešto specijalno u vidu rabljenih F-16 kako bi sa njima pokrili taj prostor koji se spominje u tekstu).

Hrvoje

pre 10 godina

Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16 od nacionalne garde Minesote potpuno besplatno. Avioni su stari dvadesetak godina ali u savršenom operativnom stanju. Osim toga, Hrvatska raspolaže sa najsuvremenijim radarskim nadzorom koji pokriva kompletno područje nadzoram plus satekutsku podršku. Privilegija članica NATO.
Hrvatski piloti već su na obuci

Give us a break

pre 10 godina

"Vi nastavite da se lozite na Sjevernu Koreju i Putina. Niko vam to ne brani niti prigovara.
(Cadjin, 19. septembar 2013 00:10)

Sve ok, samo jos da vi prestanete da se lozite na Beograd i da malo oladite iz srpskih institucija, a pogotovo iz BIA-e... Takodje vam savetujem da komplikovane zdravstvene slucajeve od sada saljete na lecenje u Zagreb i da vam studenti tamo studiraju (i okupiraju njihov studentski dom). Sigurno vas tamo mnogo "vole", pogotovo nakon Dubrovnika....

mne

pre 10 godina

Sa Hrvatskom nikad nismo bili u neprijateljskim odnosima do nesrecnog napada na Dubrovnik i Konavle. Ciji je to bio plan i odakle se komandovalo znamo.

Kao dvije susjedne i bliske mediteranske zemlje, saradnja na svim poljima je potpuno prirodna.

Mne

Aseragud

pre 10 godina

Hrvaski avioni će lako štiti Makedoniju jer preko Crne Gore i Kosova lako mogu do neba nad Makedonijom.
Oduvijek je zrakoplovstvo bilo u Hrvata cijenjeno, i u bivšoj JNA najviše zrakoplovac bilo je Hrvata.

Cadjin

pre 10 godina

Slobodno nebo mora da postoji da bi mogli da lete komercijalni avioni. To je uslov. Postoje dvije opcije za Crnu Goru. Da napravi svoje vazduhoplovstvo ili da iznajmi tudje. Crna Gora nema namjeru da pravi vojsku i da se sa time bavi. Vrijeme vojski je proslo. Hrvatska je u NATO i Crna Gora ide u NATO. Izbor je jednostavan. Sistem vazdusne odbrane mora da bude uvezan u NATO. Zaj....te vase price o cojstvu i junastvu. Crna Gora nije grupa divljaka sa planine koji treba Turcima da sjeku glave. Ako vi tu sliku imate u svojim glavama obrisite je. Crna Gora ispunjava svoje obaveze u svojim mogucnostima. Vojnici Crne Gore su u Avganistanu zajedno sa hrvatskim vojnicima. Ako se izabere jedan put onda na njemu mora da se ide bez kukanja i izvrgavanja. To nije ono kao kad vas vasi politicari guraju u EU a vi se nesto kao branite. Mi smo izabrali i donosimo odluke bez cekanja. NATO naravno. EU naravno. Nema vise gubljenja vremena. Vi nastavite da se lozite na Sjevernu Koreju i Putina. Niko vam to ne brani niti prigovara.

edin

pre 10 godina

crna gora mala,beznacajna,zaostala...al kad treba hrvati da nam cuvaju nebo,onda u srbiji nastaje ljubomora,panika i 99% podrugljivi komentari. pa valjda treba da se radujete sto "tonemo i propadamo" kad vam toliko smetamo. ako smatrate losim potezom sto ce nam hrvati cuvati nebo,radujte se,nemojte dizati buku.

Vruce leto

pre 10 godina

Kako se nasa dezurna patriJotska brigada uskomesa na ovakve vesti.
Svi pobegli od nas i svima je bolje, a i niko nece da ima bilo sta sa nama. Narocito ne kada je u pitanju nasa slavna vojska, zvana i V.J. koja je svoje kvalitete i junastvo pokazala 90ih, a mi kao nismo bili u ratu. Dzaba mi glumimo zrtvu kada cinjenice drugacije govore.

Junak klase 1

pre 10 godina

Bruka i sramota... Šta uradiše herojskoj VJ... Hrvatska da čuva Crnu Goru,pa nema dalje... Da li se neko seća braćo moja draga čojstva i junaštva po kojoj ste bili poznati u celom svetu...
(Alen, 18. septembar 2013 22:07)

Dobro se ljudi sjećaju "herojskog" napada na Dubrovnik, neboj se.

panzer general

pre 10 godina

Nekoliko je razloga zašto NATO, tj. SAD podržavaju ovakvu ideju. Prije svega na ovom prostoru je puno malih država (Slovenija, Hrvatska, BIH, Kosovo, CG, Albanija i Makedonija) koje nemaju ni ekonomske ni vojne kapacitete za vlastito vojno zrakoplovstvo. Hrvatska je izrazito aktivna i uspješna u NATO i UN misijama, strateški je vojni partner SAD na ovim prostorima još od 1995, od spomenutih zemalja ima najbolju infrastrukturu (vojne aerodrome i radarske sustave) te pilote, te je logično da je ona izabrana za strateškog partnera u ovom projektu. Financijska konstrukcija je slijedeća: Hrvatska kupuje od SAD-a rabljene zrakoplove na kredit, SAD subvencionira troškove obuke pilota, veći dio kredita Hrvatska otplačuje novcima koje dobije od spomenutih država na račun čuvanja njihovog zračnog prostora.

Aleksandar Todorović

pre 10 godina

Ne treba se ljutiti ovde na naše drage komšije. Crna Gora je odlučila da uđe u EU, i odlučila da bude deo NATO pakta. Crna Gora je takođe odlučila da joj Rusija ne bude glavni partner, jer želi prosparitet za svoj narod.
Srbija i dalje luta, i sve je izolovanija. Srbija se okreće Rusiji, koja joj nikada u istoriji nije pomogla. NATO i EU, moraju što pre da države bivše Jugoslavije uguraju pod svoje "skute", jer "Južni tok", i ostali tokovi novca iz Rusije, poklanjanje NIS-a Rusiji, nikako ne veseli NATO, Ameriku i EU. Srbija uzim velike pare od EU, ima slobodno tržište EU, za sve što proizvede, a okreće se Rusiji. To neće moći dugo da traje, Srbija, Srbi, i pre svega političari moraju da odluče na koju će stranu. Ne znam da li će "Vučić biti novi Tito", ali neko će morati u narednih godina gadno da "prevesla" Rusiju, kao što je to Tito učinio, jer da nije, standard u SFRJ bi bio kao u Rumuniji, a ne znam da li je neko od vas bio u Rumuniji pre 1990.godine. Mi ovde hoćemo i "jare i pare", a pare i bolji standard od Rusije na žalost ne možemo dobiti. Narod u Srbiji, ne zna šta su Rusi radili u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj za vreme hladnog rata, zato su u ovim državam skinuli komunizam pre 24 godine, a kod nas, je i dalje 60% firmi u nekom društvenom/državnom vlasništvu. Ovde narod još nije načisto želi li u kapitalizam, ili ne? Sa ovim radnim navikama, teško će nam biti u kapitalizmu, gde koliko radiš toliko i zaradiš.

Nim

pre 10 godina

@Srbin iz Srbije: Batali, brate, da peniš ovde bezveze. Šta te briga šta oni rade? Jesu li se poneli kao tinejdžerka u srednjoj školi koja bi da se druži s popularnom ekipom u školi? Jesu. Odrasli ljudi donose odluke, i s njima moraju da žive. Mene zanima samo jedno, a to je moja Srbija... da počistimo svoje dvorište, da se više sredimo i ubijemo u sebi ostatke budalaština nasleđenih od dana pod turskim ropstvom i megalomanije Aleksandra Karađorđevića. Neka Hrvatska čuva nebo Crne Gore ili Tajlanda, ako hoće nek tvore i neku novu Jugoslaviju kroz NATO i EU... Navijaj za svoju zemlju i svoj narod u ovim drugim i radi na tome da Srbiju jednog dana čuvaju ISPRAVNI I OPERATIVNI srpski avioni i da ona bude vredna čuvanja, a za ostale, pala Mara, pala Sara, nema 'leba od praznih zlogukih proročanstava. Poželi im sve najbolje i počni da razmišljaš o svom dvorištu, kako ga srediti da ono jednog dana bude dobro, savršeno mesto za život. Nek oni brinu svoju brigu i neka ih tamo gde jesu, a mi da brinemo naše brige.

M Zg

pre 10 godina

@
Hajde sto ce da stite BiH i Crnu Goru ali kako misle da Makedoniju? Preko Madjarske, Rumunije, Bugarske ili preko Albanije? Da ne misle mozda nasi da ih pustaju preko nase teritorije?
(Shvaba, 19. septembar 2013 07:42)

U Makedoniju će preko Kosovskog zračnog prostora! :)

Daredevil

pre 10 godina

Sa Hrvatskom nikad nismo bili u neprijateljskim odnosima do nesrecnog napada na Dubrovnik i Konavle. Ciji je to bio plan i odakle se komandovalo znamo.Kao dvije susjedne i bliske mediteranske zemlje, saradnja na svim poljima je potpuno prirodna.Mne
(mne, 19. septembar 2013 01:32)

Ma da,vi i Hrvati niste odavde kada treba odgovarati za nedela,naivni i nevini kao francuske sobarice....pih!!!

Naim-Zagreb

pre 10 godina

Bravo crnogorci srpskog porekla, kako bi vi rekli. Državi sre ime promenili u MONTENEGRO, navijači na utakmicama kliču "viva montenegro", izmislili ste crnogorsko pismo dodavši tri izmišljena slova ( glasa), a sada vam i braća Hrvati "štite nebo". A ko vam je to neprijatelj? Sve će to skupo da vas košta...
(Srbin iz Srbije, 18. septembar 2013 22:56)

Izgleda da si premlad, pa ne znaš tko je neprijatelj ! Pitaj tatu, pa če ti reči da neprijatelj svih Država u okruženju ste upravo vi ,Srbija ...
Ako tata bude dobre volje, objasniti če ti još jednu stvar,da NATO snaga su čak i vojno napali Srbiju nakon teškog neprijateljstva sa Kosovom ...

mikin

pre 10 godina

"Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16
(Hrvoje, 18. septembar 2013 23:35)"
-----------------------------------------------
Ajde Hrvoje ne sanjaj budan .... F15 se ne daje ni malo jacim kompanjonima a ne vama. F16, da ....

Domagoj

pre 10 godina

(Dzonatan Klark, 19. septembar 2013 01:20)

Hrvatskoj je zapravo 2000. godine dok smo još bili netko i nešto nuđena jako povoljno eskadrila F-16 aviona. Ali kako to obično kod nas biva, uz tu ponudu nisu glavešinama dali "plavu kovertu", nego je takva koverta stigla od Ukrajinaca pa su naravno glavešine odlučile poslati Migove, već tada prastare, na remont. Eto, sad imamo to što imamo...

Što se tiče Srbije, nisam znao da se 4 Miga 29 broji kao eskadrila, al dobro, neka vam. Što se mene tiče možete to i na 4 eskadrile podijeliti.
Inače Hrvatska se barem može pohvaliti svojim avionima, dok je sve vaše oteto iz JNA. Naime u posljednjih 20 godina Hrvatska je kupila oko 40, što ispravnih što neipsravnih, Migova 21, 20etak Helikoptera Mi-8/Mi-17, 6 Kanadera i desetak air tractora, eskadrilu (12)Hindova, policijske Bellove, 20etak Pilatusa za obuku, itd...

Što je sve Srbija u posljednjih 20etak godina kupila? Svega par Mi-8 helikoptera.

I još sam pitanje, kada su zadnji put letjeli vaši Migovi 29? Naime redovito se na batajnici vidi kako su za airpolicing odnosno nekakvo presretanje spremna 2 Miga 21, a od 29etki ni traga ni glasa...

(molim vas pustite mi ovo...)

Адмирал флоте

pre 10 godina

Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16 od nacionalne garde Minesote potpuno besplatno. Avioni su stari dvadesetak godina ali u savršenom operativnom stanju. Osim toga, Hrvatska raspolaže sa najsuvremenijim radarskim nadzorom koji pokriva kompletno područje nadzoram plus satekutsku podršku. Privilegija članica NATO.
Hrvatski piloti već su na obuci
(Hrvoje, 18. septembar 2013 23:35)

Не тролујте, постоје и они који мисле да је ово што сте написали истина.

reciprocitet

pre 10 godina

A da li mogu crnogorci da zaposednu hrvatske fakultete, drzavnu administracuju i sl, da i nam svane od tog njihovog bratimljenja?

Priboj

pre 10 godina

Drago mi je zbog hrvata i crnogoraca,zaslužuju jedni druge!Samo mi nije jasno čime će to hrvati da ih čuvaju?Da li možda sa onim "kabriolet" Migom-21,što mu je otpao poklopac kabine u toku leta!?

sigi

pre 10 godina

Kako ce hrvati da stite CG nebo kad hrvatima italijani stite!?
(Igor, 18. septembar 2013 23:10)

Imate dovoljno svojih problema, i vama nebo stite Turci.

student_iz_parka

pre 10 godina

@ Magomed

Ne znam cemu ove uvrede, ali reci da Hrvatska postaje apsolutna sila :))))))) Buhahahahahahahahahah :))))

I ne bi smo mi to trebali da radimo, drago mi je da cete vi stititi Crnu Goru. Sad jos da se Crnogorci preusmere sa Beograda na Split i Zagreb, pa da nam svane. Sad preuzmite Crnogorce u kompletu, i srecno vam bilo :)

EU Citizen

pre 10 godina

Kamo sreće da i Srbija ima mozga kao Crna Gora, i da je ili već davno članica NATO ili na putu pridruživanja. Još jednom se potvrdilo da se sva udbaška trulež iz stare Jugoslavije i njihovi fanovi prekodrinski Srbi i srbocrnogorci, to jest, udarna pesnica komunističke okupacije i terora posle 1945., slegla baš u Srbiju, i guši ono malo normalnog sveta i pravih Srba i Srbijanaca koji još uvek nisu digli ruke i napustili državu koju su njihovi pradedovi pravili i vodili u Evropu a došljaci i komunjare upropastili i ponovo gurnuli u Aziju i treći svet.

Realni Hrvoje

pre 10 godina

A hoćemo li im nebo čuvati s jednim ili s oba zrakoplova. Hoćemo li ga čuvati od nas ili od koga? Još jedan spomenik ljudskoj gluposti i ništa više.

Igor-hrv

pre 10 godina

Vidim da mnogi ne razumiju. Hrvatska ce od novca koji ce dobivati za "zastitu" neba placati kredit za moderne avione koji ce biti kupljeni od SAD ili Svedske. Nekako tipujem na SAD...

Sg

pre 10 godina

@Edin Naravno da svakom Srbinu iz Crne Gore to ne odgovara.Pa od tuda toliko negodovanje.A mene ne iznenadjuje da ti i slicni tebi ne mozete iscekati da vas oni "stite".

Sinji strijač

pre 10 godina

Bez panike Srbi! Radi se samo o prevedbi dijela plana za uspostavu sustava uvezane zajedničke zračne kontrole ovih zemalja, koji bi bio temelj za kasniju zajedničku protuzračnu obranu. Radar iznad Bara bi bio nadopuna hrvatskom radarskom sustavu koji se sastoji od 5 radara AN/FPS-117, svaki dometa 400 km, kojima su pokrivene već sve ove zemlje osim Makedonije.

Što se tiče izravne kontrole crnogorskog zračnog prostora preko borbenih zrakoplova, HR ih nema dovoljno ni za svoje potrebe (treba ih 14 kao Češka i Madžarska a imat će ih 12 nakon ovog remonta Mig-21, koji je u tijeku).

U nekoj srednje dalekoj budučnosti, HR bi mogla nabaviti polovne avione naprednije generacije u dovoljnom broju za sebe, a tek kad bi se NATO isprsio, onda bi se mogao nabaviti dodatni broj za šire pokrivanje (mislim da je ta brojka 24 zrakoplova podijeljena na dvije baze (sjever Zagreb i jug Mostar ili Podgorica).

Realizacjom ove zamisli, nijedna od ovih zemalja ne bi plaćala Hrvatskoj ni jednog jedinog eura, isto kao što ne plaća ni nalete hrvatskih kanadera po potrebi.

Iznimka su zapadne zemlje koje su npr. Hrvatskoj pokrivale troškove kanadera prilikom nedavnog gašenja požara u Portugalu iz zajedničkih fondova Europske Unije

Matija

pre 10 godina

Mislim da bi Srbi trebalo pre nego što počnu da govore o čojstvu i junaštvu da pogledaju u svoje dvorište? Hrvatski vojnici su odavno na Kosovu a i nebo iznad čuvaju i kontrolišu Mađari? Ne znam stvarno ko bruka pretke.

Dzonatan Klark

pre 10 godina

@Hrvoje

Ovo je najbeskrupuloznija laz koja se moze napisati i treba da te je sramota !
Hrvatska nema avione F-15 i F-16 niti ih je dobila od bilo koga,a o njima moze samo da sanja !
Imas zvanicnu stranicu i informacije o HR vazduhoplovstvu. HR posjeduje samo nekoliko aviona tipa MIG-21 starih 30-40godina zaostalih od JNA i helikoptere Mi-8 i Mi-17 (transportni). Dakle jad i bijeda !
Na tvoju zalost gro vazduhoplovstva i PVO od JNA je ostalo Srbiji,pa je na Ex-Yu prostorima u tom pogledu najjaca vojna sila. Da nije jos bilo nesretnog bombardovanja skor bi bio i znacajniji u vidi vise lovaca bombardera MIG-29.
Srbija danas ima ekadrilu modernizovanih lovaca MIG-29 (slani u Rusiju gdje je uradjen najsavremeniji remont istih i ugradnja najnovije opreme),mnostvo MIG-21,J-22 Orao,Supergaleb,Super Galeb G4,Ij-22,INJ-22,Helikoptere gazele,Mi-8,Mi-17,Ca342,Ca341...

Eto toliko o pravom stanju stvari. Crna Gora nije mogla unajmiti Srpsko vazduhoplovstvo za nadzor svog neba zato sto je Srbija proglasila neutralnost i nece ici u NATO, a CG ide u NATO pa je to u diskrepanci.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Neverovatno?!! Šta na to kažu gospoda oficiri Vojske Crne Gore, pogotovo oni stariji među njima koji znaju s kim imaju posla? U svakom slučaju, čestitam. Vaša država, vaše pravo, vaša i eventualna sramota pred istorijom za tu odluku.
(Rade, 18. septembar 2013 23:08)

Koji stariji? Jer oni koji su pre dve decenije izdavali naredbe za pustošenje Konavla i granatiranje Dubrovnika?
Ovi sporazumi su realnost u kojoj NATO predstavlja jedinu vojnu silu na Balkanu i u EU. Tvrdoglavi stavovi naših partija, kojima se one dodvoravaju javnom mnenju, da Srbija ne uđe u NATO savez, mogu ozbiljno ugroziti našu zemlju. U slučaju da uđemo u sukob sa bilo kojim susedom, ta država će imati NATO na svojoj strani, a mi sa nepriznatom neutralnošću, kompletno neprijateljsko okruženje.

Shvaba

pre 10 godina

Hajde sto ce da stite BiH i Crnu Goru ali kako misle da Makedoniju? Preko Madjarske, Rumunije, Bugarske ili preko Albanije? Da ne misle mozda nasi da ih pustaju preko nase teritorije?

Miki

pre 10 godina

Sve pomenute drzave su sadasnje ili buduce NATO clanice. I to je deo njihove strategije. Crna Gora nema avione u upotrebi, samo dve helio jedinice.

student_iz_parka

pre 10 godina

@ svaka cast crnogorci

Hahaha, po cemu su to ovde Crnogorci otisli napred? Na cemu svaka cast??? A mi zaostajemo zato sto necemo da i nama Hrvatska cuva nebo???

@ Hrvoje

Neko ce Hrvatskoj da da BESPLATNO cak DVE eskadrile jos uvek kvalitetnih i u odnosu na konkurenciju relativno modernih borbenih aviona? Na cemu si ti druze? Jos vaznije pitanje, od kojih para bi ste vi odrzavali dve eskadrile cak i kada bi vam ih neko poklonio??? I to jos dva razlicita tipa aviona, sto je dodatno skuplje i komplikovanije. NATO pa ni USA nisu humanitarna organizacija koja deli sirotinji.

my way

pre 10 godina

Neka, eto im i Slovenaca, samo nek nas zaobidju sve ostale eks Ju republike. 2 najtragicnija trenutka u srpskoj istoriji su stvaranje zajednicke drzave sa Hrvatima i Slovencima 1918. i pobeda Tita u borbi za vlast 45. Sve zrtve i njihova nazalost uzaludnost, sve zlo prokletog 20. veka je posledica te 2 cinjenice.

prolaznik

pre 10 godina

Netacna vijest.

BiH sigurno ni sa kim nije potpisala sporazum o nadzoru neba, a pogotovo ne neki zajednicki gdje bi to radili HR.

Do daljnjeg, BiH nebo nadzire USAF iz Aviana...

Cojko

pre 10 godina

svi odose napred, samo Srbija zbog zadrtosti i gluposti naroda,komunjara i rusofila tavori u ponizenju i izolaciji.
(svaka cast crnogorci, 18. septembar 2013 23:33)

Kako je to "napred"? Objasni mi, molim te, o presveti europejce! NATO je u pitanju... da, taj isti koji je i bombardovao tvoju/nasu zemlju, rodjace.

ej.

pre 10 godina

@svaka cast crnogorci

Zaboravio si da pomenes autosoviniste kao ti a kojih ima i za izvoz, koji znacajno doprinose tavorenju Srbije posto osim samomrznje i samopljuvanja nicim ne doprinose da se bilo sta promeni.

Humer

pre 10 godina

Svaka vam čast Crnogorci. Još samo kada bi se mi resili ovih vaših u centrima moći koji bi nas za svakog Crnogorca po najmanje 100 Srba zrtvovali.

;pepe le tvor

pre 10 godina

kakvi zlonamjerni komentari iz srbije uz pricu da ce crna gora da placanjem nadzora hrvatskoj kupiti najnovije avione. kakva laz

Sumadinac91

pre 10 godina

Jel ce milo da sagradi kakav bunker,da ima gde da se skloni ako otpadne krilo sa drndavih Mig-21?
Jel se ovo NATO setio da ih nisu bombardovali '99. pa sad salju povoljnu gvozdjuriju da im pada po sred Lovcena,i to ce lepo da isplate(nekome,ne verujem bas samim Hrvatima).
Ovaj sto prica da smo zatucani,tebra u ovom slucaju je ta zatucanost opravdana,bolje kupiti nove avione od Rusa nego polovne F-15 F-16 stare ko ovi Migovi-21 od NATO zemalja(za one skuplje nemamo kintu a i ljudstvo posto se i obuka placa,odrzavanje,treba da prilagodis aedrome novim avionima,itd...),a najmanje nam se isplati da placamo nekoga da nam nadgleda nebo(tu osim placanja ima jos brdo gubitaka).
Sto se tice ovoga,zbog mila i co. ex velikih Srba a danas "e vivaca" tesko da bi dobili mogucnost da mi njima nadgledamo nebo,sto se tice Makedonije to ce da radi neko drugi a ne mi ili Hrvati(uz to nemaju avione za tako nesto) a sto se BiH tice mislim da tu niti mi niti Hrvati nemamo sta da trazimo usled situacije na terenu(ako se ovi iz Federacije odluce za Hrvatsku RS ce to da blokira,i obrnuto ako se Republika Srpska odluci za Srbiju Federacija ce da blokira odluku).
Mada ako lepo zamolimo Ruse da pritisnu crnogorce sve je moguce(mi njima deo,oni nama izmuvaju prednost,mada nasi politicari mozak i diplomatiju koriste za nesto drugo).

Geograf

pre 10 godina

Volim kad procitam komentare Hrvata i Crnogoraca na ovakve clanak u nasim novinama. Da li i Srbi u Hvrackoj ovako pisu po njihovim novinama? Da li mozda koriste i cirilicu pri tome, pa mu svi od srece aplaudiraju. Slutim da cemo mi opet ispasti nacionalisti, jer smo u njihovom okruzenju :-)

brat Srbin

pre 10 godina

Na zalost nisu Crnogorci (nasa braca) krivi. Izdali su ih politicari koji ih godinama srozavaju do samog dna. Ovo je tek pocetak razvoja dogadjaja. Sledi dogadjaj sa Albancima.

EU zestoko radi na tome da Srbija ne dobije izlaz na more. Ovo bi trebalo da udari tacku na to. Zavadili su nas sa svojom iskrenom bracom, i sad jos podmecu trecu stranu - Hrvate da se svi zajedno kuvamo u loncu kakav nije vidjen.

Kada se umesa u sve to podmitljivost i nesposobnost politicara, pa jos i autoritet EU da se od njih 'naruci' roba, ovo sve sto ih ceka platice vise nego sto su mogli i da zamisle. Crnogorci su sekli turke, tukli se svabama, ratovali sa Napoleonom,... ali ovaj rat od Germana su izgubili bez i jednog opaljenog metka. Sad se crnogorski junaci okrecu u grobovima.

Mogu samo da zamislim gorcinu kod pravih Crnogoraca koji se osecaju i znaju da su Srpskog porekla. Ovo boli.

Neka braco, trpite seda. Kad bi se bar Srbi otreznili, bilo bi i vama bolje, ali eto ova nasa bagra nesposobna sve raspodala, zemlju zaduzila, a hrli u zagrljaj istim onim koji su je bombordovali, otcepili Kosovo, istovarili nuklerni otpad, uzeli mlade ljude, pozatvarali vojskovodje... Samo slep ne vidi da smo i mi porazani bas kao i vi.

Misle ovde da ako postanemo deo EU da ce nam biti bolje. A slepi ne vide primere Grcke, Crne Gore... Zasto Svajcarska nije EU? Zato sto ljudi RADE! Kad bi i mi radili i bili jednog duha, nebi se ni osvrnuli za EU. Prepoznali bi prevaru veka-milenijuma.

buki

pre 10 godina

Pa dobro to je jedan mozda od razloga da i kontrolu vazdusnog prostora vise mi ne radimo i da se napokon nazovemo onako kako i treba kontrola za vazdusni saobracaj Srbije. Neka svi oni idu svojim putem a mi da probamo jednom i zasvagda da idemo samo nasim Srpskim putem. Njima sve najbolje u buducnosti a mi da vidimo koliko smo dorasli da imamo svoju drzavu.

Jovca

pre 10 godina

Albancima dajte granicu da vam čuvaju, Italijanima obalu, a vi zagrlite po jedan kamen. Još neko vam fali iz Drugog svetskog rata sa druge strane.. .. Da a Nemci... Oni mogu a vam pričuvaju pare..

Bg

pre 10 godina

Da li to znaci da ako sutra neko bombarduje CG ta zajednicka odbrana sa tog brda brani interese CG iako to nije u HR interesu (ako je ta druga zemlja prijateljska sa HR tacnije saveznik)? Sta tada?

Dragan

pre 10 godina

Kao da se Crnogorci nesto pitaju.Evropa i NATO aminuju put CG ka Evropi upravo zbog superpoltronskog stava koji gore navedena drzava prema njima ima.Sa druge strane ta ista Evropa ce fakturisati Crnogorcima sve sto moze.
Najsveziji dokaz crnogorskog stava je i prikljucenje alijansi za napad na Siriju.Da prsnes od smeha.

xaxaxa

pre 10 godina

@hrvoje ti stvarno mislis da zapad daje bilo sta sem rsta potpuno besplatno. Milo Djukanovic je iako vodja meni ogavne ideologije( nema ideologiju, dizao 91 3 prsta, onda 2 znak liberala, a sada koristi svih 5 dok premece po novcaniku) je vizionar. Vojsku je rasformirao, jer je kadar bio vjeran Srbiji, a i svestan je da se ratovi primitivnim sistemima vise nece voditi. Ovde ce biti kako amer kaze, a dokaz tome su izjave okurazenog Kacina. sa druge strane mig 21, super galeb, f14, f16 i donekle mig 29 vise nisu oprrativni. zastareli sistemi su u njima, danasnje vazdusne flote pored mamaca polazu nade u napredne sisteme kamuflaze i ometace radara. Umesto ulaganja u avione koji dok se naoruza, poleti iz hr on je vec izasao iz vazdusnog prostora crne gore, priprema traje 12-15 minuta, let 30 sekundi, bolje je ulagati u pvo sisteme... pa koga ce oni da sprece da izvrsi vazdusni desant? a i nama trebaju odbrambeni mehanizmi ne ofanzivni, oni se vise nece koristiti... nasi migovi su 98me su bili naoruzani raketama dometa do 10km, okupator do 100km. a i mizerni balkanci svi odreda vise nisu sposobni ni San Marino da osvoje...

Baudolino

pre 10 godina

Nema ova priča veze sa čojstvom i junaštvom nego sa racionalnim i ekonomičnim izborom. Slovenci nasuprot tvrdnjama ovdašnjih kafanskih nacionalista ne plaćaju naknadu Italijanima za "air policing" lovačku podršku. Taj aranžman nije nikakav bilateralni sporazum Ljubljane i Rima već dogovor koji je Slovenija sklopila sa NATO i koji pro bono servisiraju Italijani a uskoro će i Mađari.

milan

pre 10 godina

ovo se verovatno odnosi na kanadere. Ako nije Beograd ce ostati bez crnogoroca. Zagreb je nova univerzitetsko-mafijaska meka za crnogorce. Krenuce masovna tranzitna selidba iz beograda. Ja mislim da je onim crnogorcima sto su zasipali dubrovnik i cavtat 1991 pao mrak na oci.

Далибор

pre 10 godina

Ако овако наставе, Његош ће се толико вртити у гробу да ће се на крају претворити у Перпетуум Мобиле...

pijetro

pre 10 godina

Za silne ratnike-komentatore, ne radi se o ratovanju vec o kontroli neba. Prvi su se setili da za to mogu da sluze, na ovako malim vazdusnim prostorima, kakvi su i srpski, mogu da sluze Super galebovi. Razlog zasto mi kupujemo skupe igracke u vidu MIGova (koji li je sad broj) je da bi nekako potrosili kredit od ~brace~ rusa.

pera

pre 10 godina

Ovo treba shvatiti kao ukrupnjavanje geopolitike na balkanu pod komandom nato pakta,naravno i mi polako postajemo deo te priče zahvaljujući iskrenoj politici vučića i nikolića prema crnoj gori a pogotovo režimu mila đukanovića.Jedino amfilohije i medojević još to nisu shvatili.

Sg

pre 10 godina

@potomak starog ratnika iz CG.
Milo mi je videti da jos ima ljudi u Crnoj Gori, koji jos znaju sta je cojstvo i junastvo.Neka ti je Bog upomoc.
P.S.Prosvecuj neprosvecene.

Bg

pre 10 godina

Kuda ide ovaj svet,amerika se mesa u svaki konflikt na svetu vec stoti put,otkriveno da drzave spijuniraju gradjane i sad su to zaboravili svi a onog mucenika kad dohvate ameri ima da ga ubiju,maloletnici sve agresivniji,ubrzano se smanjuje starosna granica ubice,hoce da zabrane trke sa bikovima ono po cemu ceo svet zna Spaniju,a sad eto druga drzava cuva teritoriju druge drzave koja pritom nisakim nije u konfliktu niti ratnom stanju...sta se ovde desava,kada ce se ovaj svet vise popraviti? Ili je ljudska populacija dostigla vrhunac pa sad iscekujemo neki rat kojim cemo se istrebiti medjusobno?

Milovan S Nikolić Sombor

pre 10 godina

Vidi se da suvereniteta nema ko se podmetne NATO Alijansi, ali su zato računi redovni i veliki. Nije jasno da li je Srpska kao deo tritorije BH u ovom Nato loncu tj.njihovog delegata Hrvatske.

Hrvoje

pre 10 godina

Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16 od nacionalne garde Minesote potpuno besplatno. Avioni su stari dvadesetak godina ali u savršenom operativnom stanju. Osim toga, Hrvatska raspolaže sa najsuvremenijim radarskim nadzorom koji pokriva kompletno područje nadzoram plus satekutsku podršku. Privilegija članica NATO.
Hrvatski piloti već su na obuci

Pobočnik_Liubo (iz zelene i čiste metropole - Zagreba)

pre 10 godina

Dojučerašnji srbi žele da im hrvati čuvaju nebo.

Dobar posao za Hrvatske vojne pilote, koji su činili 70% svih vojnih pilota u JNA, 10% bosanci, ostatak srbi, slovenci i makedonci.

Magomed

pre 10 godina

Hrvatska radi ono što bi Sirbistan trebao da radi, ovim Hrvatska postaje apsolutna sila na prostoru bivse Yu i postaje veliki brat Crnoj Gori i Bosni, tj. ono sto bi Sirbistan trebao biti Crnoj Gori, to je sada Hrvatska.

Srbin iz Srbije

pre 10 godina

Bravo crnogorci srpskog porekla, kako bi vi rekli. Državi sre ime promenili u MONTENEGRO, navijači na utakmicama kliču "viva montenegro", izmislili ste crnogorsko pismo dodavši tri izmišljena slova ( glasa), a sada vam i braća Hrvati "štite nebo". A ko vam je to neprijatelj? Sve će to skupo da vas košta...

Pero_ZG

pre 10 godina

Pa to je i bilo realno, tako je bilo do 45-e...btw, sviđa mi se ovaj novinarski izraz "kockasti kišobran", ovo moram da si zapišem u knjigu fraza. Crnogorci i Bosanci, nemojte mi zamjeriti. Generalno bez šale, mislim da je ovo bolje riješenje za nestabilnu Bosnu koja nikada sama neće moći nabaviti avione zbog ekonomije i političkih razloga, a CG i se također ne isplati kupovati avione jer je ta država naprosto premala za takve egzibicije. Što se tiče Makedonije, mislim da ta opcija nije realna, Makedonija je geografski predaleko od Hrvatske da bi je mi mogli kontrolirati. Njih će vrlo vjerovatno ako ne kupe sami svoje avione preuzeti Bugari ili Grci, možda čak i Talijani u kombinaciji sa Albanijom pošto oni već vrše air-policing nad Albanijom. Ovo će koristit Hrvatskoj i iz financijskih razloga jer će nakon par godina kontrole neba Cg i BiH od naplaćivanja air-policinga moći kupiti novu modernu eskadrilu aviona kao zamjenu migovima-21 (naravno, ako zapad ne donira nešto specijalno u vidu rabljenih F-16 kako bi sa njima pokrili taj prostor koji se spominje u tekstu).

Alen

pre 10 godina

Bruka i sramota... Šta uradiše herojskoj VJ... Hrvatska da čuva Crnu Goru,pa nema dalje... Da li se neko seća braćo moja draga čojstva i junaštva po kojoj ste bili poznati u celom svetu...

Stric Džun

pre 10 godina

Za BiH nisam siguran da li to može da prođe, jer tamo RS ima nehanizam da nešto ne prođe. Makedonsko nebo čuvaju Bugari, teško da će tu doći Hrvati, a i nema geografske logike. Ali ova pogan dole, da dovede hrvatsko zrakoplovstvo i osramoti pretke, to je strašno. Ne znam samo kako će od barskih Srba postaviti te radare.

Rade

pre 10 godina

Neverovatno?!! Šta na to kažu gospoda oficiri Vojske Crne Gore, pogotovo oni stariji među njima koji znaju s kim imaju posla? U svakom slučaju, čestitam. Vaša država, vaše pravo, vaša i eventualna sramota pred istorijom za tu odluku.

pravnik

pre 10 godina

Marijonetske vlade Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije su potpisali ultimatum kojim isporucuju svoj suverenitet SADu pod vodstvom NATOa

Svetozar

pre 10 godina

auuuuuuu
ne znam sta je smesnije
da li njihovi avioni
ili sokolovi montegrini!
a da nisu to ipak u pozadini germani
"cuvari"
i neba i zemlje.

veki

pre 10 godina

S kojim avionima će HR čuvati CG ? Opće je poznato da Hrvatska ima 3 ispravna MIG-21 bis,to nije dovoljno ni da čuvaju sami sebe.Hrvatska je tek u pregovorima da od Ukrajine kupi 6-8 remontovanih Mig-21 koji su bili namjenjeni za(mislim)Jemen ali nikad nisu plaćeni pa ih remontni zavod iz Ukrajine sada prodaje.Da ne govorimo da su te letjelice daleko od savremenih standarda avijacije i da su stare više od 30 god.Za pare koje će godišnje da daje drugima CG je mogla isto da si kupi 3-4 polovnjaka i na duže staze uštedi silan novac.

Dodo

pre 10 godina

1991 zbog armije koju smo i mi plaćali nismo mogli do mora
2014 naši avioni lete do Skopjy i za to ih još plaćaju

Sad za ozbiljno:
Ovaj primjer samo pokazuje koliko je dobo biti u savezima kao NATO i EU. Ne forsa NATO ovo zbog CG, MK ili HR nego zbog svojih bogatih članica kao što je USA i Švedska od kojih će HR najvjerojatnije kupiti nove (ili polovne) avione. Riječ je o poslu od oko 1 milijardu eura, koje HR nema otkuda platiti. Zato će natjerati CG i MK da nas unajme kako bi imali otkuda platiti avione...

Daredevil

pre 10 godina

Sa Hrvatskom nikad nismo bili u neprijateljskim odnosima do nesrecnog napada na Dubrovnik i Konavle. Ciji je to bio plan i odakle se komandovalo znamo.Kao dvije susjedne i bliske mediteranske zemlje, saradnja na svim poljima je potpuno prirodna.Mne
(mne, 19. septembar 2013 01:32)

Ma da,vi i Hrvati niste odavde kada treba odgovarati za nedela,naivni i nevini kao francuske sobarice....pih!!!

Priboj

pre 10 godina

Drago mi je zbog hrvata i crnogoraca,zaslužuju jedni druge!Samo mi nije jasno čime će to hrvati da ih čuvaju?Da li možda sa onim "kabriolet" Migom-21,što mu je otpao poklopac kabine u toku leta!?

lesa

pre 10 godina

Blagoš Crnogorcima, sad ce biti sigurni kad su u Hrvatskim rukama. Jos da im iskesiraju svake godine par miliona evra za usluge i bog da ih vidi.

EU Citizen

pre 10 godina

Kamo sreće da i Srbija ima mozga kao Crna Gora, i da je ili već davno članica NATO ili na putu pridruživanja. Još jednom se potvrdilo da se sva udbaška trulež iz stare Jugoslavije i njihovi fanovi prekodrinski Srbi i srbocrnogorci, to jest, udarna pesnica komunističke okupacije i terora posle 1945., slegla baš u Srbiju, i guši ono malo normalnog sveta i pravih Srba i Srbijanaca koji još uvek nisu digli ruke i napustili državu koju su njihovi pradedovi pravili i vodili u Evropu a došljaci i komunjare upropastili i ponovo gurnuli u Aziju i treći svet.

Naim-Zagreb

pre 10 godina

Bravo crnogorci srpskog porekla, kako bi vi rekli. Državi sre ime promenili u MONTENEGRO, navijači na utakmicama kliču "viva montenegro", izmislili ste crnogorsko pismo dodavši tri izmišljena slova ( glasa), a sada vam i braća Hrvati "štite nebo". A ko vam je to neprijatelj? Sve će to skupo da vas košta...
(Srbin iz Srbije, 18. septembar 2013 22:56)

Izgleda da si premlad, pa ne znaš tko je neprijatelj ! Pitaj tatu, pa če ti reči da neprijatelj svih Država u okruženju ste upravo vi ,Srbija ...
Ako tata bude dobre volje, objasniti če ti još jednu stvar,da NATO snaga su čak i vojno napali Srbiju nakon teškog neprijateljstva sa Kosovom ...

Aseragud

pre 10 godina

Hrvaski avioni će lako štiti Makedoniju jer preko Crne Gore i Kosova lako mogu do neba nad Makedonijom.
Oduvijek je zrakoplovstvo bilo u Hrvata cijenjeno, i u bivšoj JNA najviše zrakoplovac bilo je Hrvata.

Nebo sve dalje I tudje

pre 10 godina

Nema iznenadjenja!
Sve se odvija precizno po planu davno zacrtanom.
Bice ono sto se ne moze izbeci I sto su odlucili najgori medju nama!
Karma, sudbina ili kazna?
Kasce nam se samo...

brat Srbin

pre 10 godina

Na zalost nisu Crnogorci (nasa braca) krivi. Izdali su ih politicari koji ih godinama srozavaju do samog dna. Ovo je tek pocetak razvoja dogadjaja. Sledi dogadjaj sa Albancima.

EU zestoko radi na tome da Srbija ne dobije izlaz na more. Ovo bi trebalo da udari tacku na to. Zavadili su nas sa svojom iskrenom bracom, i sad jos podmecu trecu stranu - Hrvate da se svi zajedno kuvamo u loncu kakav nije vidjen.

Kada se umesa u sve to podmitljivost i nesposobnost politicara, pa jos i autoritet EU da se od njih 'naruci' roba, ovo sve sto ih ceka platice vise nego sto su mogli i da zamisle. Crnogorci su sekli turke, tukli se svabama, ratovali sa Napoleonom,... ali ovaj rat od Germana su izgubili bez i jednog opaljenog metka. Sad se crnogorski junaci okrecu u grobovima.

Mogu samo da zamislim gorcinu kod pravih Crnogoraca koji se osecaju i znaju da su Srpskog porekla. Ovo boli.

Neka braco, trpite seda. Kad bi se bar Srbi otreznili, bilo bi i vama bolje, ali eto ova nasa bagra nesposobna sve raspodala, zemlju zaduzila, a hrli u zagrljaj istim onim koji su je bombordovali, otcepili Kosovo, istovarili nuklerni otpad, uzeli mlade ljude, pozatvarali vojskovodje... Samo slep ne vidi da smo i mi porazani bas kao i vi.

Misle ovde da ako postanemo deo EU da ce nam biti bolje. A slepi ne vide primere Grcke, Crne Gore... Zasto Svajcarska nije EU? Zato sto ljudi RADE! Kad bi i mi radili i bili jednog duha, nebi se ni osvrnuli za EU. Prepoznali bi prevaru veka-milenijuma.

Cojko

pre 10 godina

svi odose napred, samo Srbija zbog zadrtosti i gluposti naroda,komunjara i rusofila tavori u ponizenju i izolaciji.
(svaka cast crnogorci, 18. septembar 2013 23:33)

Kako je to "napred"? Objasni mi, molim te, o presveti europejce! NATO je u pitanju... da, taj isti koji je i bombardovao tvoju/nasu zemlju, rodjace.

Dzonatan Klark

pre 10 godina

@Hrvoje

Ovo je najbeskrupuloznija laz koja se moze napisati i treba da te je sramota !
Hrvatska nema avione F-15 i F-16 niti ih je dobila od bilo koga,a o njima moze samo da sanja !
Imas zvanicnu stranicu i informacije o HR vazduhoplovstvu. HR posjeduje samo nekoliko aviona tipa MIG-21 starih 30-40godina zaostalih od JNA i helikoptere Mi-8 i Mi-17 (transportni). Dakle jad i bijeda !
Na tvoju zalost gro vazduhoplovstva i PVO od JNA je ostalo Srbiji,pa je na Ex-Yu prostorima u tom pogledu najjaca vojna sila. Da nije jos bilo nesretnog bombardovanja skor bi bio i znacajniji u vidi vise lovaca bombardera MIG-29.
Srbija danas ima ekadrilu modernizovanih lovaca MIG-29 (slani u Rusiju gdje je uradjen najsavremeniji remont istih i ugradnja najnovije opreme),mnostvo MIG-21,J-22 Orao,Supergaleb,Super Galeb G4,Ij-22,INJ-22,Helikoptere gazele,Mi-8,Mi-17,Ca342,Ca341...

Eto toliko o pravom stanju stvari. Crna Gora nije mogla unajmiti Srpsko vazduhoplovstvo za nadzor svog neba zato sto je Srbija proglasila neutralnost i nece ici u NATO, a CG ide u NATO pa je to u diskrepanci.

mne

pre 10 godina

Sa Hrvatskom nikad nismo bili u neprijateljskim odnosima do nesrecnog napada na Dubrovnik i Konavle. Ciji je to bio plan i odakle se komandovalo znamo.

Kao dvije susjedne i bliske mediteranske zemlje, saradnja na svim poljima je potpuno prirodna.

Mne

Vruce leto

pre 10 godina

Kako se nasa dezurna patriJotska brigada uskomesa na ovakve vesti.
Svi pobegli od nas i svima je bolje, a i niko nece da ima bilo sta sa nama. Narocito ne kada je u pitanju nasa slavna vojska, zvana i V.J. koja je svoje kvalitete i junastvo pokazala 90ih, a mi kao nismo bili u ratu. Dzaba mi glumimo zrtvu kada cinjenice drugacije govore.

Cadjin

pre 10 godina

Slobodno nebo mora da postoji da bi mogli da lete komercijalni avioni. To je uslov. Postoje dvije opcije za Crnu Goru. Da napravi svoje vazduhoplovstvo ili da iznajmi tudje. Crna Gora nema namjeru da pravi vojsku i da se sa time bavi. Vrijeme vojski je proslo. Hrvatska je u NATO i Crna Gora ide u NATO. Izbor je jednostavan. Sistem vazdusne odbrane mora da bude uvezan u NATO. Zaj....te vase price o cojstvu i junastvu. Crna Gora nije grupa divljaka sa planine koji treba Turcima da sjeku glave. Ako vi tu sliku imate u svojim glavama obrisite je. Crna Gora ispunjava svoje obaveze u svojim mogucnostima. Vojnici Crne Gore su u Avganistanu zajedno sa hrvatskim vojnicima. Ako se izabere jedan put onda na njemu mora da se ide bez kukanja i izvrgavanja. To nije ono kao kad vas vasi politicari guraju u EU a vi se nesto kao branite. Mi smo izabrali i donosimo odluke bez cekanja. NATO naravno. EU naravno. Nema vise gubljenja vremena. Vi nastavite da se lozite na Sjevernu Koreju i Putina. Niko vam to ne brani niti prigovara.

Sumadinac91

pre 10 godina

Jel ce milo da sagradi kakav bunker,da ima gde da se skloni ako otpadne krilo sa drndavih Mig-21?
Jel se ovo NATO setio da ih nisu bombardovali '99. pa sad salju povoljnu gvozdjuriju da im pada po sred Lovcena,i to ce lepo da isplate(nekome,ne verujem bas samim Hrvatima).
Ovaj sto prica da smo zatucani,tebra u ovom slucaju je ta zatucanost opravdana,bolje kupiti nove avione od Rusa nego polovne F-15 F-16 stare ko ovi Migovi-21 od NATO zemalja(za one skuplje nemamo kintu a i ljudstvo posto se i obuka placa,odrzavanje,treba da prilagodis aedrome novim avionima,itd...),a najmanje nam se isplati da placamo nekoga da nam nadgleda nebo(tu osim placanja ima jos brdo gubitaka).
Sto se tice ovoga,zbog mila i co. ex velikih Srba a danas "e vivaca" tesko da bi dobili mogucnost da mi njima nadgledamo nebo,sto se tice Makedonije to ce da radi neko drugi a ne mi ili Hrvati(uz to nemaju avione za tako nesto) a sto se BiH tice mislim da tu niti mi niti Hrvati nemamo sta da trazimo usled situacije na terenu(ako se ovi iz Federacije odluce za Hrvatsku RS ce to da blokira,i obrnuto ako se Republika Srpska odluci za Srbiju Federacija ce da blokira odluku).
Mada ako lepo zamolimo Ruse da pritisnu crnogorce sve je moguce(mi njima deo,oni nama izmuvaju prednost,mada nasi politicari mozak i diplomatiju koriste za nesto drugo).

my way

pre 10 godina

Neka, eto im i Slovenaca, samo nek nas zaobidju sve ostale eks Ju republike. 2 najtragicnija trenutka u srpskoj istoriji su stvaranje zajednicke drzave sa Hrvatima i Slovencima 1918. i pobeda Tita u borbi za vlast 45. Sve zrtve i njihova nazalost uzaludnost, sve zlo prokletog 20. veka je posledica te 2 cinjenice.

student_iz_parka

pre 10 godina

@ svaka cast crnogorci

Hahaha, po cemu su to ovde Crnogorci otisli napred? Na cemu svaka cast??? A mi zaostajemo zato sto necemo da i nama Hrvatska cuva nebo???

@ Hrvoje

Neko ce Hrvatskoj da da BESPLATNO cak DVE eskadrile jos uvek kvalitetnih i u odnosu na konkurenciju relativno modernih borbenih aviona? Na cemu si ti druze? Jos vaznije pitanje, od kojih para bi ste vi odrzavali dve eskadrile cak i kada bi vam ih neko poklonio??? I to jos dva razlicita tipa aviona, sto je dodatno skuplje i komplikovanije. NATO pa ni USA nisu humanitarna organizacija koja deli sirotinji.

Geograf

pre 10 godina

Volim kad procitam komentare Hrvata i Crnogoraca na ovakve clanak u nasim novinama. Da li i Srbi u Hvrackoj ovako pisu po njihovim novinama? Da li mozda koriste i cirilicu pri tome, pa mu svi od srece aplaudiraju. Slutim da cemo mi opet ispasti nacionalisti, jer smo u njihovom okruzenju :-)

edin

pre 10 godina

crna gora mala,beznacajna,zaostala...al kad treba hrvati da nam cuvaju nebo,onda u srbiji nastaje ljubomora,panika i 99% podrugljivi komentari. pa valjda treba da se radujete sto "tonemo i propadamo" kad vam toliko smetamo. ako smatrate losim potezom sto ce nam hrvati cuvati nebo,radujte se,nemojte dizati buku.

Shvaba

pre 10 godina

Hajde sto ce da stite BiH i Crnu Goru ali kako misle da Makedoniju? Preko Madjarske, Rumunije, Bugarske ili preko Albanije? Da ne misle mozda nasi da ih pustaju preko nase teritorije?

Далибор

pre 10 godina

Ако овако наставе, Његош ће се толико вртити у гробу да ће се на крају претворити у Перпетуум Мобиле...

;pepe le tvor

pre 10 godina

kakvi zlonamjerni komentari iz srbije uz pricu da ce crna gora da placanjem nadzora hrvatskoj kupiti najnovije avione. kakva laz

Sg

pre 10 godina

@potomak starog ratnika iz CG.
Milo mi je videti da jos ima ljudi u Crnoj Gori, koji jos znaju sta je cojstvo i junastvo.Neka ti je Bog upomoc.
P.S.Prosvecuj neprosvecene.

Give us a break

pre 10 godina

"Vi nastavite da se lozite na Sjevernu Koreju i Putina. Niko vam to ne brani niti prigovara.
(Cadjin, 19. septembar 2013 00:10)

Sve ok, samo jos da vi prestanete da se lozite na Beograd i da malo oladite iz srpskih institucija, a pogotovo iz BIA-e... Takodje vam savetujem da komplikovane zdravstvene slucajeve od sada saljete na lecenje u Zagreb i da vam studenti tamo studiraju (i okupiraju njihov studentski dom). Sigurno vas tamo mnogo "vole", pogotovo nakon Dubrovnika....

sigi

pre 10 godina

Kako ce hrvati da stite CG nebo kad hrvatima italijani stite!?
(Igor, 18. septembar 2013 23:10)

Imate dovoljno svojih problema, i vama nebo stite Turci.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Neverovatno?!! Šta na to kažu gospoda oficiri Vojske Crne Gore, pogotovo oni stariji među njima koji znaju s kim imaju posla? U svakom slučaju, čestitam. Vaša država, vaše pravo, vaša i eventualna sramota pred istorijom za tu odluku.
(Rade, 18. septembar 2013 23:08)

Koji stariji? Jer oni koji su pre dve decenije izdavali naredbe za pustošenje Konavla i granatiranje Dubrovnika?
Ovi sporazumi su realnost u kojoj NATO predstavlja jedinu vojnu silu na Balkanu i u EU. Tvrdoglavi stavovi naših partija, kojima se one dodvoravaju javnom mnenju, da Srbija ne uđe u NATO savez, mogu ozbiljno ugroziti našu zemlju. U slučaju da uđemo u sukob sa bilo kojim susedom, ta država će imati NATO na svojoj strani, a mi sa nepriznatom neutralnošću, kompletno neprijateljsko okruženje.

Jovca

pre 10 godina

Albancima dajte granicu da vam čuvaju, Italijanima obalu, a vi zagrlite po jedan kamen. Još neko vam fali iz Drugog svetskog rata sa druge strane.. .. Da a Nemci... Oni mogu a vam pričuvaju pare..

Адмирал флоте

pre 10 godina

Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16 od nacionalne garde Minesote potpuno besplatno. Avioni su stari dvadesetak godina ali u savršenom operativnom stanju. Osim toga, Hrvatska raspolaže sa najsuvremenijim radarskim nadzorom koji pokriva kompletno područje nadzoram plus satekutsku podršku. Privilegija članica NATO.
Hrvatski piloti već su na obuci
(Hrvoje, 18. septembar 2013 23:35)

Не тролујте, постоје и они који мисле да је ово што сте написали истина.

mikin

pre 10 godina

"Hrvatska je dobila dvije eskadrile F15 i F16
(Hrvoje, 18. septembar 2013 23:35)"
-----------------------------------------------
Ajde Hrvoje ne sanjaj budan .... F15 se ne daje ni malo jacim kompanjonima a ne vama. F16, da ....

pera

pre 10 godina

Ovo treba shvatiti kao ukrupnjavanje geopolitike na balkanu pod komandom nato pakta,naravno i mi polako postajemo deo te priče zahvaljujući iskrenoj politici vučića i nikolića prema crnoj gori a pogotovo režimu mila đukanovića.Jedino amfilohije i medojević još to nisu shvatili.

student_iz_parka

pre 10 godina

@ Magomed

Ne znam cemu ove uvrede, ali reci da Hrvatska postaje apsolutna sila :))))))) Buhahahahahahahahahah :))))

I ne bi smo mi to trebali da radimo, drago mi je da cete vi stititi Crnu Goru. Sad jos da se Crnogorci preusmere sa Beograda na Split i Zagreb, pa da nam svane. Sad preuzmite Crnogorce u kompletu, i srecno vam bilo :)

Realni Hrvoje

pre 10 godina

A hoćemo li im nebo čuvati s jednim ili s oba zrakoplova. Hoćemo li ga čuvati od nas ili od koga? Još jedan spomenik ljudskoj gluposti i ništa više.

Bg

pre 10 godina

Da li to znaci da ako sutra neko bombarduje CG ta zajednicka odbrana sa tog brda brani interese CG iako to nije u HR interesu (ako je ta druga zemlja prijateljska sa HR tacnije saveznik)? Sta tada?

Dragan

pre 10 godina

Kao da se Crnogorci nesto pitaju.Evropa i NATO aminuju put CG ka Evropi upravo zbog superpoltronskog stava koji gore navedena drzava prema njima ima.Sa druge strane ta ista Evropa ce fakturisati Crnogorcima sve sto moze.
Najsveziji dokaz crnogorskog stava je i prikljucenje alijansi za napad na Siriju.Da prsnes od smeha.

Domagoj

pre 10 godina

(Dzonatan Klark, 19. septembar 2013 01:20)

Hrvatskoj je zapravo 2000. godine dok smo još bili netko i nešto nuđena jako povoljno eskadrila F-16 aviona. Ali kako to obično kod nas biva, uz tu ponudu nisu glavešinama dali "plavu kovertu", nego je takva koverta stigla od Ukrajinaca pa su naravno glavešine odlučile poslati Migove, već tada prastare, na remont. Eto, sad imamo to što imamo...

Što se tiče Srbije, nisam znao da se 4 Miga 29 broji kao eskadrila, al dobro, neka vam. Što se mene tiče možete to i na 4 eskadrile podijeliti.
Inače Hrvatska se barem može pohvaliti svojim avionima, dok je sve vaše oteto iz JNA. Naime u posljednjih 20 godina Hrvatska je kupila oko 40, što ispravnih što neipsravnih, Migova 21, 20etak Helikoptera Mi-8/Mi-17, 6 Kanadera i desetak air tractora, eskadrilu (12)Hindova, policijske Bellove, 20etak Pilatusa za obuku, itd...

Što je sve Srbija u posljednjih 20etak godina kupila? Svega par Mi-8 helikoptera.

I još sam pitanje, kada su zadnji put letjeli vaši Migovi 29? Naime redovito se na batajnici vidi kako su za airpolicing odnosno nekakvo presretanje spremna 2 Miga 21, a od 29etki ni traga ni glasa...

(molim vas pustite mi ovo...)

pijetro

pre 10 godina

Za silne ratnike-komentatore, ne radi se o ratovanju vec o kontroli neba. Prvi su se setili da za to mogu da sluze, na ovako malim vazdusnim prostorima, kakvi su i srpski, mogu da sluze Super galebovi. Razlog zasto mi kupujemo skupe igracke u vidu MIGova (koji li je sad broj) je da bi nekako potrosili kredit od ~brace~ rusa.

Matija

pre 10 godina

Mislim da bi Srbi trebalo pre nego što počnu da govore o čojstvu i junaštvu da pogledaju u svoje dvorište? Hrvatski vojnici su odavno na Kosovu a i nebo iznad čuvaju i kontrolišu Mađari? Ne znam stvarno ko bruka pretke.

reciprocitet

pre 10 godina

A da li mogu crnogorci da zaposednu hrvatske fakultete, drzavnu administracuju i sl, da i nam svane od tog njihovog bratimljenja?

ej.

pre 10 godina

@svaka cast crnogorci

Zaboravio si da pomenes autosoviniste kao ti a kojih ima i za izvoz, koji znacajno doprinose tavorenju Srbije posto osim samomrznje i samopljuvanja nicim ne doprinose da se bilo sta promeni.

Junak klase 1

pre 10 godina

Bruka i sramota... Šta uradiše herojskoj VJ... Hrvatska da čuva Crnu Goru,pa nema dalje... Da li se neko seća braćo moja draga čojstva i junaštva po kojoj ste bili poznati u celom svetu...
(Alen, 18. septembar 2013 22:07)

Dobro se ljudi sjećaju "herojskog" napada na Dubrovnik, neboj se.

Aleksandar Todorović

pre 10 godina

Ne treba se ljutiti ovde na naše drage komšije. Crna Gora je odlučila da uđe u EU, i odlučila da bude deo NATO pakta. Crna Gora je takođe odlučila da joj Rusija ne bude glavni partner, jer želi prosparitet za svoj narod.
Srbija i dalje luta, i sve je izolovanija. Srbija se okreće Rusiji, koja joj nikada u istoriji nije pomogla. NATO i EU, moraju što pre da države bivše Jugoslavije uguraju pod svoje "skute", jer "Južni tok", i ostali tokovi novca iz Rusije, poklanjanje NIS-a Rusiji, nikako ne veseli NATO, Ameriku i EU. Srbija uzim velike pare od EU, ima slobodno tržište EU, za sve što proizvede, a okreće se Rusiji. To neće moći dugo da traje, Srbija, Srbi, i pre svega političari moraju da odluče na koju će stranu. Ne znam da li će "Vučić biti novi Tito", ali neko će morati u narednih godina gadno da "prevesla" Rusiju, kao što je to Tito učinio, jer da nije, standard u SFRJ bi bio kao u Rumuniji, a ne znam da li je neko od vas bio u Rumuniji pre 1990.godine. Mi ovde hoćemo i "jare i pare", a pare i bolji standard od Rusije na žalost ne možemo dobiti. Narod u Srbiji, ne zna šta su Rusi radili u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj za vreme hladnog rata, zato su u ovim državam skinuli komunizam pre 24 godine, a kod nas, je i dalje 60% firmi u nekom društvenom/državnom vlasništvu. Ovde narod još nije načisto želi li u kapitalizam, ili ne? Sa ovim radnim navikama, teško će nam biti u kapitalizmu, gde koliko radiš toliko i zaradiš.

Sg

pre 10 godina

@Edin Naravno da svakom Srbinu iz Crne Gore to ne odgovara.Pa od tuda toliko negodovanje.A mene ne iznenadjuje da ti i slicni tebi ne mozete iscekati da vas oni "stite".

panzer general

pre 10 godina

Nekoliko je razloga zašto NATO, tj. SAD podržavaju ovakvu ideju. Prije svega na ovom prostoru je puno malih država (Slovenija, Hrvatska, BIH, Kosovo, CG, Albanija i Makedonija) koje nemaju ni ekonomske ni vojne kapacitete za vlastito vojno zrakoplovstvo. Hrvatska je izrazito aktivna i uspješna u NATO i UN misijama, strateški je vojni partner SAD na ovim prostorima još od 1995, od spomenutih zemalja ima najbolju infrastrukturu (vojne aerodrome i radarske sustave) te pilote, te je logično da je ona izabrana za strateškog partnera u ovom projektu. Financijska konstrukcija je slijedeća: Hrvatska kupuje od SAD-a rabljene zrakoplove na kredit, SAD subvencionira troškove obuke pilota, veći dio kredita Hrvatska otplačuje novcima koje dobije od spomenutih država na račun čuvanja njihovog zračnog prostora.

M Zg

pre 10 godina

@
Hajde sto ce da stite BiH i Crnu Goru ali kako misle da Makedoniju? Preko Madjarske, Rumunije, Bugarske ili preko Albanije? Da ne misle mozda nasi da ih pustaju preko nase teritorije?
(Shvaba, 19. septembar 2013 07:42)

U Makedoniju će preko Kosovskog zračnog prostora! :)

Sinji strijač

pre 10 godina

Bez panike Srbi! Radi se samo o prevedbi dijela plana za uspostavu sustava uvezane zajedničke zračne kontrole ovih zemalja, koji bi bio temelj za kasniju zajedničku protuzračnu obranu. Radar iznad Bara bi bio nadopuna hrvatskom radarskom sustavu koji se sastoji od 5 radara AN/FPS-117, svaki dometa 400 km, kojima su pokrivene već sve ove zemlje osim Makedonije.

Što se tiče izravne kontrole crnogorskog zračnog prostora preko borbenih zrakoplova, HR ih nema dovoljno ni za svoje potrebe (treba ih 14 kao Češka i Madžarska a imat će ih 12 nakon ovog remonta Mig-21, koji je u tijeku).

U nekoj srednje dalekoj budučnosti, HR bi mogla nabaviti polovne avione naprednije generacije u dovoljnom broju za sebe, a tek kad bi se NATO isprsio, onda bi se mogao nabaviti dodatni broj za šire pokrivanje (mislim da je ta brojka 24 zrakoplova podijeljena na dvije baze (sjever Zagreb i jug Mostar ili Podgorica).

Realizacjom ove zamisli, nijedna od ovih zemalja ne bi plaćala Hrvatskoj ni jednog jedinog eura, isto kao što ne plaća ni nalete hrvatskih kanadera po potrebi.

Iznimka su zapadne zemlje koje su npr. Hrvatskoj pokrivale troškove kanadera prilikom nedavnog gašenja požara u Portugalu iz zajedničkih fondova Europske Unije

prolaznik

pre 10 godina

Netacna vijest.

BiH sigurno ni sa kim nije potpisala sporazum o nadzoru neba, a pogotovo ne neki zajednicki gdje bi to radili HR.

Do daljnjeg, BiH nebo nadzire USAF iz Aviana...

xaxaxa

pre 10 godina

@hrvoje ti stvarno mislis da zapad daje bilo sta sem rsta potpuno besplatno. Milo Djukanovic je iako vodja meni ogavne ideologije( nema ideologiju, dizao 91 3 prsta, onda 2 znak liberala, a sada koristi svih 5 dok premece po novcaniku) je vizionar. Vojsku je rasformirao, jer je kadar bio vjeran Srbiji, a i svestan je da se ratovi primitivnim sistemima vise nece voditi. Ovde ce biti kako amer kaze, a dokaz tome su izjave okurazenog Kacina. sa druge strane mig 21, super galeb, f14, f16 i donekle mig 29 vise nisu oprrativni. zastareli sistemi su u njima, danasnje vazdusne flote pored mamaca polazu nade u napredne sisteme kamuflaze i ometace radara. Umesto ulaganja u avione koji dok se naoruza, poleti iz hr on je vec izasao iz vazdusnog prostora crne gore, priprema traje 12-15 minuta, let 30 sekundi, bolje je ulagati u pvo sisteme... pa koga ce oni da sprece da izvrsi vazdusni desant? a i nama trebaju odbrambeni mehanizmi ne ofanzivni, oni se vise nece koristiti... nasi migovi su 98me su bili naoruzani raketama dometa do 10km, okupator do 100km. a i mizerni balkanci svi odreda vise nisu sposobni ni San Marino da osvoje...

Bg

pre 10 godina

Kuda ide ovaj svet,amerika se mesa u svaki konflikt na svetu vec stoti put,otkriveno da drzave spijuniraju gradjane i sad su to zaboravili svi a onog mucenika kad dohvate ameri ima da ga ubiju,maloletnici sve agresivniji,ubrzano se smanjuje starosna granica ubice,hoce da zabrane trke sa bikovima ono po cemu ceo svet zna Spaniju,a sad eto druga drzava cuva teritoriju druge drzave koja pritom nisakim nije u konfliktu niti ratnom stanju...sta se ovde desava,kada ce se ovaj svet vise popraviti? Ili je ljudska populacija dostigla vrhunac pa sad iscekujemo neki rat kojim cemo se istrebiti medjusobno?

milan

pre 10 godina

ovo se verovatno odnosi na kanadere. Ako nije Beograd ce ostati bez crnogoroca. Zagreb je nova univerzitetsko-mafijaska meka za crnogorce. Krenuce masovna tranzitna selidba iz beograda. Ja mislim da je onim crnogorcima sto su zasipali dubrovnik i cavtat 1991 pao mrak na oci.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 10 godina

Vidi se da suvereniteta nema ko se podmetne NATO Alijansi, ali su zato računi redovni i veliki. Nije jasno da li je Srpska kao deo tritorije BH u ovom Nato loncu tj.njihovog delegata Hrvatske.

Humer

pre 10 godina

Svaka vam čast Crnogorci. Još samo kada bi se mi resili ovih vaših u centrima moći koji bi nas za svakog Crnogorca po najmanje 100 Srba zrtvovali.

buki

pre 10 godina

Pa dobro to je jedan mozda od razloga da i kontrolu vazdusnog prostora vise mi ne radimo i da se napokon nazovemo onako kako i treba kontrola za vazdusni saobracaj Srbije. Neka svi oni idu svojim putem a mi da probamo jednom i zasvagda da idemo samo nasim Srpskim putem. Njima sve najbolje u buducnosti a mi da vidimo koliko smo dorasli da imamo svoju drzavu.

Igor-hrv

pre 10 godina

Vidim da mnogi ne razumiju. Hrvatska ce od novca koji ce dobivati za "zastitu" neba placati kredit za moderne avione koji ce biti kupljeni od SAD ili Svedske. Nekako tipujem na SAD...

Baudolino

pre 10 godina

Nema ova priča veze sa čojstvom i junaštvom nego sa racionalnim i ekonomičnim izborom. Slovenci nasuprot tvrdnjama ovdašnjih kafanskih nacionalista ne plaćaju naknadu Italijanima za "air policing" lovačku podršku. Taj aranžman nije nikakav bilateralni sporazum Ljubljane i Rima već dogovor koji je Slovenija sklopila sa NATO i koji pro bono servisiraju Italijani a uskoro će i Mađari.

Nim

pre 10 godina

@Srbin iz Srbije: Batali, brate, da peniš ovde bezveze. Šta te briga šta oni rade? Jesu li se poneli kao tinejdžerka u srednjoj školi koja bi da se druži s popularnom ekipom u školi? Jesu. Odrasli ljudi donose odluke, i s njima moraju da žive. Mene zanima samo jedno, a to je moja Srbija... da počistimo svoje dvorište, da se više sredimo i ubijemo u sebi ostatke budalaština nasleđenih od dana pod turskim ropstvom i megalomanije Aleksandra Karađorđevića. Neka Hrvatska čuva nebo Crne Gore ili Tajlanda, ako hoće nek tvore i neku novu Jugoslaviju kroz NATO i EU... Navijaj za svoju zemlju i svoj narod u ovim drugim i radi na tome da Srbiju jednog dana čuvaju ISPRAVNI I OPERATIVNI srpski avioni i da ona bude vredna čuvanja, a za ostale, pala Mara, pala Sara, nema 'leba od praznih zlogukih proročanstava. Poželi im sve najbolje i počni da razmišljaš o svom dvorištu, kako ga srediti da ono jednog dana bude dobro, savršeno mesto za život. Nek oni brinu svoju brigu i neka ih tamo gde jesu, a mi da brinemo naše brige.

Miki

pre 10 godina

Sve pomenute drzave su sadasnje ili buduce NATO clanice. I to je deo njihove strategije. Crna Gora nema avione u upotrebi, samo dve helio jedinice.