Utorak, 02.04.2013.

07:06

Vojni brod SAD "naciljao" Pjongjang

SAD su postavile u blizini Severne Koreje ratnu krstaricu sa odbranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena s teritorije pod kontrolom Pjongjanga.

Izvor: Tanjug

Vojni brod SAD "naciljao" Pjongjang IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

anbeast

pre 11 godina

@(DPolitika, 2. april 2013 20:48):
To sto kazete je izvesno. Razaranje ne bi moglo biti ograniceno samo na S.Koreju. Medjutim, u slucaju da zaista S.Koreja upotrebi NO, po logici stvari bi morao slediti kontraudar dok su korejske rakete jos uvek u letu. Bez obzira na posledice, ja ne vidim kako bi severnokorejski napad NO ostao bez americkog nuklearnog odgovora.
Naravno, apsolutno se slazem sa Vama da do takve stupidarije apsolutno ne sme doci. Takodje snazno verujem da je toga svestan i severnokorejski rezim.
Upravo zbog pretpostavljenih ogromnih gubitaka smatram da do punog angazovanja i ne moze da dodje. Kina nece dopustiti Severnoj Koreji vise od zveckanja oruzjem jer u ovom trenutku ne vidim zasto bi joj (Kini) bilo kakav konlifkt sa SAD odgovarao.
Sa Vasom tvrdnjom o vazdusnoj premoci se ne slazem i smatram da Vas kontraargument nije valjan. U vreme rata 1999. nasa vojska je bila prilicno imobilisana. Tehnika se mogla maskirati jer nije morala da bude suprotstavljena neprijateljskoj na liniji fronta. U slucaju kada mora dejstvovati, mora se i kretati, snabdevati, popravljati, a sve to je vidljivo i lako se moze napasti iz vazduha u situaciji potpune vazdusne nadmoci. Apsolutno se slazem da treba izbeci svaku mogucnost sukoba.

DPolitika

pre 11 godina

@anbeast

Da, S. Koreja bi bila prolost ali isto tako i J. Koreja a sa njima mozda i cela planeta. Ili mislis da ako SK upotrebi nuklearno oruzije(NO) da ce ono biti bezazleno a da SAD NO ima ogranoceno dejstvo bez radijacije i nuklearnih padavina.

Sustina je spreciti da do toga ne dodje.

SAD je jos pre nekoliko desetina godina imala planove napada NO na SK(kao i na druge delove sveta) i sada postoje planovi preventivnih napada(SAD je spreman da prvi upotrebi NO bilo gde u svetu) na SK sa NO.

Vatra bi dakle bila sveobuhvatna i nemoze se ograniciti samo na zeljeno geografsko podrucje tj samo na Severnu Koreju.

Kakava je korist od toga sto ce od Severa prema dosta komentaora ostati jedna velika rupa kada ce rupa postojati i na jugu a mozda i u celom svetu?

Po meni u slucaju konvencionalnog rata region Seula bi pretrpeo unistenje, Severna Koreja bi prvih 100 dana dobijala rat bez problema, a nakon tog perioda od 100 dana US bi mogao da posalje znacajne trupe na poluostrvo koje bi polako potiskivale SK vojsku. Gubici vojske JK i USA na pocetku rata bi bili ogromni i porazavajuci i pitanje je da li bi se nekoga trenutka SAD odlucile da upotrebe takticko NO. Sto duze traje konvencionalbni rat vece su sasne da se Kina umesa pogotovu kada krene protivnapad US vojske i eventualno potiskivanje SK prema severu.
Vazdusna premoc nista preterano neznaci za kopnenu vojsku sto je pokazala i agresija na SRJ a SK vojska je jos bolje spremljena za to.

Samo da rate ne bude to je poenta.

anbeast

pre 11 godina

@(DPolitika, 2. april 2013 15:31) : Generali uvek kukaju kako nisu spremni, kako nemaju dovoljno itd,itd...Ne kazem da u konvencionalnom ratu S.Koreja ne bi bila (vrlo) tvrd orah, samo kazem da je apsolutno besmisleno da se igraju vatrom u obliku nuklearnih pretnji. U trenutku kada bi ispalila projektile sa nukleranim glavama, S.Koreja bi vec bila istorija. Samo je svest o izvesnosti totalnog obostranog unistenja sprecila nuklearni armagedon u vreme Hladnog rata. Zveckanjem nuklearnim oruzjem suludi rezimi poput severnokorejskog mogu preduprediti neki napad konvencionalnim oruzjem (Jer znaju da bi potencijalni napadac reagovao u fazonu: Nije vredno rizikovati..), medjutim, upotreba istog je potpisivanje smrtne presude. U pretpostavljenom ''full scale''angazmanu, koliko god bila jaka, severnokorejska vojska bi se susrela sa apsolutnom vazdusnom premoci Amerike i saveznika te izvesnim porazom konvencionalnih snaga. To sto bi eventualno ovladavenje teritorijom proizvelo zrtve ravne onim u Drugom svetskom ratu, potpuno je drugo pitanje. Bilo kako bilo, ja i dalje stojim na stanovistu da ce biti onako kako se Kina i SAD dogovore, a to ne ukljucuje rat. E sad, diktatori su retko kada racionalni pa se akcije S. Koreje verovatno ne mogu s sigurnoscu predvideti...

srki

pre 11 godina

Oni za 72 dana nisu mogli da pobede nas, kapitulirali smo jer su tukli po civilima. Severna Koreja ima mnogo bolje naoruzanje od nas ima vise vojske i nemari za civile. Pored toga ima atomsku bombu, neverujem da ce ih Amerikanci napasti.

gradjanin Srbije

pre 11 godina

Postovani sugradjani, S. Koreja je totalitarna, narod je gladan, ali nije se pojavio kanibalizam zbog siromastva, vec neki psihopata pojeo svoje dete, a SAD su to iskoristile u propagandne svrhe. I S. Koreja vodi propagandni rat, i SAD vodi propagandni rat, i SAD je korporativni totalitarizam, i tamo nemate punu slobodu i demokratiju, i isprani su svima mozgovi kao u S. Koreji. U SAD su svi debeli, osim mrsave elite, zbog GMO i hemikalija iz fast food-a, u S.Koreji su svi mrsavi osim debele elite. Znaci sve je kontra.

Srbija je istinski slobodna i demokratska zemlja, samo nam partokratija i siromastvo smeta da budemo najslobodnija zemlja na svetu. A ako elita pokusa da nas porobi, zacas cemo da izadjemo na ulice i zapalimo skupstinu ili uradimo nesto slicno, mi smo pravi slobodarski narod, samo sto anti-srpska propaganda tvrdi suprotno, ali to je samo propaganda. Mi radimo sta hocemo, drzimo sudbinu u svojim rukama, a to sto nam je sudbina losa je zato sto prost ali slobodni srpski narod tako bira.

Hans Kuplung Dihtung

pre 11 godina

"Ne lupaj!Nemačka je kapitulirala i predala se u ruke amerima i Rusima i nisu imali šanse ni biraju ni da pametuju!"

Hm, sobzirom da je moj poznanik još od 1970. u Nemackoj i da svake godine dolazi u novom autu u rodni grad, vidim kako se Nemci "nista ne pitaju". On je tamo za 20 godina steko novu kucu, radio u masinskoj radionici BMW, izrodio troje dece i svi su dobrostojeci. U isto vreme znamo kroz sta je Srbija prolazila, a znamo i za SSSR kako se neslavno raspao. U medjuvremenu se Nemacka ujedinila pa vise nema da ti Rus prolazi glavnom ulicom u tenku. Uostalom jel ti kupujes polovnog Golfa iz Rusije ili Nemacke? Jel znas gde su danas Junkers, Henkel, Rheinmetall i ostale firme? Znas li odakle je 90% masina i tehnike u Srbiji? Eno ti Rauch pravi sokove u Srbiji, eno ti Henkel pravi deterdzente. Da smo bili pametniji, mogli smo i vise imati.

doboj

pre 11 godina

dpolitika@neki dan su uh ameri preletili sa dva aviona koja migu nosit nuklearnu bombu a ovi nisu ni skuzili 3nuklearke koje ameri inace mogu ispalit i iz sad-a bile bi dovoljne da s.koreja padne na koljena

Novak

pre 11 godina

Volim kada se neko bori protiv svetskog poretka na kom Amerika sme da radi sta hoce, slozio se UN ili ne. S druge strane, to kako to radi S. Koreja nije nacin... Konstantne pretnje J. Koreji su grozne, kad se uzme u obzir da juznjaci vec decenijama ne izazivaju i pokusavaju da smire stanje, a igranje i pretnje atomskim oruzjem moze vrlo lako da izazove 3. svetski rat i smrt miliona ljudi.
Mnogo vise mi se svidja kako se bore protiv njih Kastro, Rafael Correa, kako se borio Cavez... Ovo kako to radi porodica Jong, to je prosto sumanuto...

John Smith

pre 11 godina

Pogledajte samo Severnu Koreju i videćete kakvo je zlo komunizam. Neka rade oni šta hoće u tom svom logoru, problem je što konstantno pokušavaju da "ujedine" korejsko poluostrvo i da unište Južnu Koreju. Mislim da je i Južnoj Koreji dosta ludaka sa severa i da i oni žele da zauvek reše ovaj problem. Danas je J. Koreja jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu, ne postoji šansa da nemate bar jedan njihov proizvod u svojoj kući. Sve i da se povuče USA, Severna Koreja ne bi imala šanse u ratu sa jednom od najjačih vojski na svetu. Južna Koreja ima najmodernije američko naoružanje, imaju obavezni vojni rok tako da mogu da stave milione ljudi pod oružije, sama Južna Koreja ima duplo više stanovnika od Severne itd... Stvarno ne znam kako ovaj prasac planira da okupira jug, jedino da baci nuklearku na Seoul ali bi tad ostala samo jedna velika rupa na mestu današnje S. Koreje...

DPolitika

pre 11 godina

@Filip i ostali koji bi po kokice:)

Genaral Thomas A. Schwartz komandant US snaga u J. Koreji do kraja 2002 je u svedocenju US kongresu izmedju ostaloga izjavio:
Severna Koreja je zemlja sa kojom US moze biti uvucena u rat sirokih razmera, Sk ima 5 najvecu vosjku na svetu, kopnene snage su 3 najvece na svetu, vecina njihovih snaga je zasticena u podzemnim postrojenjima sa preko 4000 objekata na prvoj frontalnoj liniji. SK moze da ispali preko 500.000 artiljerisjkih projektila na sat protiv Kombinovanih snaga US i JK. Svatajuci da nisu tehnoloski napredni kao US, SK se fokusira na razvoj asimetricnih odgovora kroz balisticke projektile, specijalne snage i oruzija za masovno unistenje.

SK asimetricne snage su izuzetne i razlog za zabrinutost, prozvode rakete koje mogu napasti nase baze u Japanu. SK specijalen snage su najvece na svetu i ssatoje se od preko 100.000 elitnih vojnika i omogucavaju da nas napadnu kako spreda tako i otpozadi otvaranjem drugog fronta. Veliki broj SK hemijskog oruzija je ozbiljna pretnja nasoj vojsci i gradoviam JK i smatramo da SK proizvodi 5 generaciju hemijskog oruzija. Pord toga rade na bioloskom oruziju zasnovanom na bakterijama. Koristeci se lekcijma naucenim iz naseg angazovanja u evropi i jugozapadnoj aziji unapredili su vec impresivne metode kamuflaze i ometanja. Kratko vreme upozorenja i velika blizina komplikuju nasu odbranu od OMU.

Pored toga izjavio je da US snage u trenutnom razmestaju rizikuju da budu unistene za manje od 3 sata.

Aco

pre 11 godina

Ako nuklearno oružje imaju SAD, odkud im (moralno) pravo da kritikuju S. Koreju zbog posedovanja istog? Tačno je da u S. Koreji vlada tiranija, nema ljudskih prava, ali oni čine štetu svom narodu. Na drugoj strani SAD čini zlo svugde u svetu gde su njeni interesi ugroženi. SAD je zlo veće od S. Koreje. Jugoslavija, Irak, Afganistan, Ligija, šta je sledeće? Postojili rat koji je vodila Bela Kuća, a da nije prekšeno medjunarodno pravo?

Atreides

pre 11 godina

(Штилцована катаболцна, 2. april 2013 14:15)

Slazem se sa tvojim postom. Znaju Ameri ko stoji iza S.Koreje inace bi odavno oni tamo intervenisali. Amerima je sada najveci problem taj da Kina ne da Koreji rakete koje malo jace mogu da dobace tj da budu na cisto dokle je Kina tu spremna da ide.

realno

pre 11 godina

ljudi moji pa dali ste vi ovde normalni.... koliko kod bi voleo da amerika bude unistena ne treba navijati da pocne 3 svetski rat.... narocito zato sto ce to biti NUKLEARNI RAT .... dali ste svesni koliko bi nevinih zivota odneo taj ma samo i pokusaj rata....

zmaj

pre 11 godina

Citam i ne verujem, 80% procenata ljudi podrzava USA da pregazi jednu suverenu zemlju pod izgovorom imaju diktatora i lud je dovoljno da baci nuklearku. Kako vi to znate, jel bacio negde do sad pa ce baciti opet? Jedinu nuklearku i to ne jednu nego dve bacili su vasi cuvari demokrarije, tj demokratska zemlja a ne diktatorska i to kad se ishod rata vec odavno znao ali eto oni su i praksi zeleli da vide kako to deluje na neprijatelja. Staljin je bio diktator pa nije vacio ni na koga nuklarku. Morate da razumete da nuklearka sluzi da sacuva zemlju a ne da osvoji teritoeiju. Samo je USA koristila za te svrhe. Zato nikada ne verujem njihovim vestima i politicarima.

drasko

pre 11 godina

Iskreno, mislim da nema nikakve logike to sto radi Severna Koreja.
Grca u nemastini, a zivi od humanitarne pomoci zapada i Kine.
Neko rece, parafraziram : "...sve je ovo igranka , glavni cilj je nova humanitarna pomoc...". Da, vrlo moguce da je to osnovni razlog.

Samo mene brine druga stvar, a to je da je njihov vodja "golobrad" ,neiskusan, povodljiv...Dok sa druge strane savet mu daju starkelje koji vec sutra mogu da otegnu papke. Gotovo sam siguran da je tim ljudima jedini cilj nauditi maksimalno Juznoj Koreji. Te starkelje se vise ne boje i ko ce ostati posle njih. U sustini njihov moto je : Posle mene potop !

Gvadalkanal

pre 11 godina

Admiral@ Nije čak ni krstarica, već razarač. Ali kada se zna kakvim je naoružanjem opremljen...danas više ne postoje veliki Bojni brodovi. Jedan moderan razarač predstavlja ogromnu silu.

gile

pre 11 godina

Nisu polali samo krstaricu nego i radar na platformi eno ima na cnn sve lepo pise , uzmite od njih vest pa prevedite na google translate i gotovo. Nemojte ko boga vas molim vise od ovih da prenosite vesti jer su netacne ili polutacne . Prosli put pisalo b 52 a vezbu su izbeli b52 i b2 zajedno .

bbz

pre 11 godina

nikada ratni brod ne ide sam,uz tu krstarice se nalazi bar jos 2-3 podmornice sa strateskim raketama koje mogu da razore Koreju dok ste rekli Ekrem,inace bolje bi bilo za S.Koreju da se udruzi sa Juznom i da njeni gradjani zive mnogo bolje nego sada,u suprotnom vratice se u kameno doba,Juzna koreja ima jaku industriju i mogli bi da ozive Sever otvaranjem fabrika elektronske i auto industrije,ali eto na njihovu nesrecu imaju mladog diktatora koji to zna samo se inati,dok ne dobije po P,steta za narod u S.koreji,zive jako bedno bez informacije iz sveta

Штилцована катаболцна

pre 11 godina

Kod nas u medijima piše da Kina mobilizira vojsku oko granice s Korejom. Ako dođe do problema, vjerojatno neće nijednog Koreanca pustiti da izbjegne u Kinu :/
(Zg, 2. april 2013 10:11)
У праву си, ни 1953. године Кинези нису пустили ни једног Корејанца у Кину, али је Северна Кореја пустила 600000 Кинеза у Кореју и уз њихову помоћ отерала Американце до линије разграничења. Не будите наивни, оно што Кина мисли то Северна Кореја јавно говори. Кина сигурно неће допустити САД-у да својом војском уђе на север корејског полуострва и дође на копнену границу с Кином, одакле се мало бољим двогледом види Пекинг. Кина за сво време свог постојања, а то је око 4000 година, само у задњих 250 није најјача држава на свету, они знају да чувају себе, а долазак Американаца на 500км од Пекинга није начин да себе сачувате. Друго, сваки покушај нуклеарног напада на Северну Кореју је катастрофа светских размера. Ако погледате карту видећете да је Пекинг, Владивосток и Хабаровск на 500 до 1000 км од границе и не постоји шанса да зрачење не дође до њих, а знамо шта то значи. Верујте ово знају и Американци тако да ни њихова позиција није баш ружичаста

Realnost severne koreje

pre 11 godina

Nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji je pre par meseci posetio Severnu Koreju. On kaze da su ljudi sa Severa u proseku za glavu nizi od svojih juznih suseda, verovatno posledica hronicne neuhranjenosti. Kada udjete u zemlju, dodele vam vodica iz lokalne udbe koji vas svuda prati i kontrolise da, na primer, ne slikate stare objekte, posto samo novi smeju da se slikaju. Toliko o dostignucima dinastije Kim koju, kako vidim iz totalno bizarnih razloga, podrzava poprilican broj citalaca b92.

Pričaš tu neke nebuloze!

pre 11 godina

"E ali Nemačka je bila pametna pa se pridružila Amerikancima odmah posle rata i obnovila sve".
(Hans Kuplung Dihtung, 2. april 2013 12:28)

Ne lupaj!Nemačka je kapitulirala i predala se u ruke amerima i Rusima i nisu imali šanse ni biraju ni da pametuju!Nemačku je izrgadila Evropa i Amerika sa delom od onog"kapitala"koju su Nemci oteli iz okupiranih država Evrope!Do pre par godina se Nemac u svojoj zemlji nizašta nije pitao već Rus i Amer!I dan-danas šeta Američki MP po gradovima Nemačke a Rusima niko ne sme ni "A" da kaže!Bivši vođa Nemačke Šreder je Rusiji i radi za Gazprom!

drasko

pre 11 godina

Iskreno, mislim da nema nikakve logike to sto radi Severna Koreja.
Grca u nemastini, a zivi od humanitarne pomoci zapada i Kine.
Neko rece, parafraziram : "...sve je ovo igranka , glavni cilj je nova humanitarna pomoc...". Da, vrlo moguce da je to osnovni razlog.

Samo mene brine druga stvar, a to je da je njihov vodja "golobrad" ,neiskusan, povodljiv...Dok sa druge strane savet mu daju starkelje koji vec sutra mogu da otegnu papke. Gotovo sam siguran da je tim ljudima jedini cilj nauditi maksimalno Juznoj Koreji. Te starkelje se vise ne boje i ko ce ostati posle njih. U sustini njihov moto je : Posle mene potop !

Milan

pre 11 godina

@Flash

Uzi deo grada Seula ima 10 miliona stanovnika, a siri deo 25 miliona!

Najveca americka baza je u samom centru Seula. Ako Severnjaci bace atomku na Seul, to ce biti najmasovnija pogibija iz jednog napada ikad.

Hans Kuplung Dihtung

pre 11 godina

Proće Severna Koreja isto kao Nemačka u 2. svetkom ratu. Hitler je prkosio velikim silama posle su razorili Nemačku, povešali sve glavešine trećeg rajha, Hitler se ubio i sveopšta propast. E ali Nemačka je bila pametna pa se pridružila Amerikancima odmah posle rata i obnovila sve, ima najbolja auta na svetu najaču valutu, najveće banke i industriju. Dali će Koreja biti pametna da tako prođe ili će poginuti i razoriti i dalje terati inat velikim silama to je pitanje.

Napred mungosi, ua zmije

pre 11 godina

Ne ubijaju atomske bombe ljude, vec Amerikanci ubijaju ljude koji nemaju atomsku bombu.
Prema tome, podrska Severnoj Koreji, samo hrabro, neka pobedi mir, ako to ne bude slucaj, miran prst na crvenom dugmetu i ostro oko zelim.

Optimista

pre 11 godina

Држати земљу под ембаргом толико дуго јер неће да пусти мултинационалне компаније да разграбе богатства, је злочин. Земље које спроводе глобално робовласништво су злочинци и тачка. На жалост страдаће још једна земља, јер је имала храбрости да каже НЕ.
(Антиглобалиста, 02. april 2013 11:48)

Sve te zemlje pod embargom imaju svoje duktatore kojima embargo odgovara iz vise razloga.

Born to be wild

pre 11 godina

Vi Srbi nikako sa shvatite jednostavnu istinu. Uporedite Juznu Koreju - americkog prijatelja i Severnu Koreju - americkog neprijatelja. Pogledajte Hrvatsku i Srbiju danas. Zapitajte se zasto ste lepo ziveli u Jugoslaviji. Pravilo glasi - sto blize Americi, a dalje od Rusa - prosperitet, blize Rusima, daleko od Amerike - mracnjastvo, siledzijstvo, nesloboda.

Igor

pre 11 godina

Kakvi sukobi, kakve gluposti. Dajte Severnoj Koreji nesto malo hrane i nafte i podoste Henesi konjaka (kakav otac, takav sin) i da vidite kako ce da se resi kriza u vremenskom periodu odmah.

Антиглобалиста

pre 11 godina

Држати земљу под ембаргом толико дуго јер неће да пусти мултинационалне компаније да разграбе богатства, је злочин. Земље које спроводе глобално робовласништво су злочинци и тачка. На жалост страдаће још једна земља, јер је имала храбрости да каже НЕ.

Filip

pre 11 godina

Smesan im je vodja, smesni su im dede generali koji trckaju oko njega, a narod im je jadan i gladan. Smesne su im pretnje, jer su prazne, u vojnom sukobu oni bi bili brzo porazeni. Ta Severna Koreja je zemlja u kojoj zive ljudi koji su van ovog vremena. Lider im je sit, a ostali gladuju.

Markos

pre 11 godina

Otac je sina poslao na studije u Švajcarsku . Tu je proveo dve godine i nije se uspeo uključiti u školu – jezik jeste bio problem.
U školi ništa nije postigao – samo je muziku slušao.
I tako propali student iz Švajcarske – sprovodi ono što je SMISLIO.
Balističke rakete su inače veoma neprecizne – zato su razvijeni razni sistemi navigacije.
Uzalud bačeni novci na naoružanje – žali Bože.
Svi su se napori mogli mnogo pametnije iskoristiti.

Diktatori i diktatorske klike žive u irealitetu.
Ponovo se potvrdjuje stav iz psihologije - Diktatori uvek uništavaju svoj narod ( i sve oko sebe ) i nesposobni su da shvate da ih je vreme pregazilo / da treba da menjaju svoje shvatanje o svetu , celom društvu i narodu.

Ljubodrag

pre 11 godina

Severna Koreja pokazuje kako se pokazuju zubi imperijalistickim osvajacima koji opet pokazuju da ih ni malo ne interesuje sudbina malih ali slobodarskih naroda sto pokazuje da su oni dekadentna drustva osudjena na propast. Sveopsta stagnacija morala, sveopste klanjanje kapitalu i sveopstoj komercijalizaciji dovode do sveopste propasti naroda koji nisu ekonomski jaki. U takvoj ozbiljnoj situaciji jedino sto preostaje slobodarskim narodima jeste ozbilja priprema za ozbiljne sukobe koji ce kad tad morati da se dese jer situacija je ozbiljna i zaostrena. Ja u potpunosti podrzavam slobodarski narod Severne koreje i njihov drzavni vrh koji je u potpunosti u pravu i prepoznao zelju amerike i satelita za dominacijom u potpunosti celim svetom.

U ime ljudskog roda

pre 11 godina

Koliko se kod cenjenih komentatora, koji prizeljkuju rat, vrednuje ljudski zivot? Koliko se vrednuju zivoti dece? Takvi koji prizeljkuju rat i zrtve, GORI su od onih koji bi u njemu ucestvovali; naime, da potencijalni ucesnici imaju iste krvolocne zelje kao pojedini komentatori, vec bi otpoceli sa ratom.

Nenad

pre 11 godina

U ovoj Srbiji ljudi nemaju leba da jedu,inflacija skace,posla nema,a vi i dalje pridodajete paznju ovom klovnu,kojem ocigledno treba publika sa njegov cirkus,pa vec mesecima preti ratom,sto naravno nasi mediji stavljaju u prvi plan.Sklonite ga sa naslovne,imamo dovljno svojih problema,pa se pozabavite malo njima.

Admiral brdske mornarice Srbije

pre 11 godina

Poslali samo jednu krstaricu!?
Hajde da se ne lazemo, nikada krstarica ne ide sama po moru.
Valja se tu nesto golemo, ali ajd...

Onyx

pre 11 godina

Nadam se da od ovog nema ništa, jer su Rusija i Kina suviše blizu.Čak i ako S.Korea napravi neki mini incident,Usa neće smeti da odreaguju brutalno.

Hercegovac Django

pre 11 godina

Jos jedni u nizu koji ce za kratko vrijeme bit unazađeni za 30-50 god nakon moguceg vojnog obracuna sa jedinom svjetskom "super silom", kao sto su to sebi priredili irak, afganistan, srbija... Glavom u zid nije herojstvo, nego ludost

Zg

pre 11 godina

Kod nas u medijima piše da Kina mobilizira vojsku oko granice s Korejom. Ako dođe do problema, vjerojatno neće nijednog Koreanca pustiti da izbjegne u Kinu :/

Gimmy

pre 11 godina

Korea preti i pretili su mnogi drugi, ali je Amerika jedino to i ucinila - upotrebila atomsku bombu. Pored toga, podstakla je ili inicirala previse ratova u poslednjih 30 godina da bi ikada u bilo kakvom sporu imala moju podrsku

Miki

pre 11 godina

USS Fitzgerald je razarac a ne krstarica.To dovoljno govori koliko ameri ozbiljno shvataju severnjake.Manja demonstracije sile ali i ovaj brod je verovatno jaci od celog njihovog arsenala.Podizu se tenzije i mase se oruzjem, sto svakako ne valja.

ARMAGEDON

pre 11 godina

Razumem mržnju prema Americi od strane Srba i uopšte od bilo koga ko razume šta je pravda i istina, ali ne razumem kada neko brani Severnu Koreju. Ideologija Severne koreje je, da ako ne ujedine dva ostrva ni svet ne treba da postoji. Zemlja je spremna da upotrebi nuklearno oružije, a vi ih podržavate. Nije to ratovanje skadovma i obaranje patriot raketama, nije to ratovanje kakvo smo do sada navikli.... to je masovno uništenje. Nuklearne bombe su danas nekoliko desetina puta jače od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki, pa jel će radijacija selektivno da uništava Amerikance ili Korejce ili će planeta patiti. A o tome ko je u pravu, neka pokaže industrija južne i industrija severne koreje...
Imate youtube i pogledajte severnu koreju i kako se živi tamo i to iz očiju nekih drugih a ne amerikanaca. Da li je vest da je odlikovana 13-godišnja devojčica koja se udavila spasavajući sliku velikog vođe, vest iz normalne zemlje... verovatno da nije skočila u reku, završila bi u nekom od gulaga. Koliko je Amerika zla u priči oko sveta i koliko je zakuvala sve gluposti, toliko se i Severna Koreja treba obuzdati.

Flash

pre 11 godina

Volim kad neko prkosi Americi, ali ovo je zaista preterano, i opasno - dovoljno je da SK lansira nuklearku na 50km, da pogodi Seul od 5 miliona stanovnika. Za to im ne treba neka specijalna tehnologija, samo neki modifikovani lanser. Ako padne u gusto naseljen Seul, bice stotine hiljada mrtvih (a da je prava, jaka nuklearka, bilo bi milioni mrtvih)...i to je dovoljno da ceo svet gurne u period nestabilnosti. Zato sto ce SAD odgovoriti nuklearnim bombardovanjem SK, a sa njom se granice i Rusija i Kina... nadam se da gresim, ali bice belaja!

Maxxx

pre 11 godina

Daleko od toga da podrzavam S Koreju al ne potrzavam ni SAD. Mnogo su se osilili i zapovedaju celom svetu! Zato i volim kad im neko tera kontru.
A i kod tih raketa, ne postoji sistem koji te moze u potpunosti zastiti od napada raketom. Ako ispalis 100 neka ce da stigne. Al nema to Koreja nego oni to malo prete, da se igraju.
11. septembra kad su srusenje bliznakinje vladala je potpuna konfuzija i trebalo im je dosta vremena da obezbede ratne avione da bi oni reagovali, i bilo je kasno. Tek kad nekog napadnes vidis koliko je tanak.

nikola drezgić

pre 11 godina

@nixonn Ja mislim da će osokoljeni tvojom podrškom amerikanci vrlo brzo da ih srede,samo si trebao da se potrudiš da ih podržiš na engleskom!

ZoranNS

pre 11 godina

Za početak svetskog rata dovoljno je dvoje, a kada grune prva puška, priključuju se ostali, svaki prema svom inetersu, a narod gine li gine.

SW

pre 11 godina

Imperijalisti su se okomili na jednu demokratsku i miroljubivu drzavu. Ali nuklearno oruzje S.Koreje je siguran garant mira, napretka i prosperiteta.

antifa

pre 11 godina

želim narodu Severne Koreje da se reše bezočnog, debelog diktatora što bezbolnije, ako je moguće bez i jedne kapi krvi. Na žalost to će jako teško ići, jer se kvazi-komunistička monarhija ukopavala za rat u poslednjih 50 godina. Jedino Kina može da ih zaustavi koliko toliko mirnim putem, a time bi oduzela pravo jenkijima da gomilaju naoružanje u njihovom dvorištu i da nadleću njihov komšiluk nuklearnim bombarderima. Nije mi jasno šta čekaju?

Nikola

pre 11 godina

Kljucni deo svega je zadnja recenica clanka. Oni to upravo zele. Odustali su od pregovora, jer su dobili humanitarnu pomoc od istih onih zemalja koje su im "neprijatelji". Sada je vojska opet gladna (namerno kazem vojska jer oni sve sto se salje narodu kao hum. pomoc daju vojsci a narod umire od gladi) i treba im opet pregovaracka pozicija. Ajde da se kladimo da ce za mesec dana krenuti u razgovore i prvo ce im poslati hum. pomoc. Ta ista Juzna Koreja, Japan i USA, koji su po S. Koreji njihovi neprijatelji. I opet cim to bude poslato oni ce odustati od pregovora. To se desava svakih par godina sa njima.

Vojvodinac

pre 11 godina

Nadam se da će se stišati stratsi oko ovog političkog konflikta, nuklearni rat potpuno je nepotreban, a da li je neizbežan!?
Plašim se sutrašnjeg naslova, Fitzgerald "transformisan" u podmornicu!

Milan

pre 11 godina

Sto se mene tice voleo bi da Severna Koreja udari na baze SAD-a. Na imperijaliste. Hoceju da porobe svet kao pre Nemacka. Dobro je ipak da postoji balans u svetu sto se tice vojne moci. Steta sto Srbija nije vojno jaka poput S Koreje, pa bi sutra malo bila baza na Kosovu.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Amerika je spremna za rat?S.Koreja to zna,pa je cika hajde pocni,vec jednom znam dasi zeljna sveze tude krvi?!Zasitila se Iracke, Avganistanske, Srpske, Libiske, pa sad bi malo da proba korejske!!NATO JE ZAPETA STRELA I JEDVA CEKA DA DEJSTVUJE!!

hm?

pre 11 godina

Da li tamo uopste ima normalnih? Jedni su naciljali druge i sada ce da igraju igru zivaca. Zamislite da nekome popuste zivci i ucini mu se da su rakete poletele, ili da recimo ruski radar prepozna rakete u letu i neko ukljuci uzbunu. Jos gora pomisao mi je ludacka ideja Severne Koreje da nuklearnim oruzijem unisti gradove u Juznoj Koreji koji su na samo par stotina kilometara dalje, zar misle da nece osetiti posledice nuklearne eksplozije?

Branko

pre 11 godina

Izgleda da SAD namerno provociraju Severnu Koreju što uopšte nije dobro ni pametno. Izgleda da Vašington želi namerno da dođe do posledice svetskih namera.

Nikola

pre 11 godina

Kljucni deo svega je zadnja recenica clanka. Oni to upravo zele. Odustali su od pregovora, jer su dobili humanitarnu pomoc od istih onih zemalja koje su im "neprijatelji". Sada je vojska opet gladna (namerno kazem vojska jer oni sve sto se salje narodu kao hum. pomoc daju vojsci a narod umire od gladi) i treba im opet pregovaracka pozicija. Ajde da se kladimo da ce za mesec dana krenuti u razgovore i prvo ce im poslati hum. pomoc. Ta ista Juzna Koreja, Japan i USA, koji su po S. Koreji njihovi neprijatelji. I opet cim to bude poslato oni ce odustati od pregovora. To se desava svakih par godina sa njima.

Filip

pre 11 godina

Smesan im je vodja, smesni su im dede generali koji trckaju oko njega, a narod im je jadan i gladan. Smesne su im pretnje, jer su prazne, u vojnom sukobu oni bi bili brzo porazeni. Ta Severna Koreja je zemlja u kojoj zive ljudi koji su van ovog vremena. Lider im je sit, a ostali gladuju.

ZoranNS

pre 11 godina

Za početak svetskog rata dovoljno je dvoje, a kada grune prva puška, priključuju se ostali, svaki prema svom inetersu, a narod gine li gine.

ARMAGEDON

pre 11 godina

Razumem mržnju prema Americi od strane Srba i uopšte od bilo koga ko razume šta je pravda i istina, ali ne razumem kada neko brani Severnu Koreju. Ideologija Severne koreje je, da ako ne ujedine dva ostrva ni svet ne treba da postoji. Zemlja je spremna da upotrebi nuklearno oružije, a vi ih podržavate. Nije to ratovanje skadovma i obaranje patriot raketama, nije to ratovanje kakvo smo do sada navikli.... to je masovno uništenje. Nuklearne bombe su danas nekoliko desetina puta jače od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki, pa jel će radijacija selektivno da uništava Amerikance ili Korejce ili će planeta patiti. A o tome ko je u pravu, neka pokaže industrija južne i industrija severne koreje...
Imate youtube i pogledajte severnu koreju i kako se živi tamo i to iz očiju nekih drugih a ne amerikanaca. Da li je vest da je odlikovana 13-godišnja devojčica koja se udavila spasavajući sliku velikog vođe, vest iz normalne zemlje... verovatno da nije skočila u reku, završila bi u nekom od gulaga. Koliko je Amerika zla u priči oko sveta i koliko je zakuvala sve gluposti, toliko se i Severna Koreja treba obuzdati.

Born to be wild

pre 11 godina

Vi Srbi nikako sa shvatite jednostavnu istinu. Uporedite Juznu Koreju - americkog prijatelja i Severnu Koreju - americkog neprijatelja. Pogledajte Hrvatsku i Srbiju danas. Zapitajte se zasto ste lepo ziveli u Jugoslaviji. Pravilo glasi - sto blize Americi, a dalje od Rusa - prosperitet, blize Rusima, daleko od Amerike - mracnjastvo, siledzijstvo, nesloboda.

Markos

pre 11 godina

Otac je sina poslao na studije u Švajcarsku . Tu je proveo dve godine i nije se uspeo uključiti u školu – jezik jeste bio problem.
U školi ništa nije postigao – samo je muziku slušao.
I tako propali student iz Švajcarske – sprovodi ono što je SMISLIO.
Balističke rakete su inače veoma neprecizne – zato su razvijeni razni sistemi navigacije.
Uzalud bačeni novci na naoružanje – žali Bože.
Svi su se napori mogli mnogo pametnije iskoristiti.

Diktatori i diktatorske klike žive u irealitetu.
Ponovo se potvrdjuje stav iz psihologije - Diktatori uvek uništavaju svoj narod ( i sve oko sebe ) i nesposobni su da shvate da ih je vreme pregazilo / da treba da menjaju svoje shvatanje o svetu , celom društvu i narodu.

Nenad

pre 11 godina

U ovoj Srbiji ljudi nemaju leba da jedu,inflacija skace,posla nema,a vi i dalje pridodajete paznju ovom klovnu,kojem ocigledno treba publika sa njegov cirkus,pa vec mesecima preti ratom,sto naravno nasi mediji stavljaju u prvi plan.Sklonite ga sa naslovne,imamo dovljno svojih problema,pa se pozabavite malo njima.

SW

pre 11 godina

Imperijalisti su se okomili na jednu demokratsku i miroljubivu drzavu. Ali nuklearno oruzje S.Koreje je siguran garant mira, napretka i prosperiteta.

Hercegovac Django

pre 11 godina

Jos jedni u nizu koji ce za kratko vrijeme bit unazađeni za 30-50 god nakon moguceg vojnog obracuna sa jedinom svjetskom "super silom", kao sto su to sebi priredili irak, afganistan, srbija... Glavom u zid nije herojstvo, nego ludost

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Amerika je spremna za rat?S.Koreja to zna,pa je cika hajde pocni,vec jednom znam dasi zeljna sveze tude krvi?!Zasitila se Iracke, Avganistanske, Srpske, Libiske, pa sad bi malo da proba korejske!!NATO JE ZAPETA STRELA I JEDVA CEKA DA DEJSTVUJE!!

antifa

pre 11 godina

želim narodu Severne Koreje da se reše bezočnog, debelog diktatora što bezbolnije, ako je moguće bez i jedne kapi krvi. Na žalost to će jako teško ići, jer se kvazi-komunistička monarhija ukopavala za rat u poslednjih 50 godina. Jedino Kina može da ih zaustavi koliko toliko mirnim putem, a time bi oduzela pravo jenkijima da gomilaju naoružanje u njihovom dvorištu i da nadleću njihov komšiluk nuklearnim bombarderima. Nije mi jasno šta čekaju?

Igor

pre 11 godina

Kakvi sukobi, kakve gluposti. Dajte Severnoj Koreji nesto malo hrane i nafte i podoste Henesi konjaka (kakav otac, takav sin) i da vidite kako ce da se resi kriza u vremenskom periodu odmah.

Admiral brdske mornarice Srbije

pre 11 godina

Poslali samo jednu krstaricu!?
Hajde da se ne lazemo, nikada krstarica ne ide sama po moru.
Valja se tu nesto golemo, ali ajd...

hm?

pre 11 godina

Da li tamo uopste ima normalnih? Jedni su naciljali druge i sada ce da igraju igru zivaca. Zamislite da nekome popuste zivci i ucini mu se da su rakete poletele, ili da recimo ruski radar prepozna rakete u letu i neko ukljuci uzbunu. Jos gora pomisao mi je ludacka ideja Severne Koreje da nuklearnim oruzijem unisti gradove u Juznoj Koreji koji su na samo par stotina kilometara dalje, zar misle da nece osetiti posledice nuklearne eksplozije?

U ime ljudskog roda

pre 11 godina

Koliko se kod cenjenih komentatora, koji prizeljkuju rat, vrednuje ljudski zivot? Koliko se vrednuju zivoti dece? Takvi koji prizeljkuju rat i zrtve, GORI su od onih koji bi u njemu ucestvovali; naime, da potencijalni ucesnici imaju iste krvolocne zelje kao pojedini komentatori, vec bi otpoceli sa ratom.

Miki

pre 11 godina

USS Fitzgerald je razarac a ne krstarica.To dovoljno govori koliko ameri ozbiljno shvataju severnjake.Manja demonstracije sile ali i ovaj brod je verovatno jaci od celog njihovog arsenala.Podizu se tenzije i mase se oruzjem, sto svakako ne valja.

Hans Kuplung Dihtung

pre 11 godina

Proće Severna Koreja isto kao Nemačka u 2. svetkom ratu. Hitler je prkosio velikim silama posle su razorili Nemačku, povešali sve glavešine trećeg rajha, Hitler se ubio i sveopšta propast. E ali Nemačka je bila pametna pa se pridružila Amerikancima odmah posle rata i obnovila sve, ima najbolja auta na svetu najaču valutu, najveće banke i industriju. Dali će Koreja biti pametna da tako prođe ili će poginuti i razoriti i dalje terati inat velikim silama to je pitanje.

nikola drezgić

pre 11 godina

@nixonn Ja mislim da će osokoljeni tvojom podrškom amerikanci vrlo brzo da ih srede,samo si trebao da se potrudiš da ih podržiš na engleskom!

Flash

pre 11 godina

Volim kad neko prkosi Americi, ali ovo je zaista preterano, i opasno - dovoljno je da SK lansira nuklearku na 50km, da pogodi Seul od 5 miliona stanovnika. Za to im ne treba neka specijalna tehnologija, samo neki modifikovani lanser. Ako padne u gusto naseljen Seul, bice stotine hiljada mrtvih (a da je prava, jaka nuklearka, bilo bi milioni mrtvih)...i to je dovoljno da ceo svet gurne u period nestabilnosti. Zato sto ce SAD odgovoriti nuklearnim bombardovanjem SK, a sa njom se granice i Rusija i Kina... nadam se da gresim, ali bice belaja!

Optimista

pre 11 godina

Држати земљу под ембаргом толико дуго јер неће да пусти мултинационалне компаније да разграбе богатства, је злочин. Земље које спроводе глобално робовласништво су злочинци и тачка. На жалост страдаће још једна земља, јер је имала храбрости да каже НЕ.
(Антиглобалиста, 02. april 2013 11:48)

Sve te zemlje pod embargom imaju svoje duktatore kojima embargo odgovara iz vise razloga.

Gimmy

pre 11 godina

Korea preti i pretili su mnogi drugi, ali je Amerika jedino to i ucinila - upotrebila atomsku bombu. Pored toga, podstakla je ili inicirala previse ratova u poslednjih 30 godina da bi ikada u bilo kakvom sporu imala moju podrsku

Zg

pre 11 godina

Kod nas u medijima piše da Kina mobilizira vojsku oko granice s Korejom. Ako dođe do problema, vjerojatno neće nijednog Koreanca pustiti da izbjegne u Kinu :/

Napred mungosi, ua zmije

pre 11 godina

Ne ubijaju atomske bombe ljude, vec Amerikanci ubijaju ljude koji nemaju atomsku bombu.
Prema tome, podrska Severnoj Koreji, samo hrabro, neka pobedi mir, ako to ne bude slucaj, miran prst na crvenom dugmetu i ostro oko zelim.

Realnost severne koreje

pre 11 godina

Nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji je pre par meseci posetio Severnu Koreju. On kaze da su ljudi sa Severa u proseku za glavu nizi od svojih juznih suseda, verovatno posledica hronicne neuhranjenosti. Kada udjete u zemlju, dodele vam vodica iz lokalne udbe koji vas svuda prati i kontrolise da, na primer, ne slikate stare objekte, posto samo novi smeju da se slikaju. Toliko o dostignucima dinastije Kim koju, kako vidim iz totalno bizarnih razloga, podrzava poprilican broj citalaca b92.

Branko

pre 11 godina

Izgleda da SAD namerno provociraju Severnu Koreju što uopšte nije dobro ni pametno. Izgleda da Vašington želi namerno da dođe do posledice svetskih namera.

drasko

pre 11 godina

Iskreno, mislim da nema nikakve logike to sto radi Severna Koreja.
Grca u nemastini, a zivi od humanitarne pomoci zapada i Kine.
Neko rece, parafraziram : "...sve je ovo igranka , glavni cilj je nova humanitarna pomoc...". Da, vrlo moguce da je to osnovni razlog.

Samo mene brine druga stvar, a to je da je njihov vodja "golobrad" ,neiskusan, povodljiv...Dok sa druge strane savet mu daju starkelje koji vec sutra mogu da otegnu papke. Gotovo sam siguran da je tim ljudima jedini cilj nauditi maksimalno Juznoj Koreji. Te starkelje se vise ne boje i ko ce ostati posle njih. U sustini njihov moto je : Posle mene potop !

Штилцована катаболцна

pre 11 godina

Kod nas u medijima piše da Kina mobilizira vojsku oko granice s Korejom. Ako dođe do problema, vjerojatno neće nijednog Koreanca pustiti da izbjegne u Kinu :/
(Zg, 2. april 2013 10:11)
У праву си, ни 1953. године Кинези нису пустили ни једног Корејанца у Кину, али је Северна Кореја пустила 600000 Кинеза у Кореју и уз њихову помоћ отерала Американце до линије разграничења. Не будите наивни, оно што Кина мисли то Северна Кореја јавно говори. Кина сигурно неће допустити САД-у да својом војском уђе на север корејског полуострва и дође на копнену границу с Кином, одакле се мало бољим двогледом види Пекинг. Кина за сво време свог постојања, а то је око 4000 година, само у задњих 250 није најјача држава на свету, они знају да чувају себе, а долазак Американаца на 500км од Пекинга није начин да себе сачувате. Друго, сваки покушај нуклеарног напада на Северну Кореју је катастрофа светских размера. Ако погледате карту видећете да је Пекинг, Владивосток и Хабаровск на 500 до 1000 км од границе и не постоји шанса да зрачење не дође до њих, а знамо шта то значи. Верујте ово знају и Американци тако да ни њихова позиција није баш ружичаста

Антиглобалиста

pre 11 godina

Држати земљу под ембаргом толико дуго јер неће да пусти мултинационалне компаније да разграбе богатства, је злочин. Земље које спроводе глобално робовласништво су злочинци и тачка. На жалост страдаће још једна земља, јер је имала храбрости да каже НЕ.

Milan

pre 11 godina

Sto se mene tice voleo bi da Severna Koreja udari na baze SAD-a. Na imperijaliste. Hoceju da porobe svet kao pre Nemacka. Dobro je ipak da postoji balans u svetu sto se tice vojne moci. Steta sto Srbija nije vojno jaka poput S Koreje, pa bi sutra malo bila baza na Kosovu.

Milan

pre 11 godina

@Flash

Uzi deo grada Seula ima 10 miliona stanovnika, a siri deo 25 miliona!

Najveca americka baza je u samom centru Seula. Ako Severnjaci bace atomku na Seul, to ce biti najmasovnija pogibija iz jednog napada ikad.

Maxxx

pre 11 godina

Daleko od toga da podrzavam S Koreju al ne potrzavam ni SAD. Mnogo su se osilili i zapovedaju celom svetu! Zato i volim kad im neko tera kontru.
A i kod tih raketa, ne postoji sistem koji te moze u potpunosti zastiti od napada raketom. Ako ispalis 100 neka ce da stigne. Al nema to Koreja nego oni to malo prete, da se igraju.
11. septembra kad su srusenje bliznakinje vladala je potpuna konfuzija i trebalo im je dosta vremena da obezbede ratne avione da bi oni reagovali, i bilo je kasno. Tek kad nekog napadnes vidis koliko je tanak.

Ljubodrag

pre 11 godina

Severna Koreja pokazuje kako se pokazuju zubi imperijalistickim osvajacima koji opet pokazuju da ih ni malo ne interesuje sudbina malih ali slobodarskih naroda sto pokazuje da su oni dekadentna drustva osudjena na propast. Sveopsta stagnacija morala, sveopste klanjanje kapitalu i sveopstoj komercijalizaciji dovode do sveopste propasti naroda koji nisu ekonomski jaki. U takvoj ozbiljnoj situaciji jedino sto preostaje slobodarskim narodima jeste ozbilja priprema za ozbiljne sukobe koji ce kad tad morati da se dese jer situacija je ozbiljna i zaostrena. Ja u potpunosti podrzavam slobodarski narod Severne koreje i njihov drzavni vrh koji je u potpunosti u pravu i prepoznao zelju amerike i satelita za dominacijom u potpunosti celim svetom.

Pričaš tu neke nebuloze!

pre 11 godina

"E ali Nemačka je bila pametna pa se pridružila Amerikancima odmah posle rata i obnovila sve".
(Hans Kuplung Dihtung, 2. april 2013 12:28)

Ne lupaj!Nemačka je kapitulirala i predala se u ruke amerima i Rusima i nisu imali šanse ni biraju ni da pametuju!Nemačku je izrgadila Evropa i Amerika sa delom od onog"kapitala"koju su Nemci oteli iz okupiranih država Evrope!Do pre par godina se Nemac u svojoj zemlji nizašta nije pitao već Rus i Amer!I dan-danas šeta Američki MP po gradovima Nemačke a Rusima niko ne sme ni "A" da kaže!Bivši vođa Nemačke Šreder je Rusiji i radi za Gazprom!

Vojvodinac

pre 11 godina

Nadam se da će se stišati stratsi oko ovog političkog konflikta, nuklearni rat potpuno je nepotreban, a da li je neizbežan!?
Plašim se sutrašnjeg naslova, Fitzgerald "transformisan" u podmornicu!

drasko

pre 11 godina

Iskreno, mislim da nema nikakve logike to sto radi Severna Koreja.
Grca u nemastini, a zivi od humanitarne pomoci zapada i Kine.
Neko rece, parafraziram : "...sve je ovo igranka , glavni cilj je nova humanitarna pomoc...". Da, vrlo moguce da je to osnovni razlog.

Samo mene brine druga stvar, a to je da je njihov vodja "golobrad" ,neiskusan, povodljiv...Dok sa druge strane savet mu daju starkelje koji vec sutra mogu da otegnu papke. Gotovo sam siguran da je tim ljudima jedini cilj nauditi maksimalno Juznoj Koreji. Te starkelje se vise ne boje i ko ce ostati posle njih. U sustini njihov moto je : Posle mene potop !

Onyx

pre 11 godina

Nadam se da od ovog nema ništa, jer su Rusija i Kina suviše blizu.Čak i ako S.Korea napravi neki mini incident,Usa neće smeti da odreaguju brutalno.

gradjanin Srbije

pre 11 godina

Postovani sugradjani, S. Koreja je totalitarna, narod je gladan, ali nije se pojavio kanibalizam zbog siromastva, vec neki psihopata pojeo svoje dete, a SAD su to iskoristile u propagandne svrhe. I S. Koreja vodi propagandni rat, i SAD vodi propagandni rat, i SAD je korporativni totalitarizam, i tamo nemate punu slobodu i demokratiju, i isprani su svima mozgovi kao u S. Koreji. U SAD su svi debeli, osim mrsave elite, zbog GMO i hemikalija iz fast food-a, u S.Koreji su svi mrsavi osim debele elite. Znaci sve je kontra.

Srbija je istinski slobodna i demokratska zemlja, samo nam partokratija i siromastvo smeta da budemo najslobodnija zemlja na svetu. A ako elita pokusa da nas porobi, zacas cemo da izadjemo na ulice i zapalimo skupstinu ili uradimo nesto slicno, mi smo pravi slobodarski narod, samo sto anti-srpska propaganda tvrdi suprotno, ali to je samo propaganda. Mi radimo sta hocemo, drzimo sudbinu u svojim rukama, a to sto nam je sudbina losa je zato sto prost ali slobodni srpski narod tako bira.

Hans Kuplung Dihtung

pre 11 godina

"Ne lupaj!Nemačka je kapitulirala i predala se u ruke amerima i Rusima i nisu imali šanse ni biraju ni da pametuju!"

Hm, sobzirom da je moj poznanik još od 1970. u Nemackoj i da svake godine dolazi u novom autu u rodni grad, vidim kako se Nemci "nista ne pitaju". On je tamo za 20 godina steko novu kucu, radio u masinskoj radionici BMW, izrodio troje dece i svi su dobrostojeci. U isto vreme znamo kroz sta je Srbija prolazila, a znamo i za SSSR kako se neslavno raspao. U medjuvremenu se Nemacka ujedinila pa vise nema da ti Rus prolazi glavnom ulicom u tenku. Uostalom jel ti kupujes polovnog Golfa iz Rusije ili Nemacke? Jel znas gde su danas Junkers, Henkel, Rheinmetall i ostale firme? Znas li odakle je 90% masina i tehnike u Srbiji? Eno ti Rauch pravi sokove u Srbiji, eno ti Henkel pravi deterdzente. Da smo bili pametniji, mogli smo i vise imati.

John Smith

pre 11 godina

Pogledajte samo Severnu Koreju i videćete kakvo je zlo komunizam. Neka rade oni šta hoće u tom svom logoru, problem je što konstantno pokušavaju da "ujedine" korejsko poluostrvo i da unište Južnu Koreju. Mislim da je i Južnoj Koreji dosta ludaka sa severa i da i oni žele da zauvek reše ovaj problem. Danas je J. Koreja jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu, ne postoji šansa da nemate bar jedan njihov proizvod u svojoj kući. Sve i da se povuče USA, Severna Koreja ne bi imala šanse u ratu sa jednom od najjačih vojski na svetu. Južna Koreja ima najmodernije američko naoružanje, imaju obavezni vojni rok tako da mogu da stave milione ljudi pod oružije, sama Južna Koreja ima duplo više stanovnika od Severne itd... Stvarno ne znam kako ovaj prasac planira da okupira jug, jedino da baci nuklearku na Seoul ali bi tad ostala samo jedna velika rupa na mestu današnje S. Koreje...

anbeast

pre 11 godina

@(DPolitika, 2. april 2013 15:31) : Generali uvek kukaju kako nisu spremni, kako nemaju dovoljno itd,itd...Ne kazem da u konvencionalnom ratu S.Koreja ne bi bila (vrlo) tvrd orah, samo kazem da je apsolutno besmisleno da se igraju vatrom u obliku nuklearnih pretnji. U trenutku kada bi ispalila projektile sa nukleranim glavama, S.Koreja bi vec bila istorija. Samo je svest o izvesnosti totalnog obostranog unistenja sprecila nuklearni armagedon u vreme Hladnog rata. Zveckanjem nuklearnim oruzjem suludi rezimi poput severnokorejskog mogu preduprediti neki napad konvencionalnim oruzjem (Jer znaju da bi potencijalni napadac reagovao u fazonu: Nije vredno rizikovati..), medjutim, upotreba istog je potpisivanje smrtne presude. U pretpostavljenom ''full scale''angazmanu, koliko god bila jaka, severnokorejska vojska bi se susrela sa apsolutnom vazdusnom premoci Amerike i saveznika te izvesnim porazom konvencionalnih snaga. To sto bi eventualno ovladavenje teritorijom proizvelo zrtve ravne onim u Drugom svetskom ratu, potpuno je drugo pitanje. Bilo kako bilo, ja i dalje stojim na stanovistu da ce biti onako kako se Kina i SAD dogovore, a to ne ukljucuje rat. E sad, diktatori su retko kada racionalni pa se akcije S. Koreje verovatno ne mogu s sigurnoscu predvideti...

zmaj

pre 11 godina

Citam i ne verujem, 80% procenata ljudi podrzava USA da pregazi jednu suverenu zemlju pod izgovorom imaju diktatora i lud je dovoljno da baci nuklearku. Kako vi to znate, jel bacio negde do sad pa ce baciti opet? Jedinu nuklearku i to ne jednu nego dve bacili su vasi cuvari demokrarije, tj demokratska zemlja a ne diktatorska i to kad se ishod rata vec odavno znao ali eto oni su i praksi zeleli da vide kako to deluje na neprijatelja. Staljin je bio diktator pa nije vacio ni na koga nuklarku. Morate da razumete da nuklearka sluzi da sacuva zemlju a ne da osvoji teritoeiju. Samo je USA koristila za te svrhe. Zato nikada ne verujem njihovim vestima i politicarima.

realno

pre 11 godina

ljudi moji pa dali ste vi ovde normalni.... koliko kod bi voleo da amerika bude unistena ne treba navijati da pocne 3 svetski rat.... narocito zato sto ce to biti NUKLEARNI RAT .... dali ste svesni koliko bi nevinih zivota odneo taj ma samo i pokusaj rata....

Novak

pre 11 godina

Volim kada se neko bori protiv svetskog poretka na kom Amerika sme da radi sta hoce, slozio se UN ili ne. S druge strane, to kako to radi S. Koreja nije nacin... Konstantne pretnje J. Koreji su grozne, kad se uzme u obzir da juznjaci vec decenijama ne izazivaju i pokusavaju da smire stanje, a igranje i pretnje atomskim oruzjem moze vrlo lako da izazove 3. svetski rat i smrt miliona ljudi.
Mnogo vise mi se svidja kako se bore protiv njih Kastro, Rafael Correa, kako se borio Cavez... Ovo kako to radi porodica Jong, to je prosto sumanuto...

DPolitika

pre 11 godina

@Filip i ostali koji bi po kokice:)

Genaral Thomas A. Schwartz komandant US snaga u J. Koreji do kraja 2002 je u svedocenju US kongresu izmedju ostaloga izjavio:
Severna Koreja je zemlja sa kojom US moze biti uvucena u rat sirokih razmera, Sk ima 5 najvecu vosjku na svetu, kopnene snage su 3 najvece na svetu, vecina njihovih snaga je zasticena u podzemnim postrojenjima sa preko 4000 objekata na prvoj frontalnoj liniji. SK moze da ispali preko 500.000 artiljerisjkih projektila na sat protiv Kombinovanih snaga US i JK. Svatajuci da nisu tehnoloski napredni kao US, SK se fokusira na razvoj asimetricnih odgovora kroz balisticke projektile, specijalne snage i oruzija za masovno unistenje.

SK asimetricne snage su izuzetne i razlog za zabrinutost, prozvode rakete koje mogu napasti nase baze u Japanu. SK specijalen snage su najvece na svetu i ssatoje se od preko 100.000 elitnih vojnika i omogucavaju da nas napadnu kako spreda tako i otpozadi otvaranjem drugog fronta. Veliki broj SK hemijskog oruzija je ozbiljna pretnja nasoj vojsci i gradoviam JK i smatramo da SK proizvodi 5 generaciju hemijskog oruzija. Pord toga rade na bioloskom oruziju zasnovanom na bakterijama. Koristeci se lekcijma naucenim iz naseg angazovanja u evropi i jugozapadnoj aziji unapredili su vec impresivne metode kamuflaze i ometanja. Kratko vreme upozorenja i velika blizina komplikuju nasu odbranu od OMU.

Pored toga izjavio je da US snage u trenutnom razmestaju rizikuju da budu unistene za manje od 3 sata.

srki

pre 11 godina

Oni za 72 dana nisu mogli da pobede nas, kapitulirali smo jer su tukli po civilima. Severna Koreja ima mnogo bolje naoruzanje od nas ima vise vojske i nemari za civile. Pored toga ima atomsku bombu, neverujem da ce ih Amerikanci napasti.

doboj

pre 11 godina

dpolitika@neki dan su uh ameri preletili sa dva aviona koja migu nosit nuklearnu bombu a ovi nisu ni skuzili 3nuklearke koje ameri inace mogu ispalit i iz sad-a bile bi dovoljne da s.koreja padne na koljena

Gvadalkanal

pre 11 godina

Admiral@ Nije čak ni krstarica, već razarač. Ali kada se zna kakvim je naoružanjem opremljen...danas više ne postoje veliki Bojni brodovi. Jedan moderan razarač predstavlja ogromnu silu.

bbz

pre 11 godina

nikada ratni brod ne ide sam,uz tu krstarice se nalazi bar jos 2-3 podmornice sa strateskim raketama koje mogu da razore Koreju dok ste rekli Ekrem,inace bolje bi bilo za S.Koreju da se udruzi sa Juznom i da njeni gradjani zive mnogo bolje nego sada,u suprotnom vratice se u kameno doba,Juzna koreja ima jaku industriju i mogli bi da ozive Sever otvaranjem fabrika elektronske i auto industrije,ali eto na njihovu nesrecu imaju mladog diktatora koji to zna samo se inati,dok ne dobije po P,steta za narod u S.koreji,zive jako bedno bez informacije iz sveta

Aco

pre 11 godina

Ako nuklearno oružje imaju SAD, odkud im (moralno) pravo da kritikuju S. Koreju zbog posedovanja istog? Tačno je da u S. Koreji vlada tiranija, nema ljudskih prava, ali oni čine štetu svom narodu. Na drugoj strani SAD čini zlo svugde u svetu gde su njeni interesi ugroženi. SAD je zlo veće od S. Koreje. Jugoslavija, Irak, Afganistan, Ligija, šta je sledeće? Postojili rat koji je vodila Bela Kuća, a da nije prekšeno medjunarodno pravo?

Atreides

pre 11 godina

(Штилцована катаболцна, 2. april 2013 14:15)

Slazem se sa tvojim postom. Znaju Ameri ko stoji iza S.Koreje inace bi odavno oni tamo intervenisali. Amerima je sada najveci problem taj da Kina ne da Koreji rakete koje malo jace mogu da dobace tj da budu na cisto dokle je Kina tu spremna da ide.

gile

pre 11 godina

Nisu polali samo krstaricu nego i radar na platformi eno ima na cnn sve lepo pise , uzmite od njih vest pa prevedite na google translate i gotovo. Nemojte ko boga vas molim vise od ovih da prenosite vesti jer su netacne ili polutacne . Prosli put pisalo b 52 a vezbu su izbeli b52 i b2 zajedno .

DPolitika

pre 11 godina

@anbeast

Da, S. Koreja bi bila prolost ali isto tako i J. Koreja a sa njima mozda i cela planeta. Ili mislis da ako SK upotrebi nuklearno oruzije(NO) da ce ono biti bezazleno a da SAD NO ima ogranoceno dejstvo bez radijacije i nuklearnih padavina.

Sustina je spreciti da do toga ne dodje.

SAD je jos pre nekoliko desetina godina imala planove napada NO na SK(kao i na druge delove sveta) i sada postoje planovi preventivnih napada(SAD je spreman da prvi upotrebi NO bilo gde u svetu) na SK sa NO.

Vatra bi dakle bila sveobuhvatna i nemoze se ograniciti samo na zeljeno geografsko podrucje tj samo na Severnu Koreju.

Kakava je korist od toga sto ce od Severa prema dosta komentaora ostati jedna velika rupa kada ce rupa postojati i na jugu a mozda i u celom svetu?

Po meni u slucaju konvencionalnog rata region Seula bi pretrpeo unistenje, Severna Koreja bi prvih 100 dana dobijala rat bez problema, a nakon tog perioda od 100 dana US bi mogao da posalje znacajne trupe na poluostrvo koje bi polako potiskivale SK vojsku. Gubici vojske JK i USA na pocetku rata bi bili ogromni i porazavajuci i pitanje je da li bi se nekoga trenutka SAD odlucile da upotrebe takticko NO. Sto duze traje konvencionalbni rat vece su sasne da se Kina umesa pogotovu kada krene protivnapad US vojske i eventualno potiskivanje SK prema severu.
Vazdusna premoc nista preterano neznaci za kopnenu vojsku sto je pokazala i agresija na SRJ a SK vojska je jos bolje spremljena za to.

Samo da rate ne bude to je poenta.

anbeast

pre 11 godina

@(DPolitika, 2. april 2013 20:48):
To sto kazete je izvesno. Razaranje ne bi moglo biti ograniceno samo na S.Koreju. Medjutim, u slucaju da zaista S.Koreja upotrebi NO, po logici stvari bi morao slediti kontraudar dok su korejske rakete jos uvek u letu. Bez obzira na posledice, ja ne vidim kako bi severnokorejski napad NO ostao bez americkog nuklearnog odgovora.
Naravno, apsolutno se slazem sa Vama da do takve stupidarije apsolutno ne sme doci. Takodje snazno verujem da je toga svestan i severnokorejski rezim.
Upravo zbog pretpostavljenih ogromnih gubitaka smatram da do punog angazovanja i ne moze da dodje. Kina nece dopustiti Severnoj Koreji vise od zveckanja oruzjem jer u ovom trenutku ne vidim zasto bi joj (Kini) bilo kakav konlifkt sa SAD odgovarao.
Sa Vasom tvrdnjom o vazdusnoj premoci se ne slazem i smatram da Vas kontraargument nije valjan. U vreme rata 1999. nasa vojska je bila prilicno imobilisana. Tehnika se mogla maskirati jer nije morala da bude suprotstavljena neprijateljskoj na liniji fronta. U slucaju kada mora dejstvovati, mora se i kretati, snabdevati, popravljati, a sve to je vidljivo i lako se moze napasti iz vazduha u situaciji potpune vazdusne nadmoci. Apsolutno se slazem da treba izbeci svaku mogucnost sukoba.

SW

pre 11 godina

Imperijalisti su se okomili na jednu demokratsku i miroljubivu drzavu. Ali nuklearno oruzje S.Koreje je siguran garant mira, napretka i prosperiteta.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Amerika je spremna za rat?S.Koreja to zna,pa je cika hajde pocni,vec jednom znam dasi zeljna sveze tude krvi?!Zasitila se Iracke, Avganistanske, Srpske, Libiske, pa sad bi malo da proba korejske!!NATO JE ZAPETA STRELA I JEDVA CEKA DA DEJSTVUJE!!

Ljubodrag

pre 11 godina

Severna Koreja pokazuje kako se pokazuju zubi imperijalistickim osvajacima koji opet pokazuju da ih ni malo ne interesuje sudbina malih ali slobodarskih naroda sto pokazuje da su oni dekadentna drustva osudjena na propast. Sveopsta stagnacija morala, sveopste klanjanje kapitalu i sveopstoj komercijalizaciji dovode do sveopste propasti naroda koji nisu ekonomski jaki. U takvoj ozbiljnoj situaciji jedino sto preostaje slobodarskim narodima jeste ozbilja priprema za ozbiljne sukobe koji ce kad tad morati da se dese jer situacija je ozbiljna i zaostrena. Ja u potpunosti podrzavam slobodarski narod Severne koreje i njihov drzavni vrh koji je u potpunosti u pravu i prepoznao zelju amerike i satelita za dominacijom u potpunosti celim svetom.

Napred mungosi, ua zmije

pre 11 godina

Ne ubijaju atomske bombe ljude, vec Amerikanci ubijaju ljude koji nemaju atomsku bombu.
Prema tome, podrska Severnoj Koreji, samo hrabro, neka pobedi mir, ako to ne bude slucaj, miran prst na crvenom dugmetu i ostro oko zelim.

Milan

pre 11 godina

Sto se mene tice voleo bi da Severna Koreja udari na baze SAD-a. Na imperijaliste. Hoceju da porobe svet kao pre Nemacka. Dobro je ipak da postoji balans u svetu sto se tice vojne moci. Steta sto Srbija nije vojno jaka poput S Koreje, pa bi sutra malo bila baza na Kosovu.

Антиглобалиста

pre 11 godina

Држати земљу под ембаргом толико дуго јер неће да пусти мултинационалне компаније да разграбе богатства, је злочин. Земље које спроводе глобално робовласништво су злочинци и тачка. На жалост страдаће још једна земља, јер је имала храбрости да каже НЕ.

Born to be wild

pre 11 godina

Vi Srbi nikako sa shvatite jednostavnu istinu. Uporedite Juznu Koreju - americkog prijatelja i Severnu Koreju - americkog neprijatelja. Pogledajte Hrvatsku i Srbiju danas. Zapitajte se zasto ste lepo ziveli u Jugoslaviji. Pravilo glasi - sto blize Americi, a dalje od Rusa - prosperitet, blize Rusima, daleko od Amerike - mracnjastvo, siledzijstvo, nesloboda.

Branko

pre 11 godina

Izgleda da SAD namerno provociraju Severnu Koreju što uopšte nije dobro ni pametno. Izgleda da Vašington želi namerno da dođe do posledice svetskih namera.

Nikola

pre 11 godina

Kljucni deo svega je zadnja recenica clanka. Oni to upravo zele. Odustali su od pregovora, jer su dobili humanitarnu pomoc od istih onih zemalja koje su im "neprijatelji". Sada je vojska opet gladna (namerno kazem vojska jer oni sve sto se salje narodu kao hum. pomoc daju vojsci a narod umire od gladi) i treba im opet pregovaracka pozicija. Ajde da se kladimo da ce za mesec dana krenuti u razgovore i prvo ce im poslati hum. pomoc. Ta ista Juzna Koreja, Japan i USA, koji su po S. Koreji njihovi neprijatelji. I opet cim to bude poslato oni ce odustati od pregovora. To se desava svakih par godina sa njima.

Onyx

pre 11 godina

Nadam se da od ovog nema ništa, jer su Rusija i Kina suviše blizu.Čak i ako S.Korea napravi neki mini incident,Usa neće smeti da odreaguju brutalno.

Filip

pre 11 godina

Smesan im je vodja, smesni su im dede generali koji trckaju oko njega, a narod im je jadan i gladan. Smesne su im pretnje, jer su prazne, u vojnom sukobu oni bi bili brzo porazeni. Ta Severna Koreja je zemlja u kojoj zive ljudi koji su van ovog vremena. Lider im je sit, a ostali gladuju.

nikola drezgić

pre 11 godina

@nixonn Ja mislim da će osokoljeni tvojom podrškom amerikanci vrlo brzo da ih srede,samo si trebao da se potrudiš da ih podržiš na engleskom!

Gimmy

pre 11 godina

Korea preti i pretili su mnogi drugi, ali je Amerika jedino to i ucinila - upotrebila atomsku bombu. Pored toga, podstakla je ili inicirala previse ratova u poslednjih 30 godina da bi ikada u bilo kakvom sporu imala moju podrsku

srki

pre 11 godina

Oni za 72 dana nisu mogli da pobede nas, kapitulirali smo jer su tukli po civilima. Severna Koreja ima mnogo bolje naoruzanje od nas ima vise vojske i nemari za civile. Pored toga ima atomsku bombu, neverujem da ce ih Amerikanci napasti.

Maxxx

pre 11 godina

Daleko od toga da podrzavam S Koreju al ne potrzavam ni SAD. Mnogo su se osilili i zapovedaju celom svetu! Zato i volim kad im neko tera kontru.
A i kod tih raketa, ne postoji sistem koji te moze u potpunosti zastiti od napada raketom. Ako ispalis 100 neka ce da stigne. Al nema to Koreja nego oni to malo prete, da se igraju.
11. septembra kad su srusenje bliznakinje vladala je potpuna konfuzija i trebalo im je dosta vremena da obezbede ratne avione da bi oni reagovali, i bilo je kasno. Tek kad nekog napadnes vidis koliko je tanak.

Hercegovac Django

pre 11 godina

Jos jedni u nizu koji ce za kratko vrijeme bit unazađeni za 30-50 god nakon moguceg vojnog obracuna sa jedinom svjetskom "super silom", kao sto su to sebi priredili irak, afganistan, srbija... Glavom u zid nije herojstvo, nego ludost

Nenad

pre 11 godina

U ovoj Srbiji ljudi nemaju leba da jedu,inflacija skace,posla nema,a vi i dalje pridodajete paznju ovom klovnu,kojem ocigledno treba publika sa njegov cirkus,pa vec mesecima preti ratom,sto naravno nasi mediji stavljaju u prvi plan.Sklonite ga sa naslovne,imamo dovljno svojih problema,pa se pozabavite malo njima.

antifa

pre 11 godina

želim narodu Severne Koreje da se reše bezočnog, debelog diktatora što bezbolnije, ako je moguće bez i jedne kapi krvi. Na žalost to će jako teško ići, jer se kvazi-komunistička monarhija ukopavala za rat u poslednjih 50 godina. Jedino Kina može da ih zaustavi koliko toliko mirnim putem, a time bi oduzela pravo jenkijima da gomilaju naoružanje u njihovom dvorištu i da nadleću njihov komšiluk nuklearnim bombarderima. Nije mi jasno šta čekaju?

Hans Kuplung Dihtung

pre 11 godina

Proće Severna Koreja isto kao Nemačka u 2. svetkom ratu. Hitler je prkosio velikim silama posle su razorili Nemačku, povešali sve glavešine trećeg rajha, Hitler se ubio i sveopšta propast. E ali Nemačka je bila pametna pa se pridružila Amerikancima odmah posle rata i obnovila sve, ima najbolja auta na svetu najaču valutu, najveće banke i industriju. Dali će Koreja biti pametna da tako prođe ili će poginuti i razoriti i dalje terati inat velikim silama to je pitanje.

ARMAGEDON

pre 11 godina

Razumem mržnju prema Americi od strane Srba i uopšte od bilo koga ko razume šta je pravda i istina, ali ne razumem kada neko brani Severnu Koreju. Ideologija Severne koreje je, da ako ne ujedine dva ostrva ni svet ne treba da postoji. Zemlja je spremna da upotrebi nuklearno oružije, a vi ih podržavate. Nije to ratovanje skadovma i obaranje patriot raketama, nije to ratovanje kakvo smo do sada navikli.... to je masovno uništenje. Nuklearne bombe su danas nekoliko desetina puta jače od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki, pa jel će radijacija selektivno da uništava Amerikance ili Korejce ili će planeta patiti. A o tome ko je u pravu, neka pokaže industrija južne i industrija severne koreje...
Imate youtube i pogledajte severnu koreju i kako se živi tamo i to iz očiju nekih drugih a ne amerikanaca. Da li je vest da je odlikovana 13-godišnja devojčica koja se udavila spasavajući sliku velikog vođe, vest iz normalne zemlje... verovatno da nije skočila u reku, završila bi u nekom od gulaga. Koliko je Amerika zla u priči oko sveta i koliko je zakuvala sve gluposti, toliko se i Severna Koreja treba obuzdati.

Штилцована катаболцна

pre 11 godina

Kod nas u medijima piše da Kina mobilizira vojsku oko granice s Korejom. Ako dođe do problema, vjerojatno neće nijednog Koreanca pustiti da izbjegne u Kinu :/
(Zg, 2. april 2013 10:11)
У праву си, ни 1953. године Кинези нису пустили ни једног Корејанца у Кину, али је Северна Кореја пустила 600000 Кинеза у Кореју и уз њихову помоћ отерала Американце до линије разграничења. Не будите наивни, оно што Кина мисли то Северна Кореја јавно говори. Кина сигурно неће допустити САД-у да својом војском уђе на север корејског полуострва и дође на копнену границу с Кином, одакле се мало бољим двогледом види Пекинг. Кина за сво време свог постојања, а то је око 4000 година, само у задњих 250 није најјача држава на свету, они знају да чувају себе, а долазак Американаца на 500км од Пекинга није начин да себе сачувате. Друго, сваки покушај нуклеарног напада на Северну Кореју је катастрофа светских размера. Ако погледате карту видећете да је Пекинг, Владивосток и Хабаровск на 500 до 1000 км од границе и не постоји шанса да зрачење не дође до њих, а знамо шта то значи. Верујте ово знају и Американци тако да ни њихова позиција није баш ружичаста

Pričaš tu neke nebuloze!

pre 11 godina

"E ali Nemačka je bila pametna pa se pridružila Amerikancima odmah posle rata i obnovila sve".
(Hans Kuplung Dihtung, 2. april 2013 12:28)

Ne lupaj!Nemačka je kapitulirala i predala se u ruke amerima i Rusima i nisu imali šanse ni biraju ni da pametuju!Nemačku je izrgadila Evropa i Amerika sa delom od onog"kapitala"koju su Nemci oteli iz okupiranih država Evrope!Do pre par godina se Nemac u svojoj zemlji nizašta nije pitao već Rus i Amer!I dan-danas šeta Američki MP po gradovima Nemačke a Rusima niko ne sme ni "A" da kaže!Bivši vođa Nemačke Šreder je Rusiji i radi za Gazprom!

zmaj

pre 11 godina

Citam i ne verujem, 80% procenata ljudi podrzava USA da pregazi jednu suverenu zemlju pod izgovorom imaju diktatora i lud je dovoljno da baci nuklearku. Kako vi to znate, jel bacio negde do sad pa ce baciti opet? Jedinu nuklearku i to ne jednu nego dve bacili su vasi cuvari demokrarije, tj demokratska zemlja a ne diktatorska i to kad se ishod rata vec odavno znao ali eto oni su i praksi zeleli da vide kako to deluje na neprijatelja. Staljin je bio diktator pa nije vacio ni na koga nuklarku. Morate da razumete da nuklearka sluzi da sacuva zemlju a ne da osvoji teritoeiju. Samo je USA koristila za te svrhe. Zato nikada ne verujem njihovim vestima i politicarima.

Markos

pre 11 godina

Otac je sina poslao na studije u Švajcarsku . Tu je proveo dve godine i nije se uspeo uključiti u školu – jezik jeste bio problem.
U školi ništa nije postigao – samo je muziku slušao.
I tako propali student iz Švajcarske – sprovodi ono što je SMISLIO.
Balističke rakete su inače veoma neprecizne – zato su razvijeni razni sistemi navigacije.
Uzalud bačeni novci na naoružanje – žali Bože.
Svi su se napori mogli mnogo pametnije iskoristiti.

Diktatori i diktatorske klike žive u irealitetu.
Ponovo se potvrdjuje stav iz psihologije - Diktatori uvek uništavaju svoj narod ( i sve oko sebe ) i nesposobni su da shvate da ih je vreme pregazilo / da treba da menjaju svoje shvatanje o svetu , celom društvu i narodu.

Aco

pre 11 godina

Ako nuklearno oružje imaju SAD, odkud im (moralno) pravo da kritikuju S. Koreju zbog posedovanja istog? Tačno je da u S. Koreji vlada tiranija, nema ljudskih prava, ali oni čine štetu svom narodu. Na drugoj strani SAD čini zlo svugde u svetu gde su njeni interesi ugroženi. SAD je zlo veće od S. Koreje. Jugoslavija, Irak, Afganistan, Ligija, šta je sledeće? Postojili rat koji je vodila Bela Kuća, a da nije prekšeno medjunarodno pravo?

gradjanin Srbije

pre 11 godina

Postovani sugradjani, S. Koreja je totalitarna, narod je gladan, ali nije se pojavio kanibalizam zbog siromastva, vec neki psihopata pojeo svoje dete, a SAD su to iskoristile u propagandne svrhe. I S. Koreja vodi propagandni rat, i SAD vodi propagandni rat, i SAD je korporativni totalitarizam, i tamo nemate punu slobodu i demokratiju, i isprani su svima mozgovi kao u S. Koreji. U SAD su svi debeli, osim mrsave elite, zbog GMO i hemikalija iz fast food-a, u S.Koreji su svi mrsavi osim debele elite. Znaci sve je kontra.

Srbija je istinski slobodna i demokratska zemlja, samo nam partokratija i siromastvo smeta da budemo najslobodnija zemlja na svetu. A ako elita pokusa da nas porobi, zacas cemo da izadjemo na ulice i zapalimo skupstinu ili uradimo nesto slicno, mi smo pravi slobodarski narod, samo sto anti-srpska propaganda tvrdi suprotno, ali to je samo propaganda. Mi radimo sta hocemo, drzimo sudbinu u svojim rukama, a to sto nam je sudbina losa je zato sto prost ali slobodni srpski narod tako bira.

Flash

pre 11 godina

Volim kad neko prkosi Americi, ali ovo je zaista preterano, i opasno - dovoljno je da SK lansira nuklearku na 50km, da pogodi Seul od 5 miliona stanovnika. Za to im ne treba neka specijalna tehnologija, samo neki modifikovani lanser. Ako padne u gusto naseljen Seul, bice stotine hiljada mrtvih (a da je prava, jaka nuklearka, bilo bi milioni mrtvih)...i to je dovoljno da ceo svet gurne u period nestabilnosti. Zato sto ce SAD odgovoriti nuklearnim bombardovanjem SK, a sa njom se granice i Rusija i Kina... nadam se da gresim, ali bice belaja!

Optimista

pre 11 godina

Држати земљу под ембаргом толико дуго јер неће да пусти мултинационалне компаније да разграбе богатства, је злочин. Земље које спроводе глобално робовласништво су злочинци и тачка. На жалост страдаће још једна земља, јер је имала храбрости да каже НЕ.
(Антиглобалиста, 02. april 2013 11:48)

Sve te zemlje pod embargom imaju svoje duktatore kojima embargo odgovara iz vise razloga.

Realnost severne koreje

pre 11 godina

Nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji je pre par meseci posetio Severnu Koreju. On kaze da su ljudi sa Severa u proseku za glavu nizi od svojih juznih suseda, verovatno posledica hronicne neuhranjenosti. Kada udjete u zemlju, dodele vam vodica iz lokalne udbe koji vas svuda prati i kontrolise da, na primer, ne slikate stare objekte, posto samo novi smeju da se slikaju. Toliko o dostignucima dinastije Kim koju, kako vidim iz totalno bizarnih razloga, podrzava poprilican broj citalaca b92.

Miki

pre 11 godina

USS Fitzgerald je razarac a ne krstarica.To dovoljno govori koliko ameri ozbiljno shvataju severnjake.Manja demonstracije sile ali i ovaj brod je verovatno jaci od celog njihovog arsenala.Podizu se tenzije i mase se oruzjem, sto svakako ne valja.

Vojvodinac

pre 11 godina

Nadam se da će se stišati stratsi oko ovog političkog konflikta, nuklearni rat potpuno je nepotreban, a da li je neizbežan!?
Plašim se sutrašnjeg naslova, Fitzgerald "transformisan" u podmornicu!

ZoranNS

pre 11 godina

Za početak svetskog rata dovoljno je dvoje, a kada grune prva puška, priključuju se ostali, svaki prema svom inetersu, a narod gine li gine.

Atreides

pre 11 godina

(Штилцована катаболцна, 2. april 2013 14:15)

Slazem se sa tvojim postom. Znaju Ameri ko stoji iza S.Koreje inace bi odavno oni tamo intervenisali. Amerima je sada najveci problem taj da Kina ne da Koreji rakete koje malo jace mogu da dobace tj da budu na cisto dokle je Kina tu spremna da ide.

Admiral brdske mornarice Srbije

pre 11 godina

Poslali samo jednu krstaricu!?
Hajde da se ne lazemo, nikada krstarica ne ide sama po moru.
Valja se tu nesto golemo, ali ajd...

U ime ljudskog roda

pre 11 godina

Koliko se kod cenjenih komentatora, koji prizeljkuju rat, vrednuje ljudski zivot? Koliko se vrednuju zivoti dece? Takvi koji prizeljkuju rat i zrtve, GORI su od onih koji bi u njemu ucestvovali; naime, da potencijalni ucesnici imaju iste krvolocne zelje kao pojedini komentatori, vec bi otpoceli sa ratom.

DPolitika

pre 11 godina

@Filip i ostali koji bi po kokice:)

Genaral Thomas A. Schwartz komandant US snaga u J. Koreji do kraja 2002 je u svedocenju US kongresu izmedju ostaloga izjavio:
Severna Koreja je zemlja sa kojom US moze biti uvucena u rat sirokih razmera, Sk ima 5 najvecu vosjku na svetu, kopnene snage su 3 najvece na svetu, vecina njihovih snaga je zasticena u podzemnim postrojenjima sa preko 4000 objekata na prvoj frontalnoj liniji. SK moze da ispali preko 500.000 artiljerisjkih projektila na sat protiv Kombinovanih snaga US i JK. Svatajuci da nisu tehnoloski napredni kao US, SK se fokusira na razvoj asimetricnih odgovora kroz balisticke projektile, specijalne snage i oruzija za masovno unistenje.

SK asimetricne snage su izuzetne i razlog za zabrinutost, prozvode rakete koje mogu napasti nase baze u Japanu. SK specijalen snage su najvece na svetu i ssatoje se od preko 100.000 elitnih vojnika i omogucavaju da nas napadnu kako spreda tako i otpozadi otvaranjem drugog fronta. Veliki broj SK hemijskog oruzija je ozbiljna pretnja nasoj vojsci i gradoviam JK i smatramo da SK proizvodi 5 generaciju hemijskog oruzija. Pord toga rade na bioloskom oruziju zasnovanom na bakterijama. Koristeci se lekcijma naucenim iz naseg angazovanja u evropi i jugozapadnoj aziji unapredili su vec impresivne metode kamuflaze i ometanja. Kratko vreme upozorenja i velika blizina komplikuju nasu odbranu od OMU.

Pored toga izjavio je da US snage u trenutnom razmestaju rizikuju da budu unistene za manje od 3 sata.

hm?

pre 11 godina

Da li tamo uopste ima normalnih? Jedni su naciljali druge i sada ce da igraju igru zivaca. Zamislite da nekome popuste zivci i ucini mu se da su rakete poletele, ili da recimo ruski radar prepozna rakete u letu i neko ukljuci uzbunu. Jos gora pomisao mi je ludacka ideja Severne Koreje da nuklearnim oruzijem unisti gradove u Juznoj Koreji koji su na samo par stotina kilometara dalje, zar misle da nece osetiti posledice nuklearne eksplozije?

Novak

pre 11 godina

Volim kada se neko bori protiv svetskog poretka na kom Amerika sme da radi sta hoce, slozio se UN ili ne. S druge strane, to kako to radi S. Koreja nije nacin... Konstantne pretnje J. Koreji su grozne, kad se uzme u obzir da juznjaci vec decenijama ne izazivaju i pokusavaju da smire stanje, a igranje i pretnje atomskim oruzjem moze vrlo lako da izazove 3. svetski rat i smrt miliona ljudi.
Mnogo vise mi se svidja kako se bore protiv njih Kastro, Rafael Correa, kako se borio Cavez... Ovo kako to radi porodica Jong, to je prosto sumanuto...

drasko

pre 11 godina

Iskreno, mislim da nema nikakve logike to sto radi Severna Koreja.
Grca u nemastini, a zivi od humanitarne pomoci zapada i Kine.
Neko rece, parafraziram : "...sve je ovo igranka , glavni cilj je nova humanitarna pomoc...". Da, vrlo moguce da je to osnovni razlog.

Samo mene brine druga stvar, a to je da je njihov vodja "golobrad" ,neiskusan, povodljiv...Dok sa druge strane savet mu daju starkelje koji vec sutra mogu da otegnu papke. Gotovo sam siguran da je tim ljudima jedini cilj nauditi maksimalno Juznoj Koreji. Te starkelje se vise ne boje i ko ce ostati posle njih. U sustini njihov moto je : Posle mene potop !

Milan

pre 11 godina

@Flash

Uzi deo grada Seula ima 10 miliona stanovnika, a siri deo 25 miliona!

Najveca americka baza je u samom centru Seula. Ako Severnjaci bace atomku na Seul, to ce biti najmasovnija pogibija iz jednog napada ikad.

Zg

pre 11 godina

Kod nas u medijima piše da Kina mobilizira vojsku oko granice s Korejom. Ako dođe do problema, vjerojatno neće nijednog Koreanca pustiti da izbjegne u Kinu :/

Hans Kuplung Dihtung

pre 11 godina

"Ne lupaj!Nemačka je kapitulirala i predala se u ruke amerima i Rusima i nisu imali šanse ni biraju ni da pametuju!"

Hm, sobzirom da je moj poznanik još od 1970. u Nemackoj i da svake godine dolazi u novom autu u rodni grad, vidim kako se Nemci "nista ne pitaju". On je tamo za 20 godina steko novu kucu, radio u masinskoj radionici BMW, izrodio troje dece i svi su dobrostojeci. U isto vreme znamo kroz sta je Srbija prolazila, a znamo i za SSSR kako se neslavno raspao. U medjuvremenu se Nemacka ujedinila pa vise nema da ti Rus prolazi glavnom ulicom u tenku. Uostalom jel ti kupujes polovnog Golfa iz Rusije ili Nemacke? Jel znas gde su danas Junkers, Henkel, Rheinmetall i ostale firme? Znas li odakle je 90% masina i tehnike u Srbiji? Eno ti Rauch pravi sokove u Srbiji, eno ti Henkel pravi deterdzente. Da smo bili pametniji, mogli smo i vise imati.

drasko

pre 11 godina

Iskreno, mislim da nema nikakve logike to sto radi Severna Koreja.
Grca u nemastini, a zivi od humanitarne pomoci zapada i Kine.
Neko rece, parafraziram : "...sve je ovo igranka , glavni cilj je nova humanitarna pomoc...". Da, vrlo moguce da je to osnovni razlog.

Samo mene brine druga stvar, a to je da je njihov vodja "golobrad" ,neiskusan, povodljiv...Dok sa druge strane savet mu daju starkelje koji vec sutra mogu da otegnu papke. Gotovo sam siguran da je tim ljudima jedini cilj nauditi maksimalno Juznoj Koreji. Te starkelje se vise ne boje i ko ce ostati posle njih. U sustini njihov moto je : Posle mene potop !

John Smith

pre 11 godina

Pogledajte samo Severnu Koreju i videćete kakvo je zlo komunizam. Neka rade oni šta hoće u tom svom logoru, problem je što konstantno pokušavaju da "ujedine" korejsko poluostrvo i da unište Južnu Koreju. Mislim da je i Južnoj Koreji dosta ludaka sa severa i da i oni žele da zauvek reše ovaj problem. Danas je J. Koreja jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu, ne postoji šansa da nemate bar jedan njihov proizvod u svojoj kući. Sve i da se povuče USA, Severna Koreja ne bi imala šanse u ratu sa jednom od najjačih vojski na svetu. Južna Koreja ima najmodernije američko naoružanje, imaju obavezni vojni rok tako da mogu da stave milione ljudi pod oružije, sama Južna Koreja ima duplo više stanovnika od Severne itd... Stvarno ne znam kako ovaj prasac planira da okupira jug, jedino da baci nuklearku na Seoul ali bi tad ostala samo jedna velika rupa na mestu današnje S. Koreje...

Igor

pre 11 godina

Kakvi sukobi, kakve gluposti. Dajte Severnoj Koreji nesto malo hrane i nafte i podoste Henesi konjaka (kakav otac, takav sin) i da vidite kako ce da se resi kriza u vremenskom periodu odmah.

DPolitika

pre 11 godina

@anbeast

Da, S. Koreja bi bila prolost ali isto tako i J. Koreja a sa njima mozda i cela planeta. Ili mislis da ako SK upotrebi nuklearno oruzije(NO) da ce ono biti bezazleno a da SAD NO ima ogranoceno dejstvo bez radijacije i nuklearnih padavina.

Sustina je spreciti da do toga ne dodje.

SAD je jos pre nekoliko desetina godina imala planove napada NO na SK(kao i na druge delove sveta) i sada postoje planovi preventivnih napada(SAD je spreman da prvi upotrebi NO bilo gde u svetu) na SK sa NO.

Vatra bi dakle bila sveobuhvatna i nemoze se ograniciti samo na zeljeno geografsko podrucje tj samo na Severnu Koreju.

Kakava je korist od toga sto ce od Severa prema dosta komentaora ostati jedna velika rupa kada ce rupa postojati i na jugu a mozda i u celom svetu?

Po meni u slucaju konvencionalnog rata region Seula bi pretrpeo unistenje, Severna Koreja bi prvih 100 dana dobijala rat bez problema, a nakon tog perioda od 100 dana US bi mogao da posalje znacajne trupe na poluostrvo koje bi polako potiskivale SK vojsku. Gubici vojske JK i USA na pocetku rata bi bili ogromni i porazavajuci i pitanje je da li bi se nekoga trenutka SAD odlucile da upotrebe takticko NO. Sto duze traje konvencionalbni rat vece su sasne da se Kina umesa pogotovu kada krene protivnapad US vojske i eventualno potiskivanje SK prema severu.
Vazdusna premoc nista preterano neznaci za kopnenu vojsku sto je pokazala i agresija na SRJ a SK vojska je jos bolje spremljena za to.

Samo da rate ne bude to je poenta.

realno

pre 11 godina

ljudi moji pa dali ste vi ovde normalni.... koliko kod bi voleo da amerika bude unistena ne treba navijati da pocne 3 svetski rat.... narocito zato sto ce to biti NUKLEARNI RAT .... dali ste svesni koliko bi nevinih zivota odneo taj ma samo i pokusaj rata....

anbeast

pre 11 godina

@(DPolitika, 2. april 2013 15:31) : Generali uvek kukaju kako nisu spremni, kako nemaju dovoljno itd,itd...Ne kazem da u konvencionalnom ratu S.Koreja ne bi bila (vrlo) tvrd orah, samo kazem da je apsolutno besmisleno da se igraju vatrom u obliku nuklearnih pretnji. U trenutku kada bi ispalila projektile sa nukleranim glavama, S.Koreja bi vec bila istorija. Samo je svest o izvesnosti totalnog obostranog unistenja sprecila nuklearni armagedon u vreme Hladnog rata. Zveckanjem nuklearnim oruzjem suludi rezimi poput severnokorejskog mogu preduprediti neki napad konvencionalnim oruzjem (Jer znaju da bi potencijalni napadac reagovao u fazonu: Nije vredno rizikovati..), medjutim, upotreba istog je potpisivanje smrtne presude. U pretpostavljenom ''full scale''angazmanu, koliko god bila jaka, severnokorejska vojska bi se susrela sa apsolutnom vazdusnom premoci Amerike i saveznika te izvesnim porazom konvencionalnih snaga. To sto bi eventualno ovladavenje teritorijom proizvelo zrtve ravne onim u Drugom svetskom ratu, potpuno je drugo pitanje. Bilo kako bilo, ja i dalje stojim na stanovistu da ce biti onako kako se Kina i SAD dogovore, a to ne ukljucuje rat. E sad, diktatori su retko kada racionalni pa se akcije S. Koreje verovatno ne mogu s sigurnoscu predvideti...

bbz

pre 11 godina

nikada ratni brod ne ide sam,uz tu krstarice se nalazi bar jos 2-3 podmornice sa strateskim raketama koje mogu da razore Koreju dok ste rekli Ekrem,inace bolje bi bilo za S.Koreju da se udruzi sa Juznom i da njeni gradjani zive mnogo bolje nego sada,u suprotnom vratice se u kameno doba,Juzna koreja ima jaku industriju i mogli bi da ozive Sever otvaranjem fabrika elektronske i auto industrije,ali eto na njihovu nesrecu imaju mladog diktatora koji to zna samo se inati,dok ne dobije po P,steta za narod u S.koreji,zive jako bedno bez informacije iz sveta

Gvadalkanal

pre 11 godina

Admiral@ Nije čak ni krstarica, već razarač. Ali kada se zna kakvim je naoružanjem opremljen...danas više ne postoje veliki Bojni brodovi. Jedan moderan razarač predstavlja ogromnu silu.

gile

pre 11 godina

Nisu polali samo krstaricu nego i radar na platformi eno ima na cnn sve lepo pise , uzmite od njih vest pa prevedite na google translate i gotovo. Nemojte ko boga vas molim vise od ovih da prenosite vesti jer su netacne ili polutacne . Prosli put pisalo b 52 a vezbu su izbeli b52 i b2 zajedno .

doboj

pre 11 godina

dpolitika@neki dan su uh ameri preletili sa dva aviona koja migu nosit nuklearnu bombu a ovi nisu ni skuzili 3nuklearke koje ameri inace mogu ispalit i iz sad-a bile bi dovoljne da s.koreja padne na koljena

anbeast

pre 11 godina

@(DPolitika, 2. april 2013 20:48):
To sto kazete je izvesno. Razaranje ne bi moglo biti ograniceno samo na S.Koreju. Medjutim, u slucaju da zaista S.Koreja upotrebi NO, po logici stvari bi morao slediti kontraudar dok su korejske rakete jos uvek u letu. Bez obzira na posledice, ja ne vidim kako bi severnokorejski napad NO ostao bez americkog nuklearnog odgovora.
Naravno, apsolutno se slazem sa Vama da do takve stupidarije apsolutno ne sme doci. Takodje snazno verujem da je toga svestan i severnokorejski rezim.
Upravo zbog pretpostavljenih ogromnih gubitaka smatram da do punog angazovanja i ne moze da dodje. Kina nece dopustiti Severnoj Koreji vise od zveckanja oruzjem jer u ovom trenutku ne vidim zasto bi joj (Kini) bilo kakav konlifkt sa SAD odgovarao.
Sa Vasom tvrdnjom o vazdusnoj premoci se ne slazem i smatram da Vas kontraargument nije valjan. U vreme rata 1999. nasa vojska je bila prilicno imobilisana. Tehnika se mogla maskirati jer nije morala da bude suprotstavljena neprijateljskoj na liniji fronta. U slucaju kada mora dejstvovati, mora se i kretati, snabdevati, popravljati, a sve to je vidljivo i lako se moze napasti iz vazduha u situaciji potpune vazdusne nadmoci. Apsolutno se slazem da treba izbeci svaku mogucnost sukoba.