Nauka

Ponedeljak, 08.10.2012.

14:00

Šta znamo o beskonačnosti?

Izvor: Sreten Stojanoviæ

Šta znamo o beskonaènosti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Laik

pre 11 godina

Moja laicka definicija beskonacnosti Svemira je kao kad idete put oko sveta bez prestanka ali nista se ne ponavlja, a to ne ponavljanje bi objasnio mozda sa crnim rupama koje kad gutaju odredjeni deo galaksije, iza sebe ostavlja skroz promenjenu istu i tako u nedogled, jednostavno nema kraja.

Milos

pre 11 godina

"Aristarh je dva veka nakon toga izneo pretpostavku da je ono veličine sedam zemljinih prečnika, što je i dalje malo u odnosu na stvarnih šesnaest."

Nikako mi nije jasno odakle to da je prečnik naše planete 16x manji od prečnika Sunca.
Rekao bih da je tačnija vrednost ~110 prečnika Zemlje.

Za ljude koje se diče Biblijom i ostalim Svetim knjigama, interesuje me vaš odgovor na jednostavno pitanje: Da tim spisima, kombinovanim u jedno izdanje poput Biblije, nije data tolika važnost kroz istoriju, da li bi i dalje (po)stojala moralna, etička načela koja se pre svega propagiraju kao nešto pozitivno izvedeno iz pomenutih knjiga?
Jednostavnije rečeno, bez tih knjiga, ili pre njih samih, ljudi su bili beznadežno izgubljena, nemoralna grupa-vrsta koja se isključivo množila i besciljno tumarala prostranstvima naše planete, sejući zlo, živeći u neskladu, neredu? Da li bi možda, zbirka poučnih priča za decu mogla da zameni Bibliju recimo u svom cilju da postavi red u čovečanstvu? Razume se, ako Bibliju recimo posmatramo kroz filter isključivo pozitivnog, korisnog.

Izgleda nemam iQ za to.

pre 11 godina

Ljudi, ne znam kako vi, ali mene redovno zabole glava kad pokušam da se udubim i shvatim ovakve i slične tekstove o svemiru, beskonačnosti....

zoran

pre 11 godina

Zamolio bih redakciju da otvori post "religija i sveto pismo" pa nek neka onda ovi "sto sve znaju" ostavljaju svoje komentare na tom postu, a post Nauka neka ostane rezervisan za one koji su prevazisli knjigu koja je napisana kad je 99% populacije bilo nepismeno i kad je vrhunac tehnologije bio upaliti vatru.
(Dejan, 8. oktobar 2012 16:15)

Poshtovani Dejane. Vidish, kako si se nadmeno poneo u odnosu na Bibliju i vreme u kome je ,sasvim sigurno, bilo ekstremno mudrih ljudi, kao u svakoj epohi. Vidish, u toj knjizi, koja je za tebe tako prevazidjena, pishe sledece:

"Što imaš gledati trn u oku svojega
brata kad u vlastitom oku ni brvna ne opažaš?

Kako možeš reći bratu: "Daj da ti izvadim trn iz oka' kad sam imaš brvno u oku? "

Jevandjelje po Mateju 7- 3;4

Pored sve nauke, kojoj se opravdano divish, ja vidim da ti ne mozes praktikovati ovaj savet, kazan pre 2000 godina, koji dodje od nepismenih, kako ti vidish.
Zapamti jedno . Znanje je mentalna kategorija, a Mudrost duhovna. Kada iskusish razliku izmedju ove dve kategorije, shvaticesh da ono shto je zapisano, na mnogim mestima, u Bibliji, Vedama, Upanishadama, prevazilazi vreme i konvencionalno znanje. No, da bi se razumelo, potrbene su malo razlichitije sposobnosti od matematichkog znanja i slichnih mentalnih umeca, koja imaju svoje mesto u ovo zivotu, ali preko granica fizichkog sveta njima nije moguce da VIDE.

dobar dan

pre 11 godina

Kosmos nije beskonacan i ima svoj pocetak i kraj.
Sirenje Kosmosa je dokaz pocetka, sve sto ima pocetak ima i kraj inace ne bi postojalo kao takvo.
Prihvatljiva mi je teza o ciklusima kosmosa, vise pocetaka i krajeva i eventualno tu mozemo pricati o beskonacnosti ciklusa Kosmosa ali isto tako i istrazivati kuda nestaje materija,energija u njegovom sirenju, gde odlazi i koliko ce ostati materije,energije u nekom narednom ciklusu.
Moja teza je da se Kosmos "cisti" kroz svoje cikluse i covek je sastavni deo toga.

abc

pre 11 godina

Fantastican clank, tako sazet pregled astronomije i kosmologije koji otvara mnoga filozovska i naucna pitanja odavno nisam procitao. Ovaj tekst je u klasi clanaka M. Cirkovica. Jos jednom bravo i sve pohvale Autoru.

Slobs

pre 11 godina

"Problem je u tome što mi ne znamo šta se događa unutar crnih rupa. Zamislimo na trenutak da se u njima zaista stvara fizička beskonačnost, koja urušava sve zakone prirode. Proces njenog stvaranja bio bi vidljiv svakome ko se kreće ka njenom centru i singularitetu, ali bi ostao nevidljiv bilo kom spoljnom posmatraču. Naime, u teoriji bi posmatrač zarobljen u crnoj rupi bio u stanju da vidi beskonačnost na delu ali to nikako ne bi mogao da prenese onima koji se nalaze izvan njenog horizonta (dakle nama), jer svaki talas koji pređe ovu granicu biva zarobljen."

Ovako se zavrsava "Odiseja u Svemir 2001"

Dejan S

pre 11 godina

@vernici, sveto pismo i ostali

Svi znaju sve, samo eto mi vise volimo da se mucimo kroz nauku i kroz otkrivanje novih stvari, da uposlimo radoznalost, nego da nam neko servira te stvari gotove kroz razne knjige koje su pisane pre 2-3000 godina.

Radivoje Djokic

pre 11 godina

Odavno nisam nista zanimljivije procitao... Lepo napisano jednostavnim recima, sve sto je bitno, priblizeno je obicnom coveku...

nowave7

pre 11 godina

Odlican clanak o, uglavnom, beskonacno velikom. Mozda bi autor sledeci put mogao da se fokusira na beskonacno malo, jer tamo se ipak vode trenutno najzanimljivij, kako teorijske tako i eksperimentalne diskusije(kvantna gravitacija, teorije struna, supergravitacija, kvanta hromodinamika, ...)? Hvala unapred.

orinalno objasnjenje

pre 11 godina

@ sirovina

kaze..orbita stajacih zvezda koja se nalazi u beskonacnosti siri se sfericno i otuda je nepokretna,dom je srece ispunnjen stalnim sijanjem velicanstvenog svetla iz bezbroj izvora i daleko nadilazi sjaj naseg sunca kako u kvalitetu tako i u kvantitetu,dvor nebeskih andjela lisenih briga i ispunjenih savrsenom i beskrajnom radoscu,dom za izabrane..tako jednostavno,a tako...

mile

pre 11 godina

"Sta znamo o beskonacnosti jeli?"Beskrajan clanak ispadose oci dok procita.A ono sto malo znam o beskonacnosti vidim to svaki dan ovde u Beogradu.Beskonacno......proteglo se i dugacko nikad kraja.

Kvrk

pre 11 godina

Prijatno sam iznenađen tekstom, mada on svakako pretpostavlja nekakvo predznanje o temi, što može uticati na njegovu razumljivost onima kojima ono fali.
Osvrnuo bih se samo na tvrdnju da u svakom trenutku postoje nebrojeni moji klonovi koji čine nešto drugo u ovom momentu - ako uzmemo da su suočeni sa istim uslovima kao i ja, a čine nešto drugo, onda oni nisu moji niti sam ja njihov klon jer kauzalnost ne daje iste rezultate kod nas. Isto tako, ako su uslovi nešto drukčiji - onda je ono što ja činim jedno i neponovljivo ikad jer se događa samo za mene kao takvog u jednom specifičnom momentu vremena. Ostaje, doduše, i mogućnost identičnog sveta kao našeg.
Bilo kako bilo - nastavite sa objavljivanjem ovakvih tekstova, publike ima i, gledajuću po oblasti kojom se bavim, tekst je solidno potkovan, stoga nije zgoreg ukazati autoru poverenje u celosti. A i ako se ono pokaže kao loše usmereno, opet je neko nešto naučio saznajući gde je greška.

cvetkovic mirjana

pre 11 godina

Beskonacnost je dok ja zivim takodje i za one koji se radjaju, mozda sa velikom promenom ja sam kao dete mnogo zvezde na nebu mogla videti ti koji ce se rode je pitanje

Igor

pre 11 godina

Malo van konteksta ali moze da pomogne da se o ovim stvarima razmislja izvan kutije sto bi rekli Ameri. Trba imati u vidu da mi sve stvari posmatramo u skladu sa nasim iskustvom i stvarima koje nas okruzuju te nas koncepti poput sta je iza prostora ili sta je bilo pre pocetka vremena potpuno blokiraju. Hocu da kazem ako smo svesni ove nase subjektivnosti onda je lakse se pomiriti sa tim da zapravo neznamo nista o pre vremena ili izvan prostora a i kvantna fizika nije toliko cudna. I kao sto izvan vidljivog spektra svetlosti moramo da se oslonimo na instrumente, tako i za izvan naseg iskustvenog poimanja stvarnosti moramo se osloniti na matematiku i ono sto eksperimentalni rezultati pokazuju.

zdr

pre 11 godina

Ja ne mogu da shvatim beskonacni prostor i mislim da ne postoji. Lakse mi je da shvatim prostor kao nesto sta je posledica gravitacije. Kada gravitacija opadne na ispoljavanje nekog minimalnog dejstva onda i prostor na tom mestu prestaje da postoji. Protok vremena na takvom lokalitetu se ubrzava do neke ogromne vrednosti i onda vreme gubi smisao. Prostor se ne moze razmatrati sam za sebe, treba govoriti o prostorno-vremenskom kontinuumu.J86

Dimitrije

pre 11 godina

Mozda najbolji novinarski text koji sam ikada procitao. Svaka cast autoru!!!
Proci ce jos mnogo godina dok se ne proniknu tajne univerzuma...

BN mirotvorac

pre 11 godina

Tekst je preobiman da bi se na kraju dobio kratak odgovor a to je da ne znamo nista,moje misljenje je da je gubljenje vremena citati nesto o cemu je vecina dobro obavestena,i edukovana uglavnom kroz osnovnu i
srednju skolu.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Beskonacnost-jedan zaista predugacak esej koji nece koristiti obicnom covjeku,
misliocu.'To se moglo sve ljepse kazati"da bi obican covjek dobio kontrolu sudjenja,
ustvari rezonovanje o necemo sta je tek u poslednje vrijeme dobilo davno ocekujuci
fokus.Istoriska fakta su vrlo impresivna ali ona ne koriste skoro nikome jer su
prevazedjena isto kao sto je prevazidjen i filozofsko religiozni konsept.Onda se
osvrcemo vrlo realnom predmetu pokusavajuci da sve to strpamo u jastucnicu.Ali,
na kraju to sve je beskonacno pa ce trpanje takodje biti beskonacno.Jer smo u momentu
euforije zatrazili:"mline soli"i sad ne znamo kako to sve zaustaviti.Sto je najvaznije mora
da vrlo dobro shvatimo nasu dimenzionalnu neznatnost jer ne mozemo odrediti nas
polozaj u opdnosu na besonacno viliko i malo ali samo znamo da smo tu negdje u
segmentu koji ne mozemo nazvati sredinom jer ne znamo,ustvari ne postoje krajevi
u bio kojoj direkciji.Onda nas dimenzionalni sistem ne znaci nista,jedino nam omugucava
orijentaciju u neposrednoj blizini.Te,nama odredjene, velicine su takodje neznatne.Ako
je zivot, koji nas okruzuje,stvaran jer ga mi dodirom definisemo onda kopija u beskonacnom
prostoru,definitivno, postoji.Beskonacne razdaljine je nemoguce shvatiti jer smo mi
odredjeno skoncentisani na razdaljinu od A do B.Kad se potpuno ustanovi pojam
beskonacnosti tek onda ce mo shvatiti sopstvenu neznatnost ali to ce biti,u neku ruku.
otskocna daska.
vasilije knezevic 08 okt. 2012

Dejan

pre 11 godina

Zamolio bih redakciju da otvori post "religija i sveto pismo" pa nek neka onda ovi "sto sve znaju" ostavljaju svoje komentare na tom postu, a post Nauka neka ostane rezervisan za one koji su prevazisli knjigu koja je napisana kad je 99% populacije bilo nepismeno i kad je vrhunac tehnologije bio upaliti vatru.

adamns

pre 11 godina

jednom je moj drug napravio lapsus. hteo je da kaže Ne znaš koliko znaš,ali je umesto toga rekao: "ne znaš koliko ne znaš". :-) kosmologija je mesto gde se spajaju nauka,filosofija i mašta. uživao sam čitajući. muka mi je više od "SEKE,SOPE,parada i antiparada i svih aspekata dnevne politike koju su okupirali liliputanci.

мислитиунапред

pre 11 godina

Jer ako je kosmos beskonačan, da li čovek uopšte može činjenjem pojedinačnog dobra nešto u njemu da promeni?

Da, u svom malom kosmosu, okruženju.
Odbaciti egomanijaštvo, živeti u istini i ljubavi.

Novosađanin NS

pre 11 godina

Pisac samo usput pominje Aristarha i potpuno ignoriše činjenicu
da je on zastupao heliocentrični sistem skoro 2000 godina pre Kopernika
(4. vek pre Hrista).

Mrgud

pre 11 godina

... ovo, naravno, pod uslovom da je beskonacan... mada, na ovome svetu mogu da kazem sto se desava, to nije istina.. mislim na ovome svetu sto bi naglasio da propaganda sto vecina kazu da o ovome, nije istina

CarlosNS

pre 11 godina

Malo za razmisljanje (totalno suprotno intuiciji):

Zapremina lopte tezi ka nuli, kada dimenzija prostora u kome se lopta nalazi tezi ka beskonacno.

DzoniKg

pre 11 godina

Sto manje o tome mislis manje ce te boli glava..
A ovo zadnje da zivimo u nekom similaciji nekog superkompjutera napredne civikizacije i ima smisla ako bolje pomislis ..npr sve zakone prirode mozes da bacis u relativno proste racunarske formule..npr f=ma..v=at e=mc na kvadrat..itd....a to nekako vise odgovara racunaru nego bogu..ili to da ne postoji beskonacno mala cestica vec konacna pa od koje se kombinuje sto opet odgovara racunarima..verovatno za 1000 god racunari ce biti dovljno mocni da simuliraju stvarnost ...itd..

Sveto pismo

pre 11 godina

Mojsije je u knjizi o Jovu zabeležio sledeće:"Tada Jehova Bog iz vihora reče Jovu:"Ko to zamračuje misli Božje rečima bez znanja?Molim te,podvij skutove haljine svoje kao čovek,ja ću te pitati a ti me pouči.Gde si bio kad sam zemlju utemeljio?Reci mi,ako to razumeš.Znaš li ko je odredio mere njene,i ko je nad njom merno uže rastegao?Na čemu su uglavljena postolja njena,i ko joj je kamen ugaoni položio,dok su zvezde jutarnje zajedno u veselju pevale i svi sinovi(Anđeli) Božji klicali od radosti?Ko je vratima more zatvorio kad je jurnulo kao iz utrobe majčine,kad sam ga oblakom odenuo i tamom gustom povio,kad sam mu granice odredio,i vrata sa prevornicom stavio,kad sam mu rekao:‚Dovde ćeš dolaziti,tu će biti granica ponosnim talasima tvojim...‚"Možeš li svezati sazvežđe Kima(Plejade u sazvežđu Bika),ili razdrešiti uža sazvežđu Kesil(Orion)?Možeš li sazvežđe Mazarot izvesti u pravo vreme?Ili voditi sazvežđe Aš(Veliki medved) sa sinovima njegovim?Poznaješ li zakone nebeske i možeš li im dati vlast nad zemljom?Jov 38:1-33 Kada pročitam sve ovo iz Biblije onda samo mogu da se pitam da li je moguće da naučnici još nisu otvorili Bibliju i pročitali Istinu iz nje?!Bog je sve stvorio i Biblija kaže da je svemir beskonačan i da Bog ništa nije uzalud stvorio! Pozdrav svima!!!

adamns

pre 11 godina

jednom je moj drug napravio lapsus. hteo je da kaže Ne znaš koliko znaš,ali je umesto toga rekao: "ne znaš koliko ne znaš". :-) kosmologija je mesto gde se spajaju nauka,filosofija i mašta. uživao sam čitajući. muka mi je više od "SEKE,SOPE,parada i antiparada i svih aspekata dnevne politike koju su okupirali liliputanci.

Dejan

pre 11 godina

Zamolio bih redakciju da otvori post "religija i sveto pismo" pa nek neka onda ovi "sto sve znaju" ostavljaju svoje komentare na tom postu, a post Nauka neka ostane rezervisan za one koji su prevazisli knjigu koja je napisana kad je 99% populacije bilo nepismeno i kad je vrhunac tehnologije bio upaliti vatru.

мислитиунапред

pre 11 godina

Jer ako je kosmos beskonačan, da li čovek uopšte može činjenjem pojedinačnog dobra nešto u njemu da promeni?

Da, u svom malom kosmosu, okruženju.
Odbaciti egomanijaštvo, živeti u istini i ljubavi.

Dimitrije

pre 11 godina

Mozda najbolji novinarski text koji sam ikada procitao. Svaka cast autoru!!!
Proci ce jos mnogo godina dok se ne proniknu tajne univerzuma...

DzoniKg

pre 11 godina

Sto manje o tome mislis manje ce te boli glava..
A ovo zadnje da zivimo u nekom similaciji nekog superkompjutera napredne civikizacije i ima smisla ako bolje pomislis ..npr sve zakone prirode mozes da bacis u relativno proste racunarske formule..npr f=ma..v=at e=mc na kvadrat..itd....a to nekako vise odgovara racunaru nego bogu..ili to da ne postoji beskonacno mala cestica vec konacna pa od koje se kombinuje sto opet odgovara racunarima..verovatno za 1000 god racunari ce biti dovljno mocni da simuliraju stvarnost ...itd..

Kvrk

pre 11 godina

Prijatno sam iznenađen tekstom, mada on svakako pretpostavlja nekakvo predznanje o temi, što može uticati na njegovu razumljivost onima kojima ono fali.
Osvrnuo bih se samo na tvrdnju da u svakom trenutku postoje nebrojeni moji klonovi koji čine nešto drugo u ovom momentu - ako uzmemo da su suočeni sa istim uslovima kao i ja, a čine nešto drugo, onda oni nisu moji niti sam ja njihov klon jer kauzalnost ne daje iste rezultate kod nas. Isto tako, ako su uslovi nešto drukčiji - onda je ono što ja činim jedno i neponovljivo ikad jer se događa samo za mene kao takvog u jednom specifičnom momentu vremena. Ostaje, doduše, i mogućnost identičnog sveta kao našeg.
Bilo kako bilo - nastavite sa objavljivanjem ovakvih tekstova, publike ima i, gledajuću po oblasti kojom se bavim, tekst je solidno potkovan, stoga nije zgoreg ukazati autoru poverenje u celosti. A i ako se ono pokaže kao loše usmereno, opet je neko nešto naučio saznajući gde je greška.

Novosađanin NS

pre 11 godina

Pisac samo usput pominje Aristarha i potpuno ignoriše činjenicu
da je on zastupao heliocentrični sistem skoro 2000 godina pre Kopernika
(4. vek pre Hrista).

Radivoje Djokic

pre 11 godina

Odavno nisam nista zanimljivije procitao... Lepo napisano jednostavnim recima, sve sto je bitno, priblizeno je obicnom coveku...

Igor

pre 11 godina

Malo van konteksta ali moze da pomogne da se o ovim stvarima razmislja izvan kutije sto bi rekli Ameri. Trba imati u vidu da mi sve stvari posmatramo u skladu sa nasim iskustvom i stvarima koje nas okruzuju te nas koncepti poput sta je iza prostora ili sta je bilo pre pocetka vremena potpuno blokiraju. Hocu da kazem ako smo svesni ove nase subjektivnosti onda je lakse se pomiriti sa tim da zapravo neznamo nista o pre vremena ili izvan prostora a i kvantna fizika nije toliko cudna. I kao sto izvan vidljivog spektra svetlosti moramo da se oslonimo na instrumente, tako i za izvan naseg iskustvenog poimanja stvarnosti moramo se osloniti na matematiku i ono sto eksperimentalni rezultati pokazuju.

Mrgud

pre 11 godina

... ovo, naravno, pod uslovom da je beskonacan... mada, na ovome svetu mogu da kazem sto se desava, to nije istina.. mislim na ovome svetu sto bi naglasio da propaganda sto vecina kazu da o ovome, nije istina

Sveto pismo

pre 11 godina

Mojsije je u knjizi o Jovu zabeležio sledeće:"Tada Jehova Bog iz vihora reče Jovu:"Ko to zamračuje misli Božje rečima bez znanja?Molim te,podvij skutove haljine svoje kao čovek,ja ću te pitati a ti me pouči.Gde si bio kad sam zemlju utemeljio?Reci mi,ako to razumeš.Znaš li ko je odredio mere njene,i ko je nad njom merno uže rastegao?Na čemu su uglavljena postolja njena,i ko joj je kamen ugaoni položio,dok su zvezde jutarnje zajedno u veselju pevale i svi sinovi(Anđeli) Božji klicali od radosti?Ko je vratima more zatvorio kad je jurnulo kao iz utrobe majčine,kad sam ga oblakom odenuo i tamom gustom povio,kad sam mu granice odredio,i vrata sa prevornicom stavio,kad sam mu rekao:‚Dovde ćeš dolaziti,tu će biti granica ponosnim talasima tvojim...‚"Možeš li svezati sazvežđe Kima(Plejade u sazvežđu Bika),ili razdrešiti uža sazvežđu Kesil(Orion)?Možeš li sazvežđe Mazarot izvesti u pravo vreme?Ili voditi sazvežđe Aš(Veliki medved) sa sinovima njegovim?Poznaješ li zakone nebeske i možeš li im dati vlast nad zemljom?Jov 38:1-33 Kada pročitam sve ovo iz Biblije onda samo mogu da se pitam da li je moguće da naučnici još nisu otvorili Bibliju i pročitali Istinu iz nje?!Bog je sve stvorio i Biblija kaže da je svemir beskonačan i da Bog ništa nije uzalud stvorio! Pozdrav svima!!!

abc

pre 11 godina

Fantastican clank, tako sazet pregled astronomije i kosmologije koji otvara mnoga filozovska i naucna pitanja odavno nisam procitao. Ovaj tekst je u klasi clanaka M. Cirkovica. Jos jednom bravo i sve pohvale Autoru.

nowave7

pre 11 godina

Odlican clanak o, uglavnom, beskonacno velikom. Mozda bi autor sledeci put mogao da se fokusira na beskonacno malo, jer tamo se ipak vode trenutno najzanimljivij, kako teorijske tako i eksperimentalne diskusije(kvantna gravitacija, teorije struna, supergravitacija, kvanta hromodinamika, ...)? Hvala unapred.

CarlosNS

pre 11 godina

Malo za razmisljanje (totalno suprotno intuiciji):

Zapremina lopte tezi ka nuli, kada dimenzija prostora u kome se lopta nalazi tezi ka beskonacno.

Izgleda nemam iQ za to.

pre 11 godina

Ljudi, ne znam kako vi, ali mene redovno zabole glava kad pokušam da se udubim i shvatim ovakve i slične tekstove o svemiru, beskonačnosti....

vasilije knezevic

pre 11 godina

Beskonacnost-jedan zaista predugacak esej koji nece koristiti obicnom covjeku,
misliocu.'To se moglo sve ljepse kazati"da bi obican covjek dobio kontrolu sudjenja,
ustvari rezonovanje o necemo sta je tek u poslednje vrijeme dobilo davno ocekujuci
fokus.Istoriska fakta su vrlo impresivna ali ona ne koriste skoro nikome jer su
prevazedjena isto kao sto je prevazidjen i filozofsko religiozni konsept.Onda se
osvrcemo vrlo realnom predmetu pokusavajuci da sve to strpamo u jastucnicu.Ali,
na kraju to sve je beskonacno pa ce trpanje takodje biti beskonacno.Jer smo u momentu
euforije zatrazili:"mline soli"i sad ne znamo kako to sve zaustaviti.Sto je najvaznije mora
da vrlo dobro shvatimo nasu dimenzionalnu neznatnost jer ne mozemo odrediti nas
polozaj u opdnosu na besonacno viliko i malo ali samo znamo da smo tu negdje u
segmentu koji ne mozemo nazvati sredinom jer ne znamo,ustvari ne postoje krajevi
u bio kojoj direkciji.Onda nas dimenzionalni sistem ne znaci nista,jedino nam omugucava
orijentaciju u neposrednoj blizini.Te,nama odredjene, velicine su takodje neznatne.Ako
je zivot, koji nas okruzuje,stvaran jer ga mi dodirom definisemo onda kopija u beskonacnom
prostoru,definitivno, postoji.Beskonacne razdaljine je nemoguce shvatiti jer smo mi
odredjeno skoncentisani na razdaljinu od A do B.Kad se potpuno ustanovi pojam
beskonacnosti tek onda ce mo shvatiti sopstvenu neznatnost ali to ce biti,u neku ruku.
otskocna daska.
vasilije knezevic 08 okt. 2012

Milos

pre 11 godina

"Aristarh je dva veka nakon toga izneo pretpostavku da je ono veličine sedam zemljinih prečnika, što je i dalje malo u odnosu na stvarnih šesnaest."

Nikako mi nije jasno odakle to da je prečnik naše planete 16x manji od prečnika Sunca.
Rekao bih da je tačnija vrednost ~110 prečnika Zemlje.

Za ljude koje se diče Biblijom i ostalim Svetim knjigama, interesuje me vaš odgovor na jednostavno pitanje: Da tim spisima, kombinovanim u jedno izdanje poput Biblije, nije data tolika važnost kroz istoriju, da li bi i dalje (po)stojala moralna, etička načela koja se pre svega propagiraju kao nešto pozitivno izvedeno iz pomenutih knjiga?
Jednostavnije rečeno, bez tih knjiga, ili pre njih samih, ljudi su bili beznadežno izgubljena, nemoralna grupa-vrsta koja se isključivo množila i besciljno tumarala prostranstvima naše planete, sejući zlo, živeći u neskladu, neredu? Da li bi možda, zbirka poučnih priča za decu mogla da zameni Bibliju recimo u svom cilju da postavi red u čovečanstvu? Razume se, ako Bibliju recimo posmatramo kroz filter isključivo pozitivnog, korisnog.

Slobs

pre 11 godina

"Problem je u tome što mi ne znamo šta se događa unutar crnih rupa. Zamislimo na trenutak da se u njima zaista stvara fizička beskonačnost, koja urušava sve zakone prirode. Proces njenog stvaranja bio bi vidljiv svakome ko se kreće ka njenom centru i singularitetu, ali bi ostao nevidljiv bilo kom spoljnom posmatraču. Naime, u teoriji bi posmatrač zarobljen u crnoj rupi bio u stanju da vidi beskonačnost na delu ali to nikako ne bi mogao da prenese onima koji se nalaze izvan njenog horizonta (dakle nama), jer svaki talas koji pređe ovu granicu biva zarobljen."

Ovako se zavrsava "Odiseja u Svemir 2001"

zoran

pre 11 godina

Zamolio bih redakciju da otvori post "religija i sveto pismo" pa nek neka onda ovi "sto sve znaju" ostavljaju svoje komentare na tom postu, a post Nauka neka ostane rezervisan za one koji su prevazisli knjigu koja je napisana kad je 99% populacije bilo nepismeno i kad je vrhunac tehnologije bio upaliti vatru.
(Dejan, 8. oktobar 2012 16:15)

Poshtovani Dejane. Vidish, kako si se nadmeno poneo u odnosu na Bibliju i vreme u kome je ,sasvim sigurno, bilo ekstremno mudrih ljudi, kao u svakoj epohi. Vidish, u toj knjizi, koja je za tebe tako prevazidjena, pishe sledece:

"Što imaš gledati trn u oku svojega
brata kad u vlastitom oku ni brvna ne opažaš?

Kako možeš reći bratu: "Daj da ti izvadim trn iz oka' kad sam imaš brvno u oku? "

Jevandjelje po Mateju 7- 3;4

Pored sve nauke, kojoj se opravdano divish, ja vidim da ti ne mozes praktikovati ovaj savet, kazan pre 2000 godina, koji dodje od nepismenih, kako ti vidish.
Zapamti jedno . Znanje je mentalna kategorija, a Mudrost duhovna. Kada iskusish razliku izmedju ove dve kategorije, shvaticesh da ono shto je zapisano, na mnogim mestima, u Bibliji, Vedama, Upanishadama, prevazilazi vreme i konvencionalno znanje. No, da bi se razumelo, potrbene su malo razlichitije sposobnosti od matematichkog znanja i slichnih mentalnih umeca, koja imaju svoje mesto u ovo zivotu, ali preko granica fizichkog sveta njima nije moguce da VIDE.

mile

pre 11 godina

"Sta znamo o beskonacnosti jeli?"Beskrajan clanak ispadose oci dok procita.A ono sto malo znam o beskonacnosti vidim to svaki dan ovde u Beogradu.Beskonacno......proteglo se i dugacko nikad kraja.

Dejan S

pre 11 godina

@vernici, sveto pismo i ostali

Svi znaju sve, samo eto mi vise volimo da se mucimo kroz nauku i kroz otkrivanje novih stvari, da uposlimo radoznalost, nego da nam neko servira te stvari gotove kroz razne knjige koje su pisane pre 2-3000 godina.

zdr

pre 11 godina

Ja ne mogu da shvatim beskonacni prostor i mislim da ne postoji. Lakse mi je da shvatim prostor kao nesto sta je posledica gravitacije. Kada gravitacija opadne na ispoljavanje nekog minimalnog dejstva onda i prostor na tom mestu prestaje da postoji. Protok vremena na takvom lokalitetu se ubrzava do neke ogromne vrednosti i onda vreme gubi smisao. Prostor se ne moze razmatrati sam za sebe, treba govoriti o prostorno-vremenskom kontinuumu.J86

orinalno objasnjenje

pre 11 godina

@ sirovina

kaze..orbita stajacih zvezda koja se nalazi u beskonacnosti siri se sfericno i otuda je nepokretna,dom je srece ispunnjen stalnim sijanjem velicanstvenog svetla iz bezbroj izvora i daleko nadilazi sjaj naseg sunca kako u kvalitetu tako i u kvantitetu,dvor nebeskih andjela lisenih briga i ispunjenih savrsenom i beskrajnom radoscu,dom za izabrane..tako jednostavno,a tako...

BN mirotvorac

pre 11 godina

Tekst je preobiman da bi se na kraju dobio kratak odgovor a to je da ne znamo nista,moje misljenje je da je gubljenje vremena citati nesto o cemu je vecina dobro obavestena,i edukovana uglavnom kroz osnovnu i
srednju skolu.

Laik

pre 11 godina

Moja laicka definicija beskonacnosti Svemira je kao kad idete put oko sveta bez prestanka ali nista se ne ponavlja, a to ne ponavljanje bi objasnio mozda sa crnim rupama koje kad gutaju odredjeni deo galaksije, iza sebe ostavlja skroz promenjenu istu i tako u nedogled, jednostavno nema kraja.

cvetkovic mirjana

pre 11 godina

Beskonacnost je dok ja zivim takodje i za one koji se radjaju, mozda sa velikom promenom ja sam kao dete mnogo zvezde na nebu mogla videti ti koji ce se rode je pitanje

dobar dan

pre 11 godina

Kosmos nije beskonacan i ima svoj pocetak i kraj.
Sirenje Kosmosa je dokaz pocetka, sve sto ima pocetak ima i kraj inace ne bi postojalo kao takvo.
Prihvatljiva mi je teza o ciklusima kosmosa, vise pocetaka i krajeva i eventualno tu mozemo pricati o beskonacnosti ciklusa Kosmosa ali isto tako i istrazivati kuda nestaje materija,energija u njegovom sirenju, gde odlazi i koliko ce ostati materije,energije u nekom narednom ciklusu.
Moja teza je da se Kosmos "cisti" kroz svoje cikluse i covek je sastavni deo toga.

Sveto pismo

pre 11 godina

Mojsije je u knjizi o Jovu zabeležio sledeće:"Tada Jehova Bog iz vihora reče Jovu:"Ko to zamračuje misli Božje rečima bez znanja?Molim te,podvij skutove haljine svoje kao čovek,ja ću te pitati a ti me pouči.Gde si bio kad sam zemlju utemeljio?Reci mi,ako to razumeš.Znaš li ko je odredio mere njene,i ko je nad njom merno uže rastegao?Na čemu su uglavljena postolja njena,i ko joj je kamen ugaoni položio,dok su zvezde jutarnje zajedno u veselju pevale i svi sinovi(Anđeli) Božji klicali od radosti?Ko je vratima more zatvorio kad je jurnulo kao iz utrobe majčine,kad sam ga oblakom odenuo i tamom gustom povio,kad sam mu granice odredio,i vrata sa prevornicom stavio,kad sam mu rekao:‚Dovde ćeš dolaziti,tu će biti granica ponosnim talasima tvojim...‚"Možeš li svezati sazvežđe Kima(Plejade u sazvežđu Bika),ili razdrešiti uža sazvežđu Kesil(Orion)?Možeš li sazvežđe Mazarot izvesti u pravo vreme?Ili voditi sazvežđe Aš(Veliki medved) sa sinovima njegovim?Poznaješ li zakone nebeske i možeš li im dati vlast nad zemljom?Jov 38:1-33 Kada pročitam sve ovo iz Biblije onda samo mogu da se pitam da li je moguće da naučnici još nisu otvorili Bibliju i pročitali Istinu iz nje?!Bog je sve stvorio i Biblija kaže da je svemir beskonačan i da Bog ništa nije uzalud stvorio! Pozdrav svima!!!

BN mirotvorac

pre 11 godina

Tekst je preobiman da bi se na kraju dobio kratak odgovor a to je da ne znamo nista,moje misljenje je da je gubljenje vremena citati nesto o cemu je vecina dobro obavestena,i edukovana uglavnom kroz osnovnu i
srednju skolu.

Dejan

pre 11 godina

Zamolio bih redakciju da otvori post "religija i sveto pismo" pa nek neka onda ovi "sto sve znaju" ostavljaju svoje komentare na tom postu, a post Nauka neka ostane rezervisan za one koji su prevazisli knjigu koja je napisana kad je 99% populacije bilo nepismeno i kad je vrhunac tehnologije bio upaliti vatru.

Mrgud

pre 11 godina

... ovo, naravno, pod uslovom da je beskonacan... mada, na ovome svetu mogu da kazem sto se desava, to nije istina.. mislim na ovome svetu sto bi naglasio da propaganda sto vecina kazu da o ovome, nije istina

zdr

pre 11 godina

Ja ne mogu da shvatim beskonacni prostor i mislim da ne postoji. Lakse mi je da shvatim prostor kao nesto sta je posledica gravitacije. Kada gravitacija opadne na ispoljavanje nekog minimalnog dejstva onda i prostor na tom mestu prestaje da postoji. Protok vremena na takvom lokalitetu se ubrzava do neke ogromne vrednosti i onda vreme gubi smisao. Prostor se ne moze razmatrati sam za sebe, treba govoriti o prostorno-vremenskom kontinuumu.J86

cvetkovic mirjana

pre 11 godina

Beskonacnost je dok ja zivim takodje i za one koji se radjaju, mozda sa velikom promenom ja sam kao dete mnogo zvezde na nebu mogla videti ti koji ce se rode je pitanje

mile

pre 11 godina

"Sta znamo o beskonacnosti jeli?"Beskrajan clanak ispadose oci dok procita.A ono sto malo znam o beskonacnosti vidim to svaki dan ovde u Beogradu.Beskonacno......proteglo se i dugacko nikad kraja.

zoran

pre 11 godina

Zamolio bih redakciju da otvori post "religija i sveto pismo" pa nek neka onda ovi "sto sve znaju" ostavljaju svoje komentare na tom postu, a post Nauka neka ostane rezervisan za one koji su prevazisli knjigu koja je napisana kad je 99% populacije bilo nepismeno i kad je vrhunac tehnologije bio upaliti vatru.
(Dejan, 8. oktobar 2012 16:15)

Poshtovani Dejane. Vidish, kako si se nadmeno poneo u odnosu na Bibliju i vreme u kome je ,sasvim sigurno, bilo ekstremno mudrih ljudi, kao u svakoj epohi. Vidish, u toj knjizi, koja je za tebe tako prevazidjena, pishe sledece:

"Što imaš gledati trn u oku svojega
brata kad u vlastitom oku ni brvna ne opažaš?

Kako možeš reći bratu: "Daj da ti izvadim trn iz oka' kad sam imaš brvno u oku? "

Jevandjelje po Mateju 7- 3;4

Pored sve nauke, kojoj se opravdano divish, ja vidim da ti ne mozes praktikovati ovaj savet, kazan pre 2000 godina, koji dodje od nepismenih, kako ti vidish.
Zapamti jedno . Znanje je mentalna kategorija, a Mudrost duhovna. Kada iskusish razliku izmedju ove dve kategorije, shvaticesh da ono shto je zapisano, na mnogim mestima, u Bibliji, Vedama, Upanishadama, prevazilazi vreme i konvencionalno znanje. No, da bi se razumelo, potrbene su malo razlichitije sposobnosti od matematichkog znanja i slichnih mentalnih umeca, koja imaju svoje mesto u ovo zivotu, ali preko granica fizichkog sveta njima nije moguce da VIDE.

Dejan S

pre 11 godina

@vernici, sveto pismo i ostali

Svi znaju sve, samo eto mi vise volimo da se mucimo kroz nauku i kroz otkrivanje novih stvari, da uposlimo radoznalost, nego da nam neko servira te stvari gotove kroz razne knjige koje su pisane pre 2-3000 godina.

DzoniKg

pre 11 godina

Sto manje o tome mislis manje ce te boli glava..
A ovo zadnje da zivimo u nekom similaciji nekog superkompjutera napredne civikizacije i ima smisla ako bolje pomislis ..npr sve zakone prirode mozes da bacis u relativno proste racunarske formule..npr f=ma..v=at e=mc na kvadrat..itd....a to nekako vise odgovara racunaru nego bogu..ili to da ne postoji beskonacno mala cestica vec konacna pa od koje se kombinuje sto opet odgovara racunarima..verovatno za 1000 god racunari ce biti dovljno mocni da simuliraju stvarnost ...itd..

dobar dan

pre 11 godina

Kosmos nije beskonacan i ima svoj pocetak i kraj.
Sirenje Kosmosa je dokaz pocetka, sve sto ima pocetak ima i kraj inace ne bi postojalo kao takvo.
Prihvatljiva mi je teza o ciklusima kosmosa, vise pocetaka i krajeva i eventualno tu mozemo pricati o beskonacnosti ciklusa Kosmosa ali isto tako i istrazivati kuda nestaje materija,energija u njegovom sirenju, gde odlazi i koliko ce ostati materije,energije u nekom narednom ciklusu.
Moja teza je da se Kosmos "cisti" kroz svoje cikluse i covek je sastavni deo toga.

CarlosNS

pre 11 godina

Malo za razmisljanje (totalno suprotno intuiciji):

Zapremina lopte tezi ka nuli, kada dimenzija prostora u kome se lopta nalazi tezi ka beskonacno.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Beskonacnost-jedan zaista predugacak esej koji nece koristiti obicnom covjeku,
misliocu.'To se moglo sve ljepse kazati"da bi obican covjek dobio kontrolu sudjenja,
ustvari rezonovanje o necemo sta je tek u poslednje vrijeme dobilo davno ocekujuci
fokus.Istoriska fakta su vrlo impresivna ali ona ne koriste skoro nikome jer su
prevazedjena isto kao sto je prevazidjen i filozofsko religiozni konsept.Onda se
osvrcemo vrlo realnom predmetu pokusavajuci da sve to strpamo u jastucnicu.Ali,
na kraju to sve je beskonacno pa ce trpanje takodje biti beskonacno.Jer smo u momentu
euforije zatrazili:"mline soli"i sad ne znamo kako to sve zaustaviti.Sto je najvaznije mora
da vrlo dobro shvatimo nasu dimenzionalnu neznatnost jer ne mozemo odrediti nas
polozaj u opdnosu na besonacno viliko i malo ali samo znamo da smo tu negdje u
segmentu koji ne mozemo nazvati sredinom jer ne znamo,ustvari ne postoje krajevi
u bio kojoj direkciji.Onda nas dimenzionalni sistem ne znaci nista,jedino nam omugucava
orijentaciju u neposrednoj blizini.Te,nama odredjene, velicine su takodje neznatne.Ako
je zivot, koji nas okruzuje,stvaran jer ga mi dodirom definisemo onda kopija u beskonacnom
prostoru,definitivno, postoji.Beskonacne razdaljine je nemoguce shvatiti jer smo mi
odredjeno skoncentisani na razdaljinu od A do B.Kad se potpuno ustanovi pojam
beskonacnosti tek onda ce mo shvatiti sopstvenu neznatnost ali to ce biti,u neku ruku.
otskocna daska.
vasilije knezevic 08 okt. 2012

orinalno objasnjenje

pre 11 godina

@ sirovina

kaze..orbita stajacih zvezda koja se nalazi u beskonacnosti siri se sfericno i otuda je nepokretna,dom je srece ispunnjen stalnim sijanjem velicanstvenog svetla iz bezbroj izvora i daleko nadilazi sjaj naseg sunca kako u kvalitetu tako i u kvantitetu,dvor nebeskih andjela lisenih briga i ispunjenih savrsenom i beskrajnom radoscu,dom za izabrane..tako jednostavno,a tako...

Laik

pre 11 godina

Moja laicka definicija beskonacnosti Svemira je kao kad idete put oko sveta bez prestanka ali nista se ne ponavlja, a to ne ponavljanje bi objasnio mozda sa crnim rupama koje kad gutaju odredjeni deo galaksije, iza sebe ostavlja skroz promenjenu istu i tako u nedogled, jednostavno nema kraja.

Dimitrije

pre 11 godina

Mozda najbolji novinarski text koji sam ikada procitao. Svaka cast autoru!!!
Proci ce jos mnogo godina dok se ne proniknu tajne univerzuma...

Milos

pre 11 godina

"Aristarh je dva veka nakon toga izneo pretpostavku da je ono veličine sedam zemljinih prečnika, što je i dalje malo u odnosu na stvarnih šesnaest."

Nikako mi nije jasno odakle to da je prečnik naše planete 16x manji od prečnika Sunca.
Rekao bih da je tačnija vrednost ~110 prečnika Zemlje.

Za ljude koje se diče Biblijom i ostalim Svetim knjigama, interesuje me vaš odgovor na jednostavno pitanje: Da tim spisima, kombinovanim u jedno izdanje poput Biblije, nije data tolika važnost kroz istoriju, da li bi i dalje (po)stojala moralna, etička načela koja se pre svega propagiraju kao nešto pozitivno izvedeno iz pomenutih knjiga?
Jednostavnije rečeno, bez tih knjiga, ili pre njih samih, ljudi su bili beznadežno izgubljena, nemoralna grupa-vrsta koja se isključivo množila i besciljno tumarala prostranstvima naše planete, sejući zlo, živeći u neskladu, neredu? Da li bi možda, zbirka poučnih priča za decu mogla da zameni Bibliju recimo u svom cilju da postavi red u čovečanstvu? Razume se, ako Bibliju recimo posmatramo kroz filter isključivo pozitivnog, korisnog.

мислитиунапред

pre 11 godina

Jer ako je kosmos beskonačan, da li čovek uopšte može činjenjem pojedinačnog dobra nešto u njemu da promeni?

Da, u svom malom kosmosu, okruženju.
Odbaciti egomanijaštvo, živeti u istini i ljubavi.

Slobs

pre 11 godina

"Problem je u tome što mi ne znamo šta se događa unutar crnih rupa. Zamislimo na trenutak da se u njima zaista stvara fizička beskonačnost, koja urušava sve zakone prirode. Proces njenog stvaranja bio bi vidljiv svakome ko se kreće ka njenom centru i singularitetu, ali bi ostao nevidljiv bilo kom spoljnom posmatraču. Naime, u teoriji bi posmatrač zarobljen u crnoj rupi bio u stanju da vidi beskonačnost na delu ali to nikako ne bi mogao da prenese onima koji se nalaze izvan njenog horizonta (dakle nama), jer svaki talas koji pređe ovu granicu biva zarobljen."

Ovako se zavrsava "Odiseja u Svemir 2001"

Radivoje Djokic

pre 11 godina

Odavno nisam nista zanimljivije procitao... Lepo napisano jednostavnim recima, sve sto je bitno, priblizeno je obicnom coveku...

abc

pre 11 godina

Fantastican clank, tako sazet pregled astronomije i kosmologije koji otvara mnoga filozovska i naucna pitanja odavno nisam procitao. Ovaj tekst je u klasi clanaka M. Cirkovica. Jos jednom bravo i sve pohvale Autoru.

Novosađanin NS

pre 11 godina

Pisac samo usput pominje Aristarha i potpuno ignoriše činjenicu
da je on zastupao heliocentrični sistem skoro 2000 godina pre Kopernika
(4. vek pre Hrista).

adamns

pre 11 godina

jednom je moj drug napravio lapsus. hteo je da kaže Ne znaš koliko znaš,ali je umesto toga rekao: "ne znaš koliko ne znaš". :-) kosmologija je mesto gde se spajaju nauka,filosofija i mašta. uživao sam čitajući. muka mi je više od "SEKE,SOPE,parada i antiparada i svih aspekata dnevne politike koju su okupirali liliputanci.

Igor

pre 11 godina

Malo van konteksta ali moze da pomogne da se o ovim stvarima razmislja izvan kutije sto bi rekli Ameri. Trba imati u vidu da mi sve stvari posmatramo u skladu sa nasim iskustvom i stvarima koje nas okruzuju te nas koncepti poput sta je iza prostora ili sta je bilo pre pocetka vremena potpuno blokiraju. Hocu da kazem ako smo svesni ove nase subjektivnosti onda je lakse se pomiriti sa tim da zapravo neznamo nista o pre vremena ili izvan prostora a i kvantna fizika nije toliko cudna. I kao sto izvan vidljivog spektra svetlosti moramo da se oslonimo na instrumente, tako i za izvan naseg iskustvenog poimanja stvarnosti moramo se osloniti na matematiku i ono sto eksperimentalni rezultati pokazuju.

Kvrk

pre 11 godina

Prijatno sam iznenađen tekstom, mada on svakako pretpostavlja nekakvo predznanje o temi, što može uticati na njegovu razumljivost onima kojima ono fali.
Osvrnuo bih se samo na tvrdnju da u svakom trenutku postoje nebrojeni moji klonovi koji čine nešto drugo u ovom momentu - ako uzmemo da su suočeni sa istim uslovima kao i ja, a čine nešto drugo, onda oni nisu moji niti sam ja njihov klon jer kauzalnost ne daje iste rezultate kod nas. Isto tako, ako su uslovi nešto drukčiji - onda je ono što ja činim jedno i neponovljivo ikad jer se događa samo za mene kao takvog u jednom specifičnom momentu vremena. Ostaje, doduše, i mogućnost identičnog sveta kao našeg.
Bilo kako bilo - nastavite sa objavljivanjem ovakvih tekstova, publike ima i, gledajuću po oblasti kojom se bavim, tekst je solidno potkovan, stoga nije zgoreg ukazati autoru poverenje u celosti. A i ako se ono pokaže kao loše usmereno, opet je neko nešto naučio saznajući gde je greška.

nowave7

pre 11 godina

Odlican clanak o, uglavnom, beskonacno velikom. Mozda bi autor sledeci put mogao da se fokusira na beskonacno malo, jer tamo se ipak vode trenutno najzanimljivij, kako teorijske tako i eksperimentalne diskusije(kvantna gravitacija, teorije struna, supergravitacija, kvanta hromodinamika, ...)? Hvala unapred.

Izgleda nemam iQ za to.

pre 11 godina

Ljudi, ne znam kako vi, ali mene redovno zabole glava kad pokušam da se udubim i shvatim ovakve i slične tekstove o svemiru, beskonačnosti....