Utorak, 07.08.2012.

12:45

"Radoznalost" na Marsu - 2. dan

Izvor: B92

"Radoznalost" na Marsu - 2. dan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

montenegrino

pre 11 godina

sve je laz - Ocigledno imas rupe u sjecanju! Vjerovatno si to tada gledao na LCD, plazmi, da li se i toga shecas? Teoreticar zavjere!
Za ove sto pitaju za slike - mislim da sam nedje procitao da ce tek za dvije nedjelje ili dva mjeseca biti pustene u koloru...ne mogu se sad tacno sjetit.

sve je laz

pre 11 godina

Koliko se secam sletanje na mesec pre 50tak godina bilo je zabalezeno i fotografijom i videom u boji, tonskim zapisom, posalicama, dubokoumnim porukama... razicaran sam ovim nastavkom....cekam III deo

Astromikrolog

pre 11 godina

Pa zaista ne mogu da verujem u sta jadni Srbi veruju. Pa slepci, zar ne vidite da loze ceo svet sa kojestarijama?
Pogledajte ovaj snimak pa cete videti nasta svemir zaista lici. http://www.youtube.com/watch?v=_62WWGLzynY
I, gde je tu "Mars"? A koja je Venera? Iliti Zvezda Danica?

Milan

pre 11 godina

Evo i prve slike u boji, za nestrpljive:
(Nikola, 7. avgust 2012 19:43)

Buahahaha. Znaš šta bi ti rekli na stocku za ovu fotku:
"Overprocessed in Photoshop".

Verovatno su još i dodatno koristili filter "noise addition special NASA edition".

monty

pre 11 godina

Prve hi-res fotografije biće dostupne tek za nekoliko nedelja...

...dok ih izmontiramo u photoshopu, i obrišemo sve što ne treba da vidite.

Sedi jedan

pre 11 godina

Naucnicima a i nama profi fotografima crno bela slika moze mnogo vise reci nego slika u boji... Kontrasti su kalibrisani bolje..
(Nemanja, 7. avgust 2012 14:35)

Ako si ti profesionalni fotograf ja sam onda Kjubrikov kamerman. Kad očekuješ da snimaš pejzaž ne postavljaš fokus na 30cm kao ovi moroni. To su mogli još na zemlji da postave ručno na očekivanu hiperfokalnu razdaljinu i ispale bi bolje slike nego ovo.

A što se tiče toga da li su slike važne za ishod misije, naravno da su važne pogotovo danas u vreme totalne američke propagande. Svojevremeno zamalo da i slavni Kolumbo zglajzne na tu foru jer nije doneo ništa konkretno što bi kraljica mogla da vidi iz "novog sveta".

zoran

pre 11 godina

Svaka cast Amerima, ovakve stvari me odusevljavaju i pomeraju... da li je iko od ovih "nacitanih" svestan sta se zapravo desilo i koliko je truda ulozeno, o novcu da i ne pricam, ali ako, ko ce ako nece oni... pratio sam celu pricu u vezanu za ovaj rover i jedva cekam da vidimo HD snimke i slike :)

DaLanik

pre 11 godina

@Sasha i ostali:

ne morate da mi objasnjavate sta je slanje podataka, slucajno radim u IT oblasti i znam sve o tome. Mozda je drugi komentator to bolje objasnio - da moze da salje samo 8 minuta iz nekih razloga. Ja sam napisao da im je sve jedno zato sto IMAJU VREMENA, sta ih briga da li ce transfer da traje tri minuta ili tri sata... ali ako je istina da imaju samo 8 minuta da posalju, onda su negde gadno zabrljali u planovima, mora da su koristili ko' kojot, proizvode ACME :)

Miki

pre 11 godina

Par likova se zeza sa celom stvari a 100 "Amerikanofila" sece vene i vilene o "napretku" i "buducnost je pocela"!
Opustite se ljudi. Nasa od svega pravi spektakl da bi opravdala 40 milijardi tezak budzet.
Prakticno ceo svemirski program ove planete tapka u mestu vec 2 decenije i nije cudo da se ljudi pitaju kako su nasi dedovi 1969. otisli na mesec pa jos u direktnom prenosu a ovi danas klepecu rucicama na dve crno- bele slike niske rezolucije...

Proxy

pre 11 godina

Dobar vam je taj CS master.Koji koristite 4 ili 5.5?
Inace mi sto se zgrazavamo na kolor,nek mi neko objasni kako fotografija u koloru brze putuju kad je crno belo?
Isti broj piksela,dijagonala?
Ovo pitam jer je u pitanju obicna fotografija,a ne obrada PS-a-
A za nas znatizeljne sad ce ovi experti da krenu da boje slike kako bi nas uverili da su zaista spustili sondu na drugu planetu.

Predrag

pre 11 godina

E nemogu da verujem, u 21.veku da prikazuju crnobele slike,meni je tu nesto sumnjivo za verodostojnost ovih slika. (vidim, 07. avgust 2012 18:03)

NASA je to namerno zbog tebe uradila ne bi li te naterala da napises ovako mudar komentar .

ja

pre 11 godina

Koliko sarkazma u nas Srba ... Neverovatno. Ne mogu da verujem. Toliko "Naucnika" da je to neverovatno ...
U prvi mah kad sam procitao komentare dobih zelju da svima odgovorim. Toliko gluposti, neupucenosti, prepotentnosti, nerazumevanje ... strasno !
Nemoguce je objasniti nekim ljudima bilo sta vezano konkretno za ovu misiju. Razloga je vise:
1. Isuvise malo prostora za komentar (samo 1500 karaktera).
2. Mi smo Srbi a istrazivanje rade Ameri.
3. Mi smo najpametniji narod na svetu.
4. Mi smo Srbi i premijer nam je I. Dacic
5. Mi smo Srbi i predsednik nam je T. Nikolic
6. Mi smo Srbija i ministar nam je V.Ilic
............


Navijam za ljude da odrade poso kako treba. Nema veze ako mi salju slike sa Antarktika, australijske njive, pustinje ... Ja verujem.

Za kraj , svim normalnim ljudima evo komentara da se nasmeju !


"zar je moguce da verujete? ista fora kao sa mesecom. odkud senke, odkud planine. zabava miliona."
(Marta, 7. avgust 2012 15:35)

hahahahahaaaaaaa, i dalje se smejem .... senke ? planine ? hahahahahaaaaa!

Pauly Ester

pre 11 godina

E nemogu da verujem, u 21.veku da prikazuju crnobele slike,meni je tu nesto sumnjivo za verodostojnost ovih slika.
(vidim, 7. avgust 2012 18:03)

Ja ne mogu da verujem da je najveće dostignuće Zastave i 300.000 radnika autić zvani Yugo. Verovatno je to bila samo kamuflaža a u stvari su pravili svemirski brod za putovanje do Marsa sa Teslinim pogonom na struju...

Зоран

pre 11 godina

"Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju"

Видиш, имаш цевку од 10 цм пречника. Кад пустиш једну количину воде, она прође глатко, али кад повећаш, a оно воде много а цевка мала, као кад јурну тројица у исто време да изађу на врата и заглаве се па нико не изађе.

32 килобита по секунди je директна коминикација са Земљом. Твој интернет се мери у хиљадама пута више, 3.2 мегабита. 2 мегабита му је максимум преноса података преко саtелита. Тако вероватно шаљу слике. Значи, све у свему пренос и није нешто брз и брза комуникација само 8 минута дневно.

"Curiosity can communicate with Earth directly in speeds up to 32kbps, but the bulk of the data transfer should be relayed through the Mars Reconnaissance Orbiter and Odyssey orbiter, which are much more powerful and have better antennas, thus being able to communicate faster with Earth. Data transfer speeds between Curiosity and each orbiter may reach 2Mbps and 256kbps, respectively, but each orbiter is only able to communicate with Curiosity for about 8 minutes per day."

JA

pre 11 godina

@Petar
E da mi je tvoj mozak..e bas samo liberalni kapitalizam to moze..a prva letelica koje je sletela na mars je bila iz komunisticke zemlje jos pre 41 godinu a i da te podsetim da je NASA DRZAVNA FIRMA a da privatne nikad to ne bi ni radile ,njima je samo novac u glavi a ne napredak.

Dragana

pre 11 godina

@b92 prevodite pogresno, molim za postovanje rodne ravnopravnosti, cini mi se da je Kjuriositi zensko, Nasini strucnjaci kad govore o roboutu oslovljavaju je sa she a ne sa he!

Зоран

pre 11 godina

Мало се прича о претходном НАСА возилу на Марсу, Спирит. Он је лансиран 2004. године и планирано је да траје тамо 3 месеца, а радио је 6 година.

The rover operated for more than six years after landing in January 2004 for what was planned as a three-month mission.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-160

Војаџер 1 је лансиран 1974. и сада напушта соларни систем и још увек ради. Шаље податке на Земљу и тим подацима треба 16 и по сати да стигну. А иду брзином светлости, 3000.000км у секунди.

Иначе иде око 38.000 миља на сат, то је око 50.000км на сат.

http://www.clarksvilleonline.com/2012/06/17/nasas-voyager-1-spacecraft-sends-back-data-from-the-edge-of-our-solar-system/

Yunior

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)


Obecali su im da ce ih besplatno voditi u Gucu .

DaLanik

pre 11 godina

Ok pametnjakovici, verujem da su poslali brod na mars, bez ljudske posade me bi trebalo da bude problem (druga prica je sa ljudskom posadom zbog van alenovog pojasa radijacije - i zato i mislim da nikada nisu isli na mesec). Ali stvarno, zar im je potrebno NEKOLIKO NEDELJA da aktiviraju kamere u boji i visoke rezolucije??? Alo bre, u 21. veku? I ta prica da je mars daleko pa da bi podaci putovali duze ako je fajl/slika veca mi isto ne izgleda logicno. Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju, kakva je razlika dal' salju 1Mb ili 100Mb?

Uki

pre 11 godina

vOk pametnjakovici, verujem da su poslali brod na mars, bez ljudske posade me bi trebalo da bude problem (druga prica je sa ljudskom posadom zbog van alenovog pojasa radijacije - i zato i mislim da nikada nisu isli na mesec). Ali stvarno, zar im je potrebno NEKOLIKO NEDELJA da aktiviraju kamere u boji i visoke rezolucije??? Alo bre, u 21. veku? I ta prica da je mars daleko pa da bi podaci putovali duze ako je fajl/slika veca mi isto ne izgleda logicno. Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju, kakva je razlika dal' salju 1Mb ili 100Mb?
(DaLanik, 7. avgust 2012 16:16)

Naučniče, malo podrobnije objasni tu svoju sumnju u vezi sa Van Alenovim pojasom? Mislim, kako li se za sve ove godine i decenije nije našao neki Rus da o tome priča, pošto su i oni slali sonde i vršili merenja? Kamere u boji su aktivirane, baci pogled na NASA sajt, nemoj da si lenj. A za tvrdnju da je vreme prijema podataka isto za bilo koju količinu ćeš da dobiješ Nobela, samo ako uspeš da dokažeš.

hmmm

pre 11 godina

Za mesec sam malo sumnjicav,u ovo ne sumnjam toliko postoji neka doza ali to je valjda u ljudskoj prirodi. I odgovor za Martu,neka pogleda mesec,videce kratere planine bla bla bla to moze i malko jacim dvogledom,tako da pre nego sto napisete nesto razmislite malo.

Sasha

pre 11 godina

Ne mogu da se setim da sam ikada dva puta komentarisao na istu stvar.

@DaLanik
Slanje podataka nije guranje u koverat i onda pustanje niz reku kroz svemir, kako to mali Djokica razmislja. To je tok podataka, kao kroz cev. A ta cev je do druge planete vrlo, vrlo uska. Sto imas vecu sliku na jednoj strani, vise ce vremena trebati da je proguras kroz cev i veca verovatnoca da stvar podje naopako. Zato se za ovako prve, svakodnevne stvari koriste male lsike da bi se sto pre dobio odziv. Takodje, ne aktiviraju se kamere nekoliko nedelja, nego ce sam rover dobiti signal za aktivaciju njih (ili je isprogramiran tako, to su vec stvarno detalji), nakon sto prodje mnogo toga. Prvo se treba orijentisati, proveriti da li je sve na broju, da li sve radi, da li je mobilan, da li su sistemi ispravni. Tek onda mogu da trose vreme i propusni opseg na stosta drugo. Zato ce ih aktivirati tek za par nedelja. Usko grlo je taj komunikacioni kanal.

NASA

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)

NASA inzenjeri zaradjuju u prosjeku oko $100.000 dolara ali bih reko da se raduju jer vole svoj posao, pogotovo ovaj projekat poslije 10 godina rada i onih kriticnih 7 minuta kada je Curiosity sa 20.000 km/h usporio na 1 m/s.

nisam nista reko´

pre 11 godina

zapeli ste za crno-bele fotografije,a sto biste tek rekli kad bi znali,da nasi "nocni gosti" posmatraju povrsinu zemlje pod infracrvenim svetlom..i,da...

Tibulo

pre 11 godina

Trebalo bi i nas nasusni heliodrom povezati sa Nasom da, ukoliko treba da se putuje hitno i odmah, najbrze moguce otputuje na Mars. Mogu sa njim oni koji se na vreme prijave i doniraju neke pare jednoj politickoj stranci, tamo negde. Mozda mozemo dobiti to vazilo uz koncesiju.

NASA

pre 11 godina

Ja bas neznam te stvari pa da pitam: Da li je moguce da su sa roverom na mars otisle i bakterije sa zemlje?
(juzna pruga, 7. avgust 2012 13:21)

Ne vjerujem. Marsova atmosfera je vrlo mala ali ubitacna . Izmjereno je 2000 C pri prolazu kroz istu. Zato je i imao zastitu od visoke temperature. Nijedna bakterija ne moze izdrzati tu temperaturu.

Vidim da par citalaca pokusava da objasni skepticizam rusofila ali neuspjesno. Nemojte ni pokusavati. Da na ovom roveru Curiosity pise RUSSIA oni bi nama objasnjavali u sve moguce detalje zasto i kako rover radi. Ovo nema veze sa skepticizmom i teorijom zavjere. Cista mrznja prema Americi i svemu Americkom.

Godzi

pre 11 godina

Alo bre! Crno bele slike u 21 veku? Hi Tech mission? LOL.
Meni ovo vise lici na Antarktik...
(Stefan, 7. avgust 2012 14:10)

Covece grand parada ti je u u boji,digital signal ima sve...da li citas tekst?da li razmisljas?hoces sliku od 20megapixela da salje sa Marsa?ovo su slike najmanjeg kapaciteta,da li si procitao tekst gde se kaze da ce trebati nekoliko nedelja da se prikazu slike velike rezolucije?Sedite tu,nista u zivotu niste uradili i kukate na kvalitet slike,sve vam smeta...eno iz Guche su u fulu pa uzivajte...sta ste navalili na kvalitet,zar ne shvatate koliko je ovo veliki poduhvat za covecanstvo uopste

posmatrac

pre 11 godina

Ovi treba pod hitno da idu na jedan kurs fotografije.
Uz ovako širok ugao kamere ja bih mogao na slepo da postavim fokus na zemlji i pošaljem kameru na mars.
A njima se ne vidi ništa dalje od 1m na ovoj fotografiji.
(Ili su možda namerno zamutili?, 7. avgust 2012 13:56)

Prijatelju, sada su mnogo oprezniji sa fotografijama. Nachili su se zanatu, jer im ljudi postavljaju veoma nezgodna pitanja. Danas je moguce uz neshto malo para imati veoma solidnu opremu u kucnoj radinosti, tako da su ukinuli i direktan prenos sa medjunardne stanice. Pre je bilo moguce pratiti, ali od kada primetise ljudi neke nezgodne pojave, ukinuse.
Nego, treba znati (ovde 100% niko to ne zna) da fotografije koje stizu u NASA JPL centar ne dolaze prvo njima. Signal prvo ide na drugo komandno mesto (vojno) pa oni proslede u JPL. Vi sada sami razmislite zashto je to tako.
Zapamtite jos jednom - signal NIKADA, ALI NIKADA NE IDE PRVO NAUCHNICIMA. Oni dobiju filterisano.

Srbin iz Australije

pre 11 godina

Ovo mora da je neka greška isti ovakav rover
sleteo je pre neki dan na moje imanje u Australiji...
Čeprka nešto, prikuplja neke uzorke ,
zasad mi nije napravio nikakvu štetu ali ako se obezobrazi
ima da radi sačmara...
Evo sad ću da ga snimim i video okačim na net...
Ljudi : čista prevara kakav bre Mars???

LOL

pre 11 godina

@Alo bre! Crno bele slike u 21 veku? Hi Tech mission? LOL.
Meni ovo vise lici na Antarktik...
(Stefan, 7. avgust 2012 14:10)

Stefane sine, naravno da misliš da je Antarktik kad u školi još niste učili sve planete sunčevog sistema. Veruj na reč, postoji i planeta Mars. A što se crno-belih slika u 21. veku tiče, imaćeš jednu i na high-tech biometrijskoj ličnoj karti, čim sazriš za nju. One stare papirne lične karte su imale slike u koloru pa bi po tvojoj logici ove nove trebalo da imaju neku 3D sliku, jel' tako? Odi na sajt NASA, imaš tamo i slike u koloru. Zamisli, ofarbaše ceo Antarktik u crvenu boju, sve misleći da neće niko da im provali prevaru.

Sasha

pre 11 godina

@juzna pruga
Generalno ne, jer se sva oprema koja ide u svemir vrlo pazljivo sterilise.
@za sve one koji pricaju o crno belim slikama
Crno bele slike zauzimaju mnooooogo manje prostora od slika u koloru. Ne zaboravite da se slike salju preko pola Suncevog sistema, a ne kroz ethernet kabl. I ne samo to, vec su i niske rezolucije jer je propusni opseg prilicno mali. Dakle, pricamo o slikama koje idu u javnost, sam rover verovatno ima jos tri tuceta raznih kamera sa raznim filterima za raznorazne potrebe.
@ili su mozda namerno zamutili
Kao to rekoh, rover ima objektive od vrlo sirokih, do vrlo uskih. Verovatno je ovo slika kamere koja se koristi za upravljanje. Sam rover je prilicno veliki, ako bi bio kadar preuzak verovatno bi se desilo da neko ko upravlja ili nadgleda ne vidi rupu ili stenu ili nesto. Kao sto znamo, siroki objektivi dovode do aberacija, ali ovo je samo jedna od mnogo kamera.

Ponekad se zabrinem sta je nase skolstvo radilo zadnja dva veka. Na stranu to, sve ove informacije su javno dostupne, pocev od koriscenih objektiva, senzora, pozicija senzora itd. Ljudi, pricamo o svemirskoj agenciji. Nista manje strucni ljudi ne rade ni u evropskoj ni u ruskoj. Ako ste toliko pametni sto niste tamo i ucite ih njihovom poslu vec trolujete ovde. Prilicno sam siguran da ne bi znali da objasnite kako radi kineska igracka na zicano daljinsko upravljanje, ali se zato svi mesate u robot od jednu tonu do koga samo signal putuje 7 minuta. Pustite cike da rade svoj posao.

Kakva bre nasa???

pre 11 godina

Najveći izum američki su peer-to-peer file sharing
programi i sajt isohunt sa kojeh upravo skidam Simposonove
S23..................

žsavić

pre 11 godina

Bre Lalo najstariji, pa ne treba čoveku mnogo pameti da bi znao da je nemoguće to što si rekao, nego da moraš da se odlučiš, kao što već i jesi, veruj mi ... u stvari nema razlike između "nebeske" i "zemaljske" Amerike, podjednak je doprinos civilizaciji "obe" Amerike, podjednako je civilizacija zahvalna NATO-u i NASA-i ... evo nasumce samo dva od bezbroj primera - uporediti npr "terorisanu" zapadnu Nemačku i "oslobođenu" istočnu Nemačku, "terorisanu" Južnu Koreju i "slobodnu" Severnu Koreju ... možda je Severna Koreja model kako bi izgledao svet, da NATO nije odoleo ruskom delu SSSR podržanog od ... sad neko bi rekao srpskog, a neko sa možda većim pravom, antisrpskog dela SFRJ. Ne bi se ni Lala najstariji osećao prijatno u takvom svetu.

abc

pre 11 godina

@juzna pruga

Svaka cast za komentar! +1 osoba koja koristi mozak na kreativan nacin :) Da postoji jako mala sansa da je rover bio kontaminiran bakterijama sa Zemlje. Takodje skoro da ne postoji sanasa da bi te bakterije prezivele put do Marsa. I na kraju, mislim da ne postoji vrsta zemaljskih bakterija koja bi mogla da zivi na Marsu tamo gde je sleteo rover!

Nemanja

pre 11 godina

Jel sam juce napisao da ce HiRes slike biti kasnije kada se poukljucuju spakovane kamere....

A sta danas moram da objasnjavam zasto slike nisu u boji!!!!!!

Ajmo ljudi malo udzbenik za 7 razred osnovne skole pa procitajte zasto slike nisu u boji..

Kao prvo iz vise razloga...Koga je briga za boju osim obicne ljude....Za vas ce specijalno da ofarbaju....

Pored kompleksne telemetrije grayscale ili skala sivog se lakse ocitava nego izracunavanje boje....to nema veze sa 21 vekom... Informacije odande putuju dugo vremena i koga je briga da salje boju kada znamo da je sve ruzicasto narandzsto zuto... i ima puno magle i vetra....

Ovo su slike kroz filtere....

Trece:

Naucnicima a i nama profi fotografima crno bela slika moze mnogo vise reci nego slika u boji... Kontrasti su kalibrisani bolje..

Cetvrto.. za one sto su imali jedinicu iz fizike u sonovnoj i srednjoj soli a pitaju sto nisu slike u boji!!!!

Spektar boja je niz razlicitih frekvencija. Iz frekvencije ili uredjaja koji prima te frekvencije lako moze slika da se ofarba pa cete dobiti i u boji... Frekvencije osim boje odaju i druge informacije, kao sto su temperatura, radioaktivnost ili sam element iz periodnog sistema elemenata...

Dakle koga je briga nisu slali tamo porodicne fotoaparate da slikaju slike za razglednice vec insrumente mnogo sofisticiranije i vaznije za prikupljanje bitnijih informacija od fotografije...

Doci ce vreme kada cemo ici tamo pa cete se nagledati

Sram vas bilo ucite fiziku malo

Bombon

pre 11 godina

I pored većine pozitivnih komentara, i dalje je značajan broj onih koji se vode parolom "holivudski studio.." Iskreno mislim da ne postoje gluplji ljudi od nas na ovoj planeti. Tj, ono malo inteligencije što je ostalo u zemlji ćuti jer je klonulo duhom, ovi umovi što odoše više ni ne čitaju vesti iz zemlje da ne bi osetili transfer sramote, a ovi poluumovi što ostadoše orgijaju po ovim i sličnim forumima... plasiraju svoje devijantno-maloumne ideje, nipodaštavajući civilizacijski progres i slaveći metode srednjeg veka. Tako je to... neko na Mars a neko na Kosovo..

B

pre 11 godina

"curiosity killed the cat"....videcemo sta ce tu jos sve da se desi ali mislim da je sigurno samo da za naseg zivota tamo nece niko ziveti...

NN

pre 11 godina

@Juzna pruga
Iako su se zestoko potrudili da se ne desi dolazak bilo kakvih organskih materija uopste sa roverom (sterilni uslovi izrade i posebna dodatna sterilizacija) , postoji mogucnost da su neke materije sa zemlje organskog tipa , ipak otisle u svemir.
Bakterije , ako se ne varam bi uglavnom izumrle zbog zracenja u otvorenom svemiru, ali postoji mogucnost dobijanja rezultata zatrovanih organskim materijama sa zemlje.
Na samom roveru medjutim, postoji nekoliko malih kanistera sa organskim materijama, tacno poznatog sastava i tacno poznate niske koncentracije. Oni su zatvoreni i njih ce Curiosity da probusi i analizira ukoliko se ukaze bilo kakva sumnja. Ako ti se rezultati analize tih kanistera poklope sa ocekivanim, onda ce to da znaci da Curiosity daje pouzdane informacije. Ukoliko da vece, to ce znaciti da nesto nije u redu (npr poneo je org. materije sa zemlje, ili postoje neki drugi problemi sa instrumentima)

Nadam se da ovo odgovara na tvoje pitanje. Poz

Ladislav

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Pa dobro ljudi, zasto se prvo ne informisete malo. Idite na NASA-in sajt pa lepo procitajte redosled radnji i " budjenja " rovera i sve ce vam biti jasno ; i zasto su prve fotke niske rezolucije i crno bele, i zasto se odvija sve postepeno i korak po korak. Pobogu ! Ako nije onako kako ste to vi u vasoj glavi smislili ne znaci da nesto ne valja ili ne ide svojim tokom. Ne sekirajte se , za koji dan ce sve biti onako kako bi to vi uradili ...savrseno !

brit

pre 11 godina

kjurioziti ima 17 kamera, ove slike dolaze sa one dvije koje se nalaze s donje strane i ove fotografije služe provjeri je li rover sletio. tek kad uđe u funkciju ona glavna platforma kroz par dana stići će prave slike

al

pre 11 godina

@Petar A: Bas gresis! Da nije kapitalizma i monetarne ekonomije sletanje na Mars bi se desilo pre 20-30 godina. Ah da, kapitalizam je taj koji krese budzet NASA-e i pumpa vojni budzet...

Igor

pre 11 godina

Ok.. objasnjenje za sva pitanja:

- Slike su crno bele jer su to iskljucivo tehnicke slike koje se koriste da bi se videlo da je sve u redu sa roverom, male su rezolucije i na njima se vidi samo ono sto je naucnicima potrebno da utvrde da rover radi. Zbog brzine kojima se podaci salju ka zemlji ovo je jedini nacin da se do informacija dodje brzo, iz tog razloga se ne salju ogromne slike u boji jer su apsolutno beskorisne u ovim prvim trenutcima. Ne brinite, Kjurioziti ima daleko bolje kamere za prave slike koje cemo dobiti u narednim nedeljama.

- Uvek postoji mogucnost da se nesto sa zemlje prenelo na Mars preko samog rovera, medjutim sve sto se salje u svemir se prvo sterilise tako sa su sanse da se to desi jako male ako ne i tacno 0%.
http://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_protection

- Za sve teoreticare zavere nemam ama bas nista da kazem, vama je vec dovoljno zanimljivo i u vasem svetu, nas ostavite na miru.

Владимир

pre 11 godina

Браво за Насу!!! Свака част! Камо среће да Амери више пара из војног пребаце у Насин буџет.

Filip

pre 11 godina

Ovi mozgovi što se žale na crno-bele slike i dalje ne shvataju da su ovo još uvek prve slike (kao neki preview, niža rezolucija). Kvalitetnije slike će stići tek kasnije. Naravno to već piše, ali, zašto bi se mučili da čitaju bezveze... Ovi komentari u vezi studija i Holivuda nisu vredni pažnje...

Dusan!

pre 11 godina

Koja je fora da su fotke crno-bele? Pre nego sto mi izlupate minuse objasnite mi koja je fora da su fotke crno bele? Kvalitetne fotke imaju vise kilobajta pa teze putuju?Taj odgovor bi bio cista glupost, da vas podsetim.

smesni su

pre 11 godina

svaka im cast za ovo, i zelim im puno uspeha u ovoj misiji, ali cemu tolika senzacija kad su vec slali rovere na mars, i sve je ovo vec vidjeno?!

Timocanin

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)

Pa, pokusaj da zamislis kako je tebi kad udjes u kladionicu, uplatis tiket za 200 dinara, a dobijes 200.000. Da ne nabrajam druge situacije, jer ne znam da li si dovoljno veliki da bi shvatio.

p.s. verovatno bi se i ti primio kad bi imao mesecnu platu kao 30 mesecnih srpskih plata, sa raznim beneficijama, a plus i kad bi radio ono sto volis.

Nenad

pre 11 godina

Nije da volim teorije zavere, daleko bilo..
Međutim ako sa ovog snimka uklonimo sve elemente animacije koji su postavljeni, kako bi videli na koji način je spušten "Kjuriositi", ostaje da smo zapravo gledali sapunicu u kojoj tridesetak i više ljudi teatralno rida.
Šta smo gledali zapravo?
Misija na marsu je veliki uspeh svakako.
Jedino mi ovi izgledaju kao irelevantno osoblje, verovatno grešim.. :))

Mikele

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.

lala najstariji

pre 11 godina

Ovo me podseti na detinjstvo, kad smo noći probdeli i pratili uspehe Amerike u kosmosu i navijali iskreno za njihove uspehe, uspehe čovečanstva. Svemir je skupa rabota, ali to je samo delić onoga što sad daju na oružje da bi terorisali celu našu planetu. Sada navijam za jedan deo Amerike, onaj ljudski, za teroriste NE.

Ili su možda namerno zamutili?

pre 11 godina

Ovi treba pod hitno da idu na jedan kurs fotografije.
Uz ovako širok ugao kamere ja bih mogao na slepo da postavim fokus na zemlji i pošaljem kameru na mars.
A njima se ne vidi ništa dalje od 1m na ovoj fotografiji.

Nemanja

pre 11 godina

Necega je sigurno bilo, samo je pitanje da li je sonda na pravom mestu da pronadje...

A svi koji ocekuju da im gray mahne u kameru bi trebalo da znaju da se traze zapravo fosili jednocelijskih organizama...

Ovima koji tvrde da je sve hoax, ne vredi objasnjavati, njihovi mozgovi zakrzljali od grand parade i "vesti" iz kurira i onako ne mogu da procesuiraju vise od prosto prosirene recenice, a kamo li da im objasnjavas "raketnu nauku"

Petar A

pre 11 godina

Impresivan podvig.
Zgodna ilustracija za nase, trenutno vrlo moderne rasprave na temu drustvenih sistema i skore smrti kapitalizma (prema Marksu). Iskljucivo i samo kapitalizam moze doseci ove visine, jer je to sistem koji otvara prostor pametnim i sposobnim. Niko ne spori potrebu razgovora i o moralu, ali moral je definitivno jedno, a pamet i sposobnost, drugo.

Владимир

pre 11 godina

Браво за Насу!!! Свака част! Камо среће да Амери више пара из војног пребаце у Насин буџет.

Nemanja

pre 11 godina

Necega je sigurno bilo, samo je pitanje da li je sonda na pravom mestu da pronadje...

A svi koji ocekuju da im gray mahne u kameru bi trebalo da znaju da se traze zapravo fosili jednocelijskih organizama...

Ovima koji tvrde da je sve hoax, ne vredi objasnjavati, njihovi mozgovi zakrzljali od grand parade i "vesti" iz kurira i onako ne mogu da procesuiraju vise od prosto prosirene recenice, a kamo li da im objasnjavas "raketnu nauku"

Godzi

pre 11 godina

Alo bre! Crno bele slike u 21 veku? Hi Tech mission? LOL.
Meni ovo vise lici na Antarktik...
(Stefan, 7. avgust 2012 14:10)

Covece grand parada ti je u u boji,digital signal ima sve...da li citas tekst?da li razmisljas?hoces sliku od 20megapixela da salje sa Marsa?ovo su slike najmanjeg kapaciteta,da li si procitao tekst gde se kaze da ce trebati nekoliko nedelja da se prikazu slike velike rezolucije?Sedite tu,nista u zivotu niste uradili i kukate na kvalitet slike,sve vam smeta...eno iz Guche su u fulu pa uzivajte...sta ste navalili na kvalitet,zar ne shvatate koliko je ovo veliki poduhvat za covecanstvo uopste

lala najstariji

pre 11 godina

Ovo me podseti na detinjstvo, kad smo noći probdeli i pratili uspehe Amerike u kosmosu i navijali iskreno za njihove uspehe, uspehe čovečanstva. Svemir je skupa rabota, ali to je samo delić onoga što sad daju na oružje da bi terorisali celu našu planetu. Sada navijam za jedan deo Amerike, onaj ljudski, za teroriste NE.

Igor

pre 11 godina

Ok.. objasnjenje za sva pitanja:

- Slike su crno bele jer su to iskljucivo tehnicke slike koje se koriste da bi se videlo da je sve u redu sa roverom, male su rezolucije i na njima se vidi samo ono sto je naucnicima potrebno da utvrde da rover radi. Zbog brzine kojima se podaci salju ka zemlji ovo je jedini nacin da se do informacija dodje brzo, iz tog razloga se ne salju ogromne slike u boji jer su apsolutno beskorisne u ovim prvim trenutcima. Ne brinite, Kjurioziti ima daleko bolje kamere za prave slike koje cemo dobiti u narednim nedeljama.

- Uvek postoji mogucnost da se nesto sa zemlje prenelo na Mars preko samog rovera, medjutim sve sto se salje u svemir se prvo sterilise tako sa su sanse da se to desi jako male ako ne i tacno 0%.
http://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_protection

- Za sve teoreticare zavere nemam ama bas nista da kazem, vama je vec dovoljno zanimljivo i u vasem svetu, nas ostavite na miru.

Pauly Ester

pre 11 godina

E nemogu da verujem, u 21.veku da prikazuju crnobele slike,meni je tu nesto sumnjivo za verodostojnost ovih slika.
(vidim, 7. avgust 2012 18:03)

Ja ne mogu da verujem da je najveće dostignuće Zastave i 300.000 radnika autić zvani Yugo. Verovatno je to bila samo kamuflaža a u stvari su pravili svemirski brod za putovanje do Marsa sa Teslinim pogonom na struju...

Nemanja

pre 11 godina

Jel sam juce napisao da ce HiRes slike biti kasnije kada se poukljucuju spakovane kamere....

A sta danas moram da objasnjavam zasto slike nisu u boji!!!!!!

Ajmo ljudi malo udzbenik za 7 razred osnovne skole pa procitajte zasto slike nisu u boji..

Kao prvo iz vise razloga...Koga je briga za boju osim obicne ljude....Za vas ce specijalno da ofarbaju....

Pored kompleksne telemetrije grayscale ili skala sivog se lakse ocitava nego izracunavanje boje....to nema veze sa 21 vekom... Informacije odande putuju dugo vremena i koga je briga da salje boju kada znamo da je sve ruzicasto narandzsto zuto... i ima puno magle i vetra....

Ovo su slike kroz filtere....

Trece:

Naucnicima a i nama profi fotografima crno bela slika moze mnogo vise reci nego slika u boji... Kontrasti su kalibrisani bolje..

Cetvrto.. za one sto su imali jedinicu iz fizike u sonovnoj i srednjoj soli a pitaju sto nisu slike u boji!!!!

Spektar boja je niz razlicitih frekvencija. Iz frekvencije ili uredjaja koji prima te frekvencije lako moze slika da se ofarba pa cete dobiti i u boji... Frekvencije osim boje odaju i druge informacije, kao sto su temperatura, radioaktivnost ili sam element iz periodnog sistema elemenata...

Dakle koga je briga nisu slali tamo porodicne fotoaparate da slikaju slike za razglednice vec insrumente mnogo sofisticiranije i vaznije za prikupljanje bitnijih informacija od fotografije...

Doci ce vreme kada cemo ici tamo pa cete se nagledati

Sram vas bilo ucite fiziku malo

Bombon

pre 11 godina

I pored većine pozitivnih komentara, i dalje je značajan broj onih koji se vode parolom "holivudski studio.." Iskreno mislim da ne postoje gluplji ljudi od nas na ovoj planeti. Tj, ono malo inteligencije što je ostalo u zemlji ćuti jer je klonulo duhom, ovi umovi što odoše više ni ne čitaju vesti iz zemlje da ne bi osetili transfer sramote, a ovi poluumovi što ostadoše orgijaju po ovim i sličnim forumima... plasiraju svoje devijantno-maloumne ideje, nipodaštavajući civilizacijski progres i slaveći metode srednjeg veka. Tako je to... neko na Mars a neko na Kosovo..

NASA

pre 11 godina

Ja bas neznam te stvari pa da pitam: Da li je moguce da su sa roverom na mars otisle i bakterije sa zemlje?
(juzna pruga, 7. avgust 2012 13:21)

Ne vjerujem. Marsova atmosfera je vrlo mala ali ubitacna . Izmjereno je 2000 C pri prolazu kroz istu. Zato je i imao zastitu od visoke temperature. Nijedna bakterija ne moze izdrzati tu temperaturu.

Vidim da par citalaca pokusava da objasni skepticizam rusofila ali neuspjesno. Nemojte ni pokusavati. Da na ovom roveru Curiosity pise RUSSIA oni bi nama objasnjavali u sve moguce detalje zasto i kako rover radi. Ovo nema veze sa skepticizmom i teorijom zavjere. Cista mrznja prema Americi i svemu Americkom.

NASA

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)

NASA inzenjeri zaradjuju u prosjeku oko $100.000 dolara ali bih reko da se raduju jer vole svoj posao, pogotovo ovaj projekat poslije 10 godina rada i onih kriticnih 7 minuta kada je Curiosity sa 20.000 km/h usporio na 1 m/s.

Sasha

pre 11 godina

@juzna pruga
Generalno ne, jer se sva oprema koja ide u svemir vrlo pazljivo sterilise.
@za sve one koji pricaju o crno belim slikama
Crno bele slike zauzimaju mnooooogo manje prostora od slika u koloru. Ne zaboravite da se slike salju preko pola Suncevog sistema, a ne kroz ethernet kabl. I ne samo to, vec su i niske rezolucije jer je propusni opseg prilicno mali. Dakle, pricamo o slikama koje idu u javnost, sam rover verovatno ima jos tri tuceta raznih kamera sa raznim filterima za raznorazne potrebe.
@ili su mozda namerno zamutili
Kao to rekoh, rover ima objektive od vrlo sirokih, do vrlo uskih. Verovatno je ovo slika kamere koja se koristi za upravljanje. Sam rover je prilicno veliki, ako bi bio kadar preuzak verovatno bi se desilo da neko ko upravlja ili nadgleda ne vidi rupu ili stenu ili nesto. Kao sto znamo, siroki objektivi dovode do aberacija, ali ovo je samo jedna od mnogo kamera.

Ponekad se zabrinem sta je nase skolstvo radilo zadnja dva veka. Na stranu to, sve ove informacije su javno dostupne, pocev od koriscenih objektiva, senzora, pozicija senzora itd. Ljudi, pricamo o svemirskoj agenciji. Nista manje strucni ljudi ne rade ni u evropskoj ni u ruskoj. Ako ste toliko pametni sto niste tamo i ucite ih njihovom poslu vec trolujete ovde. Prilicno sam siguran da ne bi znali da objasnite kako radi kineska igracka na zicano daljinsko upravljanje, ali se zato svi mesate u robot od jednu tonu do koga samo signal putuje 7 minuta. Pustite cike da rade svoj posao.

Filip

pre 11 godina

Ovi mozgovi što se žale na crno-bele slike i dalje ne shvataju da su ovo još uvek prve slike (kao neki preview, niža rezolucija). Kvalitetnije slike će stići tek kasnije. Naravno to već piše, ali, zašto bi se mučili da čitaju bezveze... Ovi komentari u vezi studija i Holivuda nisu vredni pažnje...

Ladislav

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Pa dobro ljudi, zasto se prvo ne informisete malo. Idite na NASA-in sajt pa lepo procitajte redosled radnji i " budjenja " rovera i sve ce vam biti jasno ; i zasto su prve fotke niske rezolucije i crno bele, i zasto se odvija sve postepeno i korak po korak. Pobogu ! Ako nije onako kako ste to vi u vasoj glavi smislili ne znaci da nesto ne valja ili ne ide svojim tokom. Ne sekirajte se , za koji dan ce sve biti onako kako bi to vi uradili ...savrseno !

Yunior

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)


Obecali su im da ce ih besplatno voditi u Gucu .

Uki

pre 11 godina

vOk pametnjakovici, verujem da su poslali brod na mars, bez ljudske posade me bi trebalo da bude problem (druga prica je sa ljudskom posadom zbog van alenovog pojasa radijacije - i zato i mislim da nikada nisu isli na mesec). Ali stvarno, zar im je potrebno NEKOLIKO NEDELJA da aktiviraju kamere u boji i visoke rezolucije??? Alo bre, u 21. veku? I ta prica da je mars daleko pa da bi podaci putovali duze ako je fajl/slika veca mi isto ne izgleda logicno. Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju, kakva je razlika dal' salju 1Mb ili 100Mb?
(DaLanik, 7. avgust 2012 16:16)

Naučniče, malo podrobnije objasni tu svoju sumnju u vezi sa Van Alenovim pojasom? Mislim, kako li se za sve ove godine i decenije nije našao neki Rus da o tome priča, pošto su i oni slali sonde i vršili merenja? Kamere u boji su aktivirane, baci pogled na NASA sajt, nemoj da si lenj. A za tvrdnju da je vreme prijema podataka isto za bilo koju količinu ćeš da dobiješ Nobela, samo ako uspeš da dokažeš.

LOL

pre 11 godina

@Alo bre! Crno bele slike u 21 veku? Hi Tech mission? LOL.
Meni ovo vise lici na Antarktik...
(Stefan, 7. avgust 2012 14:10)

Stefane sine, naravno da misliš da je Antarktik kad u školi još niste učili sve planete sunčevog sistema. Veruj na reč, postoji i planeta Mars. A što se crno-belih slika u 21. veku tiče, imaćeš jednu i na high-tech biometrijskoj ličnoj karti, čim sazriš za nju. One stare papirne lične karte su imale slike u koloru pa bi po tvojoj logici ove nove trebalo da imaju neku 3D sliku, jel' tako? Odi na sajt NASA, imaš tamo i slike u koloru. Zamisli, ofarbaše ceo Antarktik u crvenu boju, sve misleći da neće niko da im provali prevaru.

Petar A

pre 11 godina

Impresivan podvig.
Zgodna ilustracija za nase, trenutno vrlo moderne rasprave na temu drustvenih sistema i skore smrti kapitalizma (prema Marksu). Iskljucivo i samo kapitalizam moze doseci ove visine, jer je to sistem koji otvara prostor pametnim i sposobnim. Niko ne spori potrebu razgovora i o moralu, ali moral je definitivno jedno, a pamet i sposobnost, drugo.

brit

pre 11 godina

kjurioziti ima 17 kamera, ove slike dolaze sa one dvije koje se nalaze s donje strane i ove fotografije služe provjeri je li rover sletio. tek kad uđe u funkciju ona glavna platforma kroz par dana stići će prave slike

Timocanin

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)

Pa, pokusaj da zamislis kako je tebi kad udjes u kladionicu, uplatis tiket za 200 dinara, a dobijes 200.000. Da ne nabrajam druge situacije, jer ne znam da li si dovoljno veliki da bi shvatio.

p.s. verovatno bi se i ti primio kad bi imao mesecnu platu kao 30 mesecnih srpskih plata, sa raznim beneficijama, a plus i kad bi radio ono sto volis.

Sasha

pre 11 godina

Ne mogu da se setim da sam ikada dva puta komentarisao na istu stvar.

@DaLanik
Slanje podataka nije guranje u koverat i onda pustanje niz reku kroz svemir, kako to mali Djokica razmislja. To je tok podataka, kao kroz cev. A ta cev je do druge planete vrlo, vrlo uska. Sto imas vecu sliku na jednoj strani, vise ce vremena trebati da je proguras kroz cev i veca verovatnoca da stvar podje naopako. Zato se za ovako prve, svakodnevne stvari koriste male lsike da bi se sto pre dobio odziv. Takodje, ne aktiviraju se kamere nekoliko nedelja, nego ce sam rover dobiti signal za aktivaciju njih (ili je isprogramiran tako, to su vec stvarno detalji), nakon sto prodje mnogo toga. Prvo se treba orijentisati, proveriti da li je sve na broju, da li sve radi, da li je mobilan, da li su sistemi ispravni. Tek onda mogu da trose vreme i propusni opseg na stosta drugo. Zato ce ih aktivirati tek za par nedelja. Usko grlo je taj komunikacioni kanal.

Зоран

pre 11 godina

Мало се прича о претходном НАСА возилу на Марсу, Спирит. Он је лансиран 2004. године и планирано је да траје тамо 3 месеца, а радио је 6 година.

The rover operated for more than six years after landing in January 2004 for what was planned as a three-month mission.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-160

Војаџер 1 је лансиран 1974. и сада напушта соларни систем и још увек ради. Шаље податке на Земљу и тим подацима треба 16 и по сати да стигну. А иду брзином светлости, 3000.000км у секунди.

Иначе иде око 38.000 миља на сат, то је око 50.000км на сат.

http://www.clarksvilleonline.com/2012/06/17/nasas-voyager-1-spacecraft-sends-back-data-from-the-edge-of-our-solar-system/

NN

pre 11 godina

@Juzna pruga
Iako su se zestoko potrudili da se ne desi dolazak bilo kakvih organskih materija uopste sa roverom (sterilni uslovi izrade i posebna dodatna sterilizacija) , postoji mogucnost da su neke materije sa zemlje organskog tipa , ipak otisle u svemir.
Bakterije , ako se ne varam bi uglavnom izumrle zbog zracenja u otvorenom svemiru, ali postoji mogucnost dobijanja rezultata zatrovanih organskim materijama sa zemlje.
Na samom roveru medjutim, postoji nekoliko malih kanistera sa organskim materijama, tacno poznatog sastava i tacno poznate niske koncentracije. Oni su zatvoreni i njih ce Curiosity da probusi i analizira ukoliko se ukaze bilo kakva sumnja. Ako ti se rezultati analize tih kanistera poklope sa ocekivanim, onda ce to da znaci da Curiosity daje pouzdane informacije. Ukoliko da vece, to ce znaciti da nesto nije u redu (npr poneo je org. materije sa zemlje, ili postoje neki drugi problemi sa instrumentima)

Nadam se da ovo odgovara na tvoje pitanje. Poz

abc

pre 11 godina

@juzna pruga

Svaka cast za komentar! +1 osoba koja koristi mozak na kreativan nacin :) Da postoji jako mala sansa da je rover bio kontaminiran bakterijama sa Zemlje. Takodje skoro da ne postoji sanasa da bi te bakterije prezivele put do Marsa. I na kraju, mislim da ne postoji vrsta zemaljskih bakterija koja bi mogla da zivi na Marsu tamo gde je sleteo rover!

Зоран

pre 11 godina

"Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju"

Видиш, имаш цевку од 10 цм пречника. Кад пустиш једну количину воде, она прође глатко, али кад повећаш, a оно воде много а цевка мала, као кад јурну тројица у исто време да изађу на врата и заглаве се па нико не изађе.

32 килобита по секунди je директна коминикација са Земљом. Твој интернет се мери у хиљадама пута више, 3.2 мегабита. 2 мегабита му је максимум преноса података преко саtелита. Тако вероватно шаљу слике. Значи, све у свему пренос и није нешто брз и брза комуникација само 8 минута дневно.

"Curiosity can communicate with Earth directly in speeds up to 32kbps, but the bulk of the data transfer should be relayed through the Mars Reconnaissance Orbiter and Odyssey orbiter, which are much more powerful and have better antennas, thus being able to communicate faster with Earth. Data transfer speeds between Curiosity and each orbiter may reach 2Mbps and 256kbps, respectively, but each orbiter is only able to communicate with Curiosity for about 8 minutes per day."

JA

pre 11 godina

@Petar
E da mi je tvoj mozak..e bas samo liberalni kapitalizam to moze..a prva letelica koje je sletela na mars je bila iz komunisticke zemlje jos pre 41 godinu a i da te podsetim da je NASA DRZAVNA FIRMA a da privatne nikad to ne bi ni radile ,njima je samo novac u glavi a ne napredak.

Dragana

pre 11 godina

@b92 prevodite pogresno, molim za postovanje rodne ravnopravnosti, cini mi se da je Kjuriositi zensko, Nasini strucnjaci kad govore o roboutu oslovljavaju je sa she a ne sa he!

Ili su možda namerno zamutili?

pre 11 godina

Ovi treba pod hitno da idu na jedan kurs fotografije.
Uz ovako širok ugao kamere ja bih mogao na slepo da postavim fokus na zemlji i pošaljem kameru na mars.
A njima se ne vidi ništa dalje od 1m na ovoj fotografiji.

al

pre 11 godina

@Petar A: Bas gresis! Da nije kapitalizma i monetarne ekonomije sletanje na Mars bi se desilo pre 20-30 godina. Ah da, kapitalizam je taj koji krese budzet NASA-e i pumpa vojni budzet...

B

pre 11 godina

"curiosity killed the cat"....videcemo sta ce tu jos sve da se desi ali mislim da je sigurno samo da za naseg zivota tamo nece niko ziveti...

žsavić

pre 11 godina

Bre Lalo najstariji, pa ne treba čoveku mnogo pameti da bi znao da je nemoguće to što si rekao, nego da moraš da se odlučiš, kao što već i jesi, veruj mi ... u stvari nema razlike između "nebeske" i "zemaljske" Amerike, podjednak je doprinos civilizaciji "obe" Amerike, podjednako je civilizacija zahvalna NATO-u i NASA-i ... evo nasumce samo dva od bezbroj primera - uporediti npr "terorisanu" zapadnu Nemačku i "oslobođenu" istočnu Nemačku, "terorisanu" Južnu Koreju i "slobodnu" Severnu Koreju ... možda je Severna Koreja model kako bi izgledao svet, da NATO nije odoleo ruskom delu SSSR podržanog od ... sad neko bi rekao srpskog, a neko sa možda većim pravom, antisrpskog dela SFRJ. Ne bi se ni Lala najstariji osećao prijatno u takvom svetu.

nisam nista reko´

pre 11 godina

zapeli ste za crno-bele fotografije,a sto biste tek rekli kad bi znali,da nasi "nocni gosti" posmatraju povrsinu zemlje pod infracrvenim svetlom..i,da...

Kakva bre nasa???

pre 11 godina

Najveći izum američki su peer-to-peer file sharing
programi i sajt isohunt sa kojeh upravo skidam Simposonove
S23..................

Srbin iz Australije

pre 11 godina

Ovo mora da je neka greška isti ovakav rover
sleteo je pre neki dan na moje imanje u Australiji...
Čeprka nešto, prikuplja neke uzorke ,
zasad mi nije napravio nikakvu štetu ali ako se obezobrazi
ima da radi sačmara...
Evo sad ću da ga snimim i video okačim na net...
Ljudi : čista prevara kakav bre Mars???

posmatrac

pre 11 godina

Ovi treba pod hitno da idu na jedan kurs fotografije.
Uz ovako širok ugao kamere ja bih mogao na slepo da postavim fokus na zemlji i pošaljem kameru na mars.
A njima se ne vidi ništa dalje od 1m na ovoj fotografiji.
(Ili su možda namerno zamutili?, 7. avgust 2012 13:56)

Prijatelju, sada su mnogo oprezniji sa fotografijama. Nachili su se zanatu, jer im ljudi postavljaju veoma nezgodna pitanja. Danas je moguce uz neshto malo para imati veoma solidnu opremu u kucnoj radinosti, tako da su ukinuli i direktan prenos sa medjunardne stanice. Pre je bilo moguce pratiti, ali od kada primetise ljudi neke nezgodne pojave, ukinuse.
Nego, treba znati (ovde 100% niko to ne zna) da fotografije koje stizu u NASA JPL centar ne dolaze prvo njima. Signal prvo ide na drugo komandno mesto (vojno) pa oni proslede u JPL. Vi sada sami razmislite zashto je to tako.
Zapamtite jos jednom - signal NIKADA, ALI NIKADA NE IDE PRVO NAUCHNICIMA. Oni dobiju filterisano.

zoran

pre 11 godina

Svaka cast Amerima, ovakve stvari me odusevljavaju i pomeraju... da li je iko od ovih "nacitanih" svestan sta se zapravo desilo i koliko je truda ulozeno, o novcu da i ne pricam, ali ako, ko ce ako nece oni... pratio sam celu pricu u vezanu za ovaj rover i jedva cekam da vidimo HD snimke i slike :)

Mikele

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.

smesni su

pre 11 godina

svaka im cast za ovo, i zelim im puno uspeha u ovoj misiji, ali cemu tolika senzacija kad su vec slali rovere na mars, i sve je ovo vec vidjeno?!

Predrag

pre 11 godina

E nemogu da verujem, u 21.veku da prikazuju crnobele slike,meni je tu nesto sumnjivo za verodostojnost ovih slika. (vidim, 07. avgust 2012 18:03)

NASA je to namerno zbog tebe uradila ne bi li te naterala da napises ovako mudar komentar .

ja

pre 11 godina

Koliko sarkazma u nas Srba ... Neverovatno. Ne mogu da verujem. Toliko "Naucnika" da je to neverovatno ...
U prvi mah kad sam procitao komentare dobih zelju da svima odgovorim. Toliko gluposti, neupucenosti, prepotentnosti, nerazumevanje ... strasno !
Nemoguce je objasniti nekim ljudima bilo sta vezano konkretno za ovu misiju. Razloga je vise:
1. Isuvise malo prostora za komentar (samo 1500 karaktera).
2. Mi smo Srbi a istrazivanje rade Ameri.
3. Mi smo najpametniji narod na svetu.
4. Mi smo Srbi i premijer nam je I. Dacic
5. Mi smo Srbi i predsednik nam je T. Nikolic
6. Mi smo Srbija i ministar nam je V.Ilic
............


Navijam za ljude da odrade poso kako treba. Nema veze ako mi salju slike sa Antarktika, australijske njive, pustinje ... Ja verujem.

Za kraj , svim normalnim ljudima evo komentara da se nasmeju !


"zar je moguce da verujete? ista fora kao sa mesecom. odkud senke, odkud planine. zabava miliona."
(Marta, 7. avgust 2012 15:35)

hahahahahaaaaaaa, i dalje se smejem .... senke ? planine ? hahahahahaaaaa!

monty

pre 11 godina

Prve hi-res fotografije biće dostupne tek za nekoliko nedelja...

...dok ih izmontiramo u photoshopu, i obrišemo sve što ne treba da vidite.

Nenad

pre 11 godina

Nije da volim teorije zavere, daleko bilo..
Međutim ako sa ovog snimka uklonimo sve elemente animacije koji su postavljeni, kako bi videli na koji način je spušten "Kjuriositi", ostaje da smo zapravo gledali sapunicu u kojoj tridesetak i više ljudi teatralno rida.
Šta smo gledali zapravo?
Misija na marsu je veliki uspeh svakako.
Jedino mi ovi izgledaju kao irelevantno osoblje, verovatno grešim.. :))

Dusan!

pre 11 godina

Koja je fora da su fotke crno-bele? Pre nego sto mi izlupate minuse objasnite mi koja je fora da su fotke crno bele? Kvalitetne fotke imaju vise kilobajta pa teze putuju?Taj odgovor bi bio cista glupost, da vas podsetim.

DaLanik

pre 11 godina

Ok pametnjakovici, verujem da su poslali brod na mars, bez ljudske posade me bi trebalo da bude problem (druga prica je sa ljudskom posadom zbog van alenovog pojasa radijacije - i zato i mislim da nikada nisu isli na mesec). Ali stvarno, zar im je potrebno NEKOLIKO NEDELJA da aktiviraju kamere u boji i visoke rezolucije??? Alo bre, u 21. veku? I ta prica da je mars daleko pa da bi podaci putovali duze ako je fajl/slika veca mi isto ne izgleda logicno. Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju, kakva je razlika dal' salju 1Mb ili 100Mb?

Miki

pre 11 godina

Par likova se zeza sa celom stvari a 100 "Amerikanofila" sece vene i vilene o "napretku" i "buducnost je pocela"!
Opustite se ljudi. Nasa od svega pravi spektakl da bi opravdala 40 milijardi tezak budzet.
Prakticno ceo svemirski program ove planete tapka u mestu vec 2 decenije i nije cudo da se ljudi pitaju kako su nasi dedovi 1969. otisli na mesec pa jos u direktnom prenosu a ovi danas klepecu rucicama na dve crno- bele slike niske rezolucije...

Tibulo

pre 11 godina

Trebalo bi i nas nasusni heliodrom povezati sa Nasom da, ukoliko treba da se putuje hitno i odmah, najbrze moguce otputuje na Mars. Mogu sa njim oni koji se na vreme prijave i doniraju neke pare jednoj politickoj stranci, tamo negde. Mozda mozemo dobiti to vazilo uz koncesiju.

DaLanik

pre 11 godina

@Sasha i ostali:

ne morate da mi objasnjavate sta je slanje podataka, slucajno radim u IT oblasti i znam sve o tome. Mozda je drugi komentator to bolje objasnio - da moze da salje samo 8 minuta iz nekih razloga. Ja sam napisao da im je sve jedno zato sto IMAJU VREMENA, sta ih briga da li ce transfer da traje tri minuta ili tri sata... ali ako je istina da imaju samo 8 minuta da posalju, onda su negde gadno zabrljali u planovima, mora da su koristili ko' kojot, proizvode ACME :)

Proxy

pre 11 godina

Dobar vam je taj CS master.Koji koristite 4 ili 5.5?
Inace mi sto se zgrazavamo na kolor,nek mi neko objasni kako fotografija u koloru brze putuju kad je crno belo?
Isti broj piksela,dijagonala?
Ovo pitam jer je u pitanju obicna fotografija,a ne obrada PS-a-
A za nas znatizeljne sad ce ovi experti da krenu da boje slike kako bi nas uverili da su zaista spustili sondu na drugu planetu.

Milan

pre 11 godina

Evo i prve slike u boji, za nestrpljive:
(Nikola, 7. avgust 2012 19:43)

Buahahaha. Znaš šta bi ti rekli na stocku za ovu fotku:
"Overprocessed in Photoshop".

Verovatno su još i dodatno koristili filter "noise addition special NASA edition".

hmmm

pre 11 godina

Za mesec sam malo sumnjicav,u ovo ne sumnjam toliko postoji neka doza ali to je valjda u ljudskoj prirodi. I odgovor za Martu,neka pogleda mesec,videce kratere planine bla bla bla to moze i malko jacim dvogledom,tako da pre nego sto napisete nesto razmislite malo.

Astromikrolog

pre 11 godina

Pa zaista ne mogu da verujem u sta jadni Srbi veruju. Pa slepci, zar ne vidite da loze ceo svet sa kojestarijama?
Pogledajte ovaj snimak pa cete videti nasta svemir zaista lici. http://www.youtube.com/watch?v=_62WWGLzynY
I, gde je tu "Mars"? A koja je Venera? Iliti Zvezda Danica?

montenegrino

pre 11 godina

sve je laz - Ocigledno imas rupe u sjecanju! Vjerovatno si to tada gledao na LCD, plazmi, da li se i toga shecas? Teoreticar zavjere!
Za ove sto pitaju za slike - mislim da sam nedje procitao da ce tek za dvije nedjelje ili dva mjeseca biti pustene u koloru...ne mogu se sad tacno sjetit.

Sedi jedan

pre 11 godina

Naucnicima a i nama profi fotografima crno bela slika moze mnogo vise reci nego slika u boji... Kontrasti su kalibrisani bolje..
(Nemanja, 7. avgust 2012 14:35)

Ako si ti profesionalni fotograf ja sam onda Kjubrikov kamerman. Kad očekuješ da snimaš pejzaž ne postavljaš fokus na 30cm kao ovi moroni. To su mogli još na zemlji da postave ručno na očekivanu hiperfokalnu razdaljinu i ispale bi bolje slike nego ovo.

A što se tiče toga da li su slike važne za ishod misije, naravno da su važne pogotovo danas u vreme totalne američke propagande. Svojevremeno zamalo da i slavni Kolumbo zglajzne na tu foru jer nije doneo ništa konkretno što bi kraljica mogla da vidi iz "novog sveta".

sve je laz

pre 11 godina

Koliko se secam sletanje na mesec pre 50tak godina bilo je zabalezeno i fotografijom i videom u boji, tonskim zapisom, posalicama, dubokoumnim porukama... razicaran sam ovim nastavkom....cekam III deo

Ili su možda namerno zamutili?

pre 11 godina

Ovi treba pod hitno da idu na jedan kurs fotografije.
Uz ovako širok ugao kamere ja bih mogao na slepo da postavim fokus na zemlji i pošaljem kameru na mars.
A njima se ne vidi ništa dalje od 1m na ovoj fotografiji.

Srbin iz Australije

pre 11 godina

Ovo mora da je neka greška isti ovakav rover
sleteo je pre neki dan na moje imanje u Australiji...
Čeprka nešto, prikuplja neke uzorke ,
zasad mi nije napravio nikakvu štetu ali ako se obezobrazi
ima da radi sačmara...
Evo sad ću da ga snimim i video okačim na net...
Ljudi : čista prevara kakav bre Mars???

Mikele

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.

DaLanik

pre 11 godina

Ok pametnjakovici, verujem da su poslali brod na mars, bez ljudske posade me bi trebalo da bude problem (druga prica je sa ljudskom posadom zbog van alenovog pojasa radijacije - i zato i mislim da nikada nisu isli na mesec). Ali stvarno, zar im je potrebno NEKOLIKO NEDELJA da aktiviraju kamere u boji i visoke rezolucije??? Alo bre, u 21. veku? I ta prica da je mars daleko pa da bi podaci putovali duze ako je fajl/slika veca mi isto ne izgleda logicno. Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju, kakva je razlika dal' salju 1Mb ili 100Mb?

Dusan!

pre 11 godina

Koja je fora da su fotke crno-bele? Pre nego sto mi izlupate minuse objasnite mi koja je fora da su fotke crno bele? Kvalitetne fotke imaju vise kilobajta pa teze putuju?Taj odgovor bi bio cista glupost, da vas podsetim.

Petar A

pre 11 godina

Impresivan podvig.
Zgodna ilustracija za nase, trenutno vrlo moderne rasprave na temu drustvenih sistema i skore smrti kapitalizma (prema Marksu). Iskljucivo i samo kapitalizam moze doseci ove visine, jer je to sistem koji otvara prostor pametnim i sposobnim. Niko ne spori potrebu razgovora i o moralu, ali moral je definitivno jedno, a pamet i sposobnost, drugo.

Kakva bre nasa???

pre 11 godina

Najveći izum američki su peer-to-peer file sharing
programi i sajt isohunt sa kojeh upravo skidam Simposonove
S23..................

Nenad

pre 11 godina

Nije da volim teorije zavere, daleko bilo..
Međutim ako sa ovog snimka uklonimo sve elemente animacije koji su postavljeni, kako bi videli na koji način je spušten "Kjuriositi", ostaje da smo zapravo gledali sapunicu u kojoj tridesetak i više ljudi teatralno rida.
Šta smo gledali zapravo?
Misija na marsu je veliki uspeh svakako.
Jedino mi ovi izgledaju kao irelevantno osoblje, verovatno grešim.. :))

posmatrac

pre 11 godina

Ovi treba pod hitno da idu na jedan kurs fotografije.
Uz ovako širok ugao kamere ja bih mogao na slepo da postavim fokus na zemlji i pošaljem kameru na mars.
A njima se ne vidi ništa dalje od 1m na ovoj fotografiji.
(Ili su možda namerno zamutili?, 7. avgust 2012 13:56)

Prijatelju, sada su mnogo oprezniji sa fotografijama. Nachili su se zanatu, jer im ljudi postavljaju veoma nezgodna pitanja. Danas je moguce uz neshto malo para imati veoma solidnu opremu u kucnoj radinosti, tako da su ukinuli i direktan prenos sa medjunardne stanice. Pre je bilo moguce pratiti, ali od kada primetise ljudi neke nezgodne pojave, ukinuse.
Nego, treba znati (ovde 100% niko to ne zna) da fotografije koje stizu u NASA JPL centar ne dolaze prvo njima. Signal prvo ide na drugo komandno mesto (vojno) pa oni proslede u JPL. Vi sada sami razmislite zashto je to tako.
Zapamtite jos jednom - signal NIKADA, ALI NIKADA NE IDE PRVO NAUCHNICIMA. Oni dobiju filterisano.

smesni su

pre 11 godina

svaka im cast za ovo, i zelim im puno uspeha u ovoj misiji, ali cemu tolika senzacija kad su vec slali rovere na mars, i sve je ovo vec vidjeno?!

Pauly Ester

pre 11 godina

E nemogu da verujem, u 21.veku da prikazuju crnobele slike,meni je tu nesto sumnjivo za verodostojnost ovih slika.
(vidim, 7. avgust 2012 18:03)

Ja ne mogu da verujem da je najveće dostignuće Zastave i 300.000 radnika autić zvani Yugo. Verovatno je to bila samo kamuflaža a u stvari su pravili svemirski brod za putovanje do Marsa sa Teslinim pogonom na struju...

monty

pre 11 godina

Prve hi-res fotografije biće dostupne tek za nekoliko nedelja...

...dok ih izmontiramo u photoshopu, i obrišemo sve što ne treba da vidite.

Nemanja

pre 11 godina

Jel sam juce napisao da ce HiRes slike biti kasnije kada se poukljucuju spakovane kamere....

A sta danas moram da objasnjavam zasto slike nisu u boji!!!!!!

Ajmo ljudi malo udzbenik za 7 razred osnovne skole pa procitajte zasto slike nisu u boji..

Kao prvo iz vise razloga...Koga je briga za boju osim obicne ljude....Za vas ce specijalno da ofarbaju....

Pored kompleksne telemetrije grayscale ili skala sivog se lakse ocitava nego izracunavanje boje....to nema veze sa 21 vekom... Informacije odande putuju dugo vremena i koga je briga da salje boju kada znamo da je sve ruzicasto narandzsto zuto... i ima puno magle i vetra....

Ovo su slike kroz filtere....

Trece:

Naucnicima a i nama profi fotografima crno bela slika moze mnogo vise reci nego slika u boji... Kontrasti su kalibrisani bolje..

Cetvrto.. za one sto su imali jedinicu iz fizike u sonovnoj i srednjoj soli a pitaju sto nisu slike u boji!!!!

Spektar boja je niz razlicitih frekvencija. Iz frekvencije ili uredjaja koji prima te frekvencije lako moze slika da se ofarba pa cete dobiti i u boji... Frekvencije osim boje odaju i druge informacije, kao sto su temperatura, radioaktivnost ili sam element iz periodnog sistema elemenata...

Dakle koga je briga nisu slali tamo porodicne fotoaparate da slikaju slike za razglednice vec insrumente mnogo sofisticiranije i vaznije za prikupljanje bitnijih informacija od fotografije...

Doci ce vreme kada cemo ici tamo pa cete se nagledati

Sram vas bilo ucite fiziku malo

lala najstariji

pre 11 godina

Ovo me podseti na detinjstvo, kad smo noći probdeli i pratili uspehe Amerike u kosmosu i navijali iskreno za njihove uspehe, uspehe čovečanstva. Svemir je skupa rabota, ali to je samo delić onoga što sad daju na oružje da bi terorisali celu našu planetu. Sada navijam za jedan deo Amerike, onaj ljudski, za teroriste NE.

hmmm

pre 11 godina

Za mesec sam malo sumnjicav,u ovo ne sumnjam toliko postoji neka doza ali to je valjda u ljudskoj prirodi. I odgovor za Martu,neka pogleda mesec,videce kratere planine bla bla bla to moze i malko jacim dvogledom,tako da pre nego sto napisete nesto razmislite malo.

Nemanja

pre 11 godina

Necega je sigurno bilo, samo je pitanje da li je sonda na pravom mestu da pronadje...

A svi koji ocekuju da im gray mahne u kameru bi trebalo da znaju da se traze zapravo fosili jednocelijskih organizama...

Ovima koji tvrde da je sve hoax, ne vredi objasnjavati, njihovi mozgovi zakrzljali od grand parade i "vesti" iz kurira i onako ne mogu da procesuiraju vise od prosto prosirene recenice, a kamo li da im objasnjavas "raketnu nauku"

Bombon

pre 11 godina

I pored većine pozitivnih komentara, i dalje je značajan broj onih koji se vode parolom "holivudski studio.." Iskreno mislim da ne postoje gluplji ljudi od nas na ovoj planeti. Tj, ono malo inteligencije što je ostalo u zemlji ćuti jer je klonulo duhom, ovi umovi što odoše više ni ne čitaju vesti iz zemlje da ne bi osetili transfer sramote, a ovi poluumovi što ostadoše orgijaju po ovim i sličnim forumima... plasiraju svoje devijantno-maloumne ideje, nipodaštavajući civilizacijski progres i slaveći metode srednjeg veka. Tako je to... neko na Mars a neko na Kosovo..

JA

pre 11 godina

@Petar
E da mi je tvoj mozak..e bas samo liberalni kapitalizam to moze..a prva letelica koje je sletela na mars je bila iz komunisticke zemlje jos pre 41 godinu a i da te podsetim da je NASA DRZAVNA FIRMA a da privatne nikad to ne bi ni radile ,njima je samo novac u glavi a ne napredak.

Godzi

pre 11 godina

Alo bre! Crno bele slike u 21 veku? Hi Tech mission? LOL.
Meni ovo vise lici na Antarktik...
(Stefan, 7. avgust 2012 14:10)

Covece grand parada ti je u u boji,digital signal ima sve...da li citas tekst?da li razmisljas?hoces sliku od 20megapixela da salje sa Marsa?ovo su slike najmanjeg kapaciteta,da li si procitao tekst gde se kaze da ce trebati nekoliko nedelja da se prikazu slike velike rezolucije?Sedite tu,nista u zivotu niste uradili i kukate na kvalitet slike,sve vam smeta...eno iz Guche su u fulu pa uzivajte...sta ste navalili na kvalitet,zar ne shvatate koliko je ovo veliki poduhvat za covecanstvo uopste

Astromikrolog

pre 11 godina

Pa zaista ne mogu da verujem u sta jadni Srbi veruju. Pa slepci, zar ne vidite da loze ceo svet sa kojestarijama?
Pogledajte ovaj snimak pa cete videti nasta svemir zaista lici. http://www.youtube.com/watch?v=_62WWGLzynY
I, gde je tu "Mars"? A koja je Venera? Iliti Zvezda Danica?

al

pre 11 godina

@Petar A: Bas gresis! Da nije kapitalizma i monetarne ekonomije sletanje na Mars bi se desilo pre 20-30 godina. Ah da, kapitalizam je taj koji krese budzet NASA-e i pumpa vojni budzet...

Proxy

pre 11 godina

Dobar vam je taj CS master.Koji koristite 4 ili 5.5?
Inace mi sto se zgrazavamo na kolor,nek mi neko objasni kako fotografija u koloru brze putuju kad je crno belo?
Isti broj piksela,dijagonala?
Ovo pitam jer je u pitanju obicna fotografija,a ne obrada PS-a-
A za nas znatizeljne sad ce ovi experti da krenu da boje slike kako bi nas uverili da su zaista spustili sondu na drugu planetu.

sve je laz

pre 11 godina

Koliko se secam sletanje na mesec pre 50tak godina bilo je zabalezeno i fotografijom i videom u boji, tonskim zapisom, posalicama, dubokoumnim porukama... razicaran sam ovim nastavkom....cekam III deo

Yunior

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)


Obecali su im da ce ih besplatno voditi u Gucu .

Владимир

pre 11 godina

Браво за Насу!!! Свака част! Камо среће да Амери више пара из војног пребаце у Насин буџет.

NASA

pre 11 godina

Ja bas neznam te stvari pa da pitam: Da li je moguce da su sa roverom na mars otisle i bakterije sa zemlje?
(juzna pruga, 7. avgust 2012 13:21)

Ne vjerujem. Marsova atmosfera je vrlo mala ali ubitacna . Izmjereno je 2000 C pri prolazu kroz istu. Zato je i imao zastitu od visoke temperature. Nijedna bakterija ne moze izdrzati tu temperaturu.

Vidim da par citalaca pokusava da objasni skepticizam rusofila ali neuspjesno. Nemojte ni pokusavati. Da na ovom roveru Curiosity pise RUSSIA oni bi nama objasnjavali u sve moguce detalje zasto i kako rover radi. Ovo nema veze sa skepticizmom i teorijom zavjere. Cista mrznja prema Americi i svemu Americkom.

Dragana

pre 11 godina

@b92 prevodite pogresno, molim za postovanje rodne ravnopravnosti, cini mi se da je Kjuriositi zensko, Nasini strucnjaci kad govore o roboutu oslovljavaju je sa she a ne sa he!

Timocanin

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)

Pa, pokusaj da zamislis kako je tebi kad udjes u kladionicu, uplatis tiket za 200 dinara, a dobijes 200.000. Da ne nabrajam druge situacije, jer ne znam da li si dovoljno veliki da bi shvatio.

p.s. verovatno bi se i ti primio kad bi imao mesecnu platu kao 30 mesecnih srpskih plata, sa raznim beneficijama, a plus i kad bi radio ono sto volis.

žsavić

pre 11 godina

Bre Lalo najstariji, pa ne treba čoveku mnogo pameti da bi znao da je nemoguće to što si rekao, nego da moraš da se odlučiš, kao što već i jesi, veruj mi ... u stvari nema razlike između "nebeske" i "zemaljske" Amerike, podjednak je doprinos civilizaciji "obe" Amerike, podjednako je civilizacija zahvalna NATO-u i NASA-i ... evo nasumce samo dva od bezbroj primera - uporediti npr "terorisanu" zapadnu Nemačku i "oslobođenu" istočnu Nemačku, "terorisanu" Južnu Koreju i "slobodnu" Severnu Koreju ... možda je Severna Koreja model kako bi izgledao svet, da NATO nije odoleo ruskom delu SSSR podržanog od ... sad neko bi rekao srpskog, a neko sa možda većim pravom, antisrpskog dela SFRJ. Ne bi se ni Lala najstariji osećao prijatno u takvom svetu.

DaLanik

pre 11 godina

@Sasha i ostali:

ne morate da mi objasnjavate sta je slanje podataka, slucajno radim u IT oblasti i znam sve o tome. Mozda je drugi komentator to bolje objasnio - da moze da salje samo 8 minuta iz nekih razloga. Ja sam napisao da im je sve jedno zato sto IMAJU VREMENA, sta ih briga da li ce transfer da traje tri minuta ili tri sata... ali ako je istina da imaju samo 8 minuta da posalju, onda su negde gadno zabrljali u planovima, mora da su koristili ko' kojot, proizvode ACME :)

Sedi jedan

pre 11 godina

Naucnicima a i nama profi fotografima crno bela slika moze mnogo vise reci nego slika u boji... Kontrasti su kalibrisani bolje..
(Nemanja, 7. avgust 2012 14:35)

Ako si ti profesionalni fotograf ja sam onda Kjubrikov kamerman. Kad očekuješ da snimaš pejzaž ne postavljaš fokus na 30cm kao ovi moroni. To su mogli još na zemlji da postave ručno na očekivanu hiperfokalnu razdaljinu i ispale bi bolje slike nego ovo.

A što se tiče toga da li su slike važne za ishod misije, naravno da su važne pogotovo danas u vreme totalne američke propagande. Svojevremeno zamalo da i slavni Kolumbo zglajzne na tu foru jer nije doneo ništa konkretno što bi kraljica mogla da vidi iz "novog sveta".

Milan

pre 11 godina

Evo i prve slike u boji, za nestrpljive:
(Nikola, 7. avgust 2012 19:43)

Buahahaha. Znaš šta bi ti rekli na stocku za ovu fotku:
"Overprocessed in Photoshop".

Verovatno su još i dodatno koristili filter "noise addition special NASA edition".

Sasha

pre 11 godina

@juzna pruga
Generalno ne, jer se sva oprema koja ide u svemir vrlo pazljivo sterilise.
@za sve one koji pricaju o crno belim slikama
Crno bele slike zauzimaju mnooooogo manje prostora od slika u koloru. Ne zaboravite da se slike salju preko pola Suncevog sistema, a ne kroz ethernet kabl. I ne samo to, vec su i niske rezolucije jer je propusni opseg prilicno mali. Dakle, pricamo o slikama koje idu u javnost, sam rover verovatno ima jos tri tuceta raznih kamera sa raznim filterima za raznorazne potrebe.
@ili su mozda namerno zamutili
Kao to rekoh, rover ima objektive od vrlo sirokih, do vrlo uskih. Verovatno je ovo slika kamere koja se koristi za upravljanje. Sam rover je prilicno veliki, ako bi bio kadar preuzak verovatno bi se desilo da neko ko upravlja ili nadgleda ne vidi rupu ili stenu ili nesto. Kao sto znamo, siroki objektivi dovode do aberacija, ali ovo je samo jedna od mnogo kamera.

Ponekad se zabrinem sta je nase skolstvo radilo zadnja dva veka. Na stranu to, sve ove informacije su javno dostupne, pocev od koriscenih objektiva, senzora, pozicija senzora itd. Ljudi, pricamo o svemirskoj agenciji. Nista manje strucni ljudi ne rade ni u evropskoj ni u ruskoj. Ako ste toliko pametni sto niste tamo i ucite ih njihovom poslu vec trolujete ovde. Prilicno sam siguran da ne bi znali da objasnite kako radi kineska igracka na zicano daljinsko upravljanje, ali se zato svi mesate u robot od jednu tonu do koga samo signal putuje 7 minuta. Pustite cike da rade svoj posao.

Miki

pre 11 godina

Par likova se zeza sa celom stvari a 100 "Amerikanofila" sece vene i vilene o "napretku" i "buducnost je pocela"!
Opustite se ljudi. Nasa od svega pravi spektakl da bi opravdala 40 milijardi tezak budzet.
Prakticno ceo svemirski program ove planete tapka u mestu vec 2 decenije i nije cudo da se ljudi pitaju kako su nasi dedovi 1969. otisli na mesec pa jos u direktnom prenosu a ovi danas klepecu rucicama na dve crno- bele slike niske rezolucije...

Ladislav

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Pa dobro ljudi, zasto se prvo ne informisete malo. Idite na NASA-in sajt pa lepo procitajte redosled radnji i " budjenja " rovera i sve ce vam biti jasno ; i zasto su prve fotke niske rezolucije i crno bele, i zasto se odvija sve postepeno i korak po korak. Pobogu ! Ako nije onako kako ste to vi u vasoj glavi smislili ne znaci da nesto ne valja ili ne ide svojim tokom. Ne sekirajte se , za koji dan ce sve biti onako kako bi to vi uradili ...savrseno !

LOL

pre 11 godina

@Alo bre! Crno bele slike u 21 veku? Hi Tech mission? LOL.
Meni ovo vise lici na Antarktik...
(Stefan, 7. avgust 2012 14:10)

Stefane sine, naravno da misliš da je Antarktik kad u školi još niste učili sve planete sunčevog sistema. Veruj na reč, postoji i planeta Mars. A što se crno-belih slika u 21. veku tiče, imaćeš jednu i na high-tech biometrijskoj ličnoj karti, čim sazriš za nju. One stare papirne lične karte su imale slike u koloru pa bi po tvojoj logici ove nove trebalo da imaju neku 3D sliku, jel' tako? Odi na sajt NASA, imaš tamo i slike u koloru. Zamisli, ofarbaše ceo Antarktik u crvenu boju, sve misleći da neće niko da im provali prevaru.

nisam nista reko´

pre 11 godina

zapeli ste za crno-bele fotografije,a sto biste tek rekli kad bi znali,da nasi "nocni gosti" posmatraju povrsinu zemlje pod infracrvenim svetlom..i,da...

Uki

pre 11 godina

vOk pametnjakovici, verujem da su poslali brod na mars, bez ljudske posade me bi trebalo da bude problem (druga prica je sa ljudskom posadom zbog van alenovog pojasa radijacije - i zato i mislim da nikada nisu isli na mesec). Ali stvarno, zar im je potrebno NEKOLIKO NEDELJA da aktiviraju kamere u boji i visoke rezolucije??? Alo bre, u 21. veku? I ta prica da je mars daleko pa da bi podaci putovali duze ako je fajl/slika veca mi isto ne izgleda logicno. Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju, kakva je razlika dal' salju 1Mb ili 100Mb?
(DaLanik, 7. avgust 2012 16:16)

Naučniče, malo podrobnije objasni tu svoju sumnju u vezi sa Van Alenovim pojasom? Mislim, kako li se za sve ove godine i decenije nije našao neki Rus da o tome priča, pošto su i oni slali sonde i vršili merenja? Kamere u boji su aktivirane, baci pogled na NASA sajt, nemoj da si lenj. A za tvrdnju da je vreme prijema podataka isto za bilo koju količinu ćeš da dobiješ Nobela, samo ako uspeš da dokažeš.

Predrag

pre 11 godina

E nemogu da verujem, u 21.veku da prikazuju crnobele slike,meni je tu nesto sumnjivo za verodostojnost ovih slika. (vidim, 07. avgust 2012 18:03)

NASA je to namerno zbog tebe uradila ne bi li te naterala da napises ovako mudar komentar .

Filip

pre 11 godina

Ovi mozgovi što se žale na crno-bele slike i dalje ne shvataju da su ovo još uvek prve slike (kao neki preview, niža rezolucija). Kvalitetnije slike će stići tek kasnije. Naravno to već piše, ali, zašto bi se mučili da čitaju bezveze... Ovi komentari u vezi studija i Holivuda nisu vredni pažnje...

NN

pre 11 godina

@Juzna pruga
Iako su se zestoko potrudili da se ne desi dolazak bilo kakvih organskih materija uopste sa roverom (sterilni uslovi izrade i posebna dodatna sterilizacija) , postoji mogucnost da su neke materije sa zemlje organskog tipa , ipak otisle u svemir.
Bakterije , ako se ne varam bi uglavnom izumrle zbog zracenja u otvorenom svemiru, ali postoji mogucnost dobijanja rezultata zatrovanih organskim materijama sa zemlje.
Na samom roveru medjutim, postoji nekoliko malih kanistera sa organskim materijama, tacno poznatog sastava i tacno poznate niske koncentracije. Oni su zatvoreni i njih ce Curiosity da probusi i analizira ukoliko se ukaze bilo kakva sumnja. Ako ti se rezultati analize tih kanistera poklope sa ocekivanim, onda ce to da znaci da Curiosity daje pouzdane informacije. Ukoliko da vece, to ce znaciti da nesto nije u redu (npr poneo je org. materije sa zemlje, ili postoje neki drugi problemi sa instrumentima)

Nadam se da ovo odgovara na tvoje pitanje. Poz

NASA

pre 11 godina

Sta li su obecali ovim likovima sa vide-a kad se toliko primaju, ok super je ovo velika stvar ali oni se primaju kao dete kad prvi put proba cokoladu.
(Mikele, 7. avgust 2012 13:08)

NASA inzenjeri zaradjuju u prosjeku oko $100.000 dolara ali bih reko da se raduju jer vole svoj posao, pogotovo ovaj projekat poslije 10 godina rada i onih kriticnih 7 minuta kada je Curiosity sa 20.000 km/h usporio na 1 m/s.

abc

pre 11 godina

@juzna pruga

Svaka cast za komentar! +1 osoba koja koristi mozak na kreativan nacin :) Da postoji jako mala sansa da je rover bio kontaminiran bakterijama sa Zemlje. Takodje skoro da ne postoji sanasa da bi te bakterije prezivele put do Marsa. I na kraju, mislim da ne postoji vrsta zemaljskih bakterija koja bi mogla da zivi na Marsu tamo gde je sleteo rover!

Igor

pre 11 godina

Ok.. objasnjenje za sva pitanja:

- Slike su crno bele jer su to iskljucivo tehnicke slike koje se koriste da bi se videlo da je sve u redu sa roverom, male su rezolucije i na njima se vidi samo ono sto je naucnicima potrebno da utvrde da rover radi. Zbog brzine kojima se podaci salju ka zemlji ovo je jedini nacin da se do informacija dodje brzo, iz tog razloga se ne salju ogromne slike u boji jer su apsolutno beskorisne u ovim prvim trenutcima. Ne brinite, Kjurioziti ima daleko bolje kamere za prave slike koje cemo dobiti u narednim nedeljama.

- Uvek postoji mogucnost da se nesto sa zemlje prenelo na Mars preko samog rovera, medjutim sve sto se salje u svemir se prvo sterilise tako sa su sanse da se to desi jako male ako ne i tacno 0%.
http://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_protection

- Za sve teoreticare zavere nemam ama bas nista da kazem, vama je vec dovoljno zanimljivo i u vasem svetu, nas ostavite na miru.

brit

pre 11 godina

kjurioziti ima 17 kamera, ove slike dolaze sa one dvije koje se nalaze s donje strane i ove fotografije služe provjeri je li rover sletio. tek kad uđe u funkciju ona glavna platforma kroz par dana stići će prave slike

Sasha

pre 11 godina

Ne mogu da se setim da sam ikada dva puta komentarisao na istu stvar.

@DaLanik
Slanje podataka nije guranje u koverat i onda pustanje niz reku kroz svemir, kako to mali Djokica razmislja. To je tok podataka, kao kroz cev. A ta cev je do druge planete vrlo, vrlo uska. Sto imas vecu sliku na jednoj strani, vise ce vremena trebati da je proguras kroz cev i veca verovatnoca da stvar podje naopako. Zato se za ovako prve, svakodnevne stvari koriste male lsike da bi se sto pre dobio odziv. Takodje, ne aktiviraju se kamere nekoliko nedelja, nego ce sam rover dobiti signal za aktivaciju njih (ili je isprogramiran tako, to su vec stvarno detalji), nakon sto prodje mnogo toga. Prvo se treba orijentisati, proveriti da li je sve na broju, da li sve radi, da li je mobilan, da li su sistemi ispravni. Tek onda mogu da trose vreme i propusni opseg na stosta drugo. Zato ce ih aktivirati tek za par nedelja. Usko grlo je taj komunikacioni kanal.

ja

pre 11 godina

Koliko sarkazma u nas Srba ... Neverovatno. Ne mogu da verujem. Toliko "Naucnika" da je to neverovatno ...
U prvi mah kad sam procitao komentare dobih zelju da svima odgovorim. Toliko gluposti, neupucenosti, prepotentnosti, nerazumevanje ... strasno !
Nemoguce je objasniti nekim ljudima bilo sta vezano konkretno za ovu misiju. Razloga je vise:
1. Isuvise malo prostora za komentar (samo 1500 karaktera).
2. Mi smo Srbi a istrazivanje rade Ameri.
3. Mi smo najpametniji narod na svetu.
4. Mi smo Srbi i premijer nam je I. Dacic
5. Mi smo Srbi i predsednik nam je T. Nikolic
6. Mi smo Srbija i ministar nam je V.Ilic
............


Navijam za ljude da odrade poso kako treba. Nema veze ako mi salju slike sa Antarktika, australijske njive, pustinje ... Ja verujem.

Za kraj , svim normalnim ljudima evo komentara da se nasmeju !


"zar je moguce da verujete? ista fora kao sa mesecom. odkud senke, odkud planine. zabava miliona."
(Marta, 7. avgust 2012 15:35)

hahahahahaaaaaaa, i dalje se smejem .... senke ? planine ? hahahahahaaaaa!

B

pre 11 godina

"curiosity killed the cat"....videcemo sta ce tu jos sve da se desi ali mislim da je sigurno samo da za naseg zivota tamo nece niko ziveti...

Tibulo

pre 11 godina

Trebalo bi i nas nasusni heliodrom povezati sa Nasom da, ukoliko treba da se putuje hitno i odmah, najbrze moguce otputuje na Mars. Mogu sa njim oni koji se na vreme prijave i doniraju neke pare jednoj politickoj stranci, tamo negde. Mozda mozemo dobiti to vazilo uz koncesiju.

Зоран

pre 11 godina

"Put traje pa traje, bez obzira koliko podataka salju"

Видиш, имаш цевку од 10 цм пречника. Кад пустиш једну количину воде, она прође глатко, али кад повећаш, a оно воде много а цевка мала, као кад јурну тројица у исто време да изађу на врата и заглаве се па нико не изађе.

32 килобита по секунди je директна коминикација са Земљом. Твој интернет се мери у хиљадама пута више, 3.2 мегабита. 2 мегабита му је максимум преноса података преко саtелита. Тако вероватно шаљу слике. Значи, све у свему пренос и није нешто брз и брза комуникација само 8 минута дневно.

"Curiosity can communicate with Earth directly in speeds up to 32kbps, but the bulk of the data transfer should be relayed through the Mars Reconnaissance Orbiter and Odyssey orbiter, which are much more powerful and have better antennas, thus being able to communicate faster with Earth. Data transfer speeds between Curiosity and each orbiter may reach 2Mbps and 256kbps, respectively, but each orbiter is only able to communicate with Curiosity for about 8 minutes per day."

zoran

pre 11 godina

Svaka cast Amerima, ovakve stvari me odusevljavaju i pomeraju... da li je iko od ovih "nacitanih" svestan sta se zapravo desilo i koliko je truda ulozeno, o novcu da i ne pricam, ali ako, ko ce ako nece oni... pratio sam celu pricu u vezanu za ovaj rover i jedva cekam da vidimo HD snimke i slike :)

montenegrino

pre 11 godina

sve je laz - Ocigledno imas rupe u sjecanju! Vjerovatno si to tada gledao na LCD, plazmi, da li se i toga shecas? Teoreticar zavjere!
Za ove sto pitaju za slike - mislim da sam nedje procitao da ce tek za dvije nedjelje ili dva mjeseca biti pustene u koloru...ne mogu se sad tacno sjetit.

Зоран

pre 11 godina

Мало се прича о претходном НАСА возилу на Марсу, Спирит. Он је лансиран 2004. године и планирано је да траје тамо 3 месеца, а радио је 6 година.

The rover operated for more than six years after landing in January 2004 for what was planned as a three-month mission.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-160

Војаџер 1 је лансиран 1974. и сада напушта соларни систем и још увек ради. Шаље податке на Земљу и тим подацима треба 16 и по сати да стигну. А иду брзином светлости, 3000.000км у секунди.

Иначе иде око 38.000 миља на сат, то је око 50.000км на сат.

http://www.clarksvilleonline.com/2012/06/17/nasas-voyager-1-spacecraft-sends-back-data-from-the-edge-of-our-solar-system/