Nedelja, 12.02.2012.

00:45

Do kraja godine evro i 120 dinara?

Trend pada dinara u odnosu na evro može da se očekuje i ubuduće, a u toku godine kurs će najverovatnije da varira između 110 i 120 dinara za jedan evro.

Izvor: Press

Do kraja godine evro i 120 dinara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Lucia Singer

pre 11 godina

I am looking for Dr. Zoran Popov (economist) e-mail or mailing address. If someone here can inform me, I will be very grateful.
I thank you very much.
Lucia Singer - Brazil

marija sp

pre 12 godina

da bi se odrzala stabilnost dinara mora se pokrenuti proizvodnja, ova nasa vlast to ocigledno ne zna, zato cete dragi moji posle izbora u opoziciju!

Zeleni Zub

pre 12 godina

Svima je već dobro poznato da je kurs evra veštački održavan već polednje 2 godine ako ne i više!
Evro je do sada trebao da bude možda i preko 180 dinara!

maxim IV divizija

pre 12 godina

kako je krenuo dinar da pada tako ce za jedan evro u aprilu mesecu biti potrebno 120 dinara a do kraja godine ce dostici i cifru od 200 dinara z evro ako ovi ostanu na vlasti.

SWimon says

pre 12 godina

Stvar je ovde vrlo jednostavna: 2007 i 2008 su plate u javnom sektoru zbog izbora vestacki napumpane na 30-50 hiljada, sto je sa evrom od oko 80 dinara dovelo do privida nekakvog rasta standarda i blagostanja. Ljudi su poceli da uzimaju kredite i trose, a privreda da raste. Isplata tolikih plata u javnom sektoru od 400 do 600 evra je bila moguca jer ste mogli da prodate Mobtel i jos neke firme i odrzavate privid. Realno, te plate nikada nisu trebale da predju 200-250 evra, a razlika je trebala da se ulozi u nesto sto bi na duzi rok donosilo radna mesta i plate. Medjutim, u Srbiji se nista ne gleda na duzi rok, nismo mi Skandinavci, traze se instant resenja zbog pobede na izborima, sta ce biti za 5 godina nikoga nije briga, o tome cemo kasnije razmisljati. Hoces 100 evra sad ili 500 za 2 godine? Ma daj 100 evra sad, ko zna sta ce biti za 2 godine. Zato sada Vlada i dize kurs i dozira ga da dodje do 150 dinara jer je to nacin da te zarade budu u realnom okviru. Drugi nacin je da vec sada spusti SVE plate u javnom sektoru na nivo od 20-30000 dinara i proba da amortizuje negativan uticaj na privredu koja je u kolapsu, ali to nije popularno narocito pred izbore.

kojot

pre 12 godina

"Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je još u decembru prošle godine bilo poznato da će dinar pasti za sedam odsto, imajući u vidu rast inflacije u evrozoni od dva odsto i rast srpskih cena od pet odsto." Malo je pogresio, prema njegovoj racunici dinar je trebalo da oslabi 3% na ne 7%. Nebitno, sve u svemu, kakva privreda, takav dinar.

Kile

pre 12 godina

Kada bi se neko iz vlasti setio bar na tren da moramo da ozivljavamo privredu i proizvodnju a ne samo da se zaduzujemo mozda se ovakve stvari ne bi ni desavale, ali oni su sada skoncentrisali sve svoje snage na predizbornu kampanju

Paja

pre 12 godina

Dinar namerno obara sama NBS,od 2008 je oslabio za 43%a najnovije slabljenje dinara pocinje od maja prosle godine jer NBS stalno spusta referentnu stopu sa 12, 5 na 9,5% i kako je ona stalno niza tako i dinar slabi sa majskih 97 na sutrasnjih preko 108 za euro. NBs je anulirala sve dinarske aukcije od januara u vrednsoti od 483 miliona eura u ministarstvu finansija,kao da ih i nije ni bilo, kada su devize konvertovane u dinare za kupovinu zapisa, bas niko od svih ekonomista da to kaze, sra, svi radite na sistematskom rusenju namerno dinara. Kazu znalo se u decembru da mora da oslabi dinar,a a zasto, zarad mafijasa kojima to odgovara,jel to razlog, ekonosmkog nema, kako ne pada hrvatska kuna i makedonski denar, samo izgleda mora da slabi dinar, bruka. Cak izlazite u javnost sa ovim prognozamao visini kursa i terate fakticki sve neupucene ljude ovde da sve eventualne viskove dinarske odmah pretvaraju u devize i tako se isto slabi dinar, kad cuju od nasih ekonomista, koji su svojim savetima doveli zemlju u provaliju.Dinar mora biti oko 100 najvise za euro ako se ne zeli totalni bankrot svih preduzeca koji posluju u dianrima i bankrot prezaduzene privredei gradjana, njihovi gubici su vec sada enormni a ako Vlada i NBS to zele svojoj privredi , svaka cast, to bi bio prvi slucaj u svetu, da Vlada i Banka neke zemlje namerno vodi privredu i gradjane u bankrot.

VUK2

pre 12 godina

Ako ostane na 120 do pocetka izbora bice dobro, jer je poznato da se pred izbore trosi vise ne go sto treba, a i sa 110 dinara za jedan evro nema sanse da otpacujem kredit za stan.

saša

pre 12 godina

Imam četrdeset i neku,i ovakve naslove čitam dvadeset godina i prosto nemogu da shvatim ko ovo piše i u čije ime.........strašno...uvek nešto biće evro 100-200-300

Siniša

pre 12 godina

Sve ,,jaki stručnjaci'', i za 2011 ste govorili da će kurs biti preko 110, pa ništa od toga. Ovo je normalno za ovaj period godine, izmiruju se obaveze prema inostranstvu(banke, preduzeća(krediti)...za energente), sve će se smiriti već u aprilu. Tačno je da imamo problem sa železarom, ali u međuvremenu su došla mnoga strana preduzeća koja rade isključivo za izvoz, tu je i Fiat koji počinje proizvodnju sredinom godine...pa poljoprivredni proizvodi...Isto su ti ,,stručnjaci'' govorili i za inflaciju pa su omanuli. Ovo sa MMF nema nikakve veze sa poslovanjem banaka, privatnih kompanija, dolazak investitora...problem može da ima samo Vlada-budžet, ali imamo 1 milijardu evra koju nismo ni takli, tako da ne vidim veliki problem, osim što Vlada mora da odloži neke investicije koje su planirane, da javne nabavke svede na hitne stvari i ono što je stvarno neophodno, mora da štedi...Slažem se da država treba da ima svoju banku, ali imamo loše iskustvo, jer kad se političari dohvate para one idu u pogrešne ruke(dele sami sebi i ne vraćaju). Mi imamo mnoge fondove, ali kriterijum za dobijanje novca je izuzetno strog i uglavnom novac mogu da dobiju oni koji izvoze pa samo mali broj preduzeća ta sredstva može i da dobije. Mala i srednja preduzeća ne mogu da opstanu i da se razvijaju ako imaju ovolike obaveze prema državi i bankama, to je najveći problem. Očekujem da nova Vlada to promeni, a ne da se ona petlja i ulazi u preduzeća-prvo ih uništi nametima, pa uskače da ih spašava od propadanja...

freedom

pre 12 godina

@Ivan

Odlican komentar! Kao Titanik u poslednjoj fazi potonuca! Nimalo pateticno kako bi moglo zvuciti, vec plasi me surovo realno. Nasa vlast to zna, ali nepopularne mere jasno je nece doneti, a Zapad, i sto bi mogao intervenisati odredjenim jacim ekonomskim merama i uslovljavanjem, to nece uciniti, jer ce krah ove drzave oslabiti ruski uticaj na Balkanu, koga nasa elita iz nekog svog suludog razloga i dalje potencira!
Sve u svemu, krajnje sumorne prognoze!

milenaz

pre 12 godina

U drzavi u kojoj je privreda slaba, nema jake valute.
Samo u Srbiji moze da bude: da je privreda totalno unistena, a da dinar i dalje postoji.
Sasvim je izvesno, sto se ovih dana cuje i od clanova Fiskalnog saveta, da je moguc bankrot Srbije.

misa.k.

pre 12 godina

Procena da ce kurs biti 110-120 u ovoj godini je sasvim realna, jer imamo pogorsanje ekonomskog stanja, sto se mora odraziti i na valutu.

mile.pile

pre 12 godina

MMF nije kriv, narodna kaze: kom se moliti nije se srditi. Tako i Srbija umesto sto trazi krivca u MMF-u, trebala je da ispuni svoje obaveze.

makler.

pre 12 godina

U Evropi je kriza sa novcem i strane banke u Srbiji izvlace devize.
Proteklih godina su nas uveravali da su "banke srpske sa stranim vlasnikom", a sada su postale "stranke banke". Normalno je da strane banke koje je na Srpsko trziste upustio Dinkic i Jelasic, sada iznose novac iz Srbije.

Igor

pre 12 godina

Opet okrivljuju četiri poslanika Srpskog pokreta obnove, pa šta je sa ostalih 124 poslanika, vlada nije ni poslala predlog rebalansa ali već znaju ko ga neće podržati, smešno

aleksa

pre 12 godina

Do malopre su "strucnjaci" opravdavali naslove da ce se dinar u ovoj godini kretati oko 105-110, skocismo danas na 120... a svi, bas vi, poslovni ljudi, bankari i oni koji se krecu po svetu malo vise, ce vam u privatnom razgovoru reci da je realna vrednost dinara vec sada mnogo manja. Uporedjivanjem cena sa zemljama odakle potice Euro, jasno je da euro vredi najmanje 50% vise u odnosu na dinar. Toliko.

Voda u usima

pre 12 godina

Da li se secate slicnih katastroficnih najava prosle godine ? I ? Sta se desilo ? Kurs Evra u Srbiji nema veze sa ekonomijom, samo sa politikom.

Banat

pre 12 godina

"Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je još u decembru prošle godine bilo poznato da će dinar pasti za sedam odsto, imajući u vidu rast inflacije u evrozoni od dva odsto i rast srpskih cena od pet odsto."

Gle ovog kralja! Pa da je to tako lako, svi bi mi bili finansijski spekulanti i ziveli u vilama od 2 miliona evra, sa sve lajfstajlom bogatih i glamuroznih. I najgluplji medju nama valjda umeju da saberu 5 i 2. Svasta!

noj

pre 12 godina

Kako mi je muka od ovih analiticara-prognozera... U decembru 2010 SVI su govorili da je 'realan' kurs evra oko 120 din i da ce do kraja 2011 toliko i biti. Sad opet ista prica. I umesto da novinari izvuku izjave ovih vraceva od prosle godine i nabiju im na nos oni opet samo prenose ovakve izjave. U ovoj zemlji svi znamo da ce evro pre ili kasnije stici do 120 din, i pre ili kasnije ovakve izjave ce biti tacne, ali ovakvim ne podsecanjem na ranije pogresne izjave samo dajete raznim samozvanim ekonomskim analiticarima i strucnjacima mogucnost da nicim izazvani dobiju priliku da kazu 'bio sam u pravu'.

bb

pre 12 godina

ne lozite se "strucnjaci" da znate koliki ce kurs da bude bili biste milioneri, ne znam zasto pustate ove prognozere, to vam je nesto kao GATARE a to je kaznjivo

Ivan

pre 12 godina

Secate se filma Titanik? Sledi momenat kad se briod prepolovi i fine na dno okeana. Ne samo da je izgubljeno vreme od cetiri godine, izgubljena je cela decenija i naravno da smo tu gde jesmo. Ako nije dosao taj sesti oktobar, onda je to to. Ako niste u camcu, uzimajte pojas za spasavanje!

makroekonomista

pre 12 godina

Teško je izvršiti ovakvu procenu, i nemojte ulaziti u domene špekulacije, jer niko ne može da zna koliki će biti kurs.

Kurs će se stabilizovati tek onda kada Srbija oporavi svoju proizvodnju i izvoz, jer će postojati tražnja za njenom robom, samim tim i valutom. Mere i instrumenti koje NBS koristi za kako vi kažete "odbranu dinara" su samo kratkoročne prirode.

Kako će izgledati krajnja implikacija te "odbrane" dinara. Devizne rezerve će se potrošiti radi stabilnosti od mesec ili dva, posle toga će se stvari vratiti na pređašnju poziciju i ostaćemo i bez rezervi i bez jakog dinara.

Ali sa druge strane, ako pustimo tržištu da odredi vrednost dinara i spusti ga na njegovu realnu vrednost uništićemo prezadužene građane i privredu.

Jedino što je sigurno u ovoj priči je da mi moramo platiti za lošu i neodgovornu ekonomsku politiku. Pitanje da li samo produžavati agoniju i već jednom se součiti sa problemima. Ukoliko se odlučimo za drugu varijantu, za svetliju budućnost imamo kakve takve izglede, a ako ostane ovako, crno nam se piše.

Ivan

pre 12 godina

Secate se filma Titanik? Sledi momenat kad se briod prepolovi i fine na dno okeana. Ne samo da je izgubljeno vreme od cetiri godine, izgubljena je cela decenija i naravno da smo tu gde jesmo. Ako nije dosao taj sesti oktobar, onda je to to. Ako niste u camcu, uzimajte pojas za spasavanje!

makroekonomista

pre 12 godina

Teško je izvršiti ovakvu procenu, i nemojte ulaziti u domene špekulacije, jer niko ne može da zna koliki će biti kurs.

Kurs će se stabilizovati tek onda kada Srbija oporavi svoju proizvodnju i izvoz, jer će postojati tražnja za njenom robom, samim tim i valutom. Mere i instrumenti koje NBS koristi za kako vi kažete "odbranu dinara" su samo kratkoročne prirode.

Kako će izgledati krajnja implikacija te "odbrane" dinara. Devizne rezerve će se potrošiti radi stabilnosti od mesec ili dva, posle toga će se stvari vratiti na pređašnju poziciju i ostaćemo i bez rezervi i bez jakog dinara.

Ali sa druge strane, ako pustimo tržištu da odredi vrednost dinara i spusti ga na njegovu realnu vrednost uništićemo prezadužene građane i privredu.

Jedino što je sigurno u ovoj priči je da mi moramo platiti za lošu i neodgovornu ekonomsku politiku. Pitanje da li samo produžavati agoniju i već jednom se součiti sa problemima. Ukoliko se odlučimo za drugu varijantu, za svetliju budućnost imamo kakve takve izglede, a ako ostane ovako, crno nam se piše.

Voda u usima

pre 12 godina

Da li se secate slicnih katastroficnih najava prosle godine ? I ? Sta se desilo ? Kurs Evra u Srbiji nema veze sa ekonomijom, samo sa politikom.

saša

pre 12 godina

Imam četrdeset i neku,i ovakve naslove čitam dvadeset godina i prosto nemogu da shvatim ko ovo piše i u čije ime.........strašno...uvek nešto biće evro 100-200-300

bb

pre 12 godina

ne lozite se "strucnjaci" da znate koliki ce kurs da bude bili biste milioneri, ne znam zasto pustate ove prognozere, to vam je nesto kao GATARE a to je kaznjivo

Siniša

pre 12 godina

Sve ,,jaki stručnjaci'', i za 2011 ste govorili da će kurs biti preko 110, pa ništa od toga. Ovo je normalno za ovaj period godine, izmiruju se obaveze prema inostranstvu(banke, preduzeća(krediti)...za energente), sve će se smiriti već u aprilu. Tačno je da imamo problem sa železarom, ali u međuvremenu su došla mnoga strana preduzeća koja rade isključivo za izvoz, tu je i Fiat koji počinje proizvodnju sredinom godine...pa poljoprivredni proizvodi...Isto su ti ,,stručnjaci'' govorili i za inflaciju pa su omanuli. Ovo sa MMF nema nikakve veze sa poslovanjem banaka, privatnih kompanija, dolazak investitora...problem može da ima samo Vlada-budžet, ali imamo 1 milijardu evra koju nismo ni takli, tako da ne vidim veliki problem, osim što Vlada mora da odloži neke investicije koje su planirane, da javne nabavke svede na hitne stvari i ono što je stvarno neophodno, mora da štedi...Slažem se da država treba da ima svoju banku, ali imamo loše iskustvo, jer kad se političari dohvate para one idu u pogrešne ruke(dele sami sebi i ne vraćaju). Mi imamo mnoge fondove, ali kriterijum za dobijanje novca je izuzetno strog i uglavnom novac mogu da dobiju oni koji izvoze pa samo mali broj preduzeća ta sredstva može i da dobije. Mala i srednja preduzeća ne mogu da opstanu i da se razvijaju ako imaju ovolike obaveze prema državi i bankama, to je najveći problem. Očekujem da nova Vlada to promeni, a ne da se ona petlja i ulazi u preduzeća-prvo ih uništi nametima, pa uskače da ih spašava od propadanja...

Paja

pre 12 godina

Dinar namerno obara sama NBS,od 2008 je oslabio za 43%a najnovije slabljenje dinara pocinje od maja prosle godine jer NBS stalno spusta referentnu stopu sa 12, 5 na 9,5% i kako je ona stalno niza tako i dinar slabi sa majskih 97 na sutrasnjih preko 108 za euro. NBs je anulirala sve dinarske aukcije od januara u vrednsoti od 483 miliona eura u ministarstvu finansija,kao da ih i nije ni bilo, kada su devize konvertovane u dinare za kupovinu zapisa, bas niko od svih ekonomista da to kaze, sra, svi radite na sistematskom rusenju namerno dinara. Kazu znalo se u decembru da mora da oslabi dinar,a a zasto, zarad mafijasa kojima to odgovara,jel to razlog, ekonosmkog nema, kako ne pada hrvatska kuna i makedonski denar, samo izgleda mora da slabi dinar, bruka. Cak izlazite u javnost sa ovim prognozamao visini kursa i terate fakticki sve neupucene ljude ovde da sve eventualne viskove dinarske odmah pretvaraju u devize i tako se isto slabi dinar, kad cuju od nasih ekonomista, koji su svojim savetima doveli zemlju u provaliju.Dinar mora biti oko 100 najvise za euro ako se ne zeli totalni bankrot svih preduzeca koji posluju u dianrima i bankrot prezaduzene privredei gradjana, njihovi gubici su vec sada enormni a ako Vlada i NBS to zele svojoj privredi , svaka cast, to bi bio prvi slucaj u svetu, da Vlada i Banka neke zemlje namerno vodi privredu i gradjane u bankrot.

mile.pile

pre 12 godina

MMF nije kriv, narodna kaze: kom se moliti nije se srditi. Tako i Srbija umesto sto trazi krivca u MMF-u, trebala je da ispuni svoje obaveze.

Banat

pre 12 godina

"Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je još u decembru prošle godine bilo poznato da će dinar pasti za sedam odsto, imajući u vidu rast inflacije u evrozoni od dva odsto i rast srpskih cena od pet odsto."

Gle ovog kralja! Pa da je to tako lako, svi bi mi bili finansijski spekulanti i ziveli u vilama od 2 miliona evra, sa sve lajfstajlom bogatih i glamuroznih. I najgluplji medju nama valjda umeju da saberu 5 i 2. Svasta!

makler.

pre 12 godina

U Evropi je kriza sa novcem i strane banke u Srbiji izvlace devize.
Proteklih godina su nas uveravali da su "banke srpske sa stranim vlasnikom", a sada su postale "stranke banke". Normalno je da strane banke koje je na Srpsko trziste upustio Dinkic i Jelasic, sada iznose novac iz Srbije.

milenaz

pre 12 godina

U drzavi u kojoj je privreda slaba, nema jake valute.
Samo u Srbiji moze da bude: da je privreda totalno unistena, a da dinar i dalje postoji.
Sasvim je izvesno, sto se ovih dana cuje i od clanova Fiskalnog saveta, da je moguc bankrot Srbije.

noj

pre 12 godina

Kako mi je muka od ovih analiticara-prognozera... U decembru 2010 SVI su govorili da je 'realan' kurs evra oko 120 din i da ce do kraja 2011 toliko i biti. Sad opet ista prica. I umesto da novinari izvuku izjave ovih vraceva od prosle godine i nabiju im na nos oni opet samo prenose ovakve izjave. U ovoj zemlji svi znamo da ce evro pre ili kasnije stici do 120 din, i pre ili kasnije ovakve izjave ce biti tacne, ali ovakvim ne podsecanjem na ranije pogresne izjave samo dajete raznim samozvanim ekonomskim analiticarima i strucnjacima mogucnost da nicim izazvani dobiju priliku da kazu 'bio sam u pravu'.

aleksa

pre 12 godina

Do malopre su "strucnjaci" opravdavali naslove da ce se dinar u ovoj godini kretati oko 105-110, skocismo danas na 120... a svi, bas vi, poslovni ljudi, bankari i oni koji se krecu po svetu malo vise, ce vam u privatnom razgovoru reci da je realna vrednost dinara vec sada mnogo manja. Uporedjivanjem cena sa zemljama odakle potice Euro, jasno je da euro vredi najmanje 50% vise u odnosu na dinar. Toliko.

Zeleni Zub

pre 12 godina

Svima je već dobro poznato da je kurs evra veštački održavan već polednje 2 godine ako ne i više!
Evro je do sada trebao da bude možda i preko 180 dinara!

Igor

pre 12 godina

Opet okrivljuju četiri poslanika Srpskog pokreta obnove, pa šta je sa ostalih 124 poslanika, vlada nije ni poslala predlog rebalansa ali već znaju ko ga neće podržati, smešno

VUK2

pre 12 godina

Ako ostane na 120 do pocetka izbora bice dobro, jer je poznato da se pred izbore trosi vise ne go sto treba, a i sa 110 dinara za jedan evro nema sanse da otpacujem kredit za stan.

misa.k.

pre 12 godina

Procena da ce kurs biti 110-120 u ovoj godini je sasvim realna, jer imamo pogorsanje ekonomskog stanja, sto se mora odraziti i na valutu.

Kile

pre 12 godina

Kada bi se neko iz vlasti setio bar na tren da moramo da ozivljavamo privredu i proizvodnju a ne samo da se zaduzujemo mozda se ovakve stvari ne bi ni desavale, ali oni su sada skoncentrisali sve svoje snage na predizbornu kampanju

kojot

pre 12 godina

"Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je još u decembru prošle godine bilo poznato da će dinar pasti za sedam odsto, imajući u vidu rast inflacije u evrozoni od dva odsto i rast srpskih cena od pet odsto." Malo je pogresio, prema njegovoj racunici dinar je trebalo da oslabi 3% na ne 7%. Nebitno, sve u svemu, kakva privreda, takav dinar.

freedom

pre 12 godina

@Ivan

Odlican komentar! Kao Titanik u poslednjoj fazi potonuca! Nimalo pateticno kako bi moglo zvuciti, vec plasi me surovo realno. Nasa vlast to zna, ali nepopularne mere jasno je nece doneti, a Zapad, i sto bi mogao intervenisati odredjenim jacim ekonomskim merama i uslovljavanjem, to nece uciniti, jer ce krah ove drzave oslabiti ruski uticaj na Balkanu, koga nasa elita iz nekog svog suludog razloga i dalje potencira!
Sve u svemu, krajnje sumorne prognoze!

maxim IV divizija

pre 12 godina

kako je krenuo dinar da pada tako ce za jedan evro u aprilu mesecu biti potrebno 120 dinara a do kraja godine ce dostici i cifru od 200 dinara z evro ako ovi ostanu na vlasti.

marija sp

pre 12 godina

da bi se odrzala stabilnost dinara mora se pokrenuti proizvodnja, ova nasa vlast to ocigledno ne zna, zato cete dragi moji posle izbora u opoziciju!

SWimon says

pre 12 godina

Stvar je ovde vrlo jednostavna: 2007 i 2008 su plate u javnom sektoru zbog izbora vestacki napumpane na 30-50 hiljada, sto je sa evrom od oko 80 dinara dovelo do privida nekakvog rasta standarda i blagostanja. Ljudi su poceli da uzimaju kredite i trose, a privreda da raste. Isplata tolikih plata u javnom sektoru od 400 do 600 evra je bila moguca jer ste mogli da prodate Mobtel i jos neke firme i odrzavate privid. Realno, te plate nikada nisu trebale da predju 200-250 evra, a razlika je trebala da se ulozi u nesto sto bi na duzi rok donosilo radna mesta i plate. Medjutim, u Srbiji se nista ne gleda na duzi rok, nismo mi Skandinavci, traze se instant resenja zbog pobede na izborima, sta ce biti za 5 godina nikoga nije briga, o tome cemo kasnije razmisljati. Hoces 100 evra sad ili 500 za 2 godine? Ma daj 100 evra sad, ko zna sta ce biti za 2 godine. Zato sada Vlada i dize kurs i dozira ga da dodje do 150 dinara jer je to nacin da te zarade budu u realnom okviru. Drugi nacin je da vec sada spusti SVE plate u javnom sektoru na nivo od 20-30000 dinara i proba da amortizuje negativan uticaj na privredu koja je u kolapsu, ali to nije popularno narocito pred izbore.

Lucia Singer

pre 11 godina

I am looking for Dr. Zoran Popov (economist) e-mail or mailing address. If someone here can inform me, I will be very grateful.
I thank you very much.
Lucia Singer - Brazil

mile.pile

pre 12 godina

MMF nije kriv, narodna kaze: kom se moliti nije se srditi. Tako i Srbija umesto sto trazi krivca u MMF-u, trebala je da ispuni svoje obaveze.

Ivan

pre 12 godina

Secate se filma Titanik? Sledi momenat kad se briod prepolovi i fine na dno okeana. Ne samo da je izgubljeno vreme od cetiri godine, izgubljena je cela decenija i naravno da smo tu gde jesmo. Ako nije dosao taj sesti oktobar, onda je to to. Ako niste u camcu, uzimajte pojas za spasavanje!

misa.k.

pre 12 godina

Procena da ce kurs biti 110-120 u ovoj godini je sasvim realna, jer imamo pogorsanje ekonomskog stanja, sto se mora odraziti i na valutu.

Zeleni Zub

pre 12 godina

Svima je već dobro poznato da je kurs evra veštački održavan već polednje 2 godine ako ne i više!
Evro je do sada trebao da bude možda i preko 180 dinara!

Siniša

pre 12 godina

Sve ,,jaki stručnjaci'', i za 2011 ste govorili da će kurs biti preko 110, pa ništa od toga. Ovo je normalno za ovaj period godine, izmiruju se obaveze prema inostranstvu(banke, preduzeća(krediti)...za energente), sve će se smiriti već u aprilu. Tačno je da imamo problem sa železarom, ali u međuvremenu su došla mnoga strana preduzeća koja rade isključivo za izvoz, tu je i Fiat koji počinje proizvodnju sredinom godine...pa poljoprivredni proizvodi...Isto su ti ,,stručnjaci'' govorili i za inflaciju pa su omanuli. Ovo sa MMF nema nikakve veze sa poslovanjem banaka, privatnih kompanija, dolazak investitora...problem može da ima samo Vlada-budžet, ali imamo 1 milijardu evra koju nismo ni takli, tako da ne vidim veliki problem, osim što Vlada mora da odloži neke investicije koje su planirane, da javne nabavke svede na hitne stvari i ono što je stvarno neophodno, mora da štedi...Slažem se da država treba da ima svoju banku, ali imamo loše iskustvo, jer kad se političari dohvate para one idu u pogrešne ruke(dele sami sebi i ne vraćaju). Mi imamo mnoge fondove, ali kriterijum za dobijanje novca je izuzetno strog i uglavnom novac mogu da dobiju oni koji izvoze pa samo mali broj preduzeća ta sredstva može i da dobije. Mala i srednja preduzeća ne mogu da opstanu i da se razvijaju ako imaju ovolike obaveze prema državi i bankama, to je najveći problem. Očekujem da nova Vlada to promeni, a ne da se ona petlja i ulazi u preduzeća-prvo ih uništi nametima, pa uskače da ih spašava od propadanja...

VUK2

pre 12 godina

Ako ostane na 120 do pocetka izbora bice dobro, jer je poznato da se pred izbore trosi vise ne go sto treba, a i sa 110 dinara za jedan evro nema sanse da otpacujem kredit za stan.

Paja

pre 12 godina

Dinar namerno obara sama NBS,od 2008 je oslabio za 43%a najnovije slabljenje dinara pocinje od maja prosle godine jer NBS stalno spusta referentnu stopu sa 12, 5 na 9,5% i kako je ona stalno niza tako i dinar slabi sa majskih 97 na sutrasnjih preko 108 za euro. NBs je anulirala sve dinarske aukcije od januara u vrednsoti od 483 miliona eura u ministarstvu finansija,kao da ih i nije ni bilo, kada su devize konvertovane u dinare za kupovinu zapisa, bas niko od svih ekonomista da to kaze, sra, svi radite na sistematskom rusenju namerno dinara. Kazu znalo se u decembru da mora da oslabi dinar,a a zasto, zarad mafijasa kojima to odgovara,jel to razlog, ekonosmkog nema, kako ne pada hrvatska kuna i makedonski denar, samo izgleda mora da slabi dinar, bruka. Cak izlazite u javnost sa ovim prognozamao visini kursa i terate fakticki sve neupucene ljude ovde da sve eventualne viskove dinarske odmah pretvaraju u devize i tako se isto slabi dinar, kad cuju od nasih ekonomista, koji su svojim savetima doveli zemlju u provaliju.Dinar mora biti oko 100 najvise za euro ako se ne zeli totalni bankrot svih preduzeca koji posluju u dianrima i bankrot prezaduzene privredei gradjana, njihovi gubici su vec sada enormni a ako Vlada i NBS to zele svojoj privredi , svaka cast, to bi bio prvi slucaj u svetu, da Vlada i Banka neke zemlje namerno vodi privredu i gradjane u bankrot.

freedom

pre 12 godina

@Ivan

Odlican komentar! Kao Titanik u poslednjoj fazi potonuca! Nimalo pateticno kako bi moglo zvuciti, vec plasi me surovo realno. Nasa vlast to zna, ali nepopularne mere jasno je nece doneti, a Zapad, i sto bi mogao intervenisati odredjenim jacim ekonomskim merama i uslovljavanjem, to nece uciniti, jer ce krah ove drzave oslabiti ruski uticaj na Balkanu, koga nasa elita iz nekog svog suludog razloga i dalje potencira!
Sve u svemu, krajnje sumorne prognoze!

SWimon says

pre 12 godina

Stvar je ovde vrlo jednostavna: 2007 i 2008 su plate u javnom sektoru zbog izbora vestacki napumpane na 30-50 hiljada, sto je sa evrom od oko 80 dinara dovelo do privida nekakvog rasta standarda i blagostanja. Ljudi su poceli da uzimaju kredite i trose, a privreda da raste. Isplata tolikih plata u javnom sektoru od 400 do 600 evra je bila moguca jer ste mogli da prodate Mobtel i jos neke firme i odrzavate privid. Realno, te plate nikada nisu trebale da predju 200-250 evra, a razlika je trebala da se ulozi u nesto sto bi na duzi rok donosilo radna mesta i plate. Medjutim, u Srbiji se nista ne gleda na duzi rok, nismo mi Skandinavci, traze se instant resenja zbog pobede na izborima, sta ce biti za 5 godina nikoga nije briga, o tome cemo kasnije razmisljati. Hoces 100 evra sad ili 500 za 2 godine? Ma daj 100 evra sad, ko zna sta ce biti za 2 godine. Zato sada Vlada i dize kurs i dozira ga da dodje do 150 dinara jer je to nacin da te zarade budu u realnom okviru. Drugi nacin je da vec sada spusti SVE plate u javnom sektoru na nivo od 20-30000 dinara i proba da amortizuje negativan uticaj na privredu koja je u kolapsu, ali to nije popularno narocito pred izbore.

aleksa

pre 12 godina

Do malopre su "strucnjaci" opravdavali naslove da ce se dinar u ovoj godini kretati oko 105-110, skocismo danas na 120... a svi, bas vi, poslovni ljudi, bankari i oni koji se krecu po svetu malo vise, ce vam u privatnom razgovoru reci da je realna vrednost dinara vec sada mnogo manja. Uporedjivanjem cena sa zemljama odakle potice Euro, jasno je da euro vredi najmanje 50% vise u odnosu na dinar. Toliko.

maxim IV divizija

pre 12 godina

kako je krenuo dinar da pada tako ce za jedan evro u aprilu mesecu biti potrebno 120 dinara a do kraja godine ce dostici i cifru od 200 dinara z evro ako ovi ostanu na vlasti.

makroekonomista

pre 12 godina

Teško je izvršiti ovakvu procenu, i nemojte ulaziti u domene špekulacije, jer niko ne može da zna koliki će biti kurs.

Kurs će se stabilizovati tek onda kada Srbija oporavi svoju proizvodnju i izvoz, jer će postojati tražnja za njenom robom, samim tim i valutom. Mere i instrumenti koje NBS koristi za kako vi kažete "odbranu dinara" su samo kratkoročne prirode.

Kako će izgledati krajnja implikacija te "odbrane" dinara. Devizne rezerve će se potrošiti radi stabilnosti od mesec ili dva, posle toga će se stvari vratiti na pređašnju poziciju i ostaćemo i bez rezervi i bez jakog dinara.

Ali sa druge strane, ako pustimo tržištu da odredi vrednost dinara i spusti ga na njegovu realnu vrednost uništićemo prezadužene građane i privredu.

Jedino što je sigurno u ovoj priči je da mi moramo platiti za lošu i neodgovornu ekonomsku politiku. Pitanje da li samo produžavati agoniju i već jednom se součiti sa problemima. Ukoliko se odlučimo za drugu varijantu, za svetliju budućnost imamo kakve takve izglede, a ako ostane ovako, crno nam se piše.

Kile

pre 12 godina

Kada bi se neko iz vlasti setio bar na tren da moramo da ozivljavamo privredu i proizvodnju a ne samo da se zaduzujemo mozda se ovakve stvari ne bi ni desavale, ali oni su sada skoncentrisali sve svoje snage na predizbornu kampanju

milenaz

pre 12 godina

U drzavi u kojoj je privreda slaba, nema jake valute.
Samo u Srbiji moze da bude: da je privreda totalno unistena, a da dinar i dalje postoji.
Sasvim je izvesno, sto se ovih dana cuje i od clanova Fiskalnog saveta, da je moguc bankrot Srbije.

Igor

pre 12 godina

Opet okrivljuju četiri poslanika Srpskog pokreta obnove, pa šta je sa ostalih 124 poslanika, vlada nije ni poslala predlog rebalansa ali već znaju ko ga neće podržati, smešno

makler.

pre 12 godina

U Evropi je kriza sa novcem i strane banke u Srbiji izvlace devize.
Proteklih godina su nas uveravali da su "banke srpske sa stranim vlasnikom", a sada su postale "stranke banke". Normalno je da strane banke koje je na Srpsko trziste upustio Dinkic i Jelasic, sada iznose novac iz Srbije.

bb

pre 12 godina

ne lozite se "strucnjaci" da znate koliki ce kurs da bude bili biste milioneri, ne znam zasto pustate ove prognozere, to vam je nesto kao GATARE a to je kaznjivo

Banat

pre 12 godina

"Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je još u decembru prošle godine bilo poznato da će dinar pasti za sedam odsto, imajući u vidu rast inflacije u evrozoni od dva odsto i rast srpskih cena od pet odsto."

Gle ovog kralja! Pa da je to tako lako, svi bi mi bili finansijski spekulanti i ziveli u vilama od 2 miliona evra, sa sve lajfstajlom bogatih i glamuroznih. I najgluplji medju nama valjda umeju da saberu 5 i 2. Svasta!

noj

pre 12 godina

Kako mi je muka od ovih analiticara-prognozera... U decembru 2010 SVI su govorili da je 'realan' kurs evra oko 120 din i da ce do kraja 2011 toliko i biti. Sad opet ista prica. I umesto da novinari izvuku izjave ovih vraceva od prosle godine i nabiju im na nos oni opet samo prenose ovakve izjave. U ovoj zemlji svi znamo da ce evro pre ili kasnije stici do 120 din, i pre ili kasnije ovakve izjave ce biti tacne, ali ovakvim ne podsecanjem na ranije pogresne izjave samo dajete raznim samozvanim ekonomskim analiticarima i strucnjacima mogucnost da nicim izazvani dobiju priliku da kazu 'bio sam u pravu'.

Voda u usima

pre 12 godina

Da li se secate slicnih katastroficnih najava prosle godine ? I ? Sta se desilo ? Kurs Evra u Srbiji nema veze sa ekonomijom, samo sa politikom.

saša

pre 12 godina

Imam četrdeset i neku,i ovakve naslove čitam dvadeset godina i prosto nemogu da shvatim ko ovo piše i u čije ime.........strašno...uvek nešto biće evro 100-200-300

kojot

pre 12 godina

"Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je još u decembru prošle godine bilo poznato da će dinar pasti za sedam odsto, imajući u vidu rast inflacije u evrozoni od dva odsto i rast srpskih cena od pet odsto." Malo je pogresio, prema njegovoj racunici dinar je trebalo da oslabi 3% na ne 7%. Nebitno, sve u svemu, kakva privreda, takav dinar.

marija sp

pre 12 godina

da bi se odrzala stabilnost dinara mora se pokrenuti proizvodnja, ova nasa vlast to ocigledno ne zna, zato cete dragi moji posle izbora u opoziciju!

Lucia Singer

pre 11 godina

I am looking for Dr. Zoran Popov (economist) e-mail or mailing address. If someone here can inform me, I will be very grateful.
I thank you very much.
Lucia Singer - Brazil