Četvrtak, 16.06.2011.

13:23

Kavaljerstvo je seksizam?

Izvor: B92

Kavaljerstvo je seksizam? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

lalala

pre 12 godina

Ovako je to bilo: te feministkinje su toliko ruzne i nadrndane da njima niko ne otvara vrata niti nosi torbe, pa su zakljucile da to ne sme ni ostalim zenama da se radi.... toliko o istrazivanju

MioMio

pre 12 godina

A sta da zena ponudi pomoc muskarcu? ovo je jako sebicno razmisljanje.
Boje da ovako nesto zavrsilo u kanti za otpatke, ja bih ovu ideju eliminisao kao dobronamernu i pozitivnu.
Prava priroda ove ideje je to da se ona obraca samo zakonskim propisima, normama...
Ovakva ideja posmatra musko zenske odnose kao nesto iza resetaka? ali ne i kao emotivno-inteligentne! sto i jeste prava priroda svakog od nas.
Kavaljer je odavno sisao sa konje on nije magarac, niti je nametljiv.

Zamislite samo ovakav zakon i sami ce te otkriti podeljenu, izolovanu i iskrivljenu definiciju odnosa ka drustvu.
Medjusobno pomaganje nije seksualni vec drustveni odnos.

Nezrela i promasena ideja, bez pocetka i izgubljena u analizi musko zenskih odnosa.

trifun

pre 12 godina

Kada ja koji sam veci i jaci ponudim nekome ko je fizicki slabiji od mene svoju pomoc, na primer bas te kese iz marketa, to nije seksizam vec zdrav razum.
Kada meni koleginica s posla koja ima isto znanje i platu kao i ja hoce d apomogne oko poslovnog problema, to jeste seksizam jer smatram da smo podjedanko sposobni da resimo problem.

Ne znam zasto feministkinje vole da se dokazuju da su zene i muskarci isti. Fizicki zaista nismo isti.

Tijana Damjanovic

pre 12 godina

Ovakav nacin razmisljanja i ovakvi stavovi kvazi naucnica (naglasak na zenski rod), samo stvaraju vece razlike medju polovima od onih vec postojecih. Oni nas ne upozoravaju na problem, vec na, o, zamislite uzasa, kavaljerstvo! Feministicki pokret je bio potreban u vreme kada zene nisu imale pravo glasa, u vreme kad nisu bile nista drugo do rasplodne zivotinje, medjutim, u danasnje vreme, zene imaju sva prava koja imaju i muskarci, a smatram da kao zensko, imam puno pravo da dam ovakav sud. I, poslednja stavka, svako ima svoje jace i slabije strane, bez obzira na pol, i ovo istrazivanje je cist seksizam samo po sebi jer to postavlja kao musko-zensku stvar, a ne kao nesto sto se cini iz pristojnosti... jer npr, ja otvaram vrata drugaricama kad idemo zajedno, i pitam prijatelje za pomoc kad je rec o necemu o cemu ja nemam pojma... da li me to cini seksistom? Jer pretpostavljam da neko koga ocigledno vise nego mene interesuju odredjene stvari moze da mi pomogne? Smesno!

Marica

pre 12 godina

U feminizmu postoji nekoliko pravaca/teorija, neki od njih su, hm...cudni ;-)
Ja sam deklarirana femnistkinja, zenska prava (i ne samo zenska)su zapravo ljudska prava, to je neodvojivo.
Iz svog okruzenja sam cesto cula besmislene primjedbe tipa - kakva si ti feministkinja, kad trazis od prijatelja da ti popravi stol? i sl.
Istom glupom logikom neupucenog, mogao bi netko pitati - kakva si ti to feministkinja kad cistis kucu. Trebam li ja sve poslove na svijetu znati i sve ih obavljati e da me se ne bi "optuzilo" da nisam prava feministkinja? znam muskarce koji ne znaju koristiti busilicu i to je OK, zasto bi morali?

Ovo sto navode uvazene znanstvenice nema veze s mozgom, a pogotovu ne s (ne)feminizmom, vec - kao sto je vec primjeceno - s odgojem. Meni je najnormalnije da _bilo kome_ pridrzim vrata, npr. i ocekujem to isto od civiliziranih ljudi, bez obzira bili oni napredni, konzervativni, feministi ili bilo sto drugo. Jednako pomazem, koliko mogu fizicki, nositi prtljag.
Uvredljivo je kad netko kaze da ce zamijeniti HD, jer ja to sigurno ne znam, jer sam zena. Nije uvredljivo kad mi netko ponudi instalirati HD, jer ja kazem da me nikad nije zanimalo da to naucim i zato molim za pomoc.

Zbilja je nekad zalosno na sto se bacaju pare.

Beogradjanin

pre 12 godina

Kao prvo, nije kavaljerstvo pomoci nekome kome je POTREBNA pomoc bilo koje vrste (ako pomognete coveku koji pred vama ima epilepticni napad niko vam nece reci da ste KAVALJER cak i ako je covek ZENA), ono podrazumeva niz specificnih oblika paznje koje MUSKARCI pruzaju ZENAMA, i, iako o tome nisam pre razmisljao, to ocigledno jeste jedna seksisticka praksa, koja je u starom svetu, kroz BEZNACAJNE oblike paznje (koja niti je potrebna onima koji je dobijaju niti iziskuje nekakav napor od onih koji je pruzaju), trebala da prikrije DUBOKU NERAVNOPRAVNOST na kojoj je taj svet zasnovan. Doduse, u svetu nasilja u kojem je zenu koja je slabija mogao da siluje, ubije, opljacka gotovo svaki muskarac jer je jaci od nje i da za to ne odgovara, kavaljeri su sa razlogom bili na ceni, jer oni iako su verovatno i oni vecinom smatrali da je zenina uloga da kuva rucak i sredjuje kucu, bude lepa za svog muza, radja i cuva mu decu, bar je nisu fizicki ili direktno psihicki maltretirali (bar u pocetku) i trudili su se da je zadobiju, za razliku od onih koji su smatrali za svoje prirodno pravo da je imaju. Ali danas kada razumemo mnogo vise ljudsku prirodu i drustvene odnose, ne treba cilj da bude imati dobrog vladara (ili muskarca kavaljera), nego izboriti se za svet u kome cemo svi biti slobodni i jednaki, jer je takav svet moguc (ili bar ja verujem da jeste).

A inace iz mog iskustva, tzv. kavaljeri su uglavnom upravo arogantni i narcisoidni, ali nazalost inteligentni, i naravno seksisti, koji kroz jedan privid (tzv. kavaljerstvo) varaju zene o svojim pogledima i namerama prema njima. A zene neretko ili ne shvataju podvalu (misleci da on njima “samo nosi kese”) ili misle da nece one biti prevarene, tj. da ce one iskoristiti “kavaljera” a ne on njih (neko je pomenuo placanje pica).

pamet u glavu

pre 12 godina

Procitao sam tekst i zakljucio da je zenama u feministickom pokretu zao sto na ovom svetu postoji jos jedan pol. Uvek cu pomoci damama ako je to potrebno. Ovo sto govore ove gospodje je uvreda za svakog saosecajnog coveka bio on muskarac ili zena.

Petar

pre 12 godina

Meni je logično da npr. pridržim vrata bilo kome, bio muško, žensko ili dete... jednostavno, ako sam kod vrata i otvorim ih a nije mi ta sekunda o glavu, zašto ne propustiti osobu sa druge strane? I šta sad - da su ispitivali neku ženu koja je srela mene, proglasila bi me za seksistu zato što sam između ostalih, pridržao vrata i njoj? Smešno!

novosađanin

pre 12 godina

Viteštvo nije odavno mrtvo, samo se jako proredio broj žena koje su zaista dame i koje zaslužuju takvo ophođenje, dok se istovremeno užasno povećao broj žena bez trunke kućnog vaspitanja, etike, kojima je lep gest muškarca nešto uvredljivo, i to ne zato što su emancipovane, naprotiv, već zato što su bez manira, bez šlifa, neproduhovljenje, nekulturne, sa mozgovima ispranim meksičkim serijama, dragima savetama, uticajem estradnih zvezda i sl.

Verovatno su to te koje kavaljerstvo smatraju za seksizam, no neka ne brinu, kavaljeri takve nafrakane trash kreature provale posle dve rečenice i skinu prezumpciju zavređivanja ikavog poštovanja.

mima Niš

pre 12 godina

Gospode, besposlenih li i zaludnih žena, mislim na ove iz tog feminističkog...whatever. Elem: muškarci su, generalno, fizički superiorniji od žena. Jači su. To je činjenica. Kao što su odrasli jači od dece. Normalno je da fizički jača osoba, ako je dobra, saosećajna i lepo vaspitana ponudi pomoć slabijoj. Mislim, ja sam visoka 160 cm i imam oko 40 kg i nije mi potrebna pomoć da instaliram program, promenim HD i slično, za to nije potrebna nikakva snaga, ali ako treba da nosim više od 15 kila i osoba koja je duplo teža i jača od mene mi ponudi pomoć, verujte da bih joj bila zahvalna na tom seksističkom činu! Kao što bi svako od nas ponudio detetu od 7 godina da mu ponese torbu sa knjigama, kakav bre seksizam! Naravno, slabiji može da odbija realnost i da bude iznenađen i uvređen ponudom pomoći i da vuče torbetine teže od njega samog, bitno da je dokazao da je...šta je dokazao? Ne, stvarno, da nisu ove feministkinje objasnile negde šta dobijamo time što se pravimo Musa Kesedžija, sem bolova u ramenima, vratu, leđima, žuljeva na rukama...

Mei

pre 12 godina

@Musko
ja sve to vec radim sama, mada mi ni kavaljerstvo ne smeta. smatram da svako treba da radi ono sto ga interesuje i sto mu prija, bez obzira na pol. ne treba sputavati zene da rade bilo koju vrstu posla ako znaju i mogu. imate i toliko slabih muskaraca koji nisu u stanju da kopaju kanale, a i onih koji to nece da rade, da ne treba dizati prasinu oko toga.

necu_u_tor

pre 12 godina

Da li cete mi objaviti komentar ako preporucim dobrim naucnicama malo vise seksa? Mislim da bi to bitno uticalo na njihovu postavku istrazivanja

Shankly

pre 12 godina

Nisam imao pojma koliki sa sexist bio dok sam nosio devojci torbu koju ona nije mogla ni da podigne, a kamoli ponese. Sram me bilo, necu vise nikad. :) Zali Boze para koje je neko dao na ovo istrazivanje.

...

pre 12 godina

@musko

da li ti zaista misliš da žene ne rade ništa od stvari koje si nabrojao?
kavaljerstvo nije uvek seksizam, ali čini mi se da u tvom slučaju jeste.

celtic

pre 12 godina

Slazem se potpuno i od sada na ovakve ljubaznosti prema zenama da zaboravimo, nebitno je l to iskrena namjera ili ne, ne zelimo da se one osjecaju inferiorno! Isto tako, ni starim ljudima ne treba pomagati, jer je to licemjerno, da im pomazemo samo zato sto su stari, pa da se oni lose zbog toga lose osjecaju??? Nego, zasto bismo uopste bili ljubazni jedni prema drugima? Bolje je da smo potpuno hladni i da nas niko i nista ne dotice.

Zorzo

pre 12 godina

Pa ne znam narode, da li rizikujem da ispadnem glup i primitivan, ali mi se cini da se u zadnje vreme, sto pod uticajem spolja ,a delimicno i ovom nasom sveukupnom katastrofom sve izokrenulo, pa i ono sto je normalno nije vise normalno i obrnuto. Ako pomognem nekoj dami da prenese pune kese iz supermarketa do kola recimo, ja sam seksista koji misli sta? Valjda da ce dobiti zeleno svetlo da zbog svog"uzornog ponasanja" odmah tu u kolima navali na tu zenu? Ne razumem neke stvari. Zar treba da ulazimo u javne zgrade i prevoz ko goveda i junad, da ne propustimo zenu ili majku sa decom, da ne ustanemo nekoj starijoj gospodji, da svi buljimo napolje kroz prozor, a da pustamo da ljudi padaju u nesvest...ne razumem zasto se nekim isfrustriranim zenama koje na zalost imaju jos i neku titulu daje novac i prostor za takvo neko istrazivanje i sirenje stavova. Pa evo kod nas nema kavaljerstva, nema seksizma, ponasamo se ne samo prema zenama nego i prema starijima tako kako se ponasamo, pa jesmo li nesto bolji? Vidimo i sami...U neko srecnije vreme, kad je tog "seksizma" bilo mnogo vise, i muskarci i zene su se osecale verujte mi prijatnije..Sad niko ni na koga ne obraca paznju, nema seksizma. Ali sad zene "kukaju" kao im niko ne posvecuje paznju i kako nema vise kavaljera...Licno sam imao prilike da cujem takav stav od jedne koleginice. E pa sad dragi moji,dragi moji, budite vi pametni pa kazite kako da se ponasamo pa da budemo kavaljeri, da ne budemo seksisti. Do sada nisam cuo za taj "seksizam" kada je u pitanju placanje pica, provoda ,zurki i tome slicno od neke od ovih feministkinja.

Musko

pre 12 godina

Nema problema, vucite same kese sa pijaca, iz radnja, opravljajte same automobile, otvarajte same tegle i flase, busite zidove same, pomerajte ormane i komode same, menjajte same hard disc, instalirajte same programe... Nama jos bolje! Konacno prava podela uloga.
Takodje mozete i da krenete da kopate kanale kao muskarci , da zidate, krecite, gradite itd...

Giurra

pre 12 godina

Napravile su sveobuhvatno istraživanje, potrošile milione dolara, ispitale pola planete i zaključile:

"Naučnice feminističkog Društva za psihologiju žena koje je stacionirano u Vašingtonu (SAD) kažu da se mnogi otvoreno seksistički činovi neprimećeno pojavljuju u svakodnevnoj komunikaciji."

Pročitao sam tekst, razmislio sam par sekundi, nisam potrošio ni dinara i zaključio:

"One su jadne, usamljene žene bez ljubavi i pažnje, pa pošto one navedeno ne dobijaju onda to sve ne valja, niti jedna žena ne treba to da želi i još je i seksizam"...

ne reci!?

pre 12 godina

Pre neki dan mi je komsija pomogao da iznesem kese iz supermarketa, a ja sam drugaru pomogao da izabere racunar! Covece, nisam ni znao koliko me komsija time seksualno ugrozava, niti da ja isto cinim mom drugaru!

Ako smo jednaki, onda cu i drugarici pomoci kao i drugu, zar ne?

Musko

pre 12 godina

Nema problema, vucite same kese sa pijaca, iz radnja, opravljajte same automobile, otvarajte same tegle i flase, busite zidove same, pomerajte ormane i komode same, menjajte same hard disc, instalirajte same programe... Nama jos bolje! Konacno prava podela uloga.
Takodje mozete i da krenete da kopate kanale kao muskarci , da zidate, krecite, gradite itd...

ne reci!?

pre 12 godina

Pre neki dan mi je komsija pomogao da iznesem kese iz supermarketa, a ja sam drugaru pomogao da izabere racunar! Covece, nisam ni znao koliko me komsija time seksualno ugrozava, niti da ja isto cinim mom drugaru!

Ako smo jednaki, onda cu i drugarici pomoci kao i drugu, zar ne?

necu_u_tor

pre 12 godina

Da li cete mi objaviti komentar ako preporucim dobrim naucnicama malo vise seksa? Mislim da bi to bitno uticalo na njihovu postavku istrazivanja

Giurra

pre 12 godina

Napravile su sveobuhvatno istraživanje, potrošile milione dolara, ispitale pola planete i zaključile:

"Naučnice feminističkog Društva za psihologiju žena koje je stacionirano u Vašingtonu (SAD) kažu da se mnogi otvoreno seksistički činovi neprimećeno pojavljuju u svakodnevnoj komunikaciji."

Pročitao sam tekst, razmislio sam par sekundi, nisam potrošio ni dinara i zaključio:

"One su jadne, usamljene žene bez ljubavi i pažnje, pa pošto one navedeno ne dobijaju onda to sve ne valja, niti jedna žena ne treba to da želi i još je i seksizam"...

celtic

pre 12 godina

Slazem se potpuno i od sada na ovakve ljubaznosti prema zenama da zaboravimo, nebitno je l to iskrena namjera ili ne, ne zelimo da se one osjecaju inferiorno! Isto tako, ni starim ljudima ne treba pomagati, jer je to licemjerno, da im pomazemo samo zato sto su stari, pa da se oni lose zbog toga lose osjecaju??? Nego, zasto bismo uopste bili ljubazni jedni prema drugima? Bolje je da smo potpuno hladni i da nas niko i nista ne dotice.

novosađanin

pre 12 godina

Viteštvo nije odavno mrtvo, samo se jako proredio broj žena koje su zaista dame i koje zaslužuju takvo ophođenje, dok se istovremeno užasno povećao broj žena bez trunke kućnog vaspitanja, etike, kojima je lep gest muškarca nešto uvredljivo, i to ne zato što su emancipovane, naprotiv, već zato što su bez manira, bez šlifa, neproduhovljenje, nekulturne, sa mozgovima ispranim meksičkim serijama, dragima savetama, uticajem estradnih zvezda i sl.

Verovatno su to te koje kavaljerstvo smatraju za seksizam, no neka ne brinu, kavaljeri takve nafrakane trash kreature provale posle dve rečenice i skinu prezumpciju zavređivanja ikavog poštovanja.

Zorzo

pre 12 godina

Pa ne znam narode, da li rizikujem da ispadnem glup i primitivan, ali mi se cini da se u zadnje vreme, sto pod uticajem spolja ,a delimicno i ovom nasom sveukupnom katastrofom sve izokrenulo, pa i ono sto je normalno nije vise normalno i obrnuto. Ako pomognem nekoj dami da prenese pune kese iz supermarketa do kola recimo, ja sam seksista koji misli sta? Valjda da ce dobiti zeleno svetlo da zbog svog"uzornog ponasanja" odmah tu u kolima navali na tu zenu? Ne razumem neke stvari. Zar treba da ulazimo u javne zgrade i prevoz ko goveda i junad, da ne propustimo zenu ili majku sa decom, da ne ustanemo nekoj starijoj gospodji, da svi buljimo napolje kroz prozor, a da pustamo da ljudi padaju u nesvest...ne razumem zasto se nekim isfrustriranim zenama koje na zalost imaju jos i neku titulu daje novac i prostor za takvo neko istrazivanje i sirenje stavova. Pa evo kod nas nema kavaljerstva, nema seksizma, ponasamo se ne samo prema zenama nego i prema starijima tako kako se ponasamo, pa jesmo li nesto bolji? Vidimo i sami...U neko srecnije vreme, kad je tog "seksizma" bilo mnogo vise, i muskarci i zene su se osecale verujte mi prijatnije..Sad niko ni na koga ne obraca paznju, nema seksizma. Ali sad zene "kukaju" kao im niko ne posvecuje paznju i kako nema vise kavaljera...Licno sam imao prilike da cujem takav stav od jedne koleginice. E pa sad dragi moji,dragi moji, budite vi pametni pa kazite kako da se ponasamo pa da budemo kavaljeri, da ne budemo seksisti. Do sada nisam cuo za taj "seksizam" kada je u pitanju placanje pica, provoda ,zurki i tome slicno od neke od ovih feministkinja.

mima Niš

pre 12 godina

Gospode, besposlenih li i zaludnih žena, mislim na ove iz tog feminističkog...whatever. Elem: muškarci su, generalno, fizički superiorniji od žena. Jači su. To je činjenica. Kao što su odrasli jači od dece. Normalno je da fizički jača osoba, ako je dobra, saosećajna i lepo vaspitana ponudi pomoć slabijoj. Mislim, ja sam visoka 160 cm i imam oko 40 kg i nije mi potrebna pomoć da instaliram program, promenim HD i slično, za to nije potrebna nikakva snaga, ali ako treba da nosim više od 15 kila i osoba koja je duplo teža i jača od mene mi ponudi pomoć, verujte da bih joj bila zahvalna na tom seksističkom činu! Kao što bi svako od nas ponudio detetu od 7 godina da mu ponese torbu sa knjigama, kakav bre seksizam! Naravno, slabiji može da odbija realnost i da bude iznenađen i uvređen ponudom pomoći i da vuče torbetine teže od njega samog, bitno da je dokazao da je...šta je dokazao? Ne, stvarno, da nisu ove feministkinje objasnile negde šta dobijamo time što se pravimo Musa Kesedžija, sem bolova u ramenima, vratu, leđima, žuljeva na rukama...

Petar

pre 12 godina

Meni je logično da npr. pridržim vrata bilo kome, bio muško, žensko ili dete... jednostavno, ako sam kod vrata i otvorim ih a nije mi ta sekunda o glavu, zašto ne propustiti osobu sa druge strane? I šta sad - da su ispitivali neku ženu koja je srela mene, proglasila bi me za seksistu zato što sam između ostalih, pridržao vrata i njoj? Smešno!

Shankly

pre 12 godina

Nisam imao pojma koliki sa sexist bio dok sam nosio devojci torbu koju ona nije mogla ni da podigne, a kamoli ponese. Sram me bilo, necu vise nikad. :) Zali Boze para koje je neko dao na ovo istrazivanje.

Mei

pre 12 godina

@Musko
ja sve to vec radim sama, mada mi ni kavaljerstvo ne smeta. smatram da svako treba da radi ono sto ga interesuje i sto mu prija, bez obzira na pol. ne treba sputavati zene da rade bilo koju vrstu posla ako znaju i mogu. imate i toliko slabih muskaraca koji nisu u stanju da kopaju kanale, a i onih koji to nece da rade, da ne treba dizati prasinu oko toga.

lalala

pre 12 godina

Ovako je to bilo: te feministkinje su toliko ruzne i nadrndane da njima niko ne otvara vrata niti nosi torbe, pa su zakljucile da to ne sme ni ostalim zenama da se radi.... toliko o istrazivanju

...

pre 12 godina

@musko

da li ti zaista misliš da žene ne rade ništa od stvari koje si nabrojao?
kavaljerstvo nije uvek seksizam, ali čini mi se da u tvom slučaju jeste.

pamet u glavu

pre 12 godina

Procitao sam tekst i zakljucio da je zenama u feministickom pokretu zao sto na ovom svetu postoji jos jedan pol. Uvek cu pomoci damama ako je to potrebno. Ovo sto govore ove gospodje je uvreda za svakog saosecajnog coveka bio on muskarac ili zena.

Tijana Damjanovic

pre 12 godina

Ovakav nacin razmisljanja i ovakvi stavovi kvazi naucnica (naglasak na zenski rod), samo stvaraju vece razlike medju polovima od onih vec postojecih. Oni nas ne upozoravaju na problem, vec na, o, zamislite uzasa, kavaljerstvo! Feministicki pokret je bio potreban u vreme kada zene nisu imale pravo glasa, u vreme kad nisu bile nista drugo do rasplodne zivotinje, medjutim, u danasnje vreme, zene imaju sva prava koja imaju i muskarci, a smatram da kao zensko, imam puno pravo da dam ovakav sud. I, poslednja stavka, svako ima svoje jace i slabije strane, bez obzira na pol, i ovo istrazivanje je cist seksizam samo po sebi jer to postavlja kao musko-zensku stvar, a ne kao nesto sto se cini iz pristojnosti... jer npr, ja otvaram vrata drugaricama kad idemo zajedno, i pitam prijatelje za pomoc kad je rec o necemu o cemu ja nemam pojma... da li me to cini seksistom? Jer pretpostavljam da neko koga ocigledno vise nego mene interesuju odredjene stvari moze da mi pomogne? Smesno!

MioMio

pre 12 godina

A sta da zena ponudi pomoc muskarcu? ovo je jako sebicno razmisljanje.
Boje da ovako nesto zavrsilo u kanti za otpatke, ja bih ovu ideju eliminisao kao dobronamernu i pozitivnu.
Prava priroda ove ideje je to da se ona obraca samo zakonskim propisima, normama...
Ovakva ideja posmatra musko zenske odnose kao nesto iza resetaka? ali ne i kao emotivno-inteligentne! sto i jeste prava priroda svakog od nas.
Kavaljer je odavno sisao sa konje on nije magarac, niti je nametljiv.

Zamislite samo ovakav zakon i sami ce te otkriti podeljenu, izolovanu i iskrivljenu definiciju odnosa ka drustvu.
Medjusobno pomaganje nije seksualni vec drustveni odnos.

Nezrela i promasena ideja, bez pocetka i izgubljena u analizi musko zenskih odnosa.

trifun

pre 12 godina

Kada ja koji sam veci i jaci ponudim nekome ko je fizicki slabiji od mene svoju pomoc, na primer bas te kese iz marketa, to nije seksizam vec zdrav razum.
Kada meni koleginica s posla koja ima isto znanje i platu kao i ja hoce d apomogne oko poslovnog problema, to jeste seksizam jer smatram da smo podjedanko sposobni da resimo problem.

Ne znam zasto feministkinje vole da se dokazuju da su zene i muskarci isti. Fizicki zaista nismo isti.

Marica

pre 12 godina

U feminizmu postoji nekoliko pravaca/teorija, neki od njih su, hm...cudni ;-)
Ja sam deklarirana femnistkinja, zenska prava (i ne samo zenska)su zapravo ljudska prava, to je neodvojivo.
Iz svog okruzenja sam cesto cula besmislene primjedbe tipa - kakva si ti feministkinja, kad trazis od prijatelja da ti popravi stol? i sl.
Istom glupom logikom neupucenog, mogao bi netko pitati - kakva si ti to feministkinja kad cistis kucu. Trebam li ja sve poslove na svijetu znati i sve ih obavljati e da me se ne bi "optuzilo" da nisam prava feministkinja? znam muskarce koji ne znaju koristiti busilicu i to je OK, zasto bi morali?

Ovo sto navode uvazene znanstvenice nema veze s mozgom, a pogotovu ne s (ne)feminizmom, vec - kao sto je vec primjeceno - s odgojem. Meni je najnormalnije da _bilo kome_ pridrzim vrata, npr. i ocekujem to isto od civiliziranih ljudi, bez obzira bili oni napredni, konzervativni, feministi ili bilo sto drugo. Jednako pomazem, koliko mogu fizicki, nositi prtljag.
Uvredljivo je kad netko kaze da ce zamijeniti HD, jer ja to sigurno ne znam, jer sam zena. Nije uvredljivo kad mi netko ponudi instalirati HD, jer ja kazem da me nikad nije zanimalo da to naucim i zato molim za pomoc.

Zbilja je nekad zalosno na sto se bacaju pare.

Beogradjanin

pre 12 godina

Kao prvo, nije kavaljerstvo pomoci nekome kome je POTREBNA pomoc bilo koje vrste (ako pomognete coveku koji pred vama ima epilepticni napad niko vam nece reci da ste KAVALJER cak i ako je covek ZENA), ono podrazumeva niz specificnih oblika paznje koje MUSKARCI pruzaju ZENAMA, i, iako o tome nisam pre razmisljao, to ocigledno jeste jedna seksisticka praksa, koja je u starom svetu, kroz BEZNACAJNE oblike paznje (koja niti je potrebna onima koji je dobijaju niti iziskuje nekakav napor od onih koji je pruzaju), trebala da prikrije DUBOKU NERAVNOPRAVNOST na kojoj je taj svet zasnovan. Doduse, u svetu nasilja u kojem je zenu koja je slabija mogao da siluje, ubije, opljacka gotovo svaki muskarac jer je jaci od nje i da za to ne odgovara, kavaljeri su sa razlogom bili na ceni, jer oni iako su verovatno i oni vecinom smatrali da je zenina uloga da kuva rucak i sredjuje kucu, bude lepa za svog muza, radja i cuva mu decu, bar je nisu fizicki ili direktno psihicki maltretirali (bar u pocetku) i trudili su se da je zadobiju, za razliku od onih koji su smatrali za svoje prirodno pravo da je imaju. Ali danas kada razumemo mnogo vise ljudsku prirodu i drustvene odnose, ne treba cilj da bude imati dobrog vladara (ili muskarca kavaljera), nego izboriti se za svet u kome cemo svi biti slobodni i jednaki, jer je takav svet moguc (ili bar ja verujem da jeste).

A inace iz mog iskustva, tzv. kavaljeri su uglavnom upravo arogantni i narcisoidni, ali nazalost inteligentni, i naravno seksisti, koji kroz jedan privid (tzv. kavaljerstvo) varaju zene o svojim pogledima i namerama prema njima. A zene neretko ili ne shvataju podvalu (misleci da on njima “samo nosi kese”) ili misle da nece one biti prevarene, tj. da ce one iskoristiti “kavaljera” a ne on njih (neko je pomenuo placanje pica).

...

pre 12 godina

@musko

da li ti zaista misliš da žene ne rade ništa od stvari koje si nabrojao?
kavaljerstvo nije uvek seksizam, ali čini mi se da u tvom slučaju jeste.

Musko

pre 12 godina

Nema problema, vucite same kese sa pijaca, iz radnja, opravljajte same automobile, otvarajte same tegle i flase, busite zidove same, pomerajte ormane i komode same, menjajte same hard disc, instalirajte same programe... Nama jos bolje! Konacno prava podela uloga.
Takodje mozete i da krenete da kopate kanale kao muskarci , da zidate, krecite, gradite itd...

novosađanin

pre 12 godina

Viteštvo nije odavno mrtvo, samo se jako proredio broj žena koje su zaista dame i koje zaslužuju takvo ophođenje, dok se istovremeno užasno povećao broj žena bez trunke kućnog vaspitanja, etike, kojima je lep gest muškarca nešto uvredljivo, i to ne zato što su emancipovane, naprotiv, već zato što su bez manira, bez šlifa, neproduhovljenje, nekulturne, sa mozgovima ispranim meksičkim serijama, dragima savetama, uticajem estradnih zvezda i sl.

Verovatno su to te koje kavaljerstvo smatraju za seksizam, no neka ne brinu, kavaljeri takve nafrakane trash kreature provale posle dve rečenice i skinu prezumpciju zavređivanja ikavog poštovanja.

Giurra

pre 12 godina

Napravile su sveobuhvatno istraživanje, potrošile milione dolara, ispitale pola planete i zaključile:

"Naučnice feminističkog Društva za psihologiju žena koje je stacionirano u Vašingtonu (SAD) kažu da se mnogi otvoreno seksistički činovi neprimećeno pojavljuju u svakodnevnoj komunikaciji."

Pročitao sam tekst, razmislio sam par sekundi, nisam potrošio ni dinara i zaključio:

"One su jadne, usamljene žene bez ljubavi i pažnje, pa pošto one navedeno ne dobijaju onda to sve ne valja, niti jedna žena ne treba to da želi i još je i seksizam"...

necu_u_tor

pre 12 godina

Da li cete mi objaviti komentar ako preporucim dobrim naucnicama malo vise seksa? Mislim da bi to bitno uticalo na njihovu postavku istrazivanja

Beogradjanin

pre 12 godina

Kao prvo, nije kavaljerstvo pomoci nekome kome je POTREBNA pomoc bilo koje vrste (ako pomognete coveku koji pred vama ima epilepticni napad niko vam nece reci da ste KAVALJER cak i ako je covek ZENA), ono podrazumeva niz specificnih oblika paznje koje MUSKARCI pruzaju ZENAMA, i, iako o tome nisam pre razmisljao, to ocigledno jeste jedna seksisticka praksa, koja je u starom svetu, kroz BEZNACAJNE oblike paznje (koja niti je potrebna onima koji je dobijaju niti iziskuje nekakav napor od onih koji je pruzaju), trebala da prikrije DUBOKU NERAVNOPRAVNOST na kojoj je taj svet zasnovan. Doduse, u svetu nasilja u kojem je zenu koja je slabija mogao da siluje, ubije, opljacka gotovo svaki muskarac jer je jaci od nje i da za to ne odgovara, kavaljeri su sa razlogom bili na ceni, jer oni iako su verovatno i oni vecinom smatrali da je zenina uloga da kuva rucak i sredjuje kucu, bude lepa za svog muza, radja i cuva mu decu, bar je nisu fizicki ili direktno psihicki maltretirali (bar u pocetku) i trudili su se da je zadobiju, za razliku od onih koji su smatrali za svoje prirodno pravo da je imaju. Ali danas kada razumemo mnogo vise ljudsku prirodu i drustvene odnose, ne treba cilj da bude imati dobrog vladara (ili muskarca kavaljera), nego izboriti se za svet u kome cemo svi biti slobodni i jednaki, jer je takav svet moguc (ili bar ja verujem da jeste).

A inace iz mog iskustva, tzv. kavaljeri su uglavnom upravo arogantni i narcisoidni, ali nazalost inteligentni, i naravno seksisti, koji kroz jedan privid (tzv. kavaljerstvo) varaju zene o svojim pogledima i namerama prema njima. A zene neretko ili ne shvataju podvalu (misleci da on njima “samo nosi kese”) ili misle da nece one biti prevarene, tj. da ce one iskoristiti “kavaljera” a ne on njih (neko je pomenuo placanje pica).

Zorzo

pre 12 godina

Pa ne znam narode, da li rizikujem da ispadnem glup i primitivan, ali mi se cini da se u zadnje vreme, sto pod uticajem spolja ,a delimicno i ovom nasom sveukupnom katastrofom sve izokrenulo, pa i ono sto je normalno nije vise normalno i obrnuto. Ako pomognem nekoj dami da prenese pune kese iz supermarketa do kola recimo, ja sam seksista koji misli sta? Valjda da ce dobiti zeleno svetlo da zbog svog"uzornog ponasanja" odmah tu u kolima navali na tu zenu? Ne razumem neke stvari. Zar treba da ulazimo u javne zgrade i prevoz ko goveda i junad, da ne propustimo zenu ili majku sa decom, da ne ustanemo nekoj starijoj gospodji, da svi buljimo napolje kroz prozor, a da pustamo da ljudi padaju u nesvest...ne razumem zasto se nekim isfrustriranim zenama koje na zalost imaju jos i neku titulu daje novac i prostor za takvo neko istrazivanje i sirenje stavova. Pa evo kod nas nema kavaljerstva, nema seksizma, ponasamo se ne samo prema zenama nego i prema starijima tako kako se ponasamo, pa jesmo li nesto bolji? Vidimo i sami...U neko srecnije vreme, kad je tog "seksizma" bilo mnogo vise, i muskarci i zene su se osecale verujte mi prijatnije..Sad niko ni na koga ne obraca paznju, nema seksizma. Ali sad zene "kukaju" kao im niko ne posvecuje paznju i kako nema vise kavaljera...Licno sam imao prilike da cujem takav stav od jedne koleginice. E pa sad dragi moji,dragi moji, budite vi pametni pa kazite kako da se ponasamo pa da budemo kavaljeri, da ne budemo seksisti. Do sada nisam cuo za taj "seksizam" kada je u pitanju placanje pica, provoda ,zurki i tome slicno od neke od ovih feministkinja.

lalala

pre 12 godina

Ovako je to bilo: te feministkinje su toliko ruzne i nadrndane da njima niko ne otvara vrata niti nosi torbe, pa su zakljucile da to ne sme ni ostalim zenama da se radi.... toliko o istrazivanju

Mei

pre 12 godina

@Musko
ja sve to vec radim sama, mada mi ni kavaljerstvo ne smeta. smatram da svako treba da radi ono sto ga interesuje i sto mu prija, bez obzira na pol. ne treba sputavati zene da rade bilo koju vrstu posla ako znaju i mogu. imate i toliko slabih muskaraca koji nisu u stanju da kopaju kanale, a i onih koji to nece da rade, da ne treba dizati prasinu oko toga.

celtic

pre 12 godina

Slazem se potpuno i od sada na ovakve ljubaznosti prema zenama da zaboravimo, nebitno je l to iskrena namjera ili ne, ne zelimo da se one osjecaju inferiorno! Isto tako, ni starim ljudima ne treba pomagati, jer je to licemjerno, da im pomazemo samo zato sto su stari, pa da se oni lose zbog toga lose osjecaju??? Nego, zasto bismo uopste bili ljubazni jedni prema drugima? Bolje je da smo potpuno hladni i da nas niko i nista ne dotice.

Shankly

pre 12 godina

Nisam imao pojma koliki sa sexist bio dok sam nosio devojci torbu koju ona nije mogla ni da podigne, a kamoli ponese. Sram me bilo, necu vise nikad. :) Zali Boze para koje je neko dao na ovo istrazivanje.

pamet u glavu

pre 12 godina

Procitao sam tekst i zakljucio da je zenama u feministickom pokretu zao sto na ovom svetu postoji jos jedan pol. Uvek cu pomoci damama ako je to potrebno. Ovo sto govore ove gospodje je uvreda za svakog saosecajnog coveka bio on muskarac ili zena.

mima Niš

pre 12 godina

Gospode, besposlenih li i zaludnih žena, mislim na ove iz tog feminističkog...whatever. Elem: muškarci su, generalno, fizički superiorniji od žena. Jači su. To je činjenica. Kao što su odrasli jači od dece. Normalno je da fizički jača osoba, ako je dobra, saosećajna i lepo vaspitana ponudi pomoć slabijoj. Mislim, ja sam visoka 160 cm i imam oko 40 kg i nije mi potrebna pomoć da instaliram program, promenim HD i slično, za to nije potrebna nikakva snaga, ali ako treba da nosim više od 15 kila i osoba koja je duplo teža i jača od mene mi ponudi pomoć, verujte da bih joj bila zahvalna na tom seksističkom činu! Kao što bi svako od nas ponudio detetu od 7 godina da mu ponese torbu sa knjigama, kakav bre seksizam! Naravno, slabiji može da odbija realnost i da bude iznenađen i uvređen ponudom pomoći i da vuče torbetine teže od njega samog, bitno da je dokazao da je...šta je dokazao? Ne, stvarno, da nisu ove feministkinje objasnile negde šta dobijamo time što se pravimo Musa Kesedžija, sem bolova u ramenima, vratu, leđima, žuljeva na rukama...

Tijana Damjanovic

pre 12 godina

Ovakav nacin razmisljanja i ovakvi stavovi kvazi naucnica (naglasak na zenski rod), samo stvaraju vece razlike medju polovima od onih vec postojecih. Oni nas ne upozoravaju na problem, vec na, o, zamislite uzasa, kavaljerstvo! Feministicki pokret je bio potreban u vreme kada zene nisu imale pravo glasa, u vreme kad nisu bile nista drugo do rasplodne zivotinje, medjutim, u danasnje vreme, zene imaju sva prava koja imaju i muskarci, a smatram da kao zensko, imam puno pravo da dam ovakav sud. I, poslednja stavka, svako ima svoje jace i slabije strane, bez obzira na pol, i ovo istrazivanje je cist seksizam samo po sebi jer to postavlja kao musko-zensku stvar, a ne kao nesto sto se cini iz pristojnosti... jer npr, ja otvaram vrata drugaricama kad idemo zajedno, i pitam prijatelje za pomoc kad je rec o necemu o cemu ja nemam pojma... da li me to cini seksistom? Jer pretpostavljam da neko koga ocigledno vise nego mene interesuju odredjene stvari moze da mi pomogne? Smesno!

ne reci!?

pre 12 godina

Pre neki dan mi je komsija pomogao da iznesem kese iz supermarketa, a ja sam drugaru pomogao da izabere racunar! Covece, nisam ni znao koliko me komsija time seksualno ugrozava, niti da ja isto cinim mom drugaru!

Ako smo jednaki, onda cu i drugarici pomoci kao i drugu, zar ne?

Marica

pre 12 godina

U feminizmu postoji nekoliko pravaca/teorija, neki od njih su, hm...cudni ;-)
Ja sam deklarirana femnistkinja, zenska prava (i ne samo zenska)su zapravo ljudska prava, to je neodvojivo.
Iz svog okruzenja sam cesto cula besmislene primjedbe tipa - kakva si ti feministkinja, kad trazis od prijatelja da ti popravi stol? i sl.
Istom glupom logikom neupucenog, mogao bi netko pitati - kakva si ti to feministkinja kad cistis kucu. Trebam li ja sve poslove na svijetu znati i sve ih obavljati e da me se ne bi "optuzilo" da nisam prava feministkinja? znam muskarce koji ne znaju koristiti busilicu i to je OK, zasto bi morali?

Ovo sto navode uvazene znanstvenice nema veze s mozgom, a pogotovu ne s (ne)feminizmom, vec - kao sto je vec primjeceno - s odgojem. Meni je najnormalnije da _bilo kome_ pridrzim vrata, npr. i ocekujem to isto od civiliziranih ljudi, bez obzira bili oni napredni, konzervativni, feministi ili bilo sto drugo. Jednako pomazem, koliko mogu fizicki, nositi prtljag.
Uvredljivo je kad netko kaze da ce zamijeniti HD, jer ja to sigurno ne znam, jer sam zena. Nije uvredljivo kad mi netko ponudi instalirati HD, jer ja kazem da me nikad nije zanimalo da to naucim i zato molim za pomoc.

Zbilja je nekad zalosno na sto se bacaju pare.

trifun

pre 12 godina

Kada ja koji sam veci i jaci ponudim nekome ko je fizicki slabiji od mene svoju pomoc, na primer bas te kese iz marketa, to nije seksizam vec zdrav razum.
Kada meni koleginica s posla koja ima isto znanje i platu kao i ja hoce d apomogne oko poslovnog problema, to jeste seksizam jer smatram da smo podjedanko sposobni da resimo problem.

Ne znam zasto feministkinje vole da se dokazuju da su zene i muskarci isti. Fizicki zaista nismo isti.

Petar

pre 12 godina

Meni je logično da npr. pridržim vrata bilo kome, bio muško, žensko ili dete... jednostavno, ako sam kod vrata i otvorim ih a nije mi ta sekunda o glavu, zašto ne propustiti osobu sa druge strane? I šta sad - da su ispitivali neku ženu koja je srela mene, proglasila bi me za seksistu zato što sam između ostalih, pridržao vrata i njoj? Smešno!

MioMio

pre 12 godina

A sta da zena ponudi pomoc muskarcu? ovo je jako sebicno razmisljanje.
Boje da ovako nesto zavrsilo u kanti za otpatke, ja bih ovu ideju eliminisao kao dobronamernu i pozitivnu.
Prava priroda ove ideje je to da se ona obraca samo zakonskim propisima, normama...
Ovakva ideja posmatra musko zenske odnose kao nesto iza resetaka? ali ne i kao emotivno-inteligentne! sto i jeste prava priroda svakog od nas.
Kavaljer je odavno sisao sa konje on nije magarac, niti je nametljiv.

Zamislite samo ovakav zakon i sami ce te otkriti podeljenu, izolovanu i iskrivljenu definiciju odnosa ka drustvu.
Medjusobno pomaganje nije seksualni vec drustveni odnos.

Nezrela i promasena ideja, bez pocetka i izgubljena u analizi musko zenskih odnosa.