Tri časa srpskog u stručnim školama

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je da će srpski jezik u srednjim stručnim školama u narednoj školskoj godini biti zastupljen sa tri časa nedeljno.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

20:41

Default images

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je danas da će, na osnovu njegove odluke, srpski jezik u srednjim stručnim školama u narednoj školskoj godini biti zastupljen sa tri umesto sa dva časa nedeljno.

"Sprovešće se odluka ministra, srpski jezik ne može biti svrstavan ni u stručne ni u opšteobrazovne predmete, srpski jezik je stožer", rekao je ministar povodom najave smanjivanja broja časova srpskog jezika i književnosti u stručnim školama.

Problem je nastao nakon odluke da se ogledna odeljenja, u kojima je do sada srpski bio zastupljen sa dva časa, prevedu u redovan sistem, a ministar je ocenio da je nedopustivo da ogledi traju 12 godina.

Kako je rekao, odlukom Ministarstva prosvete, na predlog nadležnog zavoda, ovi ogledi, a najviše ih je iz područja rada zdravstva, u novoj školskoj godini biće prevedeni u redovnu nastavu, sa tri časa srpskog jezika i književnosti nedeljno.

Jovanović je nakon predstavljanja konkursa za upis u srednje škole ocenio da je nedopustivo da kod nas ogledi traju toliko dugo i ukazao da su dovoljne dve-tri godine, koliki je rok u i Evropi, da se utvrdi da li su eksperimentalni profili dobri i mogu da se prevedu u sistem ili se od njih odustaje.

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije pre nekoliko dana je oštro protestovalo protiv najave smanjivanja broja časova srpskog jezika i književnosti u srednjim stručnim školama, upozorivši da će to doprineti daljem opadanju osnovne pismenosti i čitalačke kulture.

Društvo je, u pismu Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje, Nacionalnom prosvetnom savetu, zavodima, savetima, filološkim fakultetima, SANU, istaklo da osnovna pismenost i čitalačka kultura nisu samo veštine koje treba savladati u obrazovnom smislu.

One su preduslov ličnog i profesionalnog razvijanja svakog pojedinca i to kako njegovih operativnih mogućnosti tako i saznajnih i psiholoških potencijala, navelo je Društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: