Đilas: Vratićemo socijaldemokratiju

U prednacrtu statuta DS izbačeno jasno ideološko opredeljenje, piše “Danas“. Dragan Đilas kaže da će socijaldeokratija biti vraćena u statut.

Izvor: Danas

Sreda, 23.04.2014.

20:21

Default images

Prednacrt novog statuta Demokratske stranke ne sadrži odredbu u kojoj se DS definiše kao stranka socijaldemokratske orijentacije, saznaje “Danas“. Predsednik DS Dragan Đilas za ovaj list kaže da će to biti ispravljeno amandmanom.

Iz prednacrta statuta DS-a, koji je članovima stranke poslat na javnu raspravu pred usvajanje u nedelju, 27. aprila, na radnoj stranačkoj skupštini, izbačen je ceo član 2, u kojem su osnovna načela organizovanja i delovanja stranke i u kojem se navodi da je DS stranka socijaldemokratskih vrednosti, slobodnih i odgovornih članova koji deluju radi ostvarivanja programskih načela i ciljeva koji su garant parlamentarne demokratije, vladavine prava i ljudskih sloboda.

Prednacrt statuta, u koji je “Danas“ imao uvid, ne sadrži načela kao što su zaštita prava radnika, afirmacija prava i sloboda zapostavljenih i obespravljenih pojedinaca, društvenih grupa i slojeva, afirmaciju ravnopravnosti polova, zaštitu i unapređenje položaja porodice, zaštitu garantovanih prava na svojinu, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, rad, penziju, porodična i druga prava.

U novom članu 2 piše da je DS politička organizacija uređena na demokratskim principima i procedurama. Programska načela stranke zasnovana su na poštovanju ljudskih prava i sloboda, na vladavini prava i težnji ka socijalnoj pravdi, na društvenoj solidarnosti i toleranciji, na rodnoj ravnopravnosti, zaštiti manjina...

U unutrašnjoj organizaciji stranka se rukovodi sledećim načelima: načelo poštovanja Ustava, zakona i statuta, unutarstranačke demokratije, rodne ravnopravnosti i podsticanja većeg učešća žena u politici, stručnosti u kadrovskoj politici, očuvanju i promocije institucionalnog učenja i razvoja, javnosti i otvorenosti, razvoja omladine i odgovornosti. Sva ova načela razrađuju se u narednih nekoliko članova ovog dokumenta.

Kako je listu “Danas“ objašnjeno u DS, na tom delu novog statuta su radili članovi stranačkog Političkog saveta, a drugi član važećeg statuta je izbačen ne zato što su demokrate odustale od socijaldemokratije, već je namera bila da se baš taj aspekt delovanja i orijentacije ojača i to ne samo kroz drugi član nego i kroz narednih nekoliko. Na pitanje kako je moguće da je izbačena definicija DS-a kao socijaldemokratske stranke, ovom listu je rečeno da je verovatno došlo do tehničke greške.

Predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović juče nije odgovarao na pozive lista “Danas“ i pitanje kako je došlo do ove greške, s obzirom na to da je on jedan od velikih pobornika socijaldemokratije.

Predsednik demokrata Dragan Đilas za “Danas“ je rekao da stranka ne odustaje od svog opredeljenja.

“Sada više nego ikada moramo da pokažemo i dokažemo da zastupamo te vrednosti. Rečenica kojom se stranka definiše kao socijaldemokratska će biti vraćena u tekst novog statuta amandmanom“, naveo je Đilas.

Zanimljivo je da ovaj nedostatak novog statuta, prema saznanjima lista “Danas“, većina funkcionera DS-a nije primetila.

Kako su kažu izvori ovog lista, da je usvojen ovakav prednacrt statuta, moglo bi da se dogodi da demokratama bude ugroženo mesto u Socijalističkoj internacionali, svetskoj organizaciji radničkih, socijalističkih i socijaldemokratskih partija građanske levice, čiji je punopravni član DS postala u julu 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: