Kosovo: O vojsci posle izbora

Kosovska skupština u sadašnjem sazivu neće glasati o ustavnim promenama koje se odnose na osnivanje oružanih snaga Kosova (OSK), piše prištinska "Tribuna".

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

11:39

Default images

Taj dnevnik napominje da se u vezi sa tim pitanjem "predao" i sam kosovski premijer Hašim Tači, koji je dosad vršio pritisak da skupština izglasa odluku o osnivanju OSK.

Vlada Kosova je 4. marta usvojila i prosledila parlamentu predlog o osnivanju OSK, sa zadatkom da, kako je najavljeno, zaštite teritorijalnog integriteta, uključujući i sever Kosova. Predlogom vlade, postojeće Bezbednosne snage Kosova bile bi transformisane u oružane snage.

Da bi taj predlog bio usvojen, prethodno bi se morale izvršiti izmene u ustavu, za šta je potrebna dvotrećinska većina u kosovskom parlamentu sastavljenom od 120 poslanika, kao i dve trećine glasova poslanika iz nealbanskih zajednica.

Tači je 2. aprila pozvao sve poslaničke grupe da podrže vladin predlog o osnivanju OSK, podsećajući da je tome i kosovski Ustavni sud dao pozitivno mišljenje. Tači je, kako prenose prištinski mediji, tada najavio da bi u sastavu tih oružanih snaga bilo oko 5.000 aktivnih vojnika i oko 3.000 u rezervi.

"Tribuna" piše da sada više ne predstavljaju problem glasovi manjinskih zajednica, koje su zahtevale da u parlamentu zadrže rezervisani broj mesta, već činjenica da će za 10 dana skupština Kosova biti raspuštena.

Do tada je ostalo samo da se glasa o produžetku mandata Euleksa i osnivanju Specijalnog suda, navodi list.

Izvori "Tribune" su rekli da ni u vladi Kosova više niko ne planira da insistira na predlogu za osnivanje OSK, zato što predlog premijera o rezervisanim mestima za Srbe i ostale manjine nema podršku albanskih stranaka.

"Obećanje premijera manjinskim strankama koje su sa njim u koaliciji, da će rezervisana mesta imati u još jednom mandatu, nema podršku i zbog toga se u tom pravcu definitivno ne može ništa učiniti", rekao je pouzdan izvor za "Tribunu".

Insistiranje lidera DSK Isa Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje da više ne može biti rezervisnih mesta za Srbe i ostale manjine, učinio nemogućim formiranje OSK, s obzirom da su manjine svoj glas uslovile zadržavanje dosad rezervisanih mesta, piše "Tribuna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: