Vulin: Srbija šalje poruku mira

Ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i Nebojša Rodić prisustvovali su ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.04.2014.

09:53

Default images

Vulin je nakon liturgije izjavio da Srbija šalje poruku mira i da očekuje da i Priština i međunarodna zajednica ispune svoje obaveze a prva i najvažnija je bezbednost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji pa onda povratak raseljenih.

"Na današnji veliki praznik Srbija šalje poruku mira, a da je ta poruka shvaćena i da je primljena znaćemo kada svi Đakovčani budu mogli da slave svoje praznike bez straha da će ih neko kamenovati i kada budu mogli da uđu u svoj grad bez pratnje", rekao je ministar Vulin.

Da je poruka mira shvaćena i prihvaćena znaćemo kada se manastir Devič više ne bude štitio ovolikom bodljikavom žicom, kada ne bude bilo razloga za to i kada proterani Srbi budu mogli da se vrate u svoje domove i uživaju u slobodi i svojoj imovini, dodao je on.

Srbija šalje poruku mira, rekao je Vulin i podsetio da je prošlo godinu dana od kako je Srbija potpisala Briselski sporazum i "učinila sve što je od nje traženo i sve na šta se obavezala u procesu normalizacije života na KiM".

Očekujemo da i svi ostali ispune svoje obaveze i Priština i međunarodna zajednica, kazao je Vulin ističući da je prva i najvažnija bezbednost za sve Srbe na KiM, pa onda povratak svih proteranihi raseljenih.

"Da bi povratka bilo i da bi se Srbi osećali bezbedno oni moraju da budu deo života na KiM, a da bi to bilo moguće oni moraju da imaju pravo da glasaju sa svojim dokumentima, kao i ranije", poručio je ministar Vulin.

To će biti dokaz da je poruka mira koju Srbija i noćas šalje ozbiljno shvaćena i prihvaćena, rekao je on i čestitao svim vernicima Vaskrs uz želju "da sledeći deći dočekamo u boljoj i mirnijoj situaciji".

Osim ministara Vulina i Rodića ponoćnoj litirgiji u manastiru Devič koju je služio stavrofor Milija Arsović, prisustvovali su načelnici okruga Vasa Jelić i Vinka Radisavljević, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, predsednik "Srpske" Vladeta Kostić i oko 70 vernika iz Kosovske Mitrovice.

Manastir Devič podigao je despot Đurađ Branković oko 1434. godine i nalazi se u Drenici pet kilometara južno od Srbice na severu Kosova.

Manastir je u martovskom nasilju 2004. godine spaljen, a uništavan je i 1999. godine. Ovaj manastir u kome žive monahinje danas čuvaju pripadnici Policije Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: