Patrijarh Irinej: Hristos Vaskrse

Patrijarh srpski Irinej uz čestitku uskršnjih praznika vernicima poručio je da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

19:32

Default images

Patrijarh srpski Irinej uz čestitku uskršnjih praznika vernicima poručio je da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini, sa željom i molitvom da se razagna tama greha koja se nadvila nad njima i da se prosvetli um i duša sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju.

"Posebno se danas molimo pobeditelju greha, smrti i ljudske nepravde za našu, u Hristu gospodu, braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini, sa željom i molitvom da svetlost Hristovog vaskršenja razaznaju tamu greha koja se nadvila nad njiima i da se prosvetli um i duša sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju i ozari mirom i svetlošću istine", poručio je patrijarh Irinej u uskršnjoj poslanici.

Irinej je rekao da posebno pozdravlja stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.

"Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu i toplim molitvama pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji", rekao je patarijarh.

On je pozdravom Hristos Vaskrese pozdravio i sve u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, ali i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji koji na celu sa svojim nepravedno utamničenim arhiepiskopom stradaju za jedinstvo crkve i za cistotu vere pravoslavne.

"Neka vaskrsli Hristos pokida okove nepravde bezakonja i licemerstva, kojima sinovi bezakona okovaše arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana, koga preko nas pozdravlja čitava pravoslavna vaseljena i čitav pravdoljubiv svet", rekao je patrijarh Irinej.

Vaskrs je praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva, poručio je patrijarh pozivajući, u ime Hrista, na jedinstvo i slogu u Crkvi.

''Ko nije u jedinstvu sa Crkvom nije ni sa Hristom. Bez Hrista nema Crkve, a ni Crkva nikada nije bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja. Van Crkve je usamljeni autonomni bezdomni čovek sa svojom neposlušnošću Bogu i Crkvi'', rekao je patrijarh.

On je u poslanici poručio da danas Gospod dolazi i ''nama uplašenima i preplašenima, uplašenima od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i presudjuju istini i pravdi i ponovo prete Golgotom nasledju Božjem na zemlji''.

''Nama on poručuje - Ne plašite se, ja pobedih svet. Verom, ohrabrimo se i ne plašimo se onih koji, ne znajući šta čine i pitaju se šta je istina'', rekao je patrijarh i pozvao vernike da na dan Vaskrsenja budu istinski i suštinski pričesnici novog i večnog života, novog i večnog proleća.

On je istakao da je na istini Vaskrsenja utemeljena sva naša vera, nada i ljubav.

Prema njegovim rečima, bez vaskrslog Hrista naša vera ne bi bila samo prazna već bi se razrušila poput mehura od sapunice.

Patrijarh je naveo i da se medju mnogim izrazima, kojima crkveni pesnici veličaju vaskrslog Hrista, zapaža i naziv proleće.

''S pravom ga tako nazivaju jer Isus jeste proleće našeg novog života. To nije slučajno pesnička konstrukcija. Tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu, već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća kao početka novog života prirode i svega u njoj'', naveo je patrijarh Irinej i naglasio da je u u tajni vaskrsenja sadržana naša pobeda nad grehom, smrću i đavolom.

Hočevar: Niko ne sme da nas pravi fizičkim, ideološkim robljem

Bogradski nadbiskup Stanislav Hoèevar (Foto: Beta)
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitajući Uskrs svim hrišćanima poručio je da je Isus svojom jedinstvenom mukom, smrću i uskrsnućem čovečanstu otvorio i prozore i vrata.

Isus ne dozvoljava da nam bilo ko oduzima istinsku nadu, radost vere, slobodu, samostalnost i odgovornost, rekao je Hočevar u uskršnjoj poslanici i istakao da "niko ne sme da nas pravi fizičkim, psihološkim ili ideološkim robljem".

"To znači da niko više ne bi trebalo da pati od besmisla, depresije, beznađa, pasivnosti, neodgovornosti ili na bilo koji način da sebi i drugima oduzima život. Taj novi i živi put koji nam je otvorio gospod nikome ne dozvoljava da na bilo koji način sprečava ili uništva začeće, rađanje i rast ljudskog bića", rekao je Hočevar.

On je istakao da se čini, još više, kao da savremeni način života, sa svojim umnoženim mogućnostima i ponudama, može da zaobiđe svaku potrebu za slavljem Uskrsa.

''Svakodnevica koja nam donosi toliko informacija i to sa svih strana, trgovine prepune najrazličitijih egzotičnih ponuda i stvarno napeta i dinamična zbivanja u društvenom i političkom delu našeg života, kao da u celini upošljavaju i zadovoljavaju sve naše ljudske želje i mogućnosti. I zaista, ko je telesno zdrav i traži samo materijalne ugodnosti i koristi, on i ne primećuje tolike vapaje sa svih strana, koje mi, sveštenici svakodnevno čujemo u ispovredaonicama kao i u ličnim razgovorima posebno sa roditeljima i vaspitačima", rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup je u poslanici naveo da svi žurimo, ne znajući šta nam je cilj i šta je smisao tolike žurbe, bez garancije da ćemo, uz tolike saobraćajne nesreće, stići tamo kuda želimo.

''Da i ne pominjemo kolikim intenzitetom se uvećava broj onih koji žive u zavisnostima, usamljenosti, psihičkim teškoćama, pasivnosti, neinicijativnosti, dok drugi, opet, bude u sebi nepotrebni radikalizam ili čak agresiju'', rekao je Hočevar.

On je ukazao da slavimo dogadjaj koji nije samo ''dogadjaj nad svim dogadjajima'', nego je u svemu poseban, jedini i neuporediv.

''Želim da vas ovo slavlje Ukrsa u svemu obnovi i podstakne na nepokolebljivu veru nade'', rekao je Hočevar čestitajući vernicima koji u svetom predanju Istoka ove godine istog dana slave Uskrs pozdravom ''Hristos Vaskrse - Vaistinu Vaskrse".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: