Kijev: Daćemo vam veća ovlašćenja

V.d. predsednika Ukrajine Oleksander Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk obećali su "specijalni status" ruskog jezika i široku decentralizaciju vlasti.

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

17:49

Default images

"Ukrajinska vlada spremna je da sprovede velike ustavne reforme koje će regionima omogućiti više slobode... Mi ruskom jeziku dajemo specijalan status i garantujemo zaštitu tog jezika", naveo je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk u zajedničkom obraćaju s vršiocem dužnosti predsednika Oleksandrom Turčinovim.

Turčinov i Jacenjuk su u zajedničkom TV obraćanju apelovali na ljude da se uzdrže od nasilja i rekli da će podržati promenu ustava kojom će biti decentralizovana vlast davanjem većih ovlašćenja regionalnim skupštinama, uključujući nadležnosti nad njihovim zvaničnim jezikom - što je ključni zahtev ruskog stanovništva, prenosi Rojters.

Jacenjuk je dodao da je ukrajinska vlada spremna da promeni budžetski i poreski zakon kako bi sredstva bila dostupna svim ukrajinskim regionima.

"Naša vlada je vlada Donjecka, Lavova, Ternopolja, Luganska i Simferopolja. Mi možemo da sačuvamo ukrajinsku državu", rekao je Jacenjuk.

Šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine u četvrtak su u Ženevi posle pregovora koji su trajali oko sedam sati, postigli sporazum o koracima ka smirivanju krize u Ukrajini.

U Ukrajini je i dalje napeto. Naoružane proruske grupe ne napuštaju zgrade vlade na istoku Ukrajine, a vlasti im prete "konkretnim akcijama" posle praznika, uprkos sporazumu iz Ženeve.

Proruski zvaničnici kažu da će napustiti zgrade samo ako ukrajinska vlada podnese ostavku, dok im iz Kijeva odgovaraju da imaju rok do kraja praznika.

Ukrajina, Rusija, EU i SAD su u četvrtak postigle dogovor u Ženevi da preduzmu korake u cilju smirivanja tenzija duž zajedničke ukrajinsko-ruske granice posle više od mesec dana nemira.

Sporazum izmedju ostalog predvidja da se Kijev angažuje na izmenama Ustava, a da prenos više ovlašćenja centralne vlasti na regionalne uprave mora biti transparentan i odgovoran i da mora obuhvatiti široki nacionalni dijalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: