Obama ne veruje Rusima

Povodom dogovora na sastanku o Ukrajini u Ženevi, američki predsednik Barak Obama izrazio je skepticizam u pogledu ruskih obećanja za deeskalaciju situacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

23:55

Default images

Američki predsednik je, na improvizovanoj konferenciji za novinare, nagovestio kako su SAD i njeni saveznici spremni za uvođenje dodatnih sankcija, ukoliko se Moskva ne bude pridržavala datih obećanja. Obama nije ulazio u detalje oko prirode tih sankcija, prenosi AP.

"Sada se postavlja pitanje da li će oni (Rusi) upotrebiti svoj uticaj, koji su koristili na remetilački način, tako da se obnovi izvestan red, kako bi Ukrajinci mogli da održe izbore, napreduju s reformama u oblasti decentralizacije koje su predložili, da se stabilizuje njihova privreda i da ponovo krenu stazom rasta i demokratije, kao i da li će biti poštovan njihov suverenitet?", istakao je Obama.

Američki predsednik je rekao kako Rusija ima na hiljade vojnika na granici sa istočnom Ukrajinom, što je nazvao "merom zastrašivanja", kao i da SAD i "ostali" veruju da je Rusija "umešana u haos" koji se u poslednje vreme proširio u južnim i istočnim oblastima Ukrajine.

Obama je izrazio nadu da će se Rusija u narednih nekoliko dana pridržavati dogovorenog, ali da, kako je rekao, imajući u vidu njeno ranije ponašanje, ne veruje kako se na to može računati i kako je zbog toga nužno da SAD i njeni saveznici budu spremni da odgovore na pokušaje Rusa da se umešaju u situaciju na jugu i istoku Ukrajine.

Na četvoročasovnom susretu o Ukrajini šefova diplomatije Rusije, Ukrajine, SAD i Evropske unije u Ženevi usvojen je dokument o deeskalaciji. Dogovoreno je da se krene u nacionalni dijalog, razoružaju sve nelegalne oružane formacije i da se zgrade vrate legalnim vlasnicima.

V.d. premijera Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je ranije danas da Rusija pokušava da ometa predsedničke izbore u Ukrajini zakazane za 25. maj, kao i da stalno podstiče tenzije.

Za to vreme, grupa ljudi naoružana kalašnjikovima, za koju se pretpostavlja da je proruski orijentisana, preuzela je televizijski toranj Andrijivka, u istočnoj Ukrajini, ukinula ukrajinske kanale i pustila ruske, na kojima je prikazivan govor Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: