Potraga traje, roditelji se mole

Roditelji učenika za koje se pretpostavlja da su ostali zarobljeni u potonulom trajektu ne gube nadu. Međutim BBC javlja da spasioci ne napreduju dovoljno brzo.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

07:28

Default images

Zvanični bilans tragedije koja se dogodila juče ujutro kod obala zapadne Južne Koreje je da je pronađeno devet tela, 174 osobe su spasene, dok se 280 vodi kao nestalo. Na brodu je bilo 460 osoba i to uglavnom učenika koji su išli na izlet.

Brod je nedugo nakon što je isplovio iz luke Inčeon poslao poruku pomoći, ali se sve toliko brzo odigralo da je trajekt potonuo za samo dva sata. Ko je od učenika, nastavnika i osoblja uspeo da iskoči iz trajekta spasao se, a ostali koji su ostali na brodu vode se sada kao nestali.
Beta-AP
Pretpostavlja se da su oni ostali zarobljeni u jednoj od prostorija potonulog trajekta, zbog čega su spasioci nastavili i tokom noći i jutra da pokušavaju da dopru do njih. Plan im je, kako javlja BBC, da se u te prostorije ubaci kiseonik, kako bi preživeli, ukoliko ih ima, uspeli da izdrže dok ne budu spaseni.

Međutim, vremenski uslovi, hladna voda i jeke struje otežavaju sve napore spasilaca. Juče je objavljeno da bi zbog hladne vode, u kojoj je bilo oko 12 stepeni, hipotermija nastupila za najviše dva sata.
Za to vreme, roditelji učenika ne gube nadu. Svaki od njih svakog minuta moli se za svoje dete, navodi BBC i dodaje da su neki pokazali novinarima SMS poruke koje su im deca slala u momentima kada je brod velikom brzinom tonuo. "Mama, možda neću moći da ti kažem kasnije. Volim te", jedna je od tih poruka.

Doktori koji su pregledali preživele kažu da su oni u stanju šoka.

Takođe, svetske agencije prenose i da je u centar odakle se vodi spasilačka misija stigao premijer Južne Koreje koga su besni roditelji gađali bocama vode. Među roditeljima je i predsednica Južne Koreje.
Beta-AP
Roditelji smatraju, a i sve više dokza ukazuje na to da putnicima nije data prava šansa da napuste brod, već su dobili uputstvo da ostanu mirni i da pomoć stiže. Prema svedočenjima više preživelih, oni su istakli da je putnicima nekoliko puta rečeno da ostanu na svojim mestima u kabinama kada je brod zapao u nevolju u sredu ujutro.

Jedan od preživelih, Kim Sung-Muk rekao je da se borio da spasi oko 30 učenika koji nisu mogli da izađu iz jedne sale sa četvrte platforme broda. "Nisam čak ni mogao da uđem u salu jer se sve nakrivilo. Brod je otišao pod vodu i oni nisu imali za šta da se uhvate rukama. Mogli su da puze po podu jer je bio mokar, a našao se pod oštrim uglom", rekao je Kim.

"Koristeći požarne stepenice, uspeo sam da dođem na sigurno. Ali, njih je bilo toliko mnogo. Nisam mogao da pomognem svima", rekao je Kim.
Beta-AP
Jedan od učenika koji se spasao rekao je da je većina putnika ostala na svojim sedištima oko 30 do 49 minuta, poštujući instrukcije koje je primila od posade preko unutrašnjeg sistema razglasa. "Poruka je bila ponavljana i ponavljana. Ostanite na mestu, ne pomerajte se", rekao je drugi preživeli Huh Jong-Ki. "Pitali smo se, da li da se pokrenemo. Zar ne treba da pokušamo da izađemo. Ali smo dobili saopštenje da će pomoć stići za 10 minuta", rekao je Huh za televizijski kanal "Njuz".

Agencija navodi da je disciplina oštra u južnokorejskom sistemu obrazovanja pa može da se zaključi da je većina od 375 srednjoškolaca na trajektu, bespogovorno poslušala zvanične komande. "Da su nam samo rekli da izađemo ranije, onda bi više nas moglo da skoči u more", rekla je jedna od učenica za televiziju MBC. "Ali je većina ljudi ostala kao što im je i rečeno", rekla je ona.

Brod težak 6.825 tona je počeo da se krivi, zatim je završio pod uglom od 90 stepeni u odnosu na vodu a zatim se potpuno preokrenuo i potonuo tako da mu je samo deo kobilice ostao iznad vode.

Nesreću je preživeo kapetan trajekta "Sevol", Li Jun-Seok, kojeg danas ispituju istražni organi. On je prikazan na televiziji okružen tv kamerama i novinarima dok je čekao u sedištu obalske straže u Mokpou i samo je nepovezano mrmljao reagujući na uporna pitanja da objasni šta se desilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: