Snežni april širom Srbije

Sneg umerenog intenziteta pada na Crnom Vrhu i Kopaoniku, a slab sneg veje na Zlatiboru i u Sjenici, objavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

13:40

Default images

Pored toga, kako javljaju novinske agencije, snežni prekrivač formiran je i u novovaroškom kraju. Sneg pada i u višim predelima pribojske i prijepoljske opštine, a oko deset centimetara snega napadalo je i u okolini Babušnice.

Sneg je na Kukavici visok 30 centimetara, na Kopaoniku 20, na Karajukića bunarima na Pešteru i Vlasini 18, u Tutinu 15, Sjenici - Radišića brdo 13, na Goču osam, na Crnom Vrhu i Blaževu šest, Zlatiboru pet, u Bosilegradu tri i Trgovištu jedan centimetar.

U novovaroškom kraju sneg sa manjim prekidima pada već drugi dan i u planinskom delu opštine visina snežnog pokrivača iznosi više od 20 centimetara.

Agronom Milinko Šaponjić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Skupštine opštine Nova Varoš rekao je da postoji potencijalna opasnost od izmrzavanja cvetova na voćkama koje su ove godine poranile sa cvetanjem.

"Tek kad se vreme stabilizuje znaćemo kakve su posledice aprilskog snega i niskih temperatura. U ovom trenutku, jedino je pozitivno da je zemljište dobilo dodatne količine vlage koje su posle blage zime i suvog proleća bile više nego potrebne", dodao je on.

U Babušničkom selu Rakita, podno planine Ruj, ali i okolnim selima Zvonačkog kraja, od sinoć neprestano pada sneg. Meštani kažu da je debljina snežnog pokrivača trenutno oko deset centimetara.
Sneg u Babušnici (Tanjug)
Jedna od meštanki sela Rakita, Dušica Sokolov, kazala je Tanjugu da je sneg počeo da pada još sinoć.

"Trenutno je desetak centimetara snega, dok je u selima na višoj nadmorskoj visini palo još više snega. Zbog činjenice da nije previše hladno, odnosno da je temperatura u tankom plusu sneg se brzo topi, ali ne prestaje da pada. Nadamo se da temperatura neće pasti ispod nule inače će biti pričinjena šteta usevima", kazala je Tanjugu Sokolova.

Snega ima i na Staroj planini. Po podacima Skijališta Srbije, na ski centru "Jabučko ravnište" na Staroj planini trenutno ima oko sedam centrimetara snega.

Kiša umerenog intenziteta trenutno pada u Negotinu, Leskovcu i Zaječaru, a slaba kiša pada u Valjevu, Beogradu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Požegi, Kraljevu, Kuršumliji, Kruševcu, Chupriji, Nišu, Dimitrovgradu i Vranju.

U Srbiji je najtoplije u Somboru, gde je u 13 časova izmereno 13 stepeni, a najhladnije na Kopaoniku, gde je temperatura vazduha iznosila minus četiri stepena.

Na Paliću, u Kikindi i Sremskoj Mitrovici izmereno je 12, Novom Sadu i Zrenjaninu 11, Beogradu 10, a u Banatskom Karlovcu, Loznici i Velikom Gradištu devet stepeni.

U Valjevu je izmereno osam, Smederevskoj Palanci i Negotinu sedam, a u Kragujevcu, Kruševcu, Ćupriji i Zaječaru šest stepeni.

U Kraljevu, Nišu i Leskovcu izmereno je pet, Kuršumliji četiri, Dimitrovgradu tri, Vranju dva, Sjenici jedan, a na Crnom Vrhu i Zlatiboru nula stepeni.

U Srbiji će sutra biti pretežno oblačno i hladno, mestimično sa kišom i pljuskovima, a na planinama sa snegom, saopštio je ranije danas RHMZ.

Vetar će biti slab i umeren, na severu Vojvodine ujutru povremeno i jak, severni i severoistočni. Jutarnja temperatura iznosiće od jedan do šest, a najviša dnevna od sedam do 13 stepeni.

I u Beogradu će sutra biti pretežno oblačno i hladno, povremeno sa kišom, a vetar će biti slab i umeren, severoistočni. Jutarnja temperatura iznosiće oko pet, a najviša dnevna oko devet stepeni.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 24. aprila, u

petak i subotu biti pretežno oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima, lokalno i grmljavinom, a u višim planinskim predelima i snegom. Temperatura će biti u postepenom porastu.

Od nedelje očekuje se promenljivo oblačno i toplije i dalje nestabilno, mestimično sa kišom, lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, naročito posle podne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: