Ukrajina: U sukobima ima mrtvih

Na istoku Ukrajine sukobi-ukrajinske snage zauzele su aerodrom u Kramatirsku i blokirale prilaz Slavjansku. Prema nezvaničnim izveštajima ima mrtvih i ranjenih.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

15:01

Default images

Aktuelni ukrajinski predsednik Oleksandar Turčinov izjavio je da su pripadnici armije danas ponovo preuzeli kontrolu nad vojnim aerodromom u blizini Kramatorska na istoku zemlje.

U današnjem jurišu vojnika ukrajinske armije poginula su najmanje četvorica pripadnika proruske “narodne milicije” koji su čuvali aerodrom, a prema nezvaničnim izvorima u proruskim trupama, na koje se pozivaju agencije, broj postradalih je znatno veći, prenose ruske i zapadne agencije.

Trupe ukrajinske armije zauzele su vojni aerodrom koji se nalazi između gradova Kramatorsk i Slavjansk na istoku zemlje, odakle je vojska zatim krenula na zauzimanje ovih gradova, a prema nezvaničnim izveštajima bilo je poginulih i ranjenih. RIA Novosti javljaju i da je ukrajinski suhoj SU-27 pucao na proruske snage.

Prema izvorima na koje se pozivaju “Rusija danas” i agencija “Ria Novosti” u borbama sa vojskom poginula su četvorica pripadnika “narodne milicije”, dok su dvojica ranjena, a sukob je započeo iznenada usred razgovora koji je vođen između sukobljenih strana.

Aktivisti “narodne milicije” saopštili su da su spremni da brane ulaze u Kramatorsk, koji nadleću ukrajinski vojni avioni i helikopteri.

Ria Novosti prenose da su ukrajinski vojnici došli na vojni aerodrom oklopnim transporterima. Aerodrom se inače nalazi između gradova Kramatorska i Slavjanska.

"Oni su počeli da pregovaraju sa narodnom milicijom, koja je kontrolisala aerodrom. Pucnjava je počela neočekivano. Ima povređenih među pripadnima narodne milicije, a možda i mrtvih", rekli su telefonom za RIA Novosti aktivisti, pripadnici narodne milicije koja je bila na tom aerodromu. Drugi pripadnici milicije blokirali su ulaz u grad Kramatorsk i spremni su da ga brane, rekli su aktivisti. Itar-tas prenosi pisanje lokalnog lista " Novosti Kramatorska" da iznad aerodroma leti vojni avion. Prema rečima očevidaca, radi se ili o avionu MiG-25 ili suhoj SU-27.

Ukrajinski mediji navode da se na aerodromu čuju pucnji i eksplozije i da je u Slavjansk ušlo oko 500 ukrajinskih vojnika, 20 oklopnih vozila, dva helikoptera i nekoliko autobusa. Podsetimo, privremeni predsednik Ukrajine je odluku o pokretanju antiterorističke akcije doneo nako što proruski demonstranti, koji su zauzeli ključne zgrade lokalnih administracija u Donjeckoj oblasti, nisu poštovali ultimatum o predaji. Pošto demonstranti ne mrdaju sa svojih položaja, svi čekaju da vide šta će se dogoditi. Kako prenosi AFP, kolona oklopnih vozila ukrajinskih specijalnih snaga već je krenula ka istoku Ukrajine. Kolona je uočena na putu koji vodi ka gradu Slavjansku, gde takođe proruski demonstranti drže u blokadi vladinu zgradu.

U koloni se nalazi 10 tenkova, 10 oklopnih transportnih vozila i sedam autobusa sa pripadnicima specijalnih ukrajinskih jedinica. Novinar AFP-a je rekao da se kolona nalazi na oko 40 kilometara severno od Slavjanska.

Radio Glas Rusije javio je jutros da iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike. Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primećeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme "Grad". Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se poslednjih dana. Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

Ruske agencije prenose da su tenkovi i drugo različito samohodno oružje primećeni u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme "Grad".

Istovremeno, grupa od oko 25 ljudi pokušala je danas da uđe u zgradu ukrajinske skupštine, tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, kojeg je to telo nedavno i postavilo.

Neki od demonstranata govorili su da žele da kontrolu snaga reda preuzme prvi zamenik premijera Vitalij Jarjoma, preneo je Itar-Tas. Predstavnici samoodbrane Majdana, koji čuvaju i zgradu skupštine, odbili su napad.

Pretpostavlja se da su među demonstrantima koji su pokušali da uđu u zgradu skupštine bili pripadnici ekstremističke grupe Desni sektor i radikalne grupe Ofanziva, koji su ranije tražili ostavku Avakova, prenela je ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: