Dinkić: Dačić živi u devedesetim

Predsednik URS Mlađan Dinkić ocenjuje da refome u Srbiji ne mogu da se sprovedu sve dok je premijer Ivica Dačić, koji kao da još živi u devedesetim godinama.

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2013.

17:14

Default images

"Mislim da njega (Dačića) reforme i modernizacija Srbije uopšte ne zanimaju, već samo vlast radi vlasti", rekao je Dinkić u intervjuu za novi broj magazina NIN.

"Pogledajte, upropašćena su gotovo sva javna preduzeća koja su u proteklih nekoliko godina vodili kadrovi iz SPS-a. Od Galenike, preko Dunav osiguranja, do Srbijagasa", dodao je Dinkić.

On je kazao da je za reforme neophodna ozbiljna politička podrška, a da sa Dačićem, za koga je rekao da mu je jedino važno da na funkciji premijera preživi od danas do sutra, jednostavno neće biti podrške za nepopularne mere.

Upitan da li se njegova smena mogla naslutiti posle izjave prvog potpredsednika vlade i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučićeve da mu je ekonomija "noćna mora", Dinkić je istakao da sada Vučić preuzima punu odgovornost za taj resor i da će saznati kakav je to težak posao.

Povodom mogućnosti da bi novi ministri finansija i privrede mogli da budu stranci, Dinkić je naveo da dobar ministar finansija, uz stručnost i hrabrost, mora da bude jaka politička ličnost ili da ima bezrezervnu podršku najjače političke ličnosti u vladi i dodao da u Srbiji čak i vrhunski stručnjaci bez iskrene podrške vodećih političara nemaju nikakve šanse za uspeh.

"Možete, takođe, dovesti (Dominika) Stros-Kana za ministra finansija, ali ako Dačić bude dao nalog da se masovno zapošljavaju partijski kadrovi u javnim preduzećima, ako bude tražio da se ne dira Simpo, iako duguje pet milijardi dinara za neplaćeni porez, te ako bude tražio da se država neobuzdano zadužuje, jer mu je inače svejedno da li je budžetski deficit dva ili 12 odsto, samo da se ne bi nikome zamerao i da bi što duže ostao premijer, Stros-Kan neće imati nimalo bolji učinak od Mirka Cvetkovića", tvrdi Dinkić.

On je rekao i da se nakon izbacivanja URS-a iz vlade ne plaši hapšenja i da mirno spava, navodeći da je slučaj Nacionalne štedionice oduvek bio "čista politička kreacija" bez "zrnca krivičnog dela".

"Istraga o tom slučaju je prvi put završena još pre mnogo godina, ali javnost o tome nije nikada obaveštena. To nije odgovaralo mojim političkim konkurentima, s obzirom na to da taj slučaj u sebi ne sadrži ni zrnce krivičnog dela, zbog čega niko nikada nije mogao da me ucenjuje", istakao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: