Kamp vehabija na severu Crne Gore

Okupljanja vehabija u Plavu i na Hajli kod Rožaja protekla su ove godine bez incidenata. Donatori su u čuvenim narko-kartelima, upozoravaju za Novosti eksperti.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 06.08.2013.

00:58

Default images

Vehabije ponovo kampuju na severu Crne Gore. Prošle nedelje održali su prvi put sastanak na Hajli, planini kod Rožaja u pograničnom delu ka Kosmetu. Boravili su u malim šatorima u kampu, na čijem ulazu su se vijorile zastave Turske i Saudijske Arabije, u kojoj je vehabizam priznat kao zvanično učenje.

Dan kasnije, stočari koji su se sa stadima izdigli na Hajlu u strahu su zaobilazili mesto na kome su se okupile vehabije, koje su se i ove godine boravili u Plavu na tradicionalnim 13. "Islamskim susretima", pišu "Novosti". Ove godine, za razliku od nekih ranijih, skupovi su prošli bez incidenata.

Inače, vehabijski pokret u Crnoj Gori zaživeo je u Plavu, a potom je "centrala" preseljena u Rožaje, gde deluje oko 200 vehabija, pišu "Novosti". Jačanje ovog pokreta bilo je povod da sekretar Instituta za bezbednosne studije pri Fakultetu bezbednosti u Beogradu, dr Darko Trifunović, nedavno proceni da "ne treba isključiti mogućnost da i Crna Gora može biti na udaru vehabijskog pokreta, jer je njena teritorija uvek bila na meti islamskih fundamentalista“.

"Crna Gora je u takozvanoj inkubacionoj fazi. Vehabije sa juga i severa ne pripadaju istoj etničkoj grupaciji i imaju različite ciljeve, ali iste metode. Cilj je odvajanje i zaposedanje teritorije, a metod je isti onaj koji primenjuje i Al Kaida u različitim formama", smatra dr Trifunović.

On, bez uvijanja, tvrdi da se vehabijski pokret finansira i od novca zarađenog od šverca narkotika. "Jedan deo novca ide preko tzv. albanske veze i Kosova. Na crnogorskoj teritoriji postoji široko razgranata mreža švercera droge sa Kosova. Nedavno je u Crnoj Gori svoje pipke pustio i ozloglašeni klan Osmani. Tradicionalno, pripadnici organizovanog kriminala poreklom iz Crne Gore su bili uključeni u transfer droge prema zemljama Zapada, ali je njih neko očistio, tako da je sad tržište mahom u rukama albanske mafije, pa je i Crna Gora, nažalost kao i Srbija, postala poligon za prodaju droge", kaže Trifunović.

Veza kriminala i vehabijskih grupa, koje, između ostalog, služe kao dimna bomba, odnosno za odvlačenje pažnje javnosti sa poslova organizovanog kriminala na drugu stranu, logična je, kaže izvor "Novosti".

Koliko je stvar sa vehabijama ozbiljna, svedoči i to što je i Odbor za bezbednost Skupštine Crne Gore raspravljao o ovom problemu, odnosno o vezama rožajskog narko-kartela, koji je predvodio odbegli narko-bos Safet Sajo Kalić, sa vehabijama u Crnoj Gori. Kako je saopšteno za javnost, članovi Odbora su „informisani da nije registrovana podrška vehabijama u Crnoj Gori od organizovanog kriminala“. Međutim, na ovoj sednici se čulo da ANB Crne Gore sumnja da crnogorske vehabije finansira novopazarski narko-kartel koji tesno sarađuje sa narko-klanom iz Rožaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: