Prajd u Budvi - Privedene 22 osobe

U Budvi neredi pre, tokom i nakon održavanja prve Parade ponosa. Vijesti: Više učesnika Prajda povređeno, policija bacila dimnu bombu, privredene 22 osobe.

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2013.

00:42

Default images

Zvaničn ideo prve crnogorske Parade ponosa završen je nešto posle 13 časova, kada je počela evakuacija učesnika Parade.

Zbog nereda koji su počeli i pre početka Prajda, a koji su se nastavili i tokom i nakon parade, policija je odlučila da nekoliko desetina učesnika Prajda evakuiše s dva broda, koje su obezbeđivala dva policijska patrolna čamca.

Organizatori Parade procenjuju da je u šetnji u Budvi bilo oko 120 ljudi. Beta prenosi da je na Paradi učestvovalo nekoliko desetina ljudi, a među njima su bili i predstavnici Vlade Crne Gore, opozicije i nevladinih organizacija. Reporter B92 s mesta zbivanja javio je da je tokom šetnje u Budvi vladao pravi haos, da su "letele su flaše i čaše" na učesnike i da su sukobi počeli i pre šetnje.

"Uhapšena su barem trojica mladića koji su predvodili nerede, i jako su mladi, ne znamo za sada da li su navijači, kako se spekuliše, a moguće je i da su maloletni", prenosi za B92 Darko Jevtić.

"Vijesti" prenose da je nekoliko učesnika Parade povređeno kamenicama i jajima i dodaju da je jedna žena pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njegovu zamjenicu Marijanu Laković kamenom u nogu. Napadnut je i kamerman TV Budve i polomljena mu je kamera.

Zbog žestokih sukoba policije i protivnika Parade ponosa pre šetnje, koja je bila zakazana za 12 časova, odlučeno je da se povorka održi skraćenom maršrutom, pa je povorka krenula ispred zidina Starog grada u Budvi, a u obezbeđenju učestvuje više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

U kafićima na šetalištu je mnogo posetilaca, među kojima ima dosta meštana i stanovnika Crne Gore. Većina u Crnoj Gori je protiv organizovanja Parade.
Podgoričke "Vijesti" pišu da je posle 12 časova policija bacila dimnu bombu kako bi rasterala napadače, koji su nastavili da kamenuju policiju.

Reporter B92 s mesta zbivanja preneo je da je Budva puna policije i specijalaca pod punom opremom za razbijanje demonstracija.
Beta
Oko pola sata pred početak Prajda, bacane su kamenice i jaja, zbog čega je policija iz parka, u kome je počelo okupljanje, učesnike udaljila ka hotelu "Avala". Naš reporter javlja da je tada policija rasterala napadače, po svemu sudeći grupu navijača. Desetak mladića gađalo je jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: "Bolesnici", "Pe***i". U autobusu je bilo oko 30 aktivista.

Turisti koji su u ovom trenutku u Budvi su zbunjeni, primećuje naš reporter.

"Za njih je ovo cirkus, mnogima nije ni jasno šta se to dešava, niti zašto ima ovoliko policije. Deo grada u kome je planirano da bude Prajd je potpuno okružen policijom, koja po službenoj dužnsoti čuva i štiti učesnike parade. Meštani Budve, kao i stanovnici drugih gradova u Crnoj Gori sa kojima sam razgovarao uglavnom su protiv Prajda", javlja Darko Jevtić, reporter B92.

Nešto manje od sata pre početka Parade, u Gradskom parku je došlo do koškanja policije i grupe mladiće, među kojima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća. Na terasi hotela "Mogren" nalazi se grupa mladića koji uzvikuju: "Ubij, ubij, pe***a".

Gej aktivista iz Srbije Boban Stojanović ocenjuje da je održavanje prajda u Budvi, uprkos svim poteškoćama, hrabar potez i da se nada da će Budva sledeće godine Prajd moći da bude održan na isti način kao u Splitu.

"Ovo je što se tiče crnogorskog društva i crnogorske politike jako važno, posebno što je ona uvek nekako proevropska i tako se predstavlja, sada je bitno da se to pokaže i na delu", rekao je Stojanović za B92.
Beta
U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule čitulje sa imenom predsednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gej povorke. Nepoznate osobe izlepile su čitulje u više delova grada.

Cimbaljević je ranije kazao da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj toga koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti. Nezadovoljstvo zbog održavanja gej parade u Budvi iskazali su i navijači fudbalskog kluba “Partizan” iz tog primorskog mesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizovano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa.

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta isključili muziku u svojim objektima.

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mere da manifestacija protekne bezbedno.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade.

“Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promena u crnogorskom društvu na evropskom putu”, istakao je on.

Numanović nije želeo da se direktno izjasni o tome da li će lično prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istakao je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata.

On nije želeo da precizira koliko će policajaca obezbeđivati Paradu, navodeći da će policajaca biti “dovoljno”.

"Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata”, istakao je Janjušević.

Prema nezvaničnim informacijama, za bezbednost učesnika Parade ponosa u Budvi biće angažovano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja leta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

216 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: