Knežević: Nedostaje 80.000 t žita

Ministar poljoprivrede kaže da će danas biti završen izveštaj o kontroli skladišta u kojima se drži pšenica i kukuruz iz Robnih rezervi. U slučaj uključen MUP.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 14.06.2013.

13:45

Default images

"Kontrolisali smo 80 skladišta i po prvoj proceni uočili manjak od oko 80.000 tona. U 26 skladišta ima određenih sumnjivih stvari, pa je moguće da manjak bude i veći", rekao je Goran Knežević novinarima nakon obilaska nekoliko proizvođača kupusa, zemljoradničke zadruge i srednje poljoprivredne škole u Futogu.

Knežević je precizirao da je simptomatično što se u tih 26 skladišta sklonila određena količina robe i što su se njome vršile transakcije za vreme kontole.

"To bi bilo prihvatljivo da je izuzetak, ali ako je pravilo, onda tu nešto nije po dobrom i moraćemo da izvršimo određene revizije", kazao je Knežević ne isključujući mogućnost da neka skladišta budu ponovio kontrolisana.

Ministar poljoprivrede je najavio i da postoji mogućnost oduzimanja licenci pojedinim javnim skladištima, ali da je to trenutno u drugom planu.

"Uradićemo sve da se odgovorni sankcionišu i da država bude obeštećena", kazao je Knežević.

On je ponovio da je kontrola skladišta urađena kako bi se utvrdila količina i kvalitet prošlogodišnjeg roda kukuruza i pšenice i da se skladišta dezinfikuju i da se srede za prijem ovogodišnjeg roda.

Knežević je dodao i da ima zastoja u isplatama subvencija poljoprivrednicima, ali kako je naglasio, Ministarstvo poljoprivrede je uradilo sve što je bilo u njegovom domenu, te su trezoru uputili zahtev za isplatu tih subvencija, ali zbog restrikcija u budžetu u ovom trenutku oko tri milijrarde dinara čeka na plaćanje poljoprivrednicima.

"Očekujem da će taj novac biti pušten posle ponedeljka, za četiri dana, kada bude utvrđen rebalans budžeta i takođe očekujem da poljoprivrednici sredstva dobiju brzo", kazao je on. U kontrolu poslovanja Robnih rezervi uključila se i policija, kazao je danas direktor policiej Milorad Veljović.

Prema njegovim rečima, policija vrši intenzivnu i sveobuhvatu kontrolu poslovanja Robnih rezervi i u konsultacijama sa Tužilaštvom za organizovaniu kriminal će preduzeti odgovarajuće mere.

On je rekao Tanjugu u parlamentu i da su provere poslovanja Robnih rezerve proistekle iz svega onog što policija radi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. "Činjenica je da će nam provere koje vrši ministarstvo poljoprivrede u okviru svoje nadležnosti pomoći rasvetljavanju kompletno svih eventualnih zloupotreba u Robnim rezervama", rekao je Veljović.

On je naveo i da policija "već par meseci" kontroliše poslovanje Robnih rezervi i da je "taj posao otvoren u dogovoru sa nadležnim tužilaštvom". "Očekujem narednih meseci epilog svega toga, a policija će na osnovu izvršenih provera i u konsultacijama sa nadležnim tužilaštvom, a pre svega sa Tužilaštvom za organizovani kriminal preuzeti odgovarajuće mere", rekao je Veljović.

Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić kazao je Tanjugu da prvi nalazi kontrole koja je u toku pokazuju da ima velikih propusta. Neki su očigledno grubo zloupotrebili položaj ovlašćenog skladištara i zloupotrebili robu koju su dobili na čuvanje", rekao je Tasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: