"Dokazana moja stvarna uloga"

Srećan sam zbog sadržaja same presude, sudija je shvatio suštinu ovog slučaja, izjavio za Novosti Jovica Stanišić.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 31.05.2013.

21:15

Default images

Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i komandant Jedinice za specijalne operacije te službe Franko Simatović stigli oko 11.30 u Beograd.

Oni na aerodormu nisu davali izjave novinarima.

"Srećan sam! I veoma umoran. Osećam se iscrpljeno. Dve noći nisam oka sklopio, noć pre čitanja presude i onu iza njenog izricanja. Sve to jednostavnim rečima teško se može objasniti", rekao je za "Novosti" u telefonskoj izjavi Jovica Stanišić, samo sat nakon što je, daleko od očiju javnosti, stigao u svoju vikendicu na Savi.

"Biće vremena za široku priču. Ono što je meni najbitnije jeste da sam srećan zbog sadržaja same presude, ali pre svega zbog moje porodice i svih prijatelja i saradnika, koji su me svih ovih deset godina podržavali i pomogli da dokažem kakva je bila moja stvarna uloga u teškim vremenima koja su iza nas".

Stanišić posebno apostrofira jedan aspekt ovog slučaja, koji je po njemu bio i odlučujući ya to da presuda bude oslobađajuća, odnosno da bude proglašen nevinim po svim tačkama optužnice:

"Veoma je bilo bitno što je sudija Alfonso Ori na najbolji mogući način shvatio suštinu ovoga slučaja, što ga je proučio možda bolje i od nas samih i onda je ovakva presuda bila samo logičan sled događaja", rekao je Stanišić.

Prema onome što "Novosti" saznaju, u roku od dve nedelje biće organizovan sastanak Stanišićevih i Simatovićevih advokata s predstavnicima haškog tužilaštva na kome će pasti odluka hoće li se oni žaliti na presudu ili neće.

Naknadno o žalbi

Ukoliko se tužilac bude žalio, onda su do drugostepene presude Stanišić i Simatović slobodni ljudi, ali bez prava da napuštaju Srbiju. Ukoliko se tužilaštvo ne bude žalilo, onda su automatski pravosnažno slobodni. Kako sada stvari stoje, realnija je varijanta da neće biti žalbe tužioca na presudu sudije Alfonsa Orija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: