"Znalo se da će ubiti muslimane"

Momir Nikolić je posvedočio da mu je dan posle pada Srebrenice u julu 1995. visoki oficir VRS Vujadin Popović rekao da će zarobljeni muslimani biti ubijeni.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.05.2013.

21:27

Default images

Nikolić je u Hagu na suđenju Ratku Mladiću rekao da je Popovića 12. jula 1995. upitao šta će se dogoditi sa stanovništvom Srebrenice koje se pred srpskom vojskom prethodnog dana sklonilo u blizinu baze Unprofora u obližnjim Potočarima.

"Popović (u to vreme načelnik za bezbednost Drinskog korpusa VRS) mi je rekao da će žene i deca biti prebačeni u Kladanj, a da će vojno sposobni muškarci biti izdvojeni... Pitao sam šta će s njima biti, a Popović je, onako arogantno, u svom stilu, rekao: 'Balije sve treba pobiti'", izjavio je Nikolić.

General Mladić (70), tadašnji komandant VRS, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i progon hiljada žena i dece iz Srebrenice.

Nikolić (56), koji je bio oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice. Prvostepenom presudom bio je osuđen na 27 godina zatvora, ali mu je žalbeno veće suda 2006. kaznu smanjilo na 20 godina.

Pred Tribunalom je, u međuvremenu, svedočio protiv više oficira VRS, uključujući i Popovića, koji je 2010. nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Nikolić, koji je bio uhapšen 2002, trenutno izdržava kaznu u Finskoj. On je izjavio da je s Popovićem razgovarao ispred hotela Fontana u Bratuncu, neposredno pre sastanka generala Mladića sa oficirima holandskog bataljona Unprofora i predstavnicima srebreničkih Muslimana.

Na tom sastanku je, kako mu je kasnije preneo pukovnik VRS Radislav Janković, dogovoreno prebacivanje muslimanskih civila u Kladanj.

Nikolić je, kako je rekao, to smatrao "prisilnim premeštanjem" muslimanskog stanovništva zato što je znao da "niko od stanovnika Srebrenice ne bi dobrovoljno otišao".

Nikolić je posvedočio i da je s potpukovnikom Popovićem i obaveštajnim oficirom Drinskog korpusa VRS Svetozarom Kosorićem "pomenuo" dve lokacije u bratunačkoj opštini - ciglanu i rudnik Sase - na kojima bi zarobljenici mogli biti ubijani, ali da na kraju tamo niko nije bio ubijen.

Svedok je tvrdio da se ne može setiti ko je prvi pomenuo te lokacije, ali je potom prihvatio da je to učinio on sam. Kada je istog dana, 12. jula 1995, otišao u Potočare, Nikolić je - "kada je počela evakuacija, odnosno nasilno premeštanje" - video brojne visoke oficire VRS predvođene generalom Mladićem.

"Prvi signal da nešto ne valja", kako je izjavio, bilo mu je postupanje vojnika VRS prema muslimanskim muškarcima koje su u Potočarima odvajali od porodica i odvodili u obližnje kuće.

"Oduzimali su im ličnu imovinu i bacali na jednu ogromnu kamaru... Pretili su im, pljuvali ih, maltretirali ih, svašta im govorili. To sam lično video", rekao je Nikolić.

Po procenama VRS, precizirao je svedok, u Potočarima je bilo "35.000-40.000 Muslimana", a među njima "1.500 do 2.000 vojno sposobnih muškaraca", koji nisu svi bili i "vojno angažovani".

U vreme kada je Nikolić bio u Potočarima, "600-700" muškaraca bilo je izdvojeno, ali niko među njima nije tražio osumnjičene za ratne zločcine.

Nikolić, koji je po naređenju "pomagao" evakuaciju Muslimana, rekao je da je u prvom konvoju iz Potočara, koji je pratio Unprofor, "pušten" i jedan broj muškaraca, ali da su svi drugi zatim bili odvajani. Prvi konvoj je, po njegovim rečima, bio snimljen "u propagandne svrhe".

Izdvojene muškarce VRS je iz Potočara, 13. jula, prebacila u Bratunac, gde su bili zatvoreni u osnovnoj školi, hangaru, fiskulturnoj sali, a kada više nije bilo mesta, držani u autobusima, posvedočio je Nikolić.

Nastavak Nikolićevog iskaza sudije će saslušati iduće nedelje, a sutra će biti završeno unakrsno ispitivanje prethodnog svedoka optužbe.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: