Analitičari: Presude za pojedince

Politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Đenero povodom oslobađanja Jovice Stanišića i Frenkiju Simatovića, kažu da su to presude izrečene pojedincima.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

18:52

Default images

"Nepravosnažnu presudu Stanišiću i Simatoviću, kao i jučeranju presudu rukovodiocima Herceg Bosne, treba gledati kao presude koje se odnose na pojedinačne slučajeve i na moguće počinioce, a ne na nacije, inače će se uleteti u nacionalističku logiku, da je haški sud jednom dobar za Srbe, drugi put za Hrvate", rekao je Puhovski.

"Danas je sasvim jasno rečeno da zločini nisu sporni, da je moguće da je bilo zločinačkog poduhvara, ali da se ne mogu njih dvojica pribrojati tom poduhvatu po dokazima koje je sud imao i zato su oslobodjeni", rekao je Puhovski.

Đenero ističe da su obe presude izrečene pojedincima i da one, čak i da su Stanišić i Simatović bili osudjeni, neće imati nikakve konsekvence.

Ističući da su Stanišić i Simatović bili optuženi za konkretne zločine, Đenero je kazao da su se njih dvojica našli pred sudom u Hagu zato što nije došlo do osude Slobodana Miloševića.

"Proces zbog sporosti haškog suda nije završen za njegovog života i samo zbog toga su ova dva niže rangirana aktera iz obaveštajnog polusveta imali nekakvo značenje za Hag", rekaa je Đenero.

Istoričar Josip Jurčević ocenio je da je današnja oslobađajuća presuda plaćanje ustupaka Srbiji od strane Zapada. Haški tribunal oslobodio je danas bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njemu podređenog Franka Simatovića Frenkija krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: