Vulin ostaje direktor Kancelarije

Aleksandar Vulin ostaje direktor vladine Kancelarije za KiM. Najavljuje da će sprovoditi politiku Vlade vodeći računa o onome što misle Srbi s Kosova.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 28.05.2013.

13:07

Default images

Vulin je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je njegov lični stav prema briselskom sporazumu ostao isti, ali da će ponovo obavljati funkciju direktora Kancelarije za KiM na zahtev Srba s Kosova, na javni zahtev predsednika opština sa severa, ali i sa juga pokrajine, kao i na zahtev prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

Vulin kaže da je srpska strana pripremila određeni broj zakona koji moraju da se menjaju radi implementacije briselskog sporazuma, ali da Priština ima znatno veće zadatke kada je reč o pravnoj regulativi koju treba da uradi.

"Da bi sve ovo profunkcionisalo Priština ima značajno veći zadatak na pitanjima pravne regulative koje treba da uradi, a mi smo već pripremili odredjeni broj zakona koji moraju da se promene", rekao je Vulin na prvoj konferenciji za novinare nakon što je vlada u nedelju odbila njegovu ostavku.

Vulin je rekao da Priština mora da se izjasni kojom brzinom će biti spremna da promeni odgovarajuće zakone.

"Vreme je da se vidi i spremnost prištinske strane, jer je srpska strana već pokazala spremnost", istakao je direktor Kancelarije za KiM. Vulin je rekao da "primećuje uzburkanost u biračkom telu Prištine, nakon akcija Euleksa", ali da se nada da se to neće odraziti na proces implementacije sporazuma.

On je rekao da se nada da niko neće, izgovarajući se na promenjene ili uznemirene političke prilike, pokušati to da zloupotrebi i dovede u pitanje promenu potrebne zakonske regulative.

Na pitanje kako će sada primenjivati briselski sporazum kada je bio protiv njegovog potpisivanja, Vulin je rekao da i u EU postoje poslanici i državnici koji su evroskeptični i da je dobro da onaj koji ima primedbe vodi računa o sprovođenju tog sporazuma da bi se izbeglo sve loše što bi eventualno moglo da nastupi.

"Biće puno zamki i prepreka, a na nama je da ih izbegnemo", rekao je Vulin na prvoj konferenciji za novinare nakon što je vlada u nedelju odbila njegovu ostavku i dodao da će možda on bolje da uoči te zamke.

Vulin je rekao i da će se nastaviti sa finansiranjem na Kosovu i da nijedno radno mesto neće biti ugašeno.

Podsetimo da je Vulin pre mesec dana Vladi Srbije podneo ostavku na funkciju direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, nekoliko dana nakon što je u Briselu parafiran sporazum Beograda i Prištine.

Vlada Srbije je na sednici u nedelju, na kojoj je usvojila plan primene briselskog sporazuma, odbila Vulinovu ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: