Grad moguć i narednih dana

Vremenske nepogode, čiji smo svedoci bili sinoć u Beogradu, mogu se očekivati i narednih dana, kažu za B92 u Hidrometeorološkom zavodu.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

10:38

Default images

I sutra se očekuje prodor hladnije, ali nestabilne i vlažne vazdušne mase, koja će uslovljavati u nedelju, krajem dana naoblačenje s kišom, a posle će biti uslova i za pojavu kumulonimbusa.

I u ponedeljak će veći deo dana biti sunčano, a onda će u popodnevnim satima biti uslova za oluju s gradom, kada obično nastaju ti oblaci koji se zovu kumulonimbusi.

Oni nastaju kada se zagreje vazduh usled čega nastaju snažne uzlazne vazdušne struje koje oblačne kapi izbacuju u visinu gde je niska temperatutra. Onda se prvo formiraju mala zrnca grada, tzv. sugradica, koja se lepe jedno za drugo i tako rastu. Kada postanu dovoljno jaki, da ta uzlazna struja ne može da ih zadrži onda oni silom gravitacije padaju na zemlju.

Ti oblaci obično zauzimaju malo područje, tj mali su po širini, ali po visini mogu da idu i više od 12.000 metara gde je minus 60 stepeni i zato te nepogode mogu da bude vrlo razorne, objašnjavaju iz RHMZ za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: