Protest uoči rasprave u Skupštini

Uoči rasprave o vladinom izveštaju o dijalogu s Prištinom i o briselskom sporazumu, ispred Skupštine održan protest desničarskih organizacija.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.04.2013.

00:23

Default images

Kako javlja Mondo, učesnici protesta krenuli su ka Hramu Svetog Save, tako da je i dalje kolaps saobraćaja u gradu.

Protestuju pristalice desničarskih pokreta "Naši", "Dveri", "Zavetnici" i "Obraz", koji su izvikivali: "Kosovo je Srbija" i čitali imena poslanika iz SNS-a, SPS-a, URS-a, DS-a, LP-a i DHSS-a, PUPS-a i SPO-a, nazivajući ih izdajnicima.

Njima su se pridružili i članovi SRS, predvođeni funkcionerima Nemanjom Šarovićem, Vjericom Radetom i drugima.

Sa okupljenima je i samostalni poslanik Borislav Pelević, koji je rekao da u Skupštini Srbije danas verovatno neće pobediti, budući da će poslanici glasati za sporazum zarad plata i funkcija. On je pozvao poslanike da poslušaju "vapaj SPC", da ipak ne podrže briselski sporazum.

Učesnici protesta su poslanicima koji su ulazili u parlament vikali: "Izdaja, ustaše", a među okupljene su došli i poslanici DSS-a Miloš Jovanović, Milica Radović, Sanda Rašković Ivić i Siniša Kovačević, a kasnije i ostali poslanici DSS-a.

Pristalice "Dveri" su blokirale deo Bulevara kralja Aleksandra ispred parlamenta u pravcu ka gradu, a najavili su da će im se priključiti sve, kako su naveli, patriotske organizacije i vanparlamentarna Srpska radikalna stranka. "Okupili smo se da pogledamo u oči svakom poslaniku i da ga pitamo da li je spreman da baci ljagu na svoju porodicu i da li je izdajnik Kosova i Metohije", rekao je Boško Obradović iz "Dveri".
Foto: Beta
Učesnici protesta, koji pored zastava Srbije, nose i obeležja pokreta "Dveri", organizacije "Naši" i Srpskog sabora "Zavetnici", zvižducima su propratili ulazak narodnih poslanika u skupštinu. Obradović je potom pročitao imena poslanika koji će danas glasati o izveštaju vlade.

"Pripadnici vlasti u Srbiji već mesecima krše Ustav i zakone, kao i predizborna obećanja, jer niko nije glasao za njihovu politiku izdaje Kosova i Metohije. Danas smo se okupili kako bi pogledali u oči svakog narodnog poslanika koji je spreman na izdaju Kosova", rekao je Obradović.

Potpredsednik DSS-a Miloš Jovanović kazao je da su poslanici te stranke izašli ispred parlamenta da pozdrave pristalice "Dveri", koje su podržale nedavnu protestnu šetnju DSS-a. "Pozdravili smo pristalice 'Dveri' kako bismo još jednom istakli apsolutnu nužnost okupljanja svih državotvornih organizacija, intelektualaca i javnih ličnosti koje se protive bednoj i sramnoj politici koja se kontinuirano vodi od 2008. godine", kazao je Jovanović za agenciju Beta.

Poslanik DSS-a je rekao da je današnje okupljanje ispred parlamenta važnije od skupštinske rasprave.

Boško Obradović najavio je da će pristalice "Dveri" danas biti na protestu ispred parlamenta sve dok traje rasprava o izveštaju vlade o Kosovu, čiji je sastavni deo sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ispred Doma Narodne skupštine nalaze se jake policijske snage i pripadnici žamdarmerije u opremi za razbijanje demonstracija. Saobraćaj u tm delu grada je zaustavljen, a u okolnim ulicama je kolaps.
Foto: Tanjug
Rasprava o vladinom izveštaju bila je zakazana za 11 sati, ali je počela sa 20 minuta zakašnjenja. Sednicu je otvorio premijer Ivica Dačić govorom, koji je često prekidan povicima, ali i aplauzima. Raspravi prisustvuju skoro svi ministri iz Vlade, Dejan Pavićević, šef tehničkog tima Beograda tokom dijaloga s Prištinom, i Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije.

Uoči današnje sednice Odbor Skupštine za KiM, nakon žučne rasprave, usvojio je vladin izveštaj o dijalogu s Kosovom u okviru kog je i briselski sporazum.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je za RTS da će poslanici na kraju dana glasati o izveštaju i dodao da očekuje da će sednica da traje čitav dan, možda čak i do ponoći.

Vlada je u ponedeljak, 22. aprila, usvojila Izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga s Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora.

U tom izveštaju je i sporazum od 15 tačaka koji su u Briselu, 19. aprila, parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: