Poslanici menjaju zakon iz 1978.

Predlog zakona o međunarodnim ugovorima predviđa obavezu organa državne uprave da prati izvršavanje međunarodnih ugovora i da o tome obaveštavaju Vladu.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.04.2013.

08:12

Default images

Važeći zakon kojim je regulisana ta oblast donet je 1978.

Obrazlažući taj predlog poslanicima u Skupštini , ministar pravde Nikola Selaković je naveo da zakon predviđa i da vlada obaveštava parlament o izvršavanju međunarodnih ugovora koje je Skupština potvrdila, kao i da je predmet tog zakona regulisanje zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

On je istakao da je važeći zakon koji uređuje oblast međunarodnih ugovora u Srbiji donet 1978. godine i da je novi zakon neophodan da bi se usaglasio sa ustavnopravnim rešenjima.

Selaković je dodao da zakon predviđa da vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora pokreće Vlada na sopstvenuinicijativu ili na predlog nadležnog organa državne uprave.

"Zakon predviđa da Vlada u izuzetnim slučajevima može da ovlasti delegaciju Srbije da prihvati da se međunarodni ugovor koji podleže potvrđivanju u celini ili pojedine njegove odredbe privremeno primenjuju do njegovog stupanja na snagu", naveo je ministar.

U tom predlogu zakonu se navodi da delegacija koja je određena za vođenje pregovora ne može u toku pregovora odstupati od načelnih stavova utvrđenih u osnovi, kao i da ukoliko druga strana ne prihvati utvrđene stavove ili predloži da se razmotre pitanja o kojima nisu zauzeti stavovi, delegacija Srbije će zatražiti nove stavove vlade, a po potrebi odložiti pregovore.

Novi zakon predviđa da vlada utvrđuje osnovu za vođenje pregovora i zaključivanja međunarodnih ugovora, kao i sastav delegacije za vođenje pregovora.

Selaković je obrazložio i predloge sporazuma vlada Srbije i Slovenije i vlada Srbije i Izraela, koji treba da na recipročnoj osnovi omoguće zapošljavanje članova porodica diplomatskog osoblja.

Vlada Srbije je u obrazloženju novih zakonskih rešenja istakla da je potrebno tu oblast uskladiti sa razvojem međunarodnog ugovornog prava i prakse, budući da je u tako dugom vremenskom periodu došlo do raznih promena.

Predloženim zakonom je, pored ostalog, predviđeno da je za pokretanje postupka za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora nadležna vlada, koja može da pokrene postupak na sopstvenu inicijativu ili na predlog nadležnog organa državne uprave.

Predviđeno je da Skupština Srbije potvrđuje međunarodne vojne, političke i ekonomske prirode kojima se stvaraju finansijske obaveze za Srbiju, koji zahtevaju donošenje novih propisa ili izmenu važećih i kojima se odstupa od postojećih zakonskih rešenja.

Međunarodni ugovori koji ne spadaju u takve ugovore ne podležu postupku potvrđivanja.

U paketu sa tim zakonskim predlogom, poslanici će razmotriti predloge za ratifikaciju tri međudržavna ugovora - sa Izraelom o zapošljavanju članova porodice diplomatskog ili konzularnog osoblja, sa Bugarskom o uzajamnoj zaštiti i razmeni tajnih podataka i sa Slovenijom o policijskoj saradnji.

Nakon što razmotre taj paket predloženih zakona, poslanici će preći na razmatranje odluka o izboru članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o trošenju budžetskog novca za Kosovo i Metohiju od 2000. do 2012. godine, što je inicirao poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Na listi kandidata Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koju je skupštinski Odbor za pravosuđe predložio parlamentu, su Zoran Stoiljković, koga je predložio skupštinski Administrativni odbor, Nikola Stanojević, koga je predložio Vrhovni kasacioni sud, Evica Petrović, koju je predložila Državna revizorska institucija.

Tu su još Branko Lubarda, koga su zajednički predložili zaštitnik građana i poverenik za javne informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zoran Vujičić, na predlog Advokatske komore Srbije, Božo Drašković koga je predložio Socijalno-ekonomski savet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: