I 8. runda gotova bez dogovora

U Briselu čitav dan trajao dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Posle niza bilateralnih i trojnih sastanaka i nekoliko pauza dogovor nije postignut.

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2013.

00:01

Default images

Razgovori su počeli u 10 i 30, kada je stigao srpski pregovarački tim, a srpski i kosovski premijeri obratili su se novinarima tek nakon ponoći,

Dinamičan završetak dana obeležila je serija bilateralnih sastanaka, Ketrin Ešton je prvo razgovarala sa timom Beograda, zatim Prištine, pa opet Beograda, a posle nove pauze usledio je još jedan trojni sastanak.

"Uprkos tome što je prilično kasno, dijalog traje, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost razgovara s premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem" napisala je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić na "Tviteru" oko 22 časa.

Oko sat i po kasnije određena je poslednja pauza, a iza ponoći su usledila obraćanja premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, čime je stavljena tačka na 14-časovno pregovaranje u okviru osme runde dijaloga.

Neke detalje o razgovorima za B92 je ispričao direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, koji je takođe u Briselu. On je rekao da je atmosfera bila "mučna i zategnuta, ali da Srbija ne odustaje".

Osma runda razgovora Beograda i Prištine počela je pre podne, najpre odvojenim sastancima Eštonove s pregovaračkim timovima. Usledio je zajednički sastanak, koji je prekinut oko 17.20 radi konsultacija, nakon čega je otpočela serija bilateralnih susreta.

Aleksandar Vulin je tokom večeri izjavio da je drugi bilateralni sastanak delegacije Beograda sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton završen oko 19.30 časova.

"Naša delegacija je po drugi put razgovarala sa Ešton nasamo, bez prisustva predstavnika privremenih institucija u Prištini. Sada očekujemo da Ešton prenese naše argumente i stavove predstavnicima privremenih institucija u Prištini i da ukoliko se oceni da ima prostora za dalji razgovor i kompromis onda će se ponovo sresti sve tri strane", rekao je večeras Vulin.

Kako je javio reporter B92 iz Brisela, odmah po završetku bilateralnog sastanka Ketrin Ešton i delegacije Srbije, visoka predstavnica EU imala je susret sa prištinskim timom, nakon čega je počeo novi sastanak sa predstavnicima Beograda.

Prethodno je Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, odgovarajući na pitanje novinara da li je na trojnom sastanku određena pauza navela da sastanak 8. runde dijaloga još traje.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči, koji je takođe u Briselu, rekao je za kosovsku televiziju KTV da je prekid u pregovorima napravljen na zahtev srpske strane, kao i da veruje u mogućnost postizanja sporazuma.

Na trojnom sastanku u delegaciji Srbije, pored premijera Dačića, je i Aleksandar Vučić. Svaki premijer uz sebe ima po dva člana delegacije i prevodioca. Tokom dana niko nije želeo da iznosi proceno koliko dugo bi sastanci mogli da traju.

Kocijančič je posle početka trilateralnog sastanka između Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton navela da je cilj EU da se u dijalogu Beograda i Prištine postigne normalizacija odnosa između Srbije i Kosova.

Pre početka trojnog sastanka visoka predstavnica EU Ketrin Ešton imala je odvojene bilateralne sastanke s predstavnicima Beograda i Prištine.
Konvoj vozila s delegacijom Srbije stiže na sastanak (Foto: B92)
Osma runda dijaloga Beograda i Prištine počela u 10.30 kada je sa Eštonovom razgovarao tim iz Srbije. Pregovarački tim Srbije došao je u konvoju crnih vozila, ušao direktno u zgradu, tako da nije bilo moguće dobiti bilo kakve izjave. Ključno pitanje je autonomija za Srbe na KiM.

Zatim je oko 12.25 počeo bilateralni sastanak Eštonove s prištinskom delegacijom i taj susret je završen nešto posle 13 časova. Nakon srpske delegacije u zgradu u kojoj se održavaju današnji sastanci stigao je i kosovski premijer Hašim Tači, koji je, odgovarajući na pitanja okupljenih novinara, rekao da kosovska strana neće prihvatiti ništa što je izvan Ustava Kosova. "Spremni smo za dijalog, ali neće biti promene stava. Kosovo je na dobrom putu prema integracijama i ja kao vođa kosovske delegacije sam spreman za dogovor na ovom sastanku, ako bude prilike za njega", kazao je on.

Inače, u delegaciji Prištine su i potpredsednici kosovske vlade Hajredin Kuči, Edita Tahiri i Slobodan Petrović.

Kako javlja izveštač B92, obe delegacije još u ponedeljak su stigle u Brisel i to u pojačanom sastavu, u odnosu na sedmu rundu dijaloga. U srpskom timu to pojačanje je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i potpredsednica zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić, a u Brisel je jutros otputovao i Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova.

Atmosfera pred današnju rundu razgovora bila je veoma napeta, jer će na stolu biti do sada najosetljivija pitanja, oko čijih finesa će se lomiti koplja, tako da se očekuju pritisci na obe delegacije.

Kako se nazvanično govorilo u Briselu, pre susreta s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost pregovarački timovi je trebalo da se sastanu odvojeno sa visokim američkim diplomatom Filipom Rikerom, kao što su radili i do sada. Za sada je stigla potvrda toga da se s Rikerom sastao Hašim Tači.

Predviđeno je da nakon razgovora s Rikerom obe delegacije, takođe odvojeno, odu na razgovor sa Eštonovom, a tek nakon toga svi će sesti za isti sto.

Kako javlja izveštač B92 iz Brisela, niko ne može da predvidi koliko će današnji pregovori trajati, s obzirom na izuzetno osetljive teme koje su pred učesnicima dijaloga, a svi kažu da je jedino sigurno da ništa nije sigurno.

Podsetimo, državni vrh Srbije je na sastanku juče, uoči osme runde dijaloga, postigao dogovor o tome šta je minimum srpskih zahteva i koji će biti sastav delegacije.
Stiže i Hašim Taèi (Foto: B92)
I u prethodnim rundama dijaloga, pored trilateralnog sastanka, visoka predstavnica EU je odvojeno razgovarala sa Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Takođe, u nekoliko ranijih rundi Dačić i Tači su se odvojeno sastajali i sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom.

Mnogi smatraju da je današnji sastanak odlučujući, pošto Evropska komisija sredinom aprila treba da predstavi izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji će obuhvatiti i napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je, posle jučerašnjeg sastanka državnog vrha, da Srbija ne traži idealno rešenje i da ništa ne odbija unapred, ali da je za Beograd neprihvatljivo sve ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i obavezno bez prisustva vojske.

"Ono na čemu insistiramo je pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriji zajednice srpskih opština", rekao je Nikolić i dodao da bi garant toga trebalo da bude EU.

Predsednik Srbije je ocenio da Vučićev odlazak u Brisel predstavlja potvrdu jedinstva državnog vrha u nameri da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje.
Delegacija Prištine (Foto: EU)
Tači je, pred polazak za Brisel, izjavio da neće biti lako postići sporazum i ponovio da zajednica srpskih opština neće moći da ima ni zakonodavna ni izvršna ovlašćenja. Prema Tačijevim rečima, cenu za eventualni izostanak sporazuma platiće Beograd, u vidu kašnjenja u procesu evropskih integracija.

Nikolić je ocenio da ono što nudi prištinska administracija nije dovoljno i upozorio je da poruke prištinskih lidera da "ništa neće da popuste" ne deluju ohrabrujuće, ali je istakao da "sutra ništa neće biti konačno", mada je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle sedme runde dijaloga, 20. marta izjavila da će 2. aprila biti održan "završni sastanak".

Eštonova je u ponedeljak izrazila uverenje da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali i upozorila da postizanje dogovora neće biti nimalo lako.

"Verujem da je sporazum nadohvat ruke, iako to neće biti lako", navela je Eštonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančič.

I drugi evropski zvaničnici izrazili su nadu u pozitivan ishod dijaloga i postizanje kompromisnog rešenja, ali još nema informacija o tome da li će Eštonova izneti dvema stranama drugačiji predlog od "non pejpera" koji je Beograd u prethodnoj rundi odbacio kao apsolutno neprihvatljiv. Na pitanje o mogućnosti da Eštonova spremi inoviran predlog, Kocijančičeva je podsetila da EU ima ulogu posrednika u dijalogu i da se svaki predlog zasniva na predlozima Beograda i Prištine.

Američki Stejt department izrazio je nadu da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biti uspešna.

U međuvremenu, Srbi sa severa Kosova i Metohije već pripremaju odgovor za slučaj da u Briselu bude postignut dogovor koji njima ne bi odgovarao, najavljujući formiranje autonomije.

Oni su u ponedeljak, na nešto manje od jednog sata, blokirali integrisani prelaz Jarinje, poručivši da neće učestvovati u sprovođenju eventualnih dogovora Beograda i Prištine ako budu protivustavni i na štetu građana sa severa pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

687 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: