Godišnjica nesreće u Kontrastu

Polaganjem venaca i paljenjem sveća, u Novom Sadu se obeležava godišnjica požara u diskoteci "Kontrast" u kojem je poginulo šest mladih ljudi.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 01.04.2013.

00:45

Default images

U požaru su stradali Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) državljanin BiH sa boravištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, a četiri osobe su povređene.

U znak sećanja na dr Milenu Dalmaciju i Renata Vukovića, nastava na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu će biti prekinuta na jedan sat, a na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine biće otvorena obrazovna Laboratorija za zaštitu životne sredine "Docent dr Milena Dalmacija".

Ispred diskoteke "Kontrast", u 16 sati, rodbina nastradalih i građani položiće cveće i zapaliti sveće.

Užasna nesreća koja se dogodila u diskoteci “Kontrast” mora da posluži kao opomena svima koji brinu o bezbednosti ljudi i svi zajedno moramo učiniti sve što je u našoj moći da se takva stravična tragedija nikad više ne ponovi, saopšteno je danas iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Gradski odbor SNS u Novom Sadu saopštio je da saoseća sa porodicama stradalih i da aktuelna vlast čini sve kako se tako nešto ne bi ponovilo.

"Saosećamo sa porodicama šestoro mladih čiji životi su pre godinu dana ugašeni zbog nemara i nebrige nadležnih. Ne setimo se njih samo danas, mislimo o tome gotovo svaki dan i činimo sve što je u našoj moći da se tako nešto više nikad ne ponovi", navedeno je u saopštenju.

Ističe se i da novosadska vlast aktivno radi na uspostavljanju odgovarajućih uslova u ugostiteljskim objektima u gradu i na povećanju stepena njihove kontrole, o čemu, kako navode, već svedoče prvi rezultati.

“Maksimalno podržavamo gradonačelnika Miloša Vučevića u borbi protiv korupcije, koja je zahvatila i ovaj sektor”, navode iz SNS-a i ističu da trud gradonačelnika i svih onih koji su mu se pridružili u toj borbi mora uroditi plodom.

Grad Novi Sad, s gradonačelnikom Vučevićem na čelu, izražava najdublje saosećanje s porodicama žrtava nastradalih u požaru u toj diskoteci 1. aprila prošle godine, ističe se u saopštenju.

“Toga dana nesrećno su prekinuti životi šestoro mladih, a Novi Sad je zavijen u crno. Marinu Aničić, Zorana Ignjatovića, Marka Pavlovića, Renata Vukovića, Milenu Dalmaciju i Tamaru Miladinović Novi Sad nikad neće zaboraviti, kao ni bol i nenadoknadivi gubitak njihovih najmilijih”, navedeno je u saopštenju.

Suđenje za požar u “Kontrastu” u Višem sudu u Novom Sadu počelo je krajem januara, a optužnica tereti vlasnika lokala Alojza Ganića, zakupce diskotete Slavišu Stanišića i Dejana Ratkovića i električara koji je bio angažovan na održavanju objekta Miroslava Papugu.

Tokom glavnog pretresa svedočilo je i troje inspektora protivpožarne zaštite, prema čijim iskazima su, prilikom ranijih kontrola “Kontrasta”, utvrđivani nedostaci u protivpožarnoj zaštiti tog objekta.
(Tanjug, arhiva)
Porodice šestoro mladih ljudi, žrtava tragičnog požara, ističu da bi na optuženičkoj klupi trebalo da su nađu i inspekcijske službe i vatrogasci.

Jedna od pevačica u diskoteci je tokom sudskog pretresa izjavila da su se te noći na bini nalazile dve plesačice koje su u rukama imale baklje. Prema svedočenju, jedna plesačica je baklju ispustila ili bacila, baklja se kotrljala po bini i pala ispod bine, a potom se video (ili osećao) dim.

Članovi "Akapulko benda", koji je trebalo da nastupi te tragične večeri, govorili su o neispravnosti vatrogasnog aparata i o tome da su konobari počeli da gase požar.

U Novom Sadu su se tokom poslednjih pet godina dogodila još dva požara sa ljudskim žrtvama, oba u ugostiteljskim objektima, 2007. i 2008. godine.
(Tanjug, arhiva)
U kafiću "Laundž" u centru Novog Sada 17. februara 2008. godine poginulo je osam osoba, a u podmetnutom požaru u hotelu "Putnik" 12. decembra 2007. godine poginulo je troje ljudi.

Za podmetanje požara u tom hotelu osumnjičena je osoba koja je neposredno pre tragedije u hotel navodno unela kantu benzina. Ona je i dalje u bekstvu.

Hotel je u međuvremenu renoviran i početkom 2009. prodat na aukciji za oko dva miliona evra konzorcijumu dve firme - iz Budve i s Palića, kako se docnije ispostavilo, novcem odbeglog Darka Šarića, optuženog za krijumčarenje kokaina.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu je od budvanskog "Maestraltursa" privremeno oduzelo većinski paket akcija hotela, na osnovu sumnje da je u pozadini kupovine Šarićev novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: