Panika uoči istorijske oluje u SAD

Sneg počeo da pada na severoistoku SAD. Meteorolozi prognoziraju početak velike snežne oluje Nemo, koja će pogoditi taj deo SAD s više od 40 miliona stanovnika.

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

19:56

Default images

Najjači udar očekuje Boston, javlja CNN.

Mećava će pogoditi Njujork, Nju Džerzi, Roud Ajlend, Konektikat, Masačusets i delove država Nove Engleske. Uoči "istorijske oluje" zatvorene su škole, rafovi u prodavnicama ispražnjeni, a oko 4.500 letova otkazano.

Procenjuje se da bi najteže mogao da bude pogođen Boston, gde bi moglo da padne više od pola metra snega, dok bi u nekim priobalnim predelima udari vetra mogli da dostignu 150 kilometara na čas.

U Njujorku i Bostonu su zatvorene škole i javne ustanove, dok je u Masačusetsu uvedena i zabrana vožnje automobila, što je prva takva odluka od 1978. godine.
Foto: Beta, AP
Zimska oluja je već dobila i ime Nemo, a najjači udar se očekuje u noći između petka i subote po američkom vremenu.

Konektikat, Roud Ajlend i Masačusets su već proglasili vanrednog stanje, dok je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg rekao da, iako ne očekuje nevolje kao sa super-olujom Sendi, istovremeno pozvao građane da ostanu kod svojih kuća.

"Mislim da preteruju. Prvo su rekli deset centimetara, a sada i do pola metra. Kako god bude, naše službe su spremne", rekao je Blumberg i na taj način posredno nagovestio da mediji u SAD nepotrebno podižu paniku nazivajući "Nema" novom "istorijskom olujom".

Prognostičari su najavili da bi u Novoj Engleskoj i Bostonu ovo mogla da bude jedna od deset najvećih snežnih oluja koje su pogodile te oblasti.
Foto: Beta, AP
Do sada je u istoriji snežnih oluja najteže bio pogođen Boston, kada je u februaru pre deset godina za dva dana palo 85 centimetara snega.

Oluja Nemo dolazi u trenutku kad Nova Engleska obeležava 35 godina od snežne mećave, koja je paralisala od 5. do 7. februara 1978. godine tu oblast, donoseći sneg koji je bio veći od pola metra.

Zvaničnici su preporučili poslodavcima da u narednim danima oslobode radnike obaveza, a građani su upozoreni da ne idu van kuća bez preke potrebe, jer se očekuju potpune blokade saobraćaja.

"U radnjama je kao u zoološkom vrtu, na rafovima nema više ničega. Mislim da su pokupovali svaku bočicu vode koja je bila u skladištima", rekla je Elizabet Frejzer iz Redinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: