"Novi slučajevi za zločine u Oluji"

Vladimir Vukčević kaže da će Tužilaštvo, nakon pravosnažnosti presude u Hagu protiv hrvatskih generala, aktivirati predmete povodom zločina izvršenih u "Oluji".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.11.2012.

08:41

Default images

On je najavio i otvaranje šest novih slučajeva na osnovu dokaza koje Tužilaštvo za ratne zločine poseduje.

Tužilaštvo će, takođe, od Haškog tužilaštva tražiti da mu dostavi dokaze iz predmeta protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su oslobođeni optužbi za zločine u "Oluji" drugostepenom presudom Haškog tribunala.

Ovi predmeti pokreću se sada jer je Haški tribunal, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za krivično gonjenje i zato se čekala pravosnažna presuda, ukazao je on.

Vukčević je istakao da su dokazi izvedeni na prvostepenom suđenju (kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora) relevantni i mogu da doprinesu utvrđivanju istine u zločinima izvršenim tokom "Oluje" koje nije razmatrao Haški tribunal.

On je rekao da je u slučaju hrvatskih generala u Haškom tribunalu napravljen propust, jer nisu pribavljeni "topnički dnevnici" u kojima su bili artiljerijski izveštaji u kojima su bili navedeni ciljevi hrvatske vojske. "Veliki propust, s pozicije tužioca, je to što nisu pribavljeni topnički dnevnici u kojima su artiljerijski izveštaji... Mislim da je to suština", rekao je Vukčević.

On je ponovio da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima kompromitujuća za Haški tribunal koji je takvim potezom, kako je naveo, sam sebi zadao najveći udarac.

"Ovo je korak Tribunala koji nisam mogao da razumem... Ovako je Oluja proglašena legitimnom", rekao je Vukčević.

Vukčević je kazao da je sa hrvatskim Tužilaštvom za ratne zločine saradnja do sada bila "sjajna", ali da ne zna kako će se ona dalje odvijati.

Frederik Svinen, savetnik glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, izjavio je za RTS da Tužilastvo neće tražiti reviziju odluke Apelacionog veća. Prema njegovim rečima, za Tribunal nema narednog koraka, jer je konačna odluka doneta.

"Kada pogledate na bilo koju odluku pitanje je šta tu može da uradi. U teoriji postoji - preispitivanje, obe strane mogu da zatraže reviziju odluke, ako se pojave nove činjenice koje nisu bile na raspolaganju tokom procesa, to postoji kao mogućnost u teoriji, ali mi u ovom trenutku ne planiramo to da uradimo", kazao je Svinen.

Odbrana Ante Gotovine najavila je prijavu protiv bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte koja je izjavila da je konsternirana presudom.

Podsetimo, Del Ponteova je izjavila da "mora da se posumnja da je na presudu uticala politika, novac za lobiranje i nešto što nema veze sa sudom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: