Gazimestan: Povređeno 16 Srba

16 Srba je povređeno kada su u Prištini na autobus kojim su se vraćali sa obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu bačeni molotovljevi kokteli i kamenice.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

16:04

Default images

Kako saznaje B92, dvoje Srba je teže povređeno i zadržano na bolničkom lečenju u Gračanici.

Direktor Kliničko bolničkog centra u Gračanici Stojan Sekulić rekao je za B92 da je reč o povredama koje su nantete tupim predmetom i da je dvoje teže povredjenih zadržano na lečenju .

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je danas Tanjugu da je u hitnoj službi te zdravstvene ustavnove danas primljeno 16 dece, od osam do 16 godina, zbog povreda zadobijenih prilikom kamenovanja autobusa sa Srbima koji su se vraćali sa parastosa na Gazimestanu.

Trajkovićeva je kazala da su dva dečaka zadobila povrede glave betonskom kockom i oni su smešteni u bolnici u Gračanici, dok su kod ostalih konstatovane povrede lakše prirode.

Prema njenim rečima, na autobuse bačena su četiri molotovljeva koktela i kamenovani su betonskim kockama. Grupa mladih Albanaca napala je danas školske autobuse kojima su se sa Gazimestana put centralnog Kosova vraćali Srbi, uglavnom mladi ljudi i deca.

Vladika Teodosije i Eparhija raško prizrenska najoštrije su osudili ovaj i druge napade na Srbe koji su na Gazimestanu prisustvovali obeležavanju ovog značajnog praznika za sve Srbe.

Policija Kosova se još uvek nije oglasila povodom ovog incidenta, dok je KFOR osudio napad na dva autobusa sa Srbima u Prištini koji su se vraćali sa Gazimestana.

Medjunarodne vojne snage su saopštile da je uprkos tom incidentu "situacija mirna i stabilna".

"Kfor osudjuje nedopustiv čin nasilja kada su dva autobusa sa srpskim putnicima gadjana molotovljevim koktelima, u blizini hotela Viktori u centru Prištine", saopštila je pres služba medjunarodnih vojnih snaga.

"Ovaj nedopustiv čin je protivan integritetu i obezbedjivanju sigurnog i mirnog okruženja za sve žitelje Kosova, i ovom činu nema mesta u razvoju modernog društva", ukazao je Kfor. Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policijske službe na punktovima na prilazu Gazimestanu sprečili su prilazak ovom spomeniku svim učesnicima koji su na sebi imali majice sa oznakama "Kosovo je Srbija".

Novinar Radio-televizije Republike Srpske Siniša Mihailović rekao je da je Kosovska policija nasilno skinula majice njemu, izveštaču "Glasa Srpske" Goranu Maunagi, kao i veteranima FK "Vrbas" iz Banjaluke, koji su pre dva dana odneli pomoć Srbima na Kosmetu i učestvovali na fudbalskom turniru.

"Danas smo posetili Gazimestan, ali nas je presrela Kosovska policija, skinuli su nam majice i naredili da možemo boraviti na Gazimestanu samo do 14.00 časova", naveo je Mihailović, prenela je RT Republike Srpske.

Na poledjini majica piše "Banjaluka - Republika Srpska", a sa prednje strane je grb RS i natpis "Braćo, mi smo sa vama". Prema rečima Mihailovića, obrazloženje policije je bilo da se na Kosovu i Metohiji ne mogu nositi majice ispisane ćirilicom, kao ni tudji grbovi niti bilo koja reč koja asocira na Srbiju.

U Kosovskoj policijskoj službi je rečeno da je ukupno zaplenjeno stotinjak majica, a učesnicima nije dozvoljeno da prodju kontrolne punktove i priključe se proslavi na Gazimestanu.

U policiji zvaično kažu da su majice zaplenjene jer "izazivaju nacionalnu mržnju" i u suprotnosti su sa važećim zakonskim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: