Montreal: Uhapšena 122 studenta

U Montrealu sinoć održani masovni protesti studenata zbog povećanja školarina. Uhapšena 122 studenta.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.05.2012.

07:20

Default images

Suočena sa jednim od najvećih studentskih protesta u istoriji Kanade, vlada provincije Kvebek predložila je nacrt hitnog zakona zarad okončanja okupljanja i demonstracija protiv povećanja školarina.

Vlasti Kvebeka su saopštile da su kasno sinoć uhapšena 122 studenta i da je na ulice Montreala izašlo više hiljada demonstranata, koji su lomili izloge prodavnica i prozore banaka i gađali policiju raznim predmetima.
Beta
Tenzije su nastavljene danas u mestu Gatino, gde su evakuisana tri koledža nakon uzbune da je podmetnuta bomba.

Studentski protesti zbog povećanja školarina su počeli još pre tri meseca, a kulminirali su u ponedeljak, kada je podneo ostavku ministar obrazovanja.

Novi predlog zakona neće uticati na smanjenje stipendija, već će njime biti privremeno obustavljena nastava, kazao je premijer Kvebeka, Žan Šare.
Beta
Prema ovom zakonu, nastava na univerzitetima će biti obustavljena do avgusta, a školski raspust će početi kasnije za 25 univerziteta i koledža koji štrajkuju, prenose agencije.

Parlament Kvebeka trenutno zaseda i očekuje se da će debata trajati dugo, a kako kaže Šare, "radi se ne samo o našim mladima, već i o budućnosti naroda Kvebeka".

Šare je izjavio još sinoć da je "ova situacija suviše dugo trajala i da je došao trenutak da se povrati red i mir, jer stanovnici Kvebeka imaju pravo da žive u sigurnosti".

Vlada Kvebeka je saopštila da je većina studenata mirno završila semestar, bez štrajkova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: