Lukašenko: Bolje diktator nego gej

"Što se tiče Vestervelea, koji o dikataturi galami, čuvši to odmah sam pomislio: bolje biti diktator nego gej", kaže lider Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.03.2012.

18:56

Default images

Predsednik Lukašenko je, kritikujući sankcije koje mu je prošlog meseca nametnula Evropska unija, rekao da one predstavljaju "apsolutnu histeriju" i da će Belorusija oštro odgovoriti na takav potez.

Govoreći o evropskim sankcijama i reakciji, on je na pitanje novinara državne agencije kazao da je to "apsolutna histerija", naročito etiketirajući šefova diplomatija Poljske i Nemačke, Radoslava Sikorskog i Gvida Vestervelea. Lukašenko je, govoreći o Sikorskom, rekao da vlasti Poljske planiraju da povećaju teritoriju te zemlje na račun Belorusije.

"Karte su tamo već nacrtane do Minska. Jasno je da treba da treba te crteže podržavati i opravdavati", kazao je Lukašenko, dodajući da Poljaci ne poistovećuju sebe sa takvom politikom. Što se tiče Vestervelea, "...koji o dikataturi (u Belorusiji) galami, čuvši to odmah sam pomislio: bolje biti diktator nego gej". Lukašenko je podsetio da su 40-ih godina prošlog veka zbog politike Nemačke stradale mnoge zemlje, uključujući Belorusiju.

"Zato nije na njima da oni nas prekorevaju za diktaturu", kazao je beloruski predsednik i dodao: "Još niste položili račun za to". Beloruski predsednik je prošle godine ispričao da je jednom prilikom rekao Vesterveleu, koji ne krije da je homoseksualac, da "treba da vodi normalan život". Lukašenko se kasnije izvinio za svoje reči ali je istakao da "ne voli gejeve", prenosi AFP.

Belorusija je prošle nedelje opozvala svoje ambasadore iz Brisela i Varšave u znak protesta zbog novih sankcija nametnutih beloruskim zvaničnicima a države EU su zatim povukle svoje ambasadore iz Minska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: