Tadić: Država duguje jer nema para

Država duguje za struju i komunalije jer nema novca, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

15:12

Default images

Nekoliko dana od kad obelodanjena informacija da državne institucije duže od godinu dana ne plaćaju komunalije, javnosti se obratio predsednik Srbije Boris Tadić.

On je rekao da država nema novca i da zato ne plaća komunalije. Za dugovanja Predsedništva kaže da nije znao dok se nije obavestio iz medija.

Građanima koji ne plaćaju račune za komunalije vrlo uredno stigne opomena za dug. Neretko javna preduzeća tuže građane ili im iseku struju kada zakasne sa izmirenjem svojih obaveza.

Predsednika Srbije niko nije opomenuo da već više od godinu dana Predsedništvo nije plaćalo račune. Za dugove je saznao iz medija i zahvalio novinarima što su ga podsetili. Televizija B92 je u petak objavila da najvažnije državne institucije Vlada, Skupština i Predsedništvo ne plaćaju račune za komunalne usluge i da za struju, grejanje i vodu duguju 210 miliona dinara.

Država ne plaća komunalije zato što nema novca, opravdanje je predsednika Tadića.

“A nema novca zato što je slaba privreda, a privreda je slaba zato što je slabljena u mnogim decenijama u prošlosti. Loše se osećam kada saznam iz medija o tome. Imaću razgovor zašto se tako nešto desilo i zašto sam o tome dobio informaciju preko medija", rekao je Tadič.

Dugovanja ima i republički parlament. Predsednica Skupštine Srbije kaže da Skupština ne duguje za struju, grejanje i vodu ali da duguje nadoknadu za gradsko građevinsko zemljište.

Zamenik Direktora EDB-a Stevan Milićević nije mogao da kaže za B92 kolika su dugovanja državnih institucija za struju.

B92 se obratio službi za odnose sa javnošću EDB-a gde su nam rekli da oni nemaju podatke o dugovanjima državnih institucija i uputili su nas na EPS.

Ni u EPS-u nismo uspeli da saznamo koliko koja državna instucije pojedinačno duguje za struju.

B92 je ranije došao do podatka da ”Elektrodistribuciji Beograd” država duguje 80 milona dinara, ”Beogradskim elektranama” – 57 miliona, ”Vodovodu i kanalizaciji” – 26 miliona, ”Gradskoj čistoći” 20 miliona, ”Telekomu Srbija” 20 milona, ”PTT saobraćaju Srbije” – 10 miliona.

Opširnije možete pročitati na našoj Biz strani.

Poruka građanima da i oni ne plaćaju račune

Milan Æulibrk (FoNet, arhiva)
Milan Ćulibrk iz “Ekonomist magazina” kaže da ovakvo ponašanje države daje za pravo građanima da ni oni ne plaćaju račune i da država ne može tako neodgovorno da se ponaša.

“Iako je potrošila milijardu i po evra više nego što je prihodovala, država tvrdi da nema pare da plaća svoje račune. Time se šalje poruka građanima da ni oni ne bi trebalo da plate račune što je jako pogrešno”, ocenjuje on.

“Pri tome se pare troše za nešto što nije neophodno, umesto na ono što mora da se plati. Dakle, prvo bi morala da plati obaveze pa onda da dobro preispita na šta troši pare i da na taj način uštedama obezbedi novac za neophodne potrebe”, smatra Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: